Velika zavjera

Zagor

ZG ZS 680/684 | 385 str.

Sasvim slučajno, hodajući kroz šumu, Zagor i Čiko susreću agenta britanske obaveštajne službe Johna Microfta izgubljenog u bunilu i strahu kako traga upravo za Zagorom. On im, posle oporavka, pričom otkriva postojanje velike organizirane bande Zlikovaca koja svojim delovanjem širom svijeta stvara haos ne bi li dostigla veliku moć i vlast. Koordiniranim pljačkama i ubistvima ova banda je bila na domak tog cilja u Evropi dok ih britanski agenti nisu osujetili. Tkač, tajanstveni vođa Zlikovaca, koji povlači sve konce, po rečima Microfta nalazi se u Americi i planira pljačke ne bi li povratio snagu Zlikovaca na novom kontinentu. U svojim redovima banda Zlikovaca ima i profesionalne tihe ubice Min-Ja sa dalekog istoka (nešto nalik Ninjama) koje su, između ostalog, u stanju ubijati posebnim vibrirajućim udaracem čije dejstvo usmrćuje žrtvu tek sedmicama nakon izvođenja i to vibracijama koje lome kosti. Nakon svoje priče John Microft je iznenada umro pred Zagorom i Čikom podrhtavajući u ogromnim bolovima. Kosti su mu bile izlomljene... Mjesecima nakon ovog nemilog događaja Zagor i Chico se nesvjesno upliću u jednu pljačku ne sluteći da je Tkač njen organizator. Uspevaju da je osujete, a dolaze i u sukob sa Min-Jom koji na Zagoru izvodi svoj tajanstveni vibrirajući potez. Zagor svestan da su mu dani odbrojani odlučuje pokušati doći do Tkača ne bi li ga sprečio da čini zločine i ne bi li pronašao spas za sebe od smrti koja mu je sve bliža. Pod lažnim imenima, opisani kao prekaljene ubice i kriminalci, Zagor i Chico odlaze u zatvor, očekujući Tkačeve skaute (lovce na "talente") koji će ih ubaciti (vrbovati) u redove zlikovaca. Njih dvojica će morati da prožive sve strahote ozloglašenog zatvora i da prožive brojne testove izdržljivosti i odanosti ne bi li stekli poverenje Tkača i ušli u bandu. Onda će Zagor morati da pokaže svoje pravo lice i krene u napad na svog novog gazdu, na samog Tkača...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Sotonski napitak
  ZG LEX 212
 • Kamena kula
  ZG LEX 213
 • Maska mržnje
  ZG LEX 214
 • Tamničari
  ZG LEX 215
 • Velika prijevara
  ZG LEX 216
 • Velika urota
  ZG LIBKB 73
 • Tkač
  ZG LIBKB 74
 • Velika zavera
  ZG VEOP 6
 • Crna kula
  ZG ZS 680
 • Velika urota
  ZG ZS 681
 • U kandžama zla
  ZG ZS 682
 • Na ivici ponora
  ZG ZS 683
 • Kuća fantoma
  ZG ZS 684

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il filtro diabolico
  ZG SR 205
 • La torre di pietra
  ZG SR 206
 • La maschera dell'odio
  ZG SR 207
 • Gli aguzzini
  ZG SR 208
 • Il grande inganno
  ZG SR 209
 • Il filtro diabolico
  ZG TT 205
 • La torre di pietra
  ZG TT 206
 • La maschera dell'odio
  ZG TT 207
 • Gli aguzzini
  ZG TT 208
 • Il grande inganno
  ZG TT 209

ZANIMLJIVOSTI

 • Zagor se sreće sa najvećom i najorganizovanijom kriminalnom grupom koju je ikada sreo. (a urednik sa najdužim i najiscrpnijim kratkim sadržajem na www.stripovi.com ;))
 • U ovoj epizodi se ne sreće ni jedan Indijanac ili američki vojnik. Cijela epizoda je inače veoma "urbana" u odnosu na uobičajeni Zagorov svijet.
 • Po drugi put Zagor biva zatvoren u neki veliki zatvor, istina ovog puta svojom voljom, i to u Fort Concrete (vjerojatno zatvor na Rikers Islandu, najvećoj zatvorskoj ustanovi u NY-u). Prvi put, to se desilo u epizodi LMS 86 "Ruka pomirenja", odnosno u epizodi Zagor Extra 57 "Pakao živih" kad je nepravedno odveden u Hellgate.
 • Zagor se sreće sa Ninjama, protivnicima u borbi znatno veštijim od njega ( i od Supermike-a takodje:-) ). Min-ja su u ustvari ninje, japanske vrhunske ubojice koje su se koristila za najpodlija moguća ubojstva i misije koje časni samuraji nisu htjeli obavljati. Za njih se govorilo da posjeduju tajne tehnike borbi prsa o prsa, baratanjem svim mogućim vrstama oružja, sposobnost letenja i skrivanja u sjene. Neke nemoguće sposobnosti proširile su ninje same da bi još više proširile strah i mistiku među svojim potencijalnim žrtvama. I dandanas postoje škole ninjutsua.
 • Sve vreme Zagor ne zna lice svog protivnika.
 • Ovo je jedna od četiri epizode koje su kod nas objavljene u 5 nastavaka.
 • Ovo je najduža epizoda koju je nacrtao Franco Donatelli objavljena u Italiji od 8. do 12. mjeseca 1982. godine.
 • Lik Johna Mycrofta, pukovnika u specijalnoj službi njenog britanskog veličanstva, najvjerojatnije se bazira na ne tako poznatom bratu Sherlocka Holmesa Mycrofta, agenta britanske obavještajne službe.
 • Zagor se suočava sa bandom Groucha Abbotta (Groucho Marx i William Abbott iz dueta Abbott i Costello su bili poznati komedijaši)
 • Dodaci epizodama su redom: #682 86.-93. "Svemirski patroldžija, #683 80.-89. "Odluka" i #684 50.-95. "Tragovi prošlosti"
 • Naslovnica #683 nije rađen u SBE, već je rad domaćeg autora - R.K. '83.; a naslovnica #684 biti će ponovno iskorištena u ZS #694 "Paklena jazbina" u nimalo promijenjenom izdanju ;)
 • Tkač svoju jazbinu naziva "Novi Alamuut", te priča o Starcu sa planine koji 1200. osniva sektu ubojica odnosno asasina. Naime, ova priča je bila tek zagrijavanje za Castellijev mystereovski univerzum gdje će se pozabaviti i ninjama, a kasnije i asasinima u više navrata (vidi MM #86-88 "Sekta asasina"). O asasinima - 1090. godine perzijanac Al Hasan Ibn As Sabah ("Starac s planine") osniva "Sektu asasina" u tvrđavi Alamut na visokom brdu u Siriji; Castelli preuzima popularnu teoriju – asas (arap. čuvar), te prema tome njegovi ubojice – asasini nisu ništa drugo doli čuvari (grala). Njegovi vjerni sljedbenici (fidavije, fida'ai) slijepo su mu bili odani i izvršavali su atentate nad progoniteljima muslimana. Takva odanost je navodno dolazila od uporabe droga, točnije hašiša, od čega je opet moguće sekta dobila ime (hašišari).
 • Tkač (koji je u originali Tessitore) će se ponovno pojaviti dvadesetak godina kasnije u Burattinijevoj izvedbi zajedno sa još jednim mastermindom - Mortimerom, u epizodama LU ZG #142/144 "Paukova mreža"; a dobit će i novi nadimak - Krojač

Fenomenalna epizoda. Sa malo ubrzanim završetkom, ali po mom ličnom mišljenju spada u TOP 5 najboljih Zagora, uz na primer "Demone ludila", "Gnev Osaga", Zimsku Zmiju" i "Horde Zla". Zbog ovakve epizode vredi čitati stripove, ali i gledati filmove jer priča podseća na onaj tip filmova kad se glavni junak ubacuje u tabor protivnika, gde stiče njihovo poverenje, a zatim ih sve pobedjuje. Naravno, ova epizoda Zagora nije tako jednostavna već je prepuna malih i velikih događaja koji je čine veoma zanimljivom, čak napetom u mnogim trenucima.

U prvom nastavku "Crna kula" nakon upozorenja agenta Microfta, koji unosi zebnju u strip i najavljuje neviđenog protivnika, strip teče doista bezopasno u odnosu na uvod. Grupa bandita kidnapuje Chica i Zagor kreće za njima. Zagor nije ni slutio da je upravo ušao u sukob sa bandom Zlikovaca. Veoma prijatan početak. Zagor je tek zagrebao Zlikovce. U drugom delu "Velika urota" usred stenovitog područja luda zapuštena žena nasrće na Zagora pričajuči o velikom povratku Zlikovaca na vlast. Čovjeku koji prvi put čita ovaj strip to može uliti dodatnu zebnju i podsetiti ga na postojanje strašne organizacije o kojoj tek treba da se sazna. Nakon cijele priče ovaj događaj sa ludom ženom možda će izgledati nebitan, ali svakako čini koristan deo priče. U ovom delu srećemo se sa, možemo reći, uobičajenim Zagorovim planinarenjem i to uz klizavu vertikalnu stranu kamene kule. Bez sumnje, najneljudskija stvar u ovoj priči pored naravno "vibrirajućeg dlana" kojem je zagor bio izložen u poslednjem kaišu ovog dela. Veoma zadovoljan, mogu reći, čitao sam tu malu jurjavu i borbu Zagora i nindže pri kraju stripa. To je jedna od retkih situacija gde se razbija stereotip o Zagor kao nepobedivom u borbi 1 na 1. Čak, tu Zagor izgleda nemoćan. Aplauz i čestitke Castelliju.

Treći deo nas uvodi u jednu neuobičajenu okolinu za Zagora: New York, a zatim i veliki zatvor. Priča je ušla u najzanimljiviju fazu i čitatelj se drži za ono malo nade koju ima i Zagor u svom poduhvatu da pronadje Tkača. Da su prevodioci iz Novog Sada bukvalno prevodili Tkač bi se zvao Kovač i ne bi povlačio konce nego bi kovao planove. Ipak, Tkač, zvuči zločestije. Lepo je dočarana atmosfera u zatvoru sa nekolko zanimljivih situacija u kojima Zagor i Chico postavljaju svoje pozicije u zatvoru, naravno, Zagor na svoj, a Čiko na svoj uobičajen način. Svaki čitatelj koji je navikao na Zagora koji leti medju drvećem, ide po selima i utvrdama biće zainteresovan da vidi svog "gospodara šume" u prostorijama tog zatvora-tvrđave ili na ulici New Yorka. Prosto, ovo je novi Zagor i za početnike i za prekaljene Zagorce te je zbog toga dodatno zanimljiv. Početak četvrtog dela nas baca na trenutak u samo srce tajne organizacije, kojoj Zagor želi pristupiti. Saznajemo da je Tkač nedostupan i za veliku većinu svojih ljudi. Situacija u zatvoru za Zagora i Chica od totalnog beznađa prelazi u neočekivan susret sa Tkačevim čovjekom, kojeg ćete sami otkriti, ako već niste čitali epizodu. Ovaj susret još jednom potvrđuje ozbiljnost i veličinu tajanstvene organizacije sa kojom se susreću naši junaci iz mirne kolibe u Močvari. Zajedno sa Zagorom smo sve bliži i bliži Tkaču. Radnja prosto mami čitatelja da vidi buduće događaje. Cijela priča od skoro 400 strana dostiže kulminaciju u poslednjim kaiševima ovog dela. Pred Tkačem Zagor mora dokazati svoju lojalnost na do tada najteži način. Priča je fenomenalno presečena čuvenim "Kraj u sledećem broju". Ovde čitatelj prosto čezne da pročita i peti nastavak.

Ako su prva 4 dela išla uzlaznom putanjom onda "Kuća fantoma" ide baš na dole u poslednjih 20-ak stranica. Posle toliko muke da dođe do protivnika Zagor ga u par stranica uništava. Ostaje utisak nedorečenosti i zagonetka: Tko je Tkač? Za razliku od mnogih neprijatelja koji su se vratili iz zaista mrtvih (Beli Ris, Kandraks,...) ovde smo sigurni da je Tkač ostao živ, a njega Zagor više nije sreo. To je nepravda za sve ljubitelje ove epizode. Imam informaciju da je napisan scenarij za ponovni susret sa Tkačem, ali videćemo koliko je to točno (op. ur. točno je i upravo je u Italiji u vrijeme pisanja recenzije izašao prvi broj priče nazvan "Povratak Tkača"). Reklo bi se da je sam kraj loš i da mu fali koji kaiš, ali nema sumnje da su prvih 95% priče remek-delo. Bogatom čoveku je najuzbudljiviji život bio dok je sticao bogatstvo. U slagalici najviše uživamo dok je ne složimo. Tako je i ova epizoda upravo slatka do samog kraja. Tužni smo jer se završava. Toliko nas je uvukla u sebe da nam je tečko privatiti da nema više. Zato ja navijam za nastavak.

Ovo je jedna od 9 Zagorovih epizoda, medju kojima su "Povratak Vampira" i "Povratak Supermajka", koje je napisao Alfredo Castelli i verovatno njegova najbolja jer ni jedna od ostalih 8 ne vezuje čitazelja za radnju kao ova. Priči dajem 10 zbog originalnosti i lijepote, ali scenarij je za 9 zbog sebično urađenog završetka.

Priču je Donatelli nacrtao perfektno. Otkriva nam detalja taman onoliko koliko nam je potrebno. Ferri jeste veći majstor od njega, ali ne verejum da bi priča bila ovako lepo dočarana Ferrijevim perom. Ovo predstavlja vrhunac Franca Donatellija. Ovo je njegova desetka. Pri kraju drugog dela srećemo i njegov potpis u prepoznatljivom obliku: sa dve male crte. Naslovnice kasne za pričom nekih 50-ak stranica, ali su lepo urađene. Mozda je ženi na prvoj naslovici dat prevelik značaj, ali sigurno bi slika bila pusta da Zagor stoji samo pred crnim kamenom. Prikazane su manje-više prave situacije iz priče i Ferri se nije štedeo. Zato solidnih 9 za naslovnice. Cijeli komentar o delovima priče i o kašnjenju naslovnicma pada u vodu ako se posmatra Italijanski original zbog drugačije raporedjenih delova. Ako ne bude nekih lomova u Ludensu ili ako Zemlju ne udari meteor ova priča će se kod nas ponovo objavljivati tek od leta 2013. godine u originalnom formatu. Ova epizoda Duha sa sjekirom je prilično poznata i nije preterano stara te je nije teško nabaviti.

Naprijed

ZG LEX 210-212 Kobna mreža

ZG ZS 694-696 Pećinski ljudi

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalno! Fenomenalno! Na zalost to se ne moze reci za vecinu Zagorovih epizoda!
  13.10.2003
  19:06:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča, obožavam Tkača.Priča u kojoj se sve dogodi lagano i zbilja dobro, ne mogu reči kako mi se svidjela.
  13.10.2003
  19:51:00 sati
  Anton Mikl
  uredi
 • magirus

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 6, 9

  Sjajna epizoda, ali scenarista nije Castelli vec Giorgio Pezzin
  13.10.2003
  21:25:00 sati
  magirus
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  ODLICNA EPIZODA, JEDNA OD NAJBOLJIH,SAMO NE RAZUMEM ZASTO SE TKAC NIJE POJAVIO PONOVO U NEKU DRUGU EPIZODU,KAO RECIMO VAMPIR,HELINGEN,KANDRAKS ITD.........
  14.10.2003
  15:32:00 sati
  bitola
  uredi
 • seinfeld

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Scenarista je Castelli!
  14.10.2003
  16:23:00 sati
  seinfeld
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Uhhh, bas sam preduhitren! Htio sam i sam napisati recenziju za ovu epizodu, ali nije mi zao zato jer je i ova fenomenalna! Bas izrazava sve stvari koje bi i ja rekao:)
  Takoder smatram da mi je ova epizoda u top 5 Zagorovih epizoda svih vremena. Tocnije, na broju 5, poslije Demona Ludila, Zimske Zmije, Sedme Runde, i Akronjana.
  Ova epizoda bas kao sto je i autor ove odlicne recenzije rekao, ima jedan od najuzbudljivijih trenutaka koje sam ikad vidio u stripu: kad Zagor poteze obarac svog revolvera pritisnutim na Cikovu slijepocnicu i onda kraj u slijedecem broju :) Super!
  Scenario ove epizode je jedan od najnepredvidljivijih u serijalu Zagora. Svaka cast Castelliju! A da ne govorim o tome da volim sto Zagor ima ravnopravne suparnike. Jedini manjak scenarija je pre ubrzani kraj, ali ipak i s time po meni zasluzuje najvecu ocijenu. Da je i kraj savrsen onda bi ova epizoda zasluzila 11 za scenarij! :)
  Donatelli je odlicno nacrtao ovu epizodu. Pogotovo mi se svida kako crta grad. Nekako sve djeuluje golo i hladno, bas kako i pristaje. Ovog trenutka u Italiji izlaze nove epizode Zagora sa povratkom Tkaca i njegovijih ninji (i Mortimera). Ne moram ni govoriti koja je to radost za ljude koji su cekali 20 godina da vide sto se dogodilo sa jednim od Zagorovih najmocnijih i najtajanstvenitijih protivnika!
  Super!!!
  14.10.2003
  22:22:00 sati
  D.J.
  uredi
 • bristova

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Svaka cast na ovako dobroj recenziji!
  Meni je inače ovo jedna od najomiljenijih epizoda još iz mladih dana.Puna napetosti,iscekivanja,divljenja prema ninjama koji su ,eto,dorasli nepobjedivom Zagoru;Ciko da zvizdaljkom(!) koji se pokazuje kao pravi pomagac u nevolji,i nevjerovatno napet kraj 4 dijela kada Zagor mora odluciti treba li pucati u prijatelja..
  Kada sam je citao nedavno izgledalo mi je da su pred kraj sjeceni neki kaiševi.Nadam se da je takav i u originalu,odnosno da i ovaj put ekipa iz Dnevnika nije uzela stvar(škarice) u svoje ruke.
  Negdje na forumu je bio spisak sjecenih stranica originala pa bi trebalo malo obnoviti sjecanje..
  19.10.2003
  14:17:00 sati
  bristova
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je definitivno najbolji i Castelliev scenario i najbolji Donatelliev crtez. Kada sam jos kao klinac poceo da skupljam epizode iz ove price i posle otprilike godinu dana nasao Kucu fantoma od mene nije bilo srecnijeg deteta. Zavrsetak Na ivici ponora je verovatno uz Glasnik Manitua i Povratak Helingena najefektniji i najzagonetniji od svih bar iz tog doba. Prica zbog koje su i Zagor i Donatelli to sto jesu. Prosto ne mogu da shvatim da se Tkac nije pojavio uprkos tome da su i oni negativci za koje smo svi bili uvereni da su stradali oziveli dok je on ostao mistican kakav je bio. Negde medju ovim recenzijama sam procitao da se vratio u Italiji. Mislim da bi neka nova firma mogla da krene s izdavanjem tih stripova jer Ludens sad izdaje onih 20 preskocenih. Samo da ne pukne kao Vaninni.
  22.10.2003
  14:46:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  10, 7, 7, 7

  Super ideja o jednom zločinačkom umu, koji kontrolira cjelokupni kaos i nasilje. Ovo baš i nije slučaj, kojeg bi trebao rješavati Zagor, već nekakve državne službe, budući da se radi o globalnim političkim interesima. Kako je pukovnik Microft došao na ideju da je Zagor jedina osoba na svijetu koja može spriječiti "Tkača", nije baš logično ni uvjerljivo. Jedna od većih ludorija je «vibrirajući dlan», opak udarac, zamalo da nije došao glave Duhu sa sjekirom. Odlučio sam i sam uvježbati taj udarac, da ne bi bilo nepotrebne zajebancije, kad me neko gnjavi. Donatellija jednostavno ne volim, a ni naslovnice nisu neke. Još bih dodao kao zanimljivost na recenziju, najduži "kratak sadržaj" u povijesti recenzija.
  23.10.2003
  18:57:00 sati
  stinky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Ova epizoda ulazi u top 10 zagora. Tajanstvena organizacija, nindje, zatvor...sve to je činilo da napetost i iščekivanje svakog nastavka na kiosku naraste do neviđenih razmjera, a kao što znamo, iščekivanje povratka Tkača već sad uznemiruje duhove. Meni Donateli nikad nije bio posebno drag, ali je ovdje jako dobar. Naslovnice su mi najlošiji dio ovog serijala, uz napomenu da je najbolju naslovnicu Dnevnik prebacio u drugi serijal, a ovdje ubacio Mikicu.
  05.11.2003
  02:05:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 6, 8, 10

  13.11.2003
  20:37:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Evo i jedne špijunske epizode - Zagor u ulozi Jamesa Bonda!Malo je naivno da Zagor i Chico sami razore toliko veliku zločinačku organizaciju ali OK,može proći - dobra epizoda u svakom slučaju.Smeta me jedino brzoplet kraj.Mislim,ako su nas scenaristi tokom prvih 4 nastavaka mogli gnjaviti Chicovim dosadnim glupostima,zašto se nisu potrudili oko samog kraja,da to bude npr. neki ludi obračun na 50-ak stranica koji bi predstavljao finale ove poprilično zanimljive i uzbudljive sage?Sviđa mi se kad bičuju Zagora,uvijek volim kad je taj napuhanko u podređenom položaju.I Ninje i njihova vibrirajuća dlan rasturaju.E da - taj je udarac pokušao primjeniti i Nathan Never u jednoj od epizoda koje je Berni objavio prije par mjeseci.Donatelli mi je očajan,dao sam mu 7 zbog ukupnog dojma.Najsmiješnije mi je kako je nacrtao New York.Pa jebote nije to selo..Za kraj moram reći da,iako se radi o dobroj epizodi,ona je iz onog starijeg razdoblja Zagora,koji meni baš nije najdraži.SD je izdala bar 5 epizoda koje su puno bolje od ove,i po priči i po crtežu (Nestali istraživač,Osveta Vudu,Morska strava, Sotonski Mortimer,Vampir..)
  10.05.2004
  19:07:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  mada je nisam procito do kraja ovu cu epizodu pamtit kao bolan poraz zagora od nindje .crtez ,pa ipak je trebo ferri jer donattely ga prikazuje ko mutava kauboja.nadam se da ce mu sljedeci put pokazat.prica fenomen.
  29.07.2004
  22:53:00 sati
  nakai
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 8, 6

  u nekim scenama dosta naivno,ali po meni treći zagorov serijal svih vremena...
  13.10.2004
  03:46:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 71%

  7, 8, 6, 8

  A ja se iznenadio zašto mi se ovaj Zagor, inače njegova prva epizoda koju sam čitao, dopala. Kad ono - Castelli!
  02.11.2004
  14:29:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Čista desetka zbog fantastičnog osjećaja iz djetinjstva dok sam čitao ovu epizodu ...
  07.02.2005
  13:27:00 sati
  dac
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Fenomalna epizoda puna napetosti i akcije a posebno mi se svidija onaj prizor iz "Na ivici ponora" na sastanku Tkača i ostalih vođa kriminala kada jedan od prisutnih zapuca na Tkača kad ono umjesto tkača robot.Inače ninje su odlični protivnici i jedva čekan njegov povratak kao i mortimerov.Dva genija zla zajedno a crta i Verni.Što se tiče Donatellija njegov crtež mi ipak nije za desetku iako je prilično dobar.
  15.07.2005
  16:19:00 sati
  vice
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  jedna od najboljih zagorovih priča svih vremena.
  09.12.2005
  22:18:00 sati
  lwood
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Pa što se mene tiče ovo je dosta dobra priča ali........!!
  14.01.2006
  23:59:00 sati
  mister g.
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Priča je stvarno ono...neponovljiva. Uopće mi ne smeta što se na kraju sve na brzinu rješava
  22.04.2006
  19:10:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od boljih Zagorovih epizoda.
  22.04.2006
  19:53:00 sati
  jack 50
  uredi
 • tristan

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Jedna od najboljih serija za mene.
  03.09.2006
  13:24:00 sati
  tristan
  uredi
 • sonic

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih Zagorovih avantura. Stvarno se mnogo dogodi tjekom ove priče.
  12.02.2007
  14:40:00 sati
  sonic
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Ovo je scenaristicko remek djelo koje je zasluzilo boljeg crtaca od Donatellija. Nemam nista protiv njega i volim njegov stil (navika, nostalgija, jedini pravi Zagor je njegov ili Ferrijev), ali ovakvu epizodu je morao crtati ili Ferri ili netko s bogatijim stilom. Da je bilo tako ovo bi bila naj-epizoda svih vremena. Steta.
  12.07.2007
  16:10:00 sati
  alen
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Donatelli u životnoj formi. Napeto, zanimljivo, intrigantno - ODLIČNO!
  20.11.2007
  15:11:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ZAGOR SVIH VREMENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  19.05.2008
  13:17:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Zakon, svakako jedna od najboljih Zagorovih priča. Nedavno ponovo pročitao (ovo možeš nekoliko puta čitati, a da ti ne dosadi).
  20.05.2008
  15:46:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Moglo bi se naravno naći zamjerki, ali neću, ne želim, ne bi bilo fer.  Vjerojatno zbog nostalgije, uspomena iz djetinjstva i svega.  Nakon više od 20 godina ostaje u glavi scena Zagora koji se sprema pucati na Čika i iščekivanje sljedećeg nastavka.  Za crtež ista stvar, ima i boljih, ovdje možda ima premalo detalja, ali ja sam odrastao uz takvog Zagora i to baš tako mora izgledati - sve čisto i pregledno.  Vrh, top 10...
  29.08.2008
  09:42:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 82%

  9, 7, 8, 10

  Kada sam bio klinac ovo mi je bila jedna od 10 najboljih Zagorovih epizoda. Danas mi nije ni u 30 najboljih ali još ju smatram jako dobrom i super zanimljivom. Malo je taj vibrirajući dlan prebrijan ali eto prolazi u ovoj epizodi kod mene a nakon svih protivnika s kojima se ovaj junak sreo malo je prebrijano da nema nikakvih šansi protiv nekakvog ninđe. Inače mi se ovaj novi susret sa Krojačem i Mortimerom više svidio jer je bolji barem crtežom, nešto super uglavnom što se ne događa često u novijim brojevima. Ne bi bilo loše naučiti taj vibrirajući dlan i umanjiti njegovu snagu za nekih 90% pa primjenjivati ga na određenom dijelu tijela žene. Castelli je stvarno mislio da piše stripove za djecu do 12g.!
  12.01.2009
  19:44:00 sati
  supermike
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  totalno super!!!!!!
  22.03.2009
  19:52:00 sati
  tex2
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalno, znam da nisam mogao da povjerujem kada je nindza isprebijao Zagora kao neku vrecu.
  Super slozena i slojevita epizoda,pravi klasik.
  08.06.2009
  17:10:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  iz doba ZS jedan serijal meni najdražih Zagora,jedva čekam to u Ludens izdanju.Naslovnice super osimjedne,ali ne bi sad o tome.
  08.06.2009
  20:45:00 sati
  teller
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  09.06.2009
  04:26:00 sati
  Ferri
  uredi
 • ncaric8@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  U ono vrijeme kada sam čitao ovaj strip bio sam jako mlad i nisam puno razmišljao o komentarima jer mi je svaka epizoda bila dobra,ali ove se sjećam i dan danas kao jedne koja mi se urezala u pamćenje.Sada kada razmislim mislim da je ovo daleko jedna od najboljih priča,po meni među top 5. 
  06.08.2009
  13:06:00 sati
  ncaric8@htnet-dsl
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-O!!!Sigurno medju TOP 10 Zagorovih prica!!!Iako je kraj u cjelini najslabije uradjen uopste ne umanjuje ukupnu ocjenu a to je cista desetka i za Castellija i za Donatellija a bogami i za Ferrija!!!Kamo srece da je bilo vise ovakvih Zagora u poslednje vrijeme!!!
  28.10.2009
  00:44:00 sati
  kandraks
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  A Donateli crtao. Izjedite se od muke, priča je pet u glavu.

  23.05.2010
  21:10:00 sati
  legaz
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Jedna od najboljih Zagorovih epizoda.

  05.06.2010
  19:35:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Odlicno!  Ovo je jedna od najvecih epskih prica Zagorovo serijala, pogotov sto se tice duzine, spada u one duge ali legendarne epizode, poput "Zimske Zmije", "Demoni Ludila" i "Teror Seste Planete".  Scenario je veoma ozbiljan, ali ipak zabavan; Donatelijev crtez je savrsen, i covjek je garant sam iza Ferija, ali je ispred svakog drugog crtaca Zagora svih vremena; naslovnice su legende, i jedva cekam da za dvije godine napokon izadju u Ludens Extra ediciji.  Onda cemo stvarno imati ovu super pricu u pravom izdanju, kao i Italijanskim originalu, sa svim naslovnicama uradjenim kako treba.  Dnevnik je stvarno sjebo boje kad ih je objavio, i stavili su onu extra naslovnicu, gdje se Zagor bori s orlom, koja nema veze s ovom pricom.  Do sada, makar za mene, najbolje izdanje ove price je od Veselog Cetvrtka (OP Zagor), zato sto u jednoj knjizi imamo citavu epizodu, bez ikakvih extra dijelova koji su nepotrijebni.  Tkac je sada, i uvijek je bio, jedan od tajnih i misterioznih Zagorovih protivnika, i mozda je u stvari i bilo bolje da nikad nije savladan u ovoj prici.  Moglo bi se toliko puno jos pisat on njemu, a ja se nadam da je sledeci Zagorov susret s njim makar nekako slican ovim prvim.  

  06.07.2010
  01:48:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Ovo je izašlo u Zlatnoj seriji baš nekako u vrijeme kad sam se ja počeo hladiti od crtanih romana, tako da tada i nisam čitao tu priču. Samo se sjećam da se među drugarima prepričavalo kako se Zagor bori protiv nindži. Nedavno sam je pročitao u izdanju VČ - Odabrane priče. Dobra je, ali meni ipak pomalo razvučena previše. Donatelli na vrhuncu, naslovnice onako, dobre.

  11.09.2010
  13:51:00 sati
  Galis
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Napokon je i Castelli napisao ozbiljan Zagorov strip. Sve je super i glavna priča (teorija urote) i mini zapleti u radnji (Chicova otmica, boravak u zatvoru), humor, činjenica da je i Zagor bio isprebijan, Chicova uloga je isto odlična. Tkač je jako zagonetan i dostojan protivnik. Ovo treba preporučiti svima.

  12.06.2011
  11:40:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Mislim da je ovo najduza Zagorova prica. Odlicna je.

  12.06.2011
  12:23:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  odlicno,briljantno,radnja jako napeta i misteriozna,strip se cita u dahu.ipak,kasteli je malo zbrzio kraj

  24.08.2011
  00:00:00 sati
  general war
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Onaj dio kada zagor namjerava pucati u Čika i pretisne okidač nije kraj epizode u originalnom izdanju, nego samo u Zlatnoj Seriji. Dakle u talijanskom izdanju epizoda ide dalje, pa možemo reći da je jednom u nečemu Dnevnikovo izdanje bilo bolje od originala jer zaista kako je i napisano u recenziji, "Ovde čitatelj prosto čezne da pročita i peti nastavak."

  18.11.2011
  09:39:00 sati
  Deki86
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je jedan odlično napravljen strip.

  25.12.2011
  21:44:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Bolesno dobro, Castellijev najbolji uradak, a Donateli na vrhuncu. Jedva čekam da dođe ova pruča u redakciji Ludensa, a to je ove godine :)

  14.04.2012
  17:23:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uzivao sam citajuci ovaj klasik

  Zagorova epizoda za sva vremena

  Bravo CAstelli Bravo Donatelli i Bravo Ferri za naslovnice

  18.05.2012
  20:45:00 sati
  going going
  uredi
 • Zagooor

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  19.05.2012
  12:15:00 sati
  Zagooor
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 4, 9, 8

  Očito je, da je autor ideju pokupio iz još uvijek vrlo aktualnog romana slovenskog autora Vladimira Bartola: Alamut. Sviđa mi se što je priča nešto novo u Zagorovom svijetu. Ne sviđaju mi se nelogičnosti u priči, od toga, da je Zagor koji živi u zabačenom Darkwoodu jedini moguči spasitelj svijete, do toga, da engleski špijun uopšte zna za njega, i vjeruje, da Zagor jedini može savladati Tkača, pa onda to, da su Zagor, pa i čiko tako lako primljen u Tkačevu organizaciju, pa kraj, koji je potpuno neuvjerljiv. Priča bi trebala biti još duža i bolje razrađena. Na momente je sve skupa i dosadno. Crtež i naslovnice su odlični.

   

  21.05.2012
  12:56:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Zagor i čiko ko prison brake. Vrh!

  08.07.2012
  17:10:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ludilo od epizode... Klasik

  07.10.2012
  19:51:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Prejaka epizoda, a Chico u najvećoj ulozi svog života. Jedini nedostatak je zbrzan kraj i to što se Castelli nije udostojio napisati dostojan Povratak Krojača pa je tako dao priliku Buretu nakon mnogo godina da ga uništi u onoj lošoj priči.

  31.10.2012
  08:57:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  Eh da je Ferri ovo crtao...

  26.11.2012
  12:16:00 sati
  Nedo
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 81%

  10, 5, 9, 9

  Priča je stvarno vrhunska, ali scenarij dobrano kaska. Ima tu previše nelogičnosti za moj ukus, a da i ne govorim o završnih dvadesetak stranica. Castelli u velikoj većini svojih djela sve na kraju digne u zrak, pa ni ova priča nije iznimka.

  20.12.2012
  10:59:00 sati
  Spock
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 80%

  9, 6, 9, 8

  Koliko boljih priča ima Zagor od ove, ipak, nije loše

  03.01.2013
  18:23:00 sati
  Koresh
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 51%

  6, 5, 4, 6

  18.03.2013
  13:25:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 85%

  10, 8, 8, 7

  Odlicno smisljena prica . Napeto je od pocetka pa sve do,nazalost preubrzanog kraja . Zagi i Ciko se razbacali sa dinamitom i za pet minuta je sve bilo gotovo . Dobro,malo ljulja, zasto su bas Zagor i Ciko,ljudi iz mocvare,izabrani za takav "veliki" zadatak . Zar J.Mycroft se nije trebao prvo svojim Us.kolegama javiti? Ne radi se to bas o nekom nezadovoljnom indijanskom plemenu,gdje Zagi novo prikazivanje izmisli i rijesen problem . Al aj,ko sa Hellingenom posla zna imati,moze i ovo rijesit . Scenario je uglavnom bio dobar,al ne i bez mane.  Svidjelo mi se, da je Zagor imao ravnopravne,cak i mocnije neprijatelje od samog sebe . Nindje . Zagor i Ciko kao zatvorenici,za mene je to bio najljepsi dio cijele price . O Tkač'u , zanimljiv , tajanstven i mocan protivnik . Veselim se sljedecem susretu,a jos i ne moram dvadeset godina cekati. Crtez,negdje odlican a negdje mi je F.Donatlli djelovao kao da je bez ideje,da je umoran. Naslovnice,zadnje dvije su odlicne. Sto za prve dvije ne mogu bas reci.

  15.05.2013
  00:36:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Mislim da je malo precijenjena epizoda... odlična recenzija, osim nabrajanja epizoda koje su ti najdraže.

  15.05.2013
  16:45:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  16.08.2013
  23:32:00 sati
  velka031
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Obožavam te "urbane" epizode Zagora koje služe za kontru klasičnom vesternu, i Castelli je uvijek najbolji kad treba odraditi takve teme. Sama ideja o moćnoj organizaciji sklonoj atentatima na političare vrišti "Castelli!". Ovo mi je možda i najbolja Zagorova priča što se scenarija tiče. Tkač je jedan od najboljih Zagorovih protivnika ikad, a najbolja scena mi je kad onaj tip puca na njega i ispostavi se da puca u lutku, ili povezivanje njegove organizacije sa sektom asasina/hašašina, to stvarno nisam očekivao, a i cijela priča je ionako skroz nepredvidljiva, a kulminacija svega po mom mišljenju nije završni obračun s Tkačem nego s ninjom koji je Zagoru prenio smrt drhtećeg dlana. Također, zapanjujuće je da scena gdje se Zagor sprema Chicu pucati u glavu u originalu nije smještena na kraj nastavka (kao u Dnevniku), tako da je Dnevnik ovaj put pogodio u srž! Toliko toga se događa u ovoj priči da je to nevjerojatno. Vibrirajući dlan, ninje, sekte asasina, politički atentati i zavjere, tamničarski život, borba s krokodilom, krezuba bušibaba blizu kamene kule, britanski tajni agenti, razbojničke bande čiji su članovi nazvani po komičarima iz '30-ih, itd. Chico rastura sa "zviždaljkom", a zanimljivo je da u Castellijevim pričama Chico uvijek nađe neku potrepštinu za gnavljenje Zagora; prije je to bio pribor za mađioničare, karta s blagom, vjerovanja fanatičke sekte, mamac prof. Varmina a sada je to trbuhozboračka zviždaljka.

  Donatelli je majstor kao i uvijek, a posebno je dobro/jezivo nacrtao Tkača. Ferrijeve su naslovnice odlične (osim možda zadnje), a ova zamjenska Dnevnikova je krš. Naslov 3. nastavka bi bio efektniji kao "Krinka mržnje", ali to je cjepidlačenje. :))

  01.09.2013
  12:37:00 sati
  Opti
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  01.09.2013
  14:23:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • Momo10

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Po meni najbolja Zagorova epizoda. Prica fenomenalna, crtez da i ne pominjem maestralan, naslovnice takodje odlicne.

  01.10.2013
  12:56:00 sati
  Momo10
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršenstvo!

  15.01.2014
  19:57:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  10, 7, 7, 9

  22.07.2014
  03:56:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Drugi puta pročitah ovu epizodu u razdoblju od nekih godinu i pol - i nije mi se promjenilo mišljenje. Ovo je zbilja dragulj Zagorove sage i najbolji Castellijev rad na njemu. U priči se redaju genijalne scene jedna za drugom i ni u jednom trenutku nije bilo monotono. Chico je ''odigrao'' fantastično svoj dio i zbilja bih volio da je više puta u serijalu imao ovako ključnu ulogu. Inače sam mišljenja da je Krojač ili Tkač - kako god - mogao puno više doprinjeti samom serijalu na način da se oko njega i njegovih urota stvorila nekakva mini saga od nekoliko epizoda i da Zagor pomalo postane špijun polako sabotirajući Krojačeve planove i urote, malo po malo. Što se Donatellija tiče, rekao bih da je on ovdje zbilja dosegnuo svoj vrhunac i zna se kakav je njegov stil, tako da ovdje apsolutno nema nikakvih zamjerki na crtež. Naslovnice odlične, šteta što su ludensove zbilja katastrofalne kvalitete zbog niske rezolucije ili lošeg skena - kao da su koristili minijaturne naslovnice i uvečavali ih tako da zauzmu veličinu koja treba. Šteta, šteta.

  05.08.2014
  14:31:00 sati
  caramba
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Kada sam bio mali jedva sam nabavio sve dnevnikove nastavke ove dugačke i poprilično neoubičajne Zagorove priče, i kada sam je pročitao nisam jednostavno znao šta da mislim o njoj? S jedne strane bio sam oduševljen ninjama, špijunima, tajanstvenom zločinačkom organizacijom a s druge strane su me jako živcirale stvari kao: Čiko kao trbhozborac, pljačkaši koji su oteli Čika, ljudi iz grada koji su lovili Čika, luda starica, Zagor i Čiko u zatvoru!? i ono najvažnije loše dnevnikovo štampanje. Tako da mi ova priča nije baš najbolje sela. No 16 godina posle kada sam je pročitao u extra izdanju uvideo sam koliko je ova priča genijalna, napeta i moram priznati na par momenata veoma humoristična (kada se ćelavi robijaš slučajno oklizne pa se onesvesti a Čiko preuzme zasluge za to ili kada pokušava da ubedi razbojnike da zna slati dimne signale i kada im pokazuje kako se kreće na indijanski način, tu sam crkavao od smeha). Moram se složiti sa nekima ovde koji kažu da je kraj jako zbrzan ali ni to nemože pokvariti ukupan dojam ove epizode.

  06.09.2014
  16:05:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča koja ni trenutka ne gubi na svojoj napetosti, iako vrlo dugačka nema tu ničega što je suvišno i nepotrebno, čak bih rekao da bi bilo još idealnije da ima kojih 50 stranica više. Od samoga početka i susreta sa pukovnikom Microftom može se naslutiti da se sprema nešto veliko i nezaboravno. Sama spoznaja da je Tkač, vođa tajanstvene zločinačke organizacije, protivnik kojemu gotovo nitko nije vidio njegovo pravo lice ulijeva jednu dozu strahopoštovanja. Jest da je ovdje Castelli posegnuo za klišejem jer je Microft umro baš u trenutku kada je Zagoru trebao otkriti pravi identitet Tkača ali nikako ne bi bilo zanimljivo da se neke stvari prerano otkriju. Štoviše, do samoga kraja nije se uspjelo odgonetnuti na najvažnije pitanje i tu je ostavljeno dosta scenarističkog prostora za slijedeću priču sa istim protivnikom. Taj protivnik je pokazao i ozbiljnost svojstvenu svome liku testiranjem eventualnih svojih suradnika da nebi slučajno u organizaciju dospio netko tko to nije zaslužio svojom sposobnošću. Ako goloruk možeš savladati 4 naoružana čovjeka onda si stvarno dostojan da bi bio dio uigranog sistema, naravno ako nakon toga prođeš još nekoliko sitnih kušnji. Sve je to dovoljan dokaz da se ovdje ništa nije htjelo prepustiti slučaju i scenaristička obrada takvog dijaboličnog uma je bila vrlo detaljna.

  O Donatelliju nije potrebno puno pričati jer se sve već zna, i ovdje je potvrdio da je mastor za dočaravanje ljudskih emocija a vrhunski je napravio i lik Tkača gdje je kapuljača samo pojačala dojam moćnog i jezivog čovjeka. Naslovnice su sve na visokoj razini, pogotovo zadnja koja mi je jedna od najbolje napravljenih na Zagoru. I ovo je sigurno priča koja se može svrstati među najbolje i vjerojatno nedodirljiva za ove iz današnjeg vremena.

  23.09.2014
  19:40:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 85%

  10, 8, 7, 10

  Epska krimi priča. Ako gledamo veličinu i ulog, onda je ovo največa krimi priča. Organizacija, koja djeluje na kontinentalnoj razini sa opasim mastermindom na čelu. To se traži. Možda bi danas neke stvari scenaristi drugačije postavili... nije mi baš sjeo "vibrirajući udarac smrti" i možda se moglo malo skratit u prvom djelu, ali ukupan dojam je odličan. Krojač/tkač u tom svom KKK odijelu ima tu pojavu, koja ostaje sa tobom dugo nakon čitanja. Tu su još i nindže, zanimljiva infiltracija u organizaciju i općenito dobro napeto vođenje priče u režiji Castellija (posebno u zadnjoj trećini). Kraj je zbrzan, ali i otvoren za interpretacije. Tko je u stvari taj krojač? Burattini nam je ponudio odgovor na to pitanje ali malo tko je ostao zadovoljan, tim više što je njegov nastavak puno slabiji od originala, pogotovo što se tiče veličine priče. Sveo je jednu od najopasnijih organizacija u serijalu na najobičniju darvudsku pričicu. Tkač je zaslužio više. Valda će pri trećem pojavljivanju dobit dostojan nastavak. Ovdje je Castelli stvorio dobar temelj. Donatelli nije baš pridonio dojmu jer kod njega su isti New York i darkvudska sela, ali to je njegov maksimum. Naslovnice su dobre, pogotovo ova zadnja koja je jedna od najupečatljivijih u serijalu.

  12.10.2014
  12:40:00 sati
  nagor
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 8, 9

  Old school-Zagor. Prica je solidna i fino tece ali sto god se vise saznaje o protivniku sve se to cini tanje i tanje. Vaki svemocni protivnici mi jednostavno nisu zanimljivi, pogotovo kad se uzme u obzir kako ga lako Zagor savlada i unisti njegovu mocnu organizaciju. A rasplet je upravo i najlosiji dio price. Sve je previse ubrzano i zacas je gotovo, sto odudara od ostatka price. Inace svida mi se humor i razmjene izmedu Zagora i Cike. Ciko uopste ovdje ima veliku ulogu sto je uvijek pozitivno. Pozitivno je i to sto su mjesta radnje zanimljiva. Velegrad, zatvor, crna kula. Ovo je jedna veoma urbana Darkwoodska prica. Ali nazalost, pati od puno naivnosti i logicnih rupa da bi bas dogurala do samog vrhunca.
  04.01.2015
  09:22:00 sati
  hamzik
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 78%

  10, 7, 6, 9

  uzbudljivo:je

  napeto:je

  ali da ju neko stavi u top pet?nikako

  mislim,zanimljivo je vidjeti Zagora u ulozi Jamesa Bonda,ali puno je tu rupa u scenariju.

  od toga da pukovnik Mycroft ima ideju da jedino Zagor može rasturiti tu organizaciju,preko onih proba na koje je Krojač stavio Zagora i Čika(mile ti majke,ako je sve pobjegulje iz zatvora stavljao na takve probe pa tko je preživio?) do onih jadnih prikaza ninja ratnika.

  čuj ,ninja...kome može na pamet pasti obući vrhunske ratnike u baletne tajice i još ih nekakvim pendrekom za pasom naoružati?i staviti im gaćice preko tajica?

  kuda je Donatelli i tako poslovično loš,još ide tako katastrofalno ninje nacrtati

  ovdje su sasvim upropastili jednu ideju da se Zagor suoči sa ninjama

  05.02.2015
  12:02:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  20.03.2015
  00:14:00 sati
  Hrvojek
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Šta reći? Jedan od klasika. Napetost od početka do kraja, izvrsni likovi, kraj koji ne označava Zagorovu pobjedu... 100% i više

  02.04.2015
  00:29:00 sati
  ike666
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Koliko se u trećem Mortimerovom pojavljivanju vikalo da je Burattini svojim Mortimerom pokakio jednog Krojača baš sam se pitao tko je ta ikona, ta mrcina, a onda je došla ova epizoda i nekakve nindže, za djecu od 10 godina. Hajde, malo pretjerujem, ali ovo je za onaj topic "zakoljimo neke svete krave"... Stvarno kod većine vas radi nostalgija mada je počelo zaista sjajno i ima tu neizvjesnosti, ali za ovoliku hvalu.

  02.04.2015
  20:03:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  12.04.2015
  11:04:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  27.06.2015
  21:25:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  07.10.2015
  09:38:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  16.04.2016
  16:23:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

   Napeta i zanimljiva priča s odličnim crtežom. Odlična epizoda i meni jedan od najdražih Zagora.

  30.10.2016
  17:00:00 sati
  karlitos
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 82%

  9, 6, 9, 10

  Jedna od starih, legendarnih epizoda. Kao klincima Zs i Lms s tim polu-kartonskim koricama nekako su bile na 'važnosti'. Nikad nisam ovu epizodu pročitao u cjelosti u zs. Da jesam vjerojatno bi mi bila u samom vrhu. Zagor protiv nindži! A baš tad su bili popularni filmovi o nindžama -Američki nindža, Chuck Norris, Van Damme. Susjed je imao 681, ja 683, 684. Bez prvog broja još kako-tako, shvatili smo o čemu se tu radi, ali nikako nismo mogli nabaviti 682. Još ta zatvorska naslovnica...  A onda opet pomtnja s ponovljenom naslovnicom za 10 brojeva, a nigdje Krojača. Sad kao sam pročitao konačno u cjelosti, mogu reći da samo jako razočaran. Jako! Priča jest slojevita, razrađena donekle, ali je blijeda, bez prave akcije, Puno je toga predvidljivo. I dalje mi nije jasno kako je Zagor stavio bočicu s tintom ispod kotača kočije!? A toliko sam očekivao. Namjerno sam ostavio da je pročitam za Božićne blagdane.

  27.12.2016
  10:53:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.01.2017
  16:43:00 sati
  suply1
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  28.05.2018
  18:37:00 sati
  Gris
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunac umetnosti stripa. Neponovljivo. Cista 10-ka iz svakog aspekta. "Noc uzasa" je morala da prepusti tron fantasticnom obracunu sa ratnicima Min Ja.

  13.06.2018
  19:49:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.07.2018
  15:18:00 sati
  Panonian
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Priča je krenula sa dolaskom proljeća u Darkwood, ali i smiješnom scenom Čika i Zagora. Naime, Čiko nije mogao doći do riječi jer mu nešto zapelo u grlu, a zapravo se radilo o nekakvoj napravici s kojom je mogao ostvarivati svoje sposobnosti trbuhozborca.

  Iako smiješno, čak u nekoliko navrata (kad se već bio ispraksirao s tim), spasilo im je život (odvraćanje pozornosti zločincima). Priča se vrti oko jednog lika kojeg zovu "Krojač", iako još nitko ne zna niti kako izgleda, ali je odgovoran za mnoge pljačke, nerede, pa i atentate. Zanimljiva epizoda, naši junaci su čak završili i u zatvoru! A i imamo i ninje u priči! 

  Jedino moram priznat da mi se nije svidio kraj, nekako je prebrzo napravljen ili scenarist jednostavno nije znao kako završiti priču i završio ju je na ovaj način. Sve se urušilo (ona zgrada), a već u sljedećem kadru vidimo Zagora i Čika u Darkwoodu, kao koji mjesec kasnije. Ono, duga priča i toliko se čekao taj vrhunac epizode da se Zagor suoči sa Krojačem, i na kraju nismo zapravo ništa dobili. Ali moram priznati da sam uživao u epizodi, Čiko me ovdje nekoliko puta nasmijao :)

   

  E da, Zagor i Čiko su i ovdje bili u NY-u!

  25.12.2018
  21:03:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • jova

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  27.01.2019
  10:05:00 sati
  jova
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunski! Uz zanimljivu priču, posebno mi se svidio Chicov način boravka u zatvoru, koji je vrhunski prikazan na neočekivan način, a  koji potpuno  odudara od već viđenih zatvorskih stereotipa.

  14.06.2019
  12:06:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Odlična i zanimljiva priča osim brzopletog kraja. Donatelli mi nikad nije bio posebno drag ali ovdje je dobar. Naslovnice standardne.

  26.11.2019
  10:42:00 sati
  domegus
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Jako dobra prica,ali meni ne spada u sam vrh.Nije mi u top 10

  30.03.2020
  23:45:00 sati
  Liverpool
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 54%

  6, 5, 5, 6

  Prica sa puno potencijala i zanimljivosti, kakve samo kasteli moze da servira, ali i nelogicnosti (zagor preziveo smrtonosni udarac zato sto je ubio nindzu mindzu, sta kako ko?), te o strujama Ist rivera, ko da su okeanske, a prema kojoj je Sava Tihi okean zapravo... Ali dobro, da se ubije par sati citanjem, sasvim ok.

  22.10.2020
  04:33:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  22.01.2021
  09:07:00 sati
  Salkan
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  25.01.2021
  06:52:00 sati
  goghy
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 89%

  10, 8, 9, 8

  Priča je odlična, ali scenario ima nekih manjkavosti, jer ako je ta organizacija toliko moćna kako ih onda Zagor onako za tren oka sredi? Čikovo trbuhozborstvo je odigralo zanimljivu ulogu i daje i dozu humora i dozu ozbiljnosti, ali ono s trubom na kraju je glupost. Crtež nije loš, a naslovne su možda mogle da budu i malo bolje.

  14.07.2021
  14:05:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Inače u komentaru uvijek volim kratko istaknuti i sadržaj epizode, ali ovdje je recenzent toliko detaljno opisao epizodu u svojem kratkom sadržaju, da se bojim kako ću nešto važno propustiti. Za ocjene moram, što zbog nostalgije, što zbog same genijalnosti stripa, dati sve desetke, jer ih zaista zaslužuje. Susrećemo se s misterioznim Krojačom/Tkačom koji oko sebe ima spletenu nevjerojatnu mrežu kriminala i zla. Pa, lik ima i privatni odred nindži.

  Sam zaplet priče kreiraju britanski agenti na koje naši prijatelji slučajno nabasaju. Ovi elementi političkih intriga i zapleta internacionalnih razmjera podsjećaju me na jednu drugu Castellijevu epizodu - Utvrda Smirnoffa. Također i samo Zagorovo suočavanje s raznim inovativnim preprekama me asocira na onu njegovu utvrdu punu zamki.

  Također, genijalno mi je kako Castelli nije ni na samom kraju otkrio identitet glavnog zločinca. Zaista sjajna epizoda koja se čita u jednom dahu unatoč velikom broju stranica.

  Iako mi je Ferrijev crtež objektivno (možda i malo subjektivno ;-)) bolji, Donatelli je ovdje odradio vrhunski posao, pogotovo u akcijskim scenama kojih ima mnogo.

  Što se naslovnica tiče, sve su vrhunske i jedna je bolja od druge. Osim one s nindžom i žutom pozadinom, ali čini mi se da je ovo pretjerano žutilo Ludensova greška, jer je original malo blaže obojan.

  Pravi klasik Zagorovog serijala koji pokazuje da Zagor nije samo klasični western strip s kaubojima i Indijancima. Ovo je prava akcijska epizoda s nekakvim odličnim elementima koje inače ne viđamo u Zagoru. Baš ima neku vrhusnku atmosferu i s guštom sam ju pročitao.

  01.04.2022
  16:15:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  Koliko razvučena i složena epizoda da bi se na kraju samo tako riješili ninđi i trbuhozbora….
  11.06.2022
  16:06:00 sati
  Oki
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Jako dugo priča i nikako da dođe do kraja,lali je vrijedilo čitanja.Jedna je od naboljih Zagorovih priča u ovom razdoblju,a sa dinamičnom i zanimljivom radnjom, punom akcije i misterije oko tog glavnog lika Tkača.Kraj mi je bio i najlošiji dio,ali kužim da će sigurno taj lik još pojaviti u budućnosti,pa su morali ovako napraviti.  Najbolji dio je definitivno bio u zatvoru.

  Crtež odličan,a što se tiče naslovnica meni su one genijalne jer dočaravaju tu neku misteriju koja se provlači kroz sam strip.  

  19.06.2022
  10:31:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Definitivno najbolji Castellijev rad na Zagoru. Veoma intrigantna i napeta prica. Mnogi bi rekli mozda i preduga, no dok sam citao uopce se to nije osjetilo buduci da me stalno vukla na daljnje citanje. Najvise mi se svidio onaj dio u zatvoru. To je po meni bio jedan veliki scenaristicki plus, smjestiti Zagora i Chica u zatvor i pustiti ih da istrazuju u sasvim neuobicajenom okruzenju. Drugi veliki scenaristicki plus je Chicov dar trbuhozborca. Konacno da je i Chico bio zaluzan za nesto, a ne potpuni idiot kao i obicno. Ovdje je na par mjesta njegova intervencija bila kljucna, kao onda kada se Zagor penjao na onu visoku stijenu, a razbojnici taman da ce pogledati na tu stranu. Onda je Chico svojom spravicom ih naveo na to da pomisle kako netko dolazi iz dubine stijene. Steta sto na kraju nije opisano sto je tocno bilo s tom spravicom i na zalost vec od iduce epizode svi zaboravljamo da je Chico ikada i imao tu spravicu za trbuhozborstvo.

   

  Dio u zatvoru mi je bio najbolji. Chico se bas fantasticno snasao, ponovno zahvaljujuci svojoj spravici. Citao sam kao mali bas u ZS ovu epizodu "U kandzama zla" u kojoj su bas u zatvoru i dugo sam se kasnije pitao kako su uspjeli izaci i kako su se obracunali s tom organizacijom. Ovdje moram primjetiti kako mi se i prijevod "Tkac" puno vise svida nego "Krojac" iako sam govornik hrvatskog jezika, ali za mene ce taj negativac uvijek biti Tkac kao sto vjerujem i za veliku vecinu drugih, pogotovo onih koji su odrasli na zlatnoj seriji. :)

   

  Vidim da mnogi pisu kako ih je kraj razocarao i kako se sve to brzo razrijesi. Pa sto bi vi pobogu epizodu od 700 stranica?? Meni je i sam kraj bio zadovoljavajuci, a nacin na koji je napravljen je po meni i netipican za serijal, buduci da je izostao konacni obracun protiv Tkaca te on bjezi dalje i tu ostavlja mnogo prostora buducim susretima. 

   

  Crtez vrhunski, Donatelli bas briljira, a naslovnice mozda nisu spektakularne, ali su dosta misticne i zadovoljan sam s njima. 

  P.S. ovo je valjda najduzi sazetak koji sam vidio u nekoj recenziji.

  14.07.2022
  15:22:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 87%

  8, 10, 8, 9

  Ova epizoda je dobro ostarjela, s obzirom na današnju popularnost zavjera i sličnih tema. Scenarij odličan, vuče te pročitati sve do kraja. Kraj? Meni je odličan. Zagor ulijeće i dinamitom ruši sve živo, divota. Donatellija obožavam, ali ipak on mi nije sjeo za ovu epizodu. Odličan je u humorističnim scenama sa Čikom, ali Ninje su mu komične isto, a to mi nije sjelo. Da je barem veći naglasak na mračniju atmosferu. Čiko je odličan! Donatelli je znao oživit debeljka i scene napraviti smiješnima, a da ne izgledaju isforsirano. Baš zgodno da se ona baba pojavila iz ničega i objasnila Zagoru s kim ima posla, najslabiji dio epizode mi je taj dio na kamenoj kuli. Klasik,nema šta!

  10.08.2022
  16:03:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Rakoši!
  Kod: ZG VEOP 60
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 28.9.2022. 14:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1199
 • Raznolikosti i mogućnosti
  Kod: DD PRISU 4
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 27.9.2022. 0:48:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 673
 • Dok svira fado
  Kod: KOLORKA 196
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 24.9.2022. 0:38:00
  Autor: Markos
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 846
 • Otmica Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 94
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 20.9.2022. 23:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1420
 • Berlin
  Kod: ORKA 45
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 18.9.2022. 22:07:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 972

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1837
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1649
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1493
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1423
 • Otmica Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 94
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 20.9.2022. 23:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1420

Aukcije

Forum