Veliki čarobnjak

Zagor

ZG ZS 739/740 | 136 str.

Malo je negativaca nanijelo Zagoru toliko štete u tako kratkom vremenu kao prorok Paranormus. Došao je niotkuda jedne olujne noći i u nekoliko dana uništio sve ono za što se Zagor borio godinama...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*6

S*5

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Utvara u noći
    ZG ZS 739
  • Veliki čarobnjak
    ZG ZS 740

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Colpo su colpo
    ZG SR 221
  • Il profeta
    ZG SR 222

ZANIMLJIVOSTI

  • Zadnji rad Pinija Segne kao crtača te pretposljednji scenaristički Sclavijev uradak na Zagoru.

Koliko je Sclavi velik kao scenarista i pripovjedač odlično se vidi u ovoj epizodi. Na tako malo stranica bacio je Zagora u blato koje je nastalo olujom s početka ove priče, te ga je nakon toga gurnuo još dublje u to isto blato da bi ga na kraju uzdigao iz toga blata poput pravog junaka.

Čitajući ovu epizodu u kontekstu cjelokupnog Sclavijevog rada na Zagoru postavlja se jedno pitanje; Je li Sclavi mrzio Zagora? Prvo ga je odveo na Olimp gdje ga je usporedio s Herkulom, zatim mu je suprotstavio luđaka koji siječe glave, onda ga je odveo u ˝Međuzemlje˝, pa mu suprotstavio Thundermana, i odveo na brod prepun zombija. Nakon svega toga suprotstavlja mu Devil Maska, ludog indijanskog vrača koji će postati jedan od najopasnijih Zagorovih protivnika uopće. I prije svoje posljednje, definitivno i najbolje, epizode u serijalu o Zagoru donosi nam proroka Paranormusa. Paranormus dolazi u Darkwood predviđajući nesreće koje će pogoditi sve njegove stanovnike. Od smrti poglavice indijanaca Seneka Crnog jelena preko nestanka bizona koji su osnovna živežna namirnica indijancima, do izumiranja stoke zemljoposjednicima sa područja darkwoodske šume. Sve u svrhu konačnog uništenja carstva Duha sa sjekirom. U pozadini cijele stvari stoji izvjesni mister Diamond, koji vuče sve konce, a predvođen skupinom bankara koji žele eksploatirati Darkwood.

Vratimo se malo prijašnjim Sclavijem uradcima na Zagoru. U okršaju s Hakaramom Zagor je ostao bez glave, u posjetu izmišljenoj zemlji Golnoru doslovno ga je ubio, te ga u remek djelu Demon ludila zavrtio krugovima ludila. Zagora je Sclavi u ovoj epizodi propisno namučio. Prvo mu je poljuljao vjeru u sebe, zatim ga je ponizio pred indijancima i nedostajao je samo završni čin da sve bude gotovo. Davno prije ove epizode jedino je SuperMike ovako ponizio Zagora pred ˝podanicima˝ njegova carstva. Jedan od razloga zašto mi je Zagor najdraži Bonellijev junak je ljudskost koju ovaj lik pokazuje u pričama poput ove. On je polubožanstvo, nepobjedivi ratnik, ali u jednoj sceni Zagor se predaje depresiji i nemoći koju su mu izazvali događaji koje je Paranormus prorekao. Priznaje da je pobijeđen i da nije bilo Chica čije ga ohrabrenje potiče da nastavi dalje vjerojatno bi tugu utopio u čaši. Valja spomenuti da osim nevolja koje su Zagora zadesile u ovoj priči, čak ga je, nakratko, i Chico bio napustio (ah Sclavi šta sve uradi našem junaku, op.a.). ˝Ponekad je manje više˝ kažu glave pametnije od moje i s tog stajališta broj stranica ove epizode je optimalan. Kako malo, u stvari, treba da bi se srušilo sve ono za što se cijeli život boriš. Realno gledajući zar je nemoguće otjerati krdo bizona s jednog pašnjaka na drugi ili ubiti nekoga istreniranim orlom da bi se u očima naivnih Indijanaca sve svelo na prokletstvo. Izazvati požar ili otrovati par grla stoke da bi priprosti puk Darkwooda napustio svoje domove. Teško da, ali ne i nemoguće. I tu je Sclavi velik jer je koliko-toliko cijelu priču iz nadnaravnog (što je prijevod Paranormusovog imena s engleskog) prikazao realnom.

Odgovor na gore postavljeno pitanje, za mene, bi bio apsolutno ne. Ne samo da Sclavi nije mrzio Zagora već mu je usadio dozu ljudskosti s kojom bi se svaki čitalac mogao poistovjetiti. Crtač ove epizode je Pini Segna. Chiarolla ranijeg Zagorovog razdoblja. No, nemojte da vas zavara takva usporedba jer je za ovu priču Segna 100% pogođen crtač. Odlično je prenio tmurnu atmosferu Sclavijeve priče, a ova priča mu je bila oproštajna na radu na Zagoru.

Naslovnica ove priče koja se u originalu zove ˝Prorok˝ spada u red najboljih Zagorovih naslovnica. Za kraj ove recenzije proričem da će se barem desetorica čitatelja ove recenzije odlučiti na ponovno čitanje ove priče, koja je u izdanju novosadskog Dnevnika izašla davne 1985., a oni koji još nisu čitali ovu epizodu topla preporuka da to učine.

Naprijed

ZG LEX 226-228 Timber Bill

ZG ZS 744/745 Prognani iz Darkwooda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Još jedan odlični Sclavi, a Segna bolji nego ikada prije!

    04.04.2012
    21:57:00 sati
    velka031
    uredi
  • barkley

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    kada je izašla bijo san klinac tako da sada obnavljm gradivo. priča odlična crtež isto tako i jedna od najboljih naslovnica.

    04.04.2012
    22:28:00 sati
    barkley
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 28%

    3, 1, 2, 10

    Jedna od najglupljih epizoda cijelog serijala! Toliko nelogicnosti, kao ovdje, rijetko covjek da vidi u stripu. Ako se Sclavi ikada zezao sa Zagorom, onda je to uradio sa ovom pricom. 

    04.04.2012
    22:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Sclavi je odlicno uradio pricu a Segna koga mnogi ne vole..meni je ovde najbolji...ovo je prica kojoj se rado vracam..jedna iz perioda kada sam Zagora i zavoleo

    04.04.2012
    23:52:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 4, 9

    Prica onako, naslovnica sa prorokom super, a za recenzenta informacija da je prije Supermikea nekad davno Zagora pred 'carstvom i podanicima' ponizio Iron Man.

    05.04.2012
    09:34:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 47%

    7, 5, 1, 8

    Nikad nisam bia ljubitelj ove epizode, sve sta Segna takne, ko i Maraffa, ispadne loše.

    05.04.2012
    23:42:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Ništa više nego solidno

    05.04.2012
    23:49:00 sati
    kucak
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 39%

    4, 3, 3, 9

    Na zalost, Sclavi nije uvek sinonim za kvalitet...A Segna nikad

    Naslovnica obecavajuca, prica razocaravajuca

    06.04.2012
    00:47:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Sitting Bull

    Ukupna ocjena 77%

    9, 9, 5, 8

    Odlična priča a crtež mi se nikako ne sviđa...

    06.04.2012
    08:57:00 sati
    Sitting Bull
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 6, 10

    Prva polovina priče je jako dobra ali kasnije se to pokvarilo. Kakvih je sve crtača bilo Segna je još i dobar, naslovnica 10.

    07.04.2012
    01:26:00 sati
    supermike
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 8, 5

    Sclavi Car, ovdje Segna odličan, naslovnice za 10, jedva čekam to za dvije godine u Ludensu extra, rado ču ponovo pročitat tu priču...koliko me sečanje služi iz ZS to mi je bila jedna draga epizoda...baš me zanima kako ču je pročitat 30 godina stariji.

    07.04.2012
    09:39:00 sati
    teller
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 3, 6

    07.04.2012
    10:09:00 sati
    karven
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Priča je zaista odlična, no Segnu nikada nisam mogao mnogo podnijeti, ovdje je zaista solidan, no drago mi je da je to njegov zadnji rad :)

    11.04.2012
    20:29:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Odlican strip!!!

    12.04.2012
    21:40:00 sati
    shoneti
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 61%

    8, 5, 4, 10

    Nekoliko stvari ne stima u ovoj epizodi. Sama prica je definitivno dobra, ali mi jednostavno ne djeluje dovoljno uvjerljivo. Mislim da je najveci razlog tome Segnin crtez koji je na trenutke OK, ali cesto ipak groteskan. Ova prica je bila kao stvorena za Ferrija. Druga stvar koja mi se ne svida je to sto nam je Sclavi pre rano otkrio da se radi o prevarantu! Znaci pocetak je obecavajauci, ali kako prica ide dalje tako i ukupni dojam pada.

    14.04.2012
    08:51:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    2, 1, 7, 6

    20.05.2012
    21:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 76%

    9, 10, 3, 10

    18.03.2013
    13:37:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    02.06.2013
    15:31:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 49%

    5, 3, 5, 10

    Priča je možda imala potencijala, ali nije to dovoljno uvjerljivo izrealizirano. Sve je zbrzano i naivno, a da ne govorim o grotesknom i karikaturističkom crtežu Segne. Možda bi to bilo puno bolje da je Sclavi ovo ispričao na više stranica, ali ovako - palac dolje.

    22.11.2013
    10:29:00 sati
    Spock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 4, 8

    Sta se reci za epizodu gdje je najbolja stvar naslovnica (i to jedna jedina, jer ova prica nema dvije naslovnice, koliko ja vidim)?  Ovaj Paranormus je glupav tip, i ovi indijanci koji mi vjeruju su jos gluplji, ali ipak, mogu zamislit koliko bi bolje ovo ispalo da je mozda crtac bio Donatelli ili Ferri umjesto ovog groznog Pini Segne... moguce je da mi se sav dojam epizode zgadio kad sam ugledo njegov stil, tako da Sclavi ovdje mozda i nije toliko kriv, ali sta ces... jednom se ovo procita, i nikad vise.  Ok, mozda jos jednom kad izadje u boji, ali posle toga, sigurno nikad. 

    11.12.2013
    02:11:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    03.01.2014
    19:44:00 sati
    Nedo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Bilo je već ovakvih priča u kojima pokušavaju svrgnuti Zagora tako da početna postavka nije nimalo originalna. Ipak originalan je negativac i način (predviđanja) na koji to želi učiniti. Najveća zamjerka je što priča ponekad izgleda neuvjerljivo i liči na nekakvu komediju u čemu je zasluge imala i sada već legendarna Segnina sprdačina od crteža.

    22.01.2014
    10:23:00 sati
    mpavin
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Iako mnogima nije, meni je ova epizoda prilično dobra jer me je dugo držala u neizvjesnosti i svakom slijedećom stranicom sam nestrpljivo iščekivao što će se dogoditi. Od samoga početka se može zaključiti da Paranormus nije nikakav prorok već je sve namješteno s nekakvim ciljem ali to mi nikako nije pokvarilo užitak čitanja jer mi čitatelji ipak nismo naivni poput indijanaca da povjerujemo u kaznu Manitua. Napravljen je jedan sitan propust u scenariju; Chico najprije odlazi iz kolibe u lov jer nije našao ništa za pojesti a kasnije kada se vratio skupa sa Zagorom, prije spavanja je pojeo obilan obrok iako je jasno da u međuvremenu nitko nije mogao obnoviti zalihe hrane.

    Segna mi je jedan od slabijih crtača iz toga vremena ali ovdje i nije toliko loš kao što je bio u nekim ranijim epizodama, s druge strane naslovnica je za čistu desetku.

    23.07.2014
    16:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    5, 6, 1, 9

    28.08.2014
    01:07:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    Kad se zaredaju pet,sest il vise ovakvih epizoda,pitam se, koji Sejtan mi pomuti mozak da ovo uopce kupujem.

    19.09.2014
    11:49:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 44%

    6, 5, 1, 8

    Priču bi nekako i progurao da nema ovog odvratnog crteža.

    22.09.2014
    12:15:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 76%

    10, 6, 6, 10

    Ironman-Supermike-Paranormus
    N prvi pogled tri različita Zagorova protivnika,tri različita karaktera,svaki sa svojim načinom djelovanja.Ali nešto im je zajedničko.Sva trojica su ponizila Zagora,poljuljala njegov ugled Duha sa sjekirom i opasno se poigrala njegovom psihom.
    Ironman svojim zašiljenim tomahawkom umočenim u otrov.Supermike je jednostavno super..Jel potrebno još nešto dodati?
    Zadnji u nizu,prorok Paranormus, kako sebe voli predstavljati u javnosti.Proriče strašne stvari koje se i ostvaruju.Sve odlično funkcionira dok ne saznamo da je obični prevarant.A to nam Sclavi servira vrlo brzo.Možda je razlog što ne vjeruje u proroke,smatra ih lažnjacima pa ih odmah i raskrinkava.
    Paranormus se pojavio se na vratima doma naših junaka jedne olujne ljetne noći.Dok su munje parale nebo a gromovi rascjep avali debla.Došao je sa olujom,prorekao zlokobne riječi i nestao.Jedan od najboljih i najupečatljivijih uvoda u priču.
    Ubrzo se u Darkwoodu počinju dešavati strašne stvari.Sve što je Paranormus prorekao,to se i obistinilo.Ljudi ginu pod kopitima konja,rančevi nestaju u plamenu,stoka pobolijeva i umire,ljudi se iseljavaju i prodaju zemlju u bescjenje.Ljudi brzo kuže da je on varalica iza kojeg stoji netko bogat i moćan sa ciljem da jeftino pokupuje zemlju.Međutim druga stvar je sa Indijancima.Potpali su pod utjecaj praznovjerja.I njima je Paranormus prorekao zloguku sudbinu.Bizoni će nestati,presušiti će izvori pitke vode a i sam poglavica smrtno će pasti pod naletom sokola kojeg će štititi zmija.Tako i bi.Zagora je ugrizla otrovnica i dok je ležao u agoniji sa neba se obrušio veliki sokol i ubio poglavicu.Zagor je ljut,nemoćan,očajan.Ne može uvjeriti Indijance da je sve to igra bljedolikih a oni su uvjereni da ih Duh sa sjekirom više ne može zaštititi od zle sudbine i spremaju se na veliko iseljavanje.U nastojanju da spriječi indijanski egzodus,Zagor proriče svoju smrt…
    Sclavi se ovdje opasno poigrao sa autoritetom i epitetom zaštitnika našeg junaka.Kroz dobro smišljene i izrežirane psine koje upale svaki put.Ha,ali Zagor je jači od tih petparačkih Paranormusovih psina.Čak mu se i stavlja pred ciljnik bacača granata i gine u strašnoj eksploziji.I uskrsava pred prorokom i indijancima.Ko je sad jači u izvođenju trikova?
    Puno puta smo vidjeli u serijalu oružja koja ne pripadaju dobu radnje.Tako i ovdje.Bacač granata,40x46 milimetara,procijenilo bi moje stručno oko.Uranili su sa njim oko 130 godina.
    Unatoč svemu tome i svoj toj predvidljivosti ,Sclavi je uradio kratku i čitljivu epizodu u kojoj se brzo odvijaju događaji i nema puno mudrolija pa vrlo brzo saznajemo da je prorok obični varalica i da je sve izrežirano.Da li je to plus ili minus epizodi?I Sclavi boluje od boljke zvana nelogičnost,ali ko traži logičnost u Zagorovim epizodama…I kraj mi je odličan, pravda je stigla mastermind.Na indijanski način.
    Da je ovo crtao recimo Ferri(a ko drugi),epizoda bi ispala puno ozbiljnija i mračnija.Ovako smo sa Segnom i Sclavijevim neozbiljnim pristupom dobili vašarski ugođaj.

    07.02.2015
    15:45:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 3, 8

    Je li bilo još slučajeva da su ova dva frika zajedno radili? :) Dobijemo tupavi cirkus od epizode s jednim komedijašem kao glavnim neprijateljem. Ipak, ovo mi bar ne izaziva gnjev jer ne vodi u paralelni svijet i tako te gluposti. Kad uzmeš čitati znajući da nemaš što očekivati dođe to do nekih 30, 35% valjda

    15.06.2015
    18:50:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Ok priča. Fali malo efektnija završnica i neke stvari su nategnute, ali može proći, pogotovo mi se sviđa uloga koju je Sclavi Chicu namijenio u ovoj epizodi. Segna u rasponu od groteskan do vrlo dobar, lik Zagora većinom ne zna prikazati.

    07.11.2015
    19:19:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    09.11.2015
    11:25:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 53%

    6, 3, 6, 8

    Sclavi je ovo odradio amaterski.

    U to vrijeme ime scenarista nije bilo potpisano u stripu tako da talijanski čitatelji nisu znali tko je priču pisao, ali su itekako mogli osjetiti da to nije Nolitta.

    Čim počnete jasno je da to nije to, atmosfera, ton, osjećaj, sve je drugačije, mračnije ali ne u dobrom smislu. Sclavi je pošao relativno lakim putem što se tiče same ideje, jer se nije ubio smišljajući teme kojima se Nolitta bavio, nego se uhvatio najbanalnijeg načina kako ugroziti Zagora - rušenjem njegovog autoriteta (vidi "Iron man", "Supermike"). Ajde to bi nekako moglo i proći da je scenariju pristupio sa više ozbiljnosti i profesionalizma.

    Nema dublje karakterizacije likova, nigdje ne možemo osjetiti ozbiljnost događaja nego se sve odvija nabrzinu i nekako beznačajno, a s takvim pristupom se ne može dođi do stvarne napetosti, pa se ni čitatelj ne uspijeva pretjerano udubiti u priču, sve je bezvezno.

    Evo jednog primjera, scenarij se mogao učiniti boljim da mi odmah nismo saznali da je Paranormus varalica, Sclavi nam nije to na početku trebao otkriti, nego nas je barem pola priče mogao držati u neizvjesnosti dok mi malo po malo gledamo kako se plemena odmeću od Zagora, kako Darkvud polako tone u bezvlašće, a proroka čak ne trebamo niti odmah vidjeti, dovoljne bi bile glasine koje bi još više pojačavale dojam raspadanja i očaja.

    Umjesto toga, Sclavi nam sve odmah daje, tako da napetosti ni nema, a umjesto toga nam je odmah jasno kako će se stvari odvijati.

    Prevrtljivost Čika, njegovu nesigurnost u prijateljstvo sa Zagorom i slične blesave i neuvjerljive situacije neću ni spominjat.

    13.12.2015
    22:15:00 sati
    solar
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 50%

    5, 2, 7, 8

    Sprdačina totalna od epizode. Ideja je čak i ok, ali sav taj komični pristup pogotovo zadnjih 30ak stranica više mi izgleda kao da je Sclavi usred pisanja scenarija sam sebi se nasmijao kakvu pizdariju je sročio pa reko daj da ovo završim što prije. Vrhunac je onaj Zagorov lutak koji izgleda još bolje nego živi Zagor. Ma ustvari nema smisla uopće komentirati neke detalje jer ovu epizodu smatram zajebancijom, ali ipak nepotrebnom. Žao mi je Segne što je dobio da crta ovakav trash.

    29.02.2016
    18:27:00 sati
    caramba
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.02.2017
    21:50:00 sati
    morski
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 64%

    7, 5, 6, 10

    Ovo je uz Thundermana i prvo pojavljivanje Alkemičara izvrstan strip... Za djecu od 6-8 godina. Izjave koje se stalno ponavljaju iz stranice u stranicu, mističan lik i radnja koji nisu mistični kad ih čitaš sa +30, pregršt naganjanja i trčkaranja uokolo, sokolovi s otrovom u kandžama, dresirane zmije, voštane lutke itd... Naivno i tupavo, al bome mašte ne fali.

    Najveći balin je to da Paranormusu ama baš sve ide od ruke. Kako što proreče tako on to bez greške izmanipulira. Da ne bi možda zmija odgmizala u kakvu rupu umjesto da ugrize Zagora. Realizacija svakog njegovog proročanstva je toliko glupo isplanirana da bi po logici sve trebalo otiči u krivom smjeru.

    A tek kad sam ugledala onu lokomotivu u kojoj se glavna mutikaša skrivala. Prosula sam se od smijeha. Ni pet ni šest nego ajmo izgraditi tračnice i lokomotivu pa se tu skrivati i ordinirati. Cirkus živi!

    Jel ovo napisano s ciljem da privuče djecu ili je Zagor tada bio u takvoj krizi da je bolje bilo izbaciti išta nego ništa, možda nikad neću saznati. Al jedno je sigurno, strip ipak ima dušu i ne vjerujem da ću ovo brzo zaboraviti.

    09.02.2017
    19:25:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Naivno do boli. Kako je Paranormusov jastreb znao koga treba ubiti ? Zatim napad zmije na Zagora s ciljem da ga se samo onesposobi, a negativci znaju da je on najveći neprijatelj planu otimanja Darkwooda. Logičnije bi bilo da ga se pokušalo ubiti, a ne raniti. Skrovište u vlaku je totalna glupost, kao i Paranormusovo ludilo nakon što je vidio Zagora živog. Crtež kako-tako, ima puno lošijih crtača (pogotovo danas), naslovnica ok. Za dob od 10-12 godina. 

    07.04.2017
    13:43:00 sati
    dudo1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Jako dobra prica
    07.04.2017
    14:38:00 sati
    markotamara
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 7, 10

    Iako jako naivna, epizoda mi je super sjela. Dolična tmurna i tjeskobna atmosfera s zanimljivim likovima. Čak ni crtež nije toliko loš.

    13.04.2017
    21:11:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 37%

    3, 4, 4, 4

    12.06.2017
    10:42:00 sati
    Koresh
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 59%

    7, 4, 6, 8

    Zabavna pustolovna komedija.

    27.06.2017
    08:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 52%

    6, 2, 7, 7

    Teška naiva i scenarij prepun nategnutih gluposti, no ipak ne skroz bez potencijala i loše poput nekih drugih Scalvijevih nedjela na Zagoru ("Planina bogova", "Horde zla", "Thunderman"). Ideju da Zagor izgubi autoritet nad indijancima obradio je Nolitta još u epizodi "Zagor protiv Supermikea" i to je napravio puno razrađenije i napetije, tako da pored te priče ova epizoda izgleda još gore. Segna je imao u serijalu i bolji i loših radova, najčešće je to ovislio o scenariju, no ovdje za čudo Božje uspio izvući maksimum iz Sclavijevog neiskorištenog potencijala.

     

    29.03.2018
    14:20:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 5, 10

    Pocetak dobar, zaplet dobar, rasplet nikakav. Crtez slab, Ciko ne lici ni na sta, glavni negativac uvek ima isti izraz lica, dok Zagorova mimika po pravilu ne odgovara razvoju situacije (uglavnom se nemotivisano smeska ili pozira za casopis). Prva naslovnica odlicna, kao i prva sveska. Druga naslovnica nikakva, kao i druga sveska, ali je "domaće proizvodnje" i ne ulazi u prosek.

    27.05.2018
    03:06:00 sati
    Batacele
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 37%

    3, 1, 5, 10

    Recenzent dao jednoj takvoj glupavoj naivnoj priči 85 posto? Kako, zašto, od kud? Iza jedne od najefektnijih naslovnica u serijalu krije se parodija od priče. Sclavi je još jednom pokazao da je najprecjenjeniji scenarist na serijalu. Ok, Demon Ludila plus prva polovica Demonske maske... ali sve ostalo je osrednje ili jednostavno nešto najlošije u serijalu = Thunderman i ovaj Paranormus.

     

    Pazi priče. Neki petparački brezvezni luđak je istreniranim sokolom i zmijom na svega 40ak stranica skoro uništio Zagora i cijeli Darkwood. I što je s onim vlakom odnosno prugom koja vodi nikud. Čiko opet prikazan kao totalni idiot koji je spreman napustit Zagora, svog najboljeg prijatelja s kojim je preživio stotine pustolovina, zato jer mu neko strašilo reklo da je to najbolje za njega. Sjedni, Sclavi, jedan!

     

    Kad na to dodaš da je crtač »što je to perspektiva« Segna, ovo se spasiti ne može.

    09.08.2018
    11:27:00 sati
    nagor
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    U Darkwood dolazi jedan "prorok" i sve nesreće što nagovijesti, one se obistine. Ali Zagor u to ne vjeruje, ipak u jednom trenutku i on sam ne zna što da misli, a zanimljivo da je u tom jednom trenutku Čiko taj koji je glas razuma i pomaže Zagoru da se "sabere" te da odlučno krenu porazit neprijatelja. Glavni cilj zločinca koji u pozadini djeluje je iseliti sva plemena iz Darkwooda, sve stanovnike ukljućujući i trapere ne bi li na taj način jeftino kupio zemlju, a prodao je po masnoj cijeni, zapravo jedan od češćih motiva u Bonneliju. 

    Priču je crtao Segna i pisao sam da mi je on dosad najgori crtač na Zagoru, ali nekako uspijem se fokusirat na priču i potrudit da mi to ne smeta. Zanimljivo da je i u ovoj priči Zagora ugrizla zmija, a ako se sjetimo priče (koju je isto Segna crtao - slučajnost?!) "Masai killer", tamo su ga isto izgrizle zmije - počinjem zaključivati da ih Segna voli crtat, možda su mu one neki trademark. A ako se ne varam, u priči "Posljednji Viking" je isto crtao on, ona čudovišta, ali bila je i jedna golema zmija u vodi ako me sjećanje dobro služi.

    25.12.2018
    20:51:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 45%

    6, 3, 3, 9

    Za razliku od mnogih drugih epizoda koje s ponovnim čitanjem izgledaju sve bolje,s ovom stvari izgledaju posve drugačije. 

    Priča i nije bila toliko loša da bi izgledala ovako naivno. Segna ne u najgorim izdanjima, ali sasvim daleko od; barem; nekave podnošljive prosječnosti. Naslovniva dojmljiva.

    15.06.2019
    09:59:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željezni Čovjek
    Kod: KT LU 2
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 6.4.2020. 11:35:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 325
  • Najcrnja kronika
    Kod: AF SA 83
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 5.4.2020. 19:29:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 338
  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 589
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 861
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 506

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1895
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1789
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1662
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1456
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1313

Aukcije

Forum