Glasnik Manitua

Zagor

ZG ZS 746/747 | 180 str.

Plemena indijanaca Atabaska sa sjevera spremaju se na rat protiv bijelaca i indijanaca koji su ih otjerali sa zemlje predaka. Njihov vođa je Eskim, stari Zagorov neprijatelj koji se vratio neranjiv.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zasjeda
    ZG LEX 231
  • Neranjivi
    ZG LEX 232
  • Supermike se vraća
    ZG LEX 233
  • Glasnik manitua
    ZG ZS 746
  • Neranjivi
    ZG ZS 747

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'imboscata
    ZG SR 224
  • L'invulnerabile
    ZG SR 225
  • Il ritorno di Supermike
    ZG SR 226
  • L'imboscata
    ZG TT 224
  • L'invulnerabile
    ZG TT 225
  • Il ritorno di Supermike
    ZG TT 226

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugo pojavljivanje Zagorova neprijatelja Eskima. Kod nas je izašlo nekoliko izdanja prvog susreta s njim (SD EX 24/25, ZS 259/260, 1001/1002).
  • ˝Dnevnik˝ je opet izmjenio redosljed naslovnica, a i naslov prvog djela. Po originalu trebao bi biti Zasjeda, a izmjenjen je u Glasnik Manitua. Pohvala što nijedna stranica u odnosu na original nije izbačena.

Odmah za ovu epizodu mogu reći da je to jedan od najboljih Zagora kojeg sam pročitao. Inače mi je teško odrediti najbolje epizode nekog junaka, ali bez puno razmišljanja ovu svrstavam na sam vrh. Odličan posao napravili su Donatelli i Toninelli što je pomalo iznenađujuće, pogotovo za Toninellija. Inače, Toninelli je treći po broju scenarija za Zagora, a bio je najzastupljeniji scenarist middle age (srednje doba) Zagora, odnosno razdoblja poslije Nolitte i prije Burattinija i Bosellija. Ipak, nikada ga se nije toliko spominjalo u razgovorima o Zagoru, barem ne u tolikoj mjeri kao Nolittu i noviji dvojac. Razumljivo, jer svatko tko je pročitao veći dio njegovih epizoda nerijetko je ostao razočaran. Nema ga smisla uspoređivati s Burattinijem ili Bosellijem jer razlika je prilično velika. Ima i rijetkih iznimaka, a ova epizoda je najbolja moguća potvrda toga. Vješto je kontrolirao radnju i stvarao napetost u zraku oko toga tko je zapravo tajantveni vođa pobunjenih Atabaska. Poslije je odlično obrađeno vrijeme Zagorova boravka u logoru pobunjenika i Eskimov govor sve do završnice i dvoboja dva protivnika jedan na jedan. Odlična je bila i scena kada je Zagor prvi puta vidio Eskima dok je držao govor pobunjenim indijancima. Često zna na brzinu završen kraj pokvariti cijelu priču no ovaj put nema stvarno nikakvih primjedbi za to kao ni za ostatak priče.

Što se pak tiče tog srednjeg razdoblja Zagora, osim Toninellija još su scenarističkom palicom ordinirali uglavnom Castelli, Capone, Sclavi i tu i tamo neki drugi scenarist. Kasnije su sva ova trojica završili kao glavni scenaristi nekog drugog serijala pa je to doba Zagora poslužilo zapravo za njihovo taljenje bez prevelikog srozavanja kvalitete Zagora. Baš u godinama kada je izašla ova epizoda često je bilo ponovno pojavljivanje nekih neprijatelja poput Supermikea, dvojnika, Kandraksa, vampira Rakosija dok su kasnije, pred Burattinijev dolazak, bile vrlo rijetke takve epizode. Isto tako na scenu su stupili neki novi upečatljivi «zločesti» likovi kao npr. Skull i Tkač s kojima su nastale sjajne priče.

U ovoj epizodi Zagor i Čiko su uzeti kao roblje poglavice indijanaca Kačina iz plemena Atabaska, Čukaana. Kasnije Kačini saznaju da se sprema pobuna svih plemena Atabaska na čelu sa moćnim, neranjivim Glasnikom Manitua s ciljem protjeravanja bijelaca i indijanaca koji su zauzeli njihovu pradomovinu. Oduševljen Čukaan prihvaća poziv i nosi Zagora Glasniku na dar. Tada na jednom skupu Zagor otkriva da je tajanstveni vođa njegov stari poznanik Eskim (po Dnevniku i originalu Eskimo) koji je prije vodio bandu pljačkaša Snježne sokolove (u također vrlo dobroj epizodi). No, Eskim ne zna da je Zagor zarobljenik jer je previše zaokupljen napadom na utvrdu Resolution (po Dnevniku Resol, ali u originalu je Resolution) pa nema vremena za provjeru darova ostalih plemena. Kasnije je utvrda Resolution pod velikom opasnošću od napada, a može je spasiti samo Zagor sa pojačanjem. I za kraj, dvoboj Zagora i Eskima koji je doveo do raspleta.

Mada izgleda kao stoput ponovljena priča napada indijanaca na bijelce zbog teritorija ipak je priča dosta drukčija, pogotovo zbog ponovnog iznenađujućeg pojavljivanja Eskima. U prvom susretu sa Zagorom bio je vođa bande pljačkaša na skijama, Snježnih sokolova. Na kraju te priče završio je na dnu rijeke, a u ovoj epizodi se objašnjava kako je preživio. Opet moram pohvaliti Toninellija na sjajnim potezima i vođenju priče. Nekoliko stvari zbog kojih je ostao tako dobar dojam o ovoj epizodi: prirodan tok radnje; ponovno pojavljivanje Eskima i njegova neranjivost; često se Zagor arogantno ponaša i veliča sebe što u ovoj epizodi nije slučaj; dobro izdanje Donatellija; odlično mjesto radnje, jug Kanade, snježni ambijent. Ima još prednosti, ali ovo su najveće. Pogotovo moram izdvojiti taj snježni ambijent bez kojega bi dojam bio dosta slabiji. Radnja se odvija u Kanadi, blizu granice sa SAD-om što je meni, uz pustare južnih država i Meksika, najbolje mjesto radnje Zagorovih priča. Naravno, i bez Eskima ova priča bi dobila koju ocijenu manje. Što se tiče Eskimove neranjivosti, ona je posljedica Eskimova izlaganja čudnoj svjetlosti u špilji u kojoj je boravio poslije prve pustolovine sa Zagorom. Ta moć ga je i nagnala na pobunu.

Donatellija sam oduvijek volio kao crtača, ne zbog toga što ima neki super crtež već zbog jednostavnosti njegova crteža, barem u ranijim epizodama. Kada se pogledaju te epizode oko broja 50-150 originala i ove novije pred kraj, koje su izlazile u izdanju Slobodne Dalmacije vidi se očita promjena crteža i kvalitete. Zna se da crtači što su više u godinama većina gubi kvalitetu, a na žalost Donatelli je potvrda toga. Puno mi je draži stari Donatelli. Crtež u ovoj epizodi već je dosta različitiji od starih epizoda, ali kasnije će biti još lošiji. Ipak, nema prigovora na crtež ove epizode. Što se tiče naslovnica gledao sam originale koji puno bolje izgledaju, pogotovo izdanja tutto serije koje ostavljaju još bolji utisak na priču. Čini mi se da su malo bolji Ferrijev prosjek.

Naprijed

ZG ZS 744/745 Prognani iz Darkwooda

ZG ZS 752/761 Povratak Supermikea

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 5, 5

    solidna 6
    11.08.2005
    15:30:00 sati
    manuela
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    zbog donattellija ovako visoka ocijena,epizoda nije losa...
    14.08.2005
    08:47:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Epiyoda nije loša, ali ne pretstavlja ništa naročito.
    25.08.2005
    12:27:00 sati
    hakaram
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 52%

    7, 8, 2, 1

    Nista posebno.
    29.08.2005
    11:05:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Jedna od onih prosečnih epizoda kojih kod Zagora ima dosta.Zločinac sa magičnim moćima,živi u pećini iznad indijanskog sela i hoće da osvoji Darkwood/svet/svemir.
    11.09.2005
    14:20:00 sati
    manhunter
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ne tako losa prica. Secam se da mi je kao jako malom bilo prosto neverovatno kako se meci odbijaju od Eskima i, posto sam tada imao samo prvi deo price, nekoliko godina me je drzalo u neizvesnosti sta se zapravo desilo. Mozda zbog toga ovako visoke ocene.
    15.09.2005
    17:52:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    Jedan tipičan Zagor koji me se nažalost nije osobito dojmio.
    17.09.2005
    20:21:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Vrlo dobra epizoda!Mozda sam malo pre emotivan i nostalgican prema "starom" Zagoru,ali to je period kad su(po meni)izasle najbolji Zagorovi naslovi!Inace,obozavam povratke starih neprijatelja!
    20.09.2005
    01:45:00 sati
    zveky
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    vrlo dobra epizoda.puno bolja od današnjih redovnih.većina Zagora između 700-800 ZS je po meni iznad prosjeka
    10.12.2005
    13:31:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Iznad prosjeka. Priea je interesantna, crtež solidan a Eskim je jedan od mojih "omiljenih" Zagorovih neprijatelja.
    16.02.2006
    09:19:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Dobro je ispalo ali mislin da je nepotrebno vraćanje eskima
    14.04.2006
    21:30:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Bolja epizoda nego "Snježni sokolovi".
    23.04.2006
    10:24:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Standardna priča, ali baš fino odrađena, što je čudno za Toninellija. Ubačena dva zanimljiva lika, Francuz osvetnik i Eskim debelokožac. Barbare sa Sjevera ni ne trebam spominjati - to je moja ekipa! Ah da, sviđaju mi se i uniforme Kanađana, plus makljaža u utvrdi. Opet je najveći propust finalni obračun - Zagor prelako pobijedi Eskima, koji je ovdje imao super super-neranjivost. Taj je dvoboj trebao trajati barem 10 stranica, možda i više. U svakom slučaju, vrlo pristojna epizoda, oko osmice.
    01.05.2006
    11:35:00 sati
    stinky
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jako dobra prica u dva dijela sto je bilo sasvim dovoljno za Eskima. Kad sam citao ovu epizodu i saznao da je Eskimo neranjiv, pomisli kako ce Zagor ovog da sredi....baci ga u provaliju + odron planine!E sad postoji mala sansa da se on ponovo pojavi. Na njega je palo pola planine, ali to nije neka prepreka za pisca....
    01.10.2007
    18:25:00 sati
    senad7
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Srednja žalost.  Pomalo dosadno.  Ne znam baš da ću dugo pamtiti ovu priču.  Mislim da je Tonineli napisao puno boljih.  Glupa mi je cijela zamisao i objašnjenje kako je Eskimo postao "neranjiv".  Ali malo me zainteresiralo kako će to Zagi riješiti, priznajem.  Za crtež nemam zamjerke, dok su naslovnice među lošijima.  Bez detalja i ideje, posebno prva.
    25.04.2008
    22:09:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Solidno obavljeno. Smeta me neranjivost Eskima (pretjeralo se).
    23.05.2008
    14:30:00 sati
    mars1
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    ni snježni sokolovi nisu neka prica, ali tamo je snježni ugodaj sve podigao na višu razinu, pa ju svi pamtimoovdje mi smeta ta neranjivost, pa nije valjda da se nisu mogli dosjetit necega drugog za povratak ovako markantnog neprijatelja
    29.06.2008
    12:43:00 sati
    ken2
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Drugo, upecatljivo pojavljivanje Eskima. Kao 9-o godisnjem klincu ova mi je epizoda bila bas stosna, naravno radi Eskimove neranjivosti :)) I 20-ak godina kasnije jos uvijek mi je dobra. Jednostavna, pitka, nekako ne tipicna prica: Zagor i Ciko u Kanadi, zarobljenici indijanaca, stari neprijatelj koji je nekako u drugom planu u vecini stripa. Takoder tu je i uzbudljiv zavrsni obracun u kojem je Zagor ponovo nekako slabiji protivnik, kao sto to cesto biva kod Toninellija.
    11.10.2008
    00:49:00 sati
    D.J.
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 5, 5

    Sasvim prosječna priča, koja je na momente toliko blesava da je to jedno čudo, ali u konačnici ipak zabavna. Eskimko preživljava ledene vode i užarene metke, ali ga Zagor riješi na brzaka. Sve je to za ljude. (Donatelli slab, naslovnice isto.)
    11.01.2009
    00:58:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    Ma previše je ovo izfantazirano. Eskim nakon recimo 30 ili više godina zbog nekog neobjašnjivog razloga shvati da je otporan na metke, kakva glupost! Scenaristički očaj ništa drugo dok to samo popravlja dobar crtež ali mislim da je i Ferri nacrtao ne može se taj apsurd popraviti nikako.
    12.01.2009
    19:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    09.06.2009
    04:02:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Volim ova iznenadna pojavljivanja velikih neprijatelja, Eskim spada sigurno medju one najbolje. Dva susreta do sada i nijednom nije zakazao. Dinamicna i napeta prica od prve do zadnje stranice.
    Toninelli jos jednom pokazuje da dobro poznaje gradivo upotrebom poznatih likova. Ne samo to, pravi vlastiti kontinuitet, jer ova epizoda se direktno nastavlja na prethodnu "Duel na velikim jezerima".
    Donatelli odlican, ova epizoda je kao stvorena za njega. 
    10.07.2009
    16:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • kemo2012

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Nije losa prica ali sjecam se kad sam prvi put video ovaj roman i mislio da ce biti nesto posebno. Jos uvjek sam zadovoljan sa ovom epizodom mada crtez nije najbolji.

    26.09.2010
    08:21:00 sati
    kemo2012
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ma bezveze. Najviše ga je pokvarilo što je Eskim na naslovnici. Da to nije slučaj, pa da sam se u čitanju iznenadila - možda bi stvari bile drugačije. Ima i gorih epizoda pa neću biti previše stroga.

    06.08.2011
    10:15:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Ovo je meni ipak vise zabavno, i skroz bolja prica nego Eskimova prva pojava u ovom serijalu.  Ovdje prica bas naglo pocinje, kad su Zagor i Chico vec u trecoj stranici napadnuti i zarobljeni kao robovi.  Onda polako otkrivamo ko se u stvari krije iza svega ovog, i to je onaj stari Eskim, samo sto je trenutno neranjiv.  Zagorova borba protiv Eskima pri kraju druge sveske je ok, malo brza, ali ipak je ova prica napunile pune dvije sveske, sto u stvari nije bio uvijek slucaj u ZS epizodama Zagora.  Dosta akcije, dosta napetosti, a bogami i dosta zime: ovdje ipak vidimo da Zagor jedno peti ili sesti put u ovom serijalu nosi jaknu, a koliko ja znam, vecina epizoda gdje Zagor nosi jaknu su super.  Ova sigurno nije losa.  Jedva cekam da izadje u Extra Ludens izdanju, sigurno za par godina.

    13.12.2011
    15:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    Tipični Tonninelli sa puno akcije. Eskim mi je ok lik ali šteta što priča nije duža.

    21.05.2012
    12:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Veoma dobro! Drago mi je da je Toninelli vratio Eskima, velikog Zagorovog neprijatelja.

    Šteta što mu nije dao više mjesta u samoj radnji.

    04.12.2012
    18:17:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    R.I.P. Donatelli

    17.02.2013
    12:44:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    15.02.2014
    14:16:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    19.02.2014
    23:26:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    04.05.2014
    11:36:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Zabavna i zanimljiva priča, prilagođena djeci ispod deset godina, ali bilo je to drugo vrijeme. Donatelli dosta lošiji nego ranije.

    08.05.2014
    08:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Da, nije ovo baš nešto. Čekao sam 15ak godina, da pročitam nastavak »Glasnika Manitua« (hvala ludensu) i razočarao se. Sjećam se da mi je kao klinca stvarno fascinirala Eskimova neranjivost i Toninelli je stvarno ponudio objašnjenje za klince… naivno i bedasto… nekakva topla voda i pečina (Mignaccova "Paklena horda" je pojasnila to sve skupa 30ak godina kasnije)… Kako pobijedit neranjivog? Baciš ga u provaliju na 5. stranici završnog obračuna. Stvarno, priča za djecu. Ako tražite zrelije priče, počnite od »Nestalog istraživača« pa na dalje. Blesavo je i hvatanje Zagora na početku. Opalio ga je indijanac kundakom puške i naš junak je stvarno na sljedećih 100njak stranica nosio povez oko glave. Čovječe, bar brojeva ranije su te mlatile troglave aždaje pa si prošao bez ogrebotine, ovdje su te sredila dva indijanca i onda ti je još teško pobjeći iz zatvora (čitaj: preskočit ogradu). Fajt u utvrdi me također nije impresionirao. Zagor u maniri američke konjice stiže sa pojačanjima i u zadnji trenutak spašava utvrdu. Prežvakano milijun puta. Jedino što valja je Francuz – drago mi je, da se osvetio i bilo bi fora ga ponovno vidjet. Donatelli ništa posebno.   

    16.07.2014
    01:26:00 sati
    nagor
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Zanimljiva priča iako ne toliko kao Snježni sokoli, ovdje sve počinje i završava prebrzo i to je problem koji se primjećuje kod Toninellija u ovom periodu. Mogao je smisliti i neki bolji razlog za Eskimovu neranjivost ali neću biti prestrog što se toga tiče jer nostalgična nota to ne dozvoljava. Ima tu stvari koje su zaokupile moju pozornost; neuobičajeno dugo trajanje borbe Zagora sa onim indijancem na potoku, sukob u šumi izazvan nesporazumom i slabom vidljivošću te borba u utvrdi Resolution koja je izvedena i bolje nego što sam očekivao. I ovaj lik Carcassonne je ubačen u priču sa pravim razlogom jer je cijelo vrijeme čekao svoju osobnu osvetu koju je na kraju i dobio. Ostao sam zapanjen činjenicom kako je Zagor na potoku od štapa, kamena i komada špage uspio složiti funkcionalnu sjekiru i iako je sam priznao da nije izbalansirana kao njegova originalna još uvijek je bio jednako spretan u njenom korištenju... majstor ostaje majstor.

    Prilikom Zagorovog hvatanja na početku nije ga indijanac udario kundakom puške kako nagor kaže već tomahawkom a to može izazvati ozbiljnije ozljede, ali s druge strane i Chico je onesviješten tomahawkom pa se ipak puno brže oporavio od udarca... mora da stvarno ima jebački tvrdu glavu.

    03.08.2014
    14:27:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    30.08.2014
    01:47:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Suprotno od onoga što recenzent kaže, ovo je jedva prosječna priča, a Eskim i nije lik koji bi ičim zaslužio povratak (objašnjenje neranjivosti je smiješno). Slabo.

    17.09.2014
    20:13:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 6, 3

    Eskim je svoje otpjevao. Ili? Hoce li se opet vratiti? Uglavnom,nije mi se svidjelo. Bilo je toliko dosadno,da sam i u polusnu citao. Zato, mozda jos jednom u zivotu procitati i zdravo za gotovo. Donatelli,znam da zna bolje. Naslovnica ( ZS 746 tj. Lu EX 232), vic.

    19.09.2014
    11:37:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Šteta što se Zagor i Eskim nisu pre susreli u epizodi i što priča nije duža,mislim da bi tu bilo materijalala 4 ili možda 5 sveski.

    22.09.2014
    12:22:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nekad davno ovo mi je bila jedna od najboljih i najdražih epizoda,danas jednostavno nema onaj stari šarm i šmek,čak bih rekao i ispodprosječna epizoda.Ne po radnji,ima jedan zanimljiv element a to je natjecanje između dva indijanska brata blizanca u kolekciji robova,tko ih sakupi više postaje poglavica plemena.Po tom detalju epizoda odskače od slične tematike gdje se novi poglavica uglavnom birao dvobojem između dva kandidata.
    Priča postaje zanimljivija u razgovoru između indijanaca gdje naslućujemo da će biti i preokreta,spominjanjem izaslanika velikog duha koji će ih voditi u borbi.
    Nije mi toliko sporan ni povratak starog neprijatelja Eskima,već njegova neranjivost i karakterizacija.U prvom pojavljivanju bio je šef pljačkaša, a ovdje se odjednom se u njemu probudilo domoljublje pa ratom ide vratiti zemlju koja je u vlasništvu bijelaca.Ovdje bi mu i dao za pravo da vrati zemlju i porazi bljedolike,ali kao što rekoh,nije mi to iznenadno domoljublje uvjerljivo,pogotovo nakon karakterizacije u prvom pojavljivanju. I ta njegova neranjivost,objašnjenje.Jednostavno mi ne drži vodu,pomalo glupasto i bedasto.Ima tu zanimljivih dešavanja,kao napad na malu vojarnu ili osveta Francuza,i to je uglavnom to.

    08.02.2015
    11:13:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Zbog puno detalja mi je ova epizoda ispod prosjeka, čak živcira

    30.06.2015
    13:42:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    05.12.2015
    10:59:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ovo je jedna od Toninellijevih priča gdje odmah glavna radnja bez nekog uvoda udara u glavu. Kako čitatelja, tako i Zagora i Čika. Eskima je iskoristio na zanimljiv i upečatljiv način, toliko da je i Duh Sa Sjekirom zinuo u čuđenju, ali ipak mi je susret prekratko trajao. Kao da se odlučio požuriti i završiti priču što prije ne pazeći ni na detalj da je 7 metaka ispucano iz Zagorova pištolja. Al kad se od čovjeka odbijaju metci ko da je to i bitno. Donatellijevi potezi polako počinju pokazivati kilometražu, ali još uvijek je to super.

    04.03.2016
    19:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 42%

    4, 2, 6, 6

    Koliko je ovo loše, skroz suhoparno i predvidljivo i glupo (osobito dio vezan uz Eskimove natprirodne moći). Može jedino proći za djecu od desetak godina, ne razumijem kako ikome odraslome ovakav strip može biti odličan, bilo scenaristički ili crtački jer ni Donatelli ne valja ovdje. Ali to valjda znači biti tvrdokoran fan Zagora ili što već...

    09.04.2016
    20:03:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    SNJEŽNI SOKOLOVI su SAVRŠENA epizoda. Ovaj "nastavak" se nije trebao dogoditi. Potpuno nepotrebno ponovno "rađanje" Eskima. 

    09.05.2016
    00:54:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Nažalost nisam imao u ZS746, samo brojeve prije 744,745 koji su bili druga epizoda. Što se tiče ove epizode, odlično je da se Eskim vratio. Možda postoji i nada da ipak nije poginuo pa ga vidimo još koji put. Velik plus ide i onom Francuzu koji je bio razuman i dobrar suputnik Zagoru. Šteta što se takvi povremeni likovi ne pojavljuju češće.

    01.08.2017
    10:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Veoma slicno kao "Blago Crvene planine" - avantura nema sredinu. Izvrstan pocetak i zaplet, kraj takodje, ali sredine jednostavno - nema. Eskimo je ceo strip presedeo sam samcijat u pecini, nista ne radeci, da bi na samom kraju pao u ponor nakon par udaraca i jednog saplitanja. Bezveze. Apsolutno i potpuno neiskoristena neranjivost nosioca naslovne uloge. Stvarno steta za propustenu priliku jer je atmosfera hladne Kanade majstorski docarana. Crtez odlican, naslovnice ni tamo ni ovamo.

    14.06.2018
    19:51:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    09.12.2018
    19:38:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Ova nova priča se neposredno nastavlja na prethodnu. Znači, nema onoga da Zagora i Čika vidimo kod kolibe i počinje nova avantura ili nešto sl., nego oni se nalaze u kanuu koji su im dali indijanci s kojima su imali avanturu u prethodnom broju. Nešto slično kao priče kod M.Rendžera ili ranijeg Texa. Epizoda se direktno nastavlja na prethodnu, iako u prethodnoj imamo ono "kraj epizode".

    Ovdje ih neki posve dr. indijanci odmah na početku otimaju (Čiku je to već 2x zaredom da ga otimaju), a sa namjerom kako bi bili robovi, jedno interno natjecanje dvojice braće indijanaca tko će skupiti više robova i na taj način preuzet vodstvo plemena. Ali priča poslije toga ide u dr.smjeru, pošto dolazimo do starog poznanika, Eskima koji je ipak živ i zapravo, življi je kao nikad, neranjiv. Upravo sam si to sam zaspoilao kad sam krenuo čitat Maxi 33 pošto se i tamo pojavljuje, a ovaj 2.susret nisam još bio čitao.

    Sve u svemu, nije loša avantura, isto ima scena u kojima prevladava snijeg, a pomalo sličan motiv kao u prethodnoj priči, sa ciljem uništenje utvrde na prepad kako bi zauzeli određeno područje.

    25.12.2018
    20:44:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Dobro zamišljeno i realizirano. Zanimljiva priča u koju je uključeno više aktera, brojna indijanska plemena s respektabilnim brojem pripadnika, masovne scene, nedodorljivi vođa koji je stari Zagorov protivnik...

    15.06.2019
    10:10:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Ovo je jedna od onih epizoda u kojoj neki lik prevari lakovjerne indijance kako bi osvojio područje/državu/svijet. Samo što je to ovaj put Zagorov stari neprijatelj Eskim a on se ne služi jeftinim govorima i prevarom nego zapravo ima moć neranjivosti. Toninelli je s tim podiga Eskima na viši nivo ali i malo se uvalio i to je dovelo do toga da je Eskim sređen na najbanalniji način. Prvo pojavljivanje Eskima i dalje ostaje najbolje.

    02.04.2020
    09:13:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1489
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1489
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum