Gavranova pera

Zagor

ZG ZS 763/764 | 153 str.

Naši prijatelji Zagor i Čiko stižu u Biver Fork (Beaver Fork) koji se nalazi u podnožju planine Vabaš (Wabash), na godišnji sastanak trapera očekujući dobru zabavu i druženje, međutim mesto skupa se pretvara u poprište tajanstvenih ubistava i nemilih događaja...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lice neprijatelja
    ZG LEX 236
  • Pet pera
    ZG LEX 237
  • Stravično putovanje
    ZG LEX 238
  • Gavranova pera
    ZG ZS 763
  • Nevidljivi osvetnik
    ZG ZS 764

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il volto del nemico
    ZG SR 229
  • Le cinque piume
    ZG SR 230
  • Viaggio nella paura
    ZG SR 231
  • Il volto del nemico
    ZG TT 229
  • Le cinque piume
    ZG TT 230
  • Viaggio nella paura
    ZG TT 231

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je izlazio u Italiji od 8. do 10. meseca 1984. godine.
  • Naslovnicu za strip "Gavranova pera" (ZS 763) nacrtao je Mikica Ivanović, u to vreme "perjanica" kasapina iz ’’ Dnevnika’’. Inače pored totalnog skrnavljenja Zagorovog lika, jako je zanimljivo što u to vreme crtači naslovnica nisu nalazili za shodno, da ako već ne žele da pročitaju strip, pokušaju da ga bar prelistaju ne bi li napravili naslovnicu koja ima bar nekakve veze sa pričom, ovako smo dobili još jednu koja nema ama baš nikakve. Inače Mikica Ivanović je našao svoj mir kao muralista i ikonopisac, a ako je to ikome zanimljivo nacrtao je 20 naslovnica Zagora koje je objavila Zlatna serija.
  • Prevod naslova koji u originalu glasi ’’ Pet pera’’, preimenovan je u ’’ Gavranova pera’’.
  • Pojavljuju se legendarni traperi Rohas i Doc.
  • Zagor ima bliski susret sa losom identičan onome u epizodi ’’Noć užasa’’ (ZS 603/604).

Evidentno je da se u ovoj priči Marcello Toninelli našao na svom terenu, napravio je jednu simpatičnu, ali zanimljivu priču, kao stvorenu da bude most između onih dugih koje su Zagora proslavile, ali dovoljno dobru da ostane zauvek zapamćena među pravim ljubiteljima Zagora, koji su sa nestrpljenjem posle izlaska prvog dela čekali kraj ove neizvesne priče.

Priča se odvija na godišnjem skupu trapera, skupu koji je već godinama nezaobilazan u Zagorovom svetu, iz kojeg je kretao u mnoge avanture, ali i skupu gde su se tradicionalno mogla videti nasmejana lica trapera posle završene sezone lova, piće i hrana u izobilju, muzika i igra, niz takmičarskih igara sa ciljem da razgale okupljene, ali i podstaknu po neku opkladu i podignu tenziju među prisutnima. Međutim već na samom početku postaje nam jasno da ovaj skup neće ostati zapamćen kao baš veseo, odisao je nekom čudnom atmosferom, delom i zbog prisustva monopolske kompanije koja u poslednje vreme ugrožava interese samostalnih trapera, delom zbog nekih nemilih događaja i nestanka koža, što je samo podgrejavalo netrpeljivost. U toj atmosferi nepodnošljivosti, usijanja, linča počinju da se dešavaju nemili događaji koji još više zaoštravaju situaciju. U ovim trenucima Toninelli pokazuje sav svoj raskošni talenat, i opravdava dobijeno poverenje da kreira Zagorov svet, te nas izvrsno vodi kroz priču konstantno držeći tenziju stvorenu ’’ lavirint’’ scenarijom, gde se događaji smenjuju kao na traci, povećavajući broj nepoznatih i to sve do trenutka kada posle četvorice trapera (Olsen, Braningan, Feldstain i Krastnel) ubijenih strelom sa gavranovim perima, ne odlučuje da progovori peti ... Klupko počinje da se odmotava i tada saznajemo da je u pitanju osveta, osveta za ubistvo najmilijih. Ovaj događaj prati i razotkrivanje uloge Burbona ’’Sharpa’’ , vođe jedne grupe trapera koja je radila za kompaniju gospodina Gesta ’’Western Furs’’ i koja je bila inicijator krađa koje su dodavale ulje na vatru u ionako napetoj atmosferi.

O Tonineliju smo rekli sve, ovo su njegovi svetli trenuci i zlatan period, kada je u pitanju Ferri ne treba trošiti puno reči, odličan crtež i perfektno dočarana turobna i mračna atmosfera koja je pratila ovaj skup omogućavaju čitaocu da u potpunosti uživa u ovoj priči. Naslovnica koju je nacrtao Ferri, a koja pripada ovoj priči može se staviti u odeljak prosečnih.

Naprijed

ZG ZS 752/761 Povratak Supermikea

ZG ZS 769/773 Opklada za strah

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je ova epizoda bila odlična. Napeta i djelomično neizvjesna. Dobar završetak i dobar crtež. Sve u svemu, meni iznad prosječna priča.
    03.07.2009
    17:36:00 sati
    Archy
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Solidna krimi-priča.
    03.07.2009
    17:51:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Jedan izuzetno dobar triler i pomalo drugacija prica nego sto smo navikli.
    Sve do pred sam kraj je neizvjesno ko je ubica, jasno je da se radi o osveti, ali ne i zasto. Tek kada je Zeke progovorio kockice su se poklopile. Epizoda koja se zbog nepredvidljivosti cita u jednom dahu. Tako obicna, bez svemiraca i slicnog, ali opet napeta do zadnje stranice. Crtez je sjajan. 
     
    Sto se tice jadnog Almosa, pa ne moze se jadniku zamjeriti sto je htejo osvetu. Da budem iskren, i ja bih na njegovom mjestu isto postupio, tj. trazio osvetu. Ne treba zaboraviti da je i Zagor kroz nesto slicno prosao, mada su Almosovi motivi bili jos jaci. Iz tog razloga ne bih ga okarakterisao kao ubicu, vec kao covjeka koji je preuzeo opravdano pravdu u svoje ruke.
     
    Interesantno je da je opet povuceno pitanje tajanstvenih atentatora iz epizode "Ubica iz Darkwooda". Zagor i Chico su pronasli jedno od njihovih tajnih skrovista i cebad koja se mogu prilagoditi kamenitom terenu. Mislim da je Toninelli htjeo prije ili kasnije da napravi scenario koji bi povezao sve te dogadjaje, ali ocigledno nije nikada dosao do toga. 
     
    03.07.2009
    18:25:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    03.07.2009
    19:01:00 sati
    Ferri
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Priča je sasvim solidna i prihvatljiva, iznad prosjeka, crtež odličan, naslovnice najslabiji dio priče, a ova prva iz Zlatne serije je za popišati se od smijeha!!
    03.07.2009
    21:19:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Veoma dobra Agatha Christie smjestena u Darkwood. Dobar i Ferri. Slijedi, bar u Dnevniku, najbolja Toninellijeva epizoda.
    03.07.2009
    23:53:00 sati
    Curunir
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    sve što počinje s okupljanjem trapera odmah ima ocjenu više, a ovdje imamo solidnu priču i ne predugu, a to volim kod zagora, da priču pročitam unutar jednog sata
    04.07.2009
    09:41:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Jedna od 5 najboljih Tonninellijevih priča. Pročitao sam ju nekoliko puta, kao klinac i kao odrasla osoba i svaki put mi je bila do jaja. Jednostavna, čitljiva i zanimljiva. Nisam baš neki Tonninelli fan ali ovo mu je skroz dobro, jako blizu Nollite.
    05.07.2009
    13:24:00 sati
    supermike
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Procitah sinoc, i nisam nesto odusevljen. Sve se prebrzo odvija, i nema bas nekog velikog smisla. Citao sam i bolje Zagore.
    05.07.2009
    23:04:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    Opet sam morao kopati da se prisjetim epizode. Jednostavno loše, Ferri spašava crtežom i naslovnicama.
    07.07.2009
    15:33:00 sati
    mars1
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 9, 3

    Ne volim ovakve preobične Zagorove priče, odnosno; nije Zagor ušao u legendu zbog ovakvih pričica.
    08.07.2009
    21:37:00 sati
    Spock
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Mozda ova prica ne spada u TOP 20 Zagorovih epizoda ali je primjer kako se od jedne jednostavne teme i na relativno malom broju strana moze napraviti itekako dobar i napet strip!!!Toninelliju idu pohvale na uradjenom poslu jer zaista je uradio odlican posao!!!Nije lako zaintrigirati citaoca na vec mnogo puta obradjenim temama ali njemu je to poslo za rukom.Ne samo da je odrzao paznju istog vec mu je pruzio da sasvim aktivno ucestuje u njoj i da sa nestrpljenjem ocekuje kraj!!!Crtez kao i inace kod Ferrija za cistu desetku!!!Naslovnice su odlicne,jedino Mikicina kvari prosjek!!!Na kraju mozemo samo zaliti sto se Toninelli vremenom pogubio jer je ocigledno da je imao potencijala!!!Da nije tako ne bi nam pruzio neke fenomenalne epizode sa kojima rame uz rame stoji i ova!!!
    08.07.2009
    23:35:00 sati
    kandraks
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 88%

    7, 10, 10, 7

    Skoro možeš osjetiti miris darkvudske šume.
    01.08.2009
    03:24:00 sati
    solar
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 10, 5

    Odlična priča, Toninelli na vrhuncu, Ferri standardan... Prva Dnevnikova naslovnica katastrofalna.

    23.05.2010
    22:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Odlična. zanimljiva i napeta priča do samog kraja, dobro izgrađena atmosfera pravi triler u svetu trapera!

    25.12.2010
    19:05:00 sati
    malek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 9, 7

    Odlična realistična pričica, baš po mom ukusu.

    26.04.2011
    16:54:00 sati
    drogsy
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Ok priča, jednostavna, ali vrlo zanimljiva. Dojam se puno puno popravio nakon ponovljnog čitanja nakon 5-6 godina!

    15.09.2011
    08:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ferri mi je odličan crtač, ali stalno crta iste face, tako da se ponekad teško razlikuje tko je tko. Kada se razotkrilo tko je ubojica, ja sam samo gledao, tko je sad ovaj, po imenu sam uspio vidjeti gdje se nalazio u priči.

    27.11.2011
    02:35:00 sati
    Deki86
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Zanimljiva i napeta epizoda, pogotovo za nesto sto je ovako kratko.  Kao sto ne neko vec spomenuo, ovo je Agatha Christie u Darkwoodu, tu nema sta.  Sjecam se kad sam ovo citao kao osmogodisnjak, neke stvari tada uopste nisam kontao, ali sad vidim kako su likovi fino napisani, i kako ima ne jedan twist pri kraju, nego dva.  Kad se ubica na kraju otkrio, nisam ni znao ko je u stvari taj tip; inace u ovakvim scenarijima kad imamo nekog misterioznog ubicu, inace je taj ubica jedan od likova koje smo vec upoznali.  Ali ovog na kraju, uopste ga se ne sjecam u prvoj svesci ove price... mozda nisam obracao paznju, ali eto... crtez odlican, a naslovnica (brojim samo jednu ovu kao onu sto pripada ovoj epizodi, onu Ferrijevu, a ne onu Mikicinu).  Anyway, dobra epizoda, veoma interesantna, i jedva je cekam u Extra izdanju, jer su one ZS stranice stvarno lose odstampane, da se na nekim stranicama tekst uopste ne vidi.

    03.12.2011
    16:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    2, 7, 8, 7

    Ovo je več viđeno u epizodi STRVINAR (ZAGOR EXTRA 60-61)

    21.05.2012
    10:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    6, 4, 5, 3

    22.10.2012
    15:43:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    18.03.2013
    13:46:00 sati
    sergej773
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    14.05.2014
    21:29:00 sati
    macca1985
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna napeta epizoda, "whodoneit" u najboljoj izvedbi. Uz ovaj strip me vežu i emotivne uspomene, jer sam se nakon njega nepovratno i doživotno zaljubio u Zagora (prije mi je bio samo jaka simpatija :)

    04.06.2014
    10:08:00 sati
    ike666
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    06.08.2014
    10:03:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    11.08.2014
    22:29:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    Ova prica i da se dragi Bog scenariju posvetio,ne bi valjala. Podsjeca me na sljedece C.movie filmove - Grupa americkih teenager'a, ide na izlet u sumu. Svi su veseli kad odjedanput krenu ubojstrva. Kod tih filmova,barem vidimo lijepe djevojke. A sta smo ovdje vidjeli? Nista,bacen papir. Radi ovakve gluposti strada amazonska dzungla. To me vec zabrinjava. Crtez,Ferri je odlicno posluzen sa sesticom. Nikad necu shvatiti,zasto puno likova,tj. lica,crta na osnovi Zagora. Svaki treci lik,mogao bi kao Zagorov stric,rodjak il stariji brat proci. Naslovnica,odlican kolor.

    19.09.2014
    11:13:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Odlična epizoda koja ti neda da ostaviš strip dok neotkriješ ko je ubica i da budem iskren sviđamise ispovesna priča ubice i preživelog trapera koja pokzuje kako je jedan momenat dovoljan da ti obeleži ceo život.

    22.09.2014
    12:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    23.09.2014
    22:09:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    28.09.2014
    19:58:00 sati
    Nedo
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Prava darkwoodska priča koja je mene dugo držala u neizvjesnosti i nije bilo šanse da predvidim tko bi mogao biti ubojica. Kada se to na kraju otkrilo morao sam se vratiti na početak stripa i malo ga prelistati da vidim gdje se taj tip ranije spominjao i otkrio da je to bilo samo jednom, prilikom natjecanja u gađanju iz puške a takve likove čovjek jednostavno zanemari prilikom čitanja. Dobro je to Toninelli zamaskirao i jedino što je u svemu tome bilo jasno je da uopće nisam povjerovao da je mladi Clyde ubojica čak i kada ga je Zagor uhvatio da uzima novac od ucjene. Bilo je jasno da je on samo pokušao iskoristiti splet okolnosti da dođe do novca na brzi način. Treba izdvojiti i Zagorovu tučnjavu sa Burbon Sharpom koja je trajala neuobičajeno dugo i Zagor se dobro namučio s njime a na kraju je isti protivnik odigrao važnu ulogu u efektnom raspletu. 

    Ne znam zašto neki kod ocjenjivanja naslovnica uzimaju u obzir ove Dnevnikove ako priča ima svoje originalne kao u ovom slučaju, barem ova za Pet pera je napravljena dovoljno kvalitetno da se uopće ne mora obraćati pozornost na Dnevnikove brljotine.

    29.12.2014
    02:08:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    OK epizoda.

    29.03.2015
    13:13:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ma ovog detektivstva hoću u Zagoru a ne one drkotine s užasom šeste planete i dvobojem u svemiru. Samo bi baš bilo zanimljivo vidjeti na koliko je Zagor tih sastanaka bio (tako mu pratimo dob). Kako god, na svakom opasnost po život

    15.06.2015
    19:06:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlična epizoda u kojoj nam je jedan ranjeni,razjareni los otklonio nedoumicu radi li se o običnoj ucjeni i pohlepi ili je u pitanju nešto zlokobnije.
    Na putu do Beaver forksa gdje se održava ovogodišnje okupljanje trapera Čiko želi Zagoru pokazati svoje vještine stečene dugogodišnjim šumskim načinom života.I lagano i spretno,poput gracioznog srndaća preskače grm.I završava u rupi,točnije zemunici,koja je prepuna zaliha.(referenca na raniju epizodu Ubojica iz Darkwooda).
    Došavši u logor,uz neizbježno legendarno nadmetanje sa Rochasom,Zagor saznaje i ne baš vesele vijesti.Do njih su podigli logor traperi iz kompanije Western furns na što naši traperi ne gledaju blagonaklono jer sumnjaju da ovi kradu njihova krzna i podmeću kao svoje.Vođa im je mrcina od čovjeka zvučna imena Bourbon Sharp.Uz obilje alkohola koji kruži logorom i podgrijava ionako napetu atmosferu potrebna je iskra da sve zapali.Ubijen je jedan traper,strelicom posred grudi,na kojoj su okačena gavranova pera,njih pet.Traperi se međusobno sumnjiče,atmosfera dolazi do krajnjeg usijanja,sukobi su neizbježni a ljudi i dalje padaju pogođeni smrtonosnim strelicama.Svaka nova strijela jedan čovjek manje i jedno pero manje.Svi su u strahu,tjeskobnog raspoloženja,okruženi sumnjičavošću.Nitko nikom više ne vjeruje,svako može biti ubojica,svatko iduća žrtva.Svi se pitaju tko je slijedeći i zašto. Toninelli je pravu malu majstoriju izveo na malom broju stranica.Napravio je jednu nepredvidljivu epizodu,atmosferičnu i napetu.Šta je je,majstor je za ovakve epizode.Nisu mu potrebna čudovišta,vampiri,vukodlaci,svemirci da zasjaji u punom sjaju.Daj mu šumu,trapere,Zagora i motiv iskonske žudnje za osvetom i odlična epizoda je tu.

    01.01.2016
    11:08:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Sastanci trapera su mi uvijek bili omiljeni za vidjeti kao i stare gromade, Doc i Rochas. Jedino ta tmurna atmosfera koja dolazi i odlazi kako ko odapne mi je malo nedorečena. Ljudi ginu kao na traci, a lokanje i prežderavanje se nastavi nakon toga. Čak i krvoproliće na kraju epizode mi je potpuno nepotrebno - mislim, koji k su Sharp i njegovi radili još u toj šumi otkada ih je onaj trgovac odjebao?!

    09.03.2016
    22:34:00 sati
    caramba
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Solidno vođena priča od početka do kraja. Ništa spektakularno, ali sasvim dovoljno uzbudljiva pričica, ispripovijedana u maniri trilera, za utrošiti sat i nešto vremena. Ferrijeva naslovnica odlična, atmosferična kako je samo on to znao napraviti.

    15.05.2016
    18:59:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Napeta detektivska priča koja ne dozvoljava da se čitatelj odvoji od stripa ni na pet sekundi. ( Nije mi se dalo dignuti po čašu vode dok sam je čitala.) S jedne strane pravi tvrdi western. Pun pijanih trapera, šaketanja, šume i tamanjenja životinja i ljudi, a s druge je strane nekako dramatično i emotivno. Sudbina se ružno poigrala s protagonistima. Osvetnik koji je izgubio najmilije, petorica krivaca koji su više glupi nego zli te nesretni Doneyev nećak Clyde koji je jako volio novac i previše olako shvatio traperski život.

    Sviđa mi se kako je Toninelli diskretno ubacio ubojicu u priču, pomoću naizgled nevažnog natjecanja u strijeljanju. S tim da je fokus tog događaja otišao na Burbon Sharpa. Toninelli se voli služiti takvim trikovima. (Sjetimo se sudca iz epizode Timber Bill.)

    Kraj je odličan. U maniri drame koja prati cijeli strip.

    15.02.2017
    11:37:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Odlicna prica, veoma lepo pripovedanje, pazljivo izgradjeni likovi, maestralan rasplet i kraj. Bez fantastike, bez superprecizne Zagorove sekire, bez supernegativaca, bez Zagorovih trikova kojima opcinjava indijance, bez vojnih utvrdjenja i "dugih nozeva", a opet - odlicno i sve na mestu. Prva naslovnica nedostaje, ova "domaće proizvodnje" je potpuni promašaj. Druga je prosek. Velika steta za naslovnice sto ni najmanje ne oslikavaju atmosferu ove epizode.

    27.05.2018
    02:34:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    09.07.2018
    15:01:00 sati
    Panonian
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Da, ovo dođe kao neka kontra priči »Strvinar«. Tamo su indijanci ubili bijelu obitelj, ovdje su bijelci (+1 indijanac) ubili indijansku obitelj. Ovdje je malo više tih detektivskih fora, ali priče imaju tu osnovnu sličnost. Ovo je klasik darkvudska priča budući da se pojavljuju omiljeni traperi i glavni događaj je godišnji sastanak trapera. Baš ovih dana sam pročitao zadnjeg Mortimera i lijepo se bilo prisjetiti Doneya i njegove lisice s crnim točkicama. 
     
    Ima par zanimljivosti. Ponovno se pojavljuje onaj Harry Potter plašt kojim se očito možeš sakriti bile gdje na čistini. Na početku priče se pojavljuje i skriveno sklonište tih Harry Potter negativaca – možda je stvarno Toninelli imao neke planove za povratak te organizacije. Zagor pobjeđuje na streljačkom takmičenju i postaje naj strijelac Darkwooda, a kasnije ne može pogoditi onog losa s par metara udaljenosti (ili je to bio neki superlos koji može preživjeti 5 metaka). Čiko opet prikazan kao budala jer misli da će onaj bezveznjak Bourbon Sharp Jack Daniels pobijediti Zagora u šaketanju koje je trajalo baš nekako predugo. Fora je što „zločesta Western furs“ kompanija na kraju uopće nije zločesta iako smo to svi očekivali. Dapače povratila je novac svim oštečenim traperima što je dobar odmak od klišeja velike zločeste organizacije iz istoka.

    Na kraju je ovo ipak samo prosjek priča koju diže ta darkvudska atmosfera s traperima u izvedbi neponovljivog Ferrija.

    15.11.2018
    16:26:00 sati
    nagor
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Nakon drugih susreta sa Eskimom i SuperMikeom, vrijeme je bilo za mali predah, pa naši junaci putuju na mjesto tzv. Beaver Fork gdje je bio organiziran sljedeći godišnji sastanak trapera. Ti sastanci trapera, ta njihova natjecanja i gozbe koje imaju, to su mi jedni od najdražih događaja u serijalu, pa mi uvijek drago kad naletim na to. 
    Ovdje ipak netko remeti mir i slavlje je stavljeno u dr. plan, pošto je netko počeo ubijati trapere. Iako se u jednom trenutku misli da su pronašli pravog ubojicu, novo ubojstvo uskoro to demantira i ponovno se uvukao strah među ljudima, jer svako od njih može biti potencijalni ubojica..


    Ok priča, nije nešto po čemu ćemo je posebno pamtit, osim po ubojici koji je imao nažalost tešku sudbinu sličnu kao "Strvinar" sa početka serijala, pa i onaj "Ludi Hakaram".

    19.12.2018
    14:29:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Ne pretjerano dinamična, ali zato izuzetno zanimljiva priča, gdje se pravi odgovori kriju u prošlosti sudionika lanca osvete. A kao u nekom dobrom filmu, odgovore treba čekati do samog kraja.

    15.06.2019
    10:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 290
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 423
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 506
  • Farma Jane Russell
    Kod: KT VG 2/3
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 589
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1187

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1877
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1742
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1493
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1307
  • Stroj za snove
    Kod: AA LIB 18c
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1224

Aukcije

Forum