Opklada za strah

Zagor

ZG ZS 769/773 | 331 str.

Pri pokušaju da uhvati bandu Posječenog lica, Zagor se nađe u smrtnoj opasnosti. No u zadnji trenutak ga spase neki putnici namjernici. Zagor saznaje da se radi o engleskom Lordu Whyndamu koji se okladio da će prijeći put s istočne obale SAD-a do zapadne za 100 dana. No prilikom okršaja s bandom, poginuo mu je najbolji vodič - Peterson. Zagor se ponudi da će zamijeniti vodiča na urnebesnom putu do Pacifika za 100 dana!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Stravično putovanje
    ZG LEX 238
  • Brodolom na Missouriju
    ZG LEX 239
  • Bijeg u preriju
    ZG LEX 240
  • Isječeno lice
    ZG LEX 241
  • Lanac suučesnika
    ZG LIBKB 81
  • Brodolom na Missouriju
    ZG LIBKB 82
  • Brodolom na Misuriju
    ZG VEOP 57
  • Opklada za strah
    ZG ZS 769
  • Brodolom na Misuriju
    ZG ZS 770
  • Žrtva Ki-Noah
    ZG ZS 772
  • Očajnički krik
    ZG ZS 773

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Viaggio nella paura
    ZG SR 231
  • Naufragio sul Missouri
    ZG SR 232
  • Fuga nella prateria
    ZG SR 233
  • Faccia tagliata
    ZG SR 234
  • Viaggio nella paura
    ZG TT 231
  • Naufragio sul Missouri
    ZG TT 232
  • Fuga nella prateria
    ZG TT 233
  • Faccia tagliata
    ZG TT 234

ZANIMLJIVOSTI

  • Najduža epizoda koju je napisao Marcello Toninelli za Zagora
  • Očita inspiracija romanom Julesa Verna «Put oko svijeta u 80 dana»
  • Spomenuta je poznata ekspedicija Lewisa i Clarka od Pittsburgha do Pacifika (1804-1806). Ekspedicija Lorda Whyndama je išla otprilike istim putem.
  • Spominje se Finchley Common. To je kraj poznat po pljačkašima na putu koji je vodio iz Londona u Škotsku. Prve pljačke zabilježene su u 17. stoljeću a posljednje početkom 19. stoljeća.
  • Tumulusi su umjetno napravljeni nadgrobni brežuljci od zemlje ili kamena. Rasprostranjeni su po cijelome svijetu. Zagor spominje stvarni događaj u kojemu je Thomas Jefferson pronašao jedan Tumulus na svom imanju u Virginiji te ga brižljivo ispitao.
  • Monongahela (ime broda u kojem su plovili Missourijem) je ime rijeke blizu Pittsburgha gdje su Francuzi i Indijanci (zapravo velika većina vojske su bili Indijanci i to iz konfederacije Irokeza) pobijedili Britance (i Amerikance) 9. srpnja 1755. u sedmogodišnjem ratu.
  • ZS 770 «Brodolom na Misuriju» 61. str. zamijenjen je dijalog između Zagora i Kee-noah.
  • Naslovnica za ZS 772 «Žrtva Ki-noah» i ZS 773 «Očajnički krik» djelo su, pretpostavljam, Mikice.
  • ZS 772 «Žrtva Ki-noah» na 69. str. 3. vinjeta, na grobu MacLagana su ostavili kutiju cigara
  • Mada se u Dnevnikovom prijevodu gorostasni zet Kee-noah zove Pier i Francuz je, on je originalu Piotr Bezukoff i Rus je.

Sve je započelo kao još jedna standardna Toninellijeva epizoda. Sve do trenutka kada upoznajemo Lorda Whyndama, bogatog Engleza koji se onako, iz dosade okladio da će proći s jedne na drugu stranu SAD-a za 100 dana. Visok, naočit (malo baca na Nata Murda) s monoklom i finim cigarama, baš i nije lik za tada slabo istraženi zapad. Čak je i poveo vjernog slugu, valjda da ga dvori putem. Poveo je sa sobom i trojicu iskusnih trapera. Budući da su mu spasili život ekspediciji se priključuje Zagor (i Chico također!), i slijedi jedna napeta, prava avanturistička epizoda.

Neprilike se brzo smjenjuju jedna za drugom, tako da se čitateljeva pažnja stalno zaokuplja. Od lokalnih bitanga koji su načuli priču o bogatom Lordu, do utvara, raznih Indijanskih plemena, prirodnih nepogoda do tajanstvenog sabotera. Događaji se brzo izmjenjuju jedan za drugim. Malo usporenje nastaje jednom malom epizodom u epizodi, vezana za posjet plemenu Mandan.

Tu imamo klasičan motiv ljubavi između dvoje potpuno različitih ljudi. Ljubav između engleskog Lorda i Indijanke Kee-noah, kćeri poglavice. Njihovi svjetovi su potpuno različiti, i nemaju ništa zajedničkoga. No, morate uzeti u obzir da Lord Whyndam koji se okladio i Lord Whyndam koji je došao do sela Mandana, su ipak dvije različite osobe. Lordu je dosadio Londonski lagodni život, gdje je glavna preokupacija kako izbjeći dosadu. On se preko Kee-noah zaljubio u divlji, neistraženi zapad. Postao je drugi čovjek, te mu više nije stalo do novca ni do oklade. Zapada u neobičnu situaciju da ne može oženiti Kee-noah jer nije u stanju dokazati njenom ocu da je može uzdržavati. A radi se o Engleskom Lordu. Tako je i sam shvatio da novac nije važan. Toninelli je još ubacio i mini zaplet s otmicom Kee-noah, koja je poslužila da se Lord "Beau" Whyndam dokaže i napokon oženi s Kee-noah. Zanimljivo je da tada imamo i prvi indirektni prikaz i spomen seksa. Tako da se ne može reći da i Toninelli nije pomicao neke granice u serijalu. Lord je odlučio završiti put, ali samo da kaže svojim prijateljima, koji će ga čekati na brodu, da se u London ne vraća, i da mu više nije stalo do onoga što ga je prije zaokupljalo.

Imamo i drugi mini zaplet, koji je Toninelli majstorski izveo. A to je tajanstveni saboter. Hajde, hajde, možete sad govoriti što hoćete, ali priznajte da kad ste prvi put čitali ovu avanturu da niste nikako uspjeli prokužiti tko je saboter. Naprosto vam se činilo da je to s bandom ispočetka bila samo usputna epizodica i zaboravili ste na nju prije nego li je prvi nastavak završio. Zasigurno ste zaključili da je to čovjek poslan od ljudi iz Londona kao i u romanu Julesa Verna. U tom je majstorija Toninellija, sve je navukao na krivi trag, a pravog krivca je brižljivo skrivao do posljednjeg trenutka. Tako da smo dobili i priču o snazi mržnje i osvete.

Na kraju scenaristi su propustili jednu veliku priliku. Naime na kraju svega, Zagor i Chico se jedrenjakom vraćaju u Darkwood, što znači da su oploviti Južnu Ameriku! Kad ono u sljedećoj epizodi imamo Darkwood i sve po staromu! Naprosto sve preskočili! Umjesto da imamo put uz meksičku obalu, pa malo zalutaju do nekog pacifičkog otoka, pa Galapagos, pa obala Čilea, pa nemirni Rt Horn, pa Argentina, Brazil, Karibi… No kao još par puta u tom razdoblju, Zagor se negdje uputio i odmah vratio, pa dobijemo dojam kao da nigdje ni išao nije. Šteta, velika prilika je propuštena, ova epizoda je mogla biti sjajni uvod u veliko putovanje.

Donatelliju mogu dati najviše 6. Njegov crtež mi je naprosto loš, slabašan, nikakav… Sjenčanje nikakvo, lica crta krajnje jednostavno, a tako i pejzaž. Ferri je u prve 3 naslovnice napravio dosta dobar posao, ali je pokvario opći dojam sa zadnjom, jer otkriva radnju u njenom najmisterioznijem dijelu. Tako da po prvi put mogu biti sretan na Dnevnikovoj intervenciji i Mikici. Tako da je nama možda ostao bolji dojam nego Talijanima.

Naprijed

ZG ZS 763/764 Gavranova pera

ZS ZS 775/776 Srebrni Vodopad

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 6, 4

    Ah... Stripizacije poznatih pustolovnih romana, i to u Toninellijevom izdanju... Jedna od mnogih Zagorovih odiseja koje, kao i uvijek, sa uspjehom privodi kraju. Dostatna doza akcije, pustolovine, putovanja i nezaobilaznog - Zagora. Zapravo, kad pogledam, najviše Zagora i jesam nekad pročitao u Toninellijevom razdoblju i kad se sve sumira, ima i Toninelli pravi duh zagorijanstva!
    17.08.2008
    10:16:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 6, 6

    lijepa, zanimljiva epizoda, putevima lewisa i clarka, čitao sam je davno, ali je se dobro sjećamdonateli ovdje i nije tako loš, ali kao i poncho, ni od mene ne može više od 6
    17.08.2008
    11:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Ako sam nešto volio kod Zagora onda su to dugačke pustolovne priče, a ovo je jedna od njih. Na putu preko cijelog kontinenta upoznajemo više zanimljivih likova, sama priča je dovoljno dugačka da su osim glavne radnje u priču ubačene i manje zasebne priče. Pa tako možemo upoznati život u selu Mandana ili npr prisustvovati epizodi spašavanja Ki-noah, koja se potpuno odvaja od toka glavne radnje. Sam završetak je zanimljiv i nimalo predvidljiv. Još i da spomenem ono što je Poncho spomenuo, a to je da su tko zna koliko tjedana putovali kako bi okružili kontinente brodom i vratili se na Atlantik i prava je šteta što se scenaristi tada nisu odlučili na još jedno zanimljivo putovanje oko svijeta u više epizoda...
    18.08.2008
    00:19:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Vrlo zanimljiva priča, svakako jedna od najboljih u tom razdoblju. Zaista volim te duge avanturističke priče. Crtež i naslovnice su dobile malo veće ocjene na račun cijelog paketa.
    18.08.2008
    08:16:00 sati
    mars1
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    ocjene odražavaju onaj osjećaj koji sam imao kada sam prvi put prije nekih 17 godina čitao ovu priču. iako toninelli nimalo nije popularan među fanovima duha sa sjekirom, meni je on sasvim solidan, pogotovo na početku i sredini svoje scenarističke epizode u zagorovom staffu. donatelli u svom stilu, iako ovdje mnogo lošije crta nego npr one epizode sa hellingenom.... ocjene idu za orginalne naslovnice, ove dnevnikove su jako, jako loše...
    18.08.2008
    13:00:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Ovakve pustolovine volim - kada dođe gradski bogati kicoš da se oproba u divljoj i negostoljubivoj zemlji i tu, uz pomoć glavnog baje i njegovog nimalo manje hrabrog/zgodnog pomoćnika/prijatelja, odradi sedam herkulovskih zadataka i pritom odvoji blistavi cvijet u punom zanosu tj. sexy indian bitch, ostane bez i jednog dinara i odluči da pusti korijenje upravo tu... Jes da je kliše do bola ali radi posao!!!
    19.08.2008
    13:00:00 sati
    vope
    uredi
  • bubo

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    dobra priča,općenito sve duže epizode zagora su dobre.
    23.08.2008
    22:35:00 sati
    bubo
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    dobar skroz sve pohvale
    05.09.2008
    14:18:00 sati
    mohas
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Vrlo dobra prica, zanimljiva, dinamicna napeta, a uz to jos ima i 4 produzetka , a nije dosadna.Prica, koju je uvek dobro iznova procitati,
    08.09.2008
    21:38:00 sati
    bitola
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Jedna od najboljih Toninellijevih prica. Ima nekoliko trenutaka koji ostaju dugo u sjecanju. Nikad nisam zaboravio onu scenu s utvarama na vrhu grobnice i naravno sukob s Posjecenim Licem kojeg je Zagor pomocu trika pobijedio.
    11.10.2008
    00:36:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Da je vise ovakvih prica iz tog vremena ... Uh!Vrlo dodra epizoda.
    17.10.2008
    22:01:00 sati
    Ultras
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve odlično, jedino me uvijek zanimalo zašto bi itko pri zdravom umu mijenjao originalne naslovnice s onim jezovitim škrabotinama izvjesnih "mikica" i sl. Strava. Sva sreća da toga više nema.
    06.01.2009
    12:48:00 sati
    Korisnik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Dobra priča mada mi nije među najboljim Toninellijevim ali je svakako dobra. Dnevnik izbacivanje naslovnica mi je smiješno i nesvatljivo.
    09.01.2009
    18:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    07.05.2009
    01:25:00 sati
    Brdar
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od onih epizoda Zagora, zbog kojih je doticni doziveo ovoliko dug vek od skoro 50 godina. Tonineli je nakon Nollite najbolji scenarista Zagora, uzimajuci u obzir koliko je epizoda napisao. A ove analfabate koji ga nesto prozivaju neka se pokriju usima i cute, jer niko od kriticar Toninelija jos nije napisao jednu kvalitetnu recenziju koja ukazuje na njegove nedostatke. A ovi kriticari koji ne mogu da sklope 3 recenice, neka vezbaju jos malo pre nego sto nesto napisu.
    02.06.2009
    02:12:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    08.06.2009
    09:49:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Izuetno dobro napisana epizoda, cak do te mjere da mi je bilo zao kada je zavrsila, mada se radi o vise od 300 stranica.
    U jednom momentu sam pomislio da bi bilo bolje da je kojim slucajem bilo vise scena sa neistrazenim i tajanstvenim podrucjima, medjutim, nakon sto sam bolje razmislio, ipak je bolje sto je ispalo ovako. Stvar je u tome da bi u tom slucaju prica bila kopija epizode Americka odiseja, ovako je ipak originalna ispala. 
     
    Svidja mi se sto je dobar dio prostora posvecen ljubavnoj sagi izmedju Whyndama i Kee-Noah. Simpaticni likovi koji ce se nesto kasnije opet pojaviti u pricama "Neumoljivi Zagor" i "Vitezovi grala".
     
    Zaista mi je neobjasnjivo zasto je Dnevnik ubacio svoje improvizovane naslovnice, iako su imali na raspolaganju kvalitetne originalne koje su povezane sa ovom pricom.
    11.06.2009
    15:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Tumulusi se poslije uvelike povajvljuju u Pričama iz baze Drugdje...Jedna od najboljih Tonninelijevih epizoda i dokaz da je taj scenarista stvarno imao potencijala za napisati odličnu priču. Inače, Boa sam prvi put susreo u Neumoljivom Zagoru/Danima straha, pa mi je kao klincu uvijek bila želja vidjeti njegov prvi susret sa Zagorom. Izvrsna epizoda. Naročito prijevod (Teča Pjer:))Ocjena naslovnica odnosi se na originale. Zašto su maknuli čak dvije originalne naslovnice(dobro, jedna se poslije pojavljuje u Žigu srama, ali ipak...)sa, ovaj put stvarno puno lošijim domaćim, vjerojatno nikada nećemo saznati. 
    23.06.2009
    15:34:00 sati
    mladjo
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Dobra prica, kao i vecina Zagorovih pustolovina gdje nas Duh sa Sjekirom ide na neko putovanje na brodu (Americka Odiseja, Ocean, Odlazak u Nepoznato, Put na Sjeverozapad, itd.).  Crtez je dobar, Donatelli mi se uvijek svidjao; Toninelijev scenario je inspiriran romanu "Around the world in 80 days", i to je sasvim ok, jer nekako ostavlja svoj osobni utisak.  Onaj lik Bo lici previse kao Zagor, samo sa malo duzom kosom.  Naslovnice ovih izdanja, pogotovo originalnih italijanskih, su odlicne; one iz Zlatne Serije su slabe, pogotovo zato sto su samo dvije od cetiri Ferrijeve objavljene, a ostale 2 su Mikicine, ili sta god... neke stvari u scenariju su dosadne, a neke potpuno naivne, kao zenidba izmedju Boa i Ki Noah.  Pa je li stvarno moguce da se ljudi u ono dobar ovako brzo zenili?  Covjek prati zenu na rijeku, ona ga gurne u vodu, on nju povuce u vodu, i wa-la!  Zenidba!  Da je bogdom i danas ovo obicaj u mom svijetu  :(

    28.06.2011
    17:02:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Nije bilo toliko teško shvatiti tko je saboter. Posječeno lice, baš zbog svojeg izgleda nije ostavio dojam da je usputni pljačkaš koji je u stripu samo zato da bi se Zagor i Lord upoznali. A druga varijanta, da sabotira netko iz Londona je ipak bila previše očita i Toninelli bi bio glup da je na kraju ispalo tako.

     

     

    30.07.2011
    19:22:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odličan strip! Počnimo sa Donatellijevim crtežom koji mi idealno pristaje u Zagoru. Zatim dugačka radnja gdje se zaista dobije osječaj dugog putovanja na zapad. Priča mi je odlična, a trebam i napomenuti da je "Očajnički krik" prvi Zagorov strip koji sam ikada nabavio. Čak mi je i naslovnica na tom stripu zakon iako nije Ferrijeva.

    28.11.2011
    00:44:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    I meni je priča uzbudljiva i zanimljiva. Na putu se puno toga uzbudljivog dešava sve do kraja.

    21.05.2012
    11:06:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Nekom Očajnički krik, a meni Brodolom na Misuriju. Moj prvi Zagor i prvi strip uopšte. Meni osam godina, ostavili me u bolnici u Požarevcu da ležim zbog upale grla ili pluća, više se i ne sećam, tek što smo savladali latinicu u drugom osnovne i tata mi da bi mi brže prošlo vreme donese mog prvog Zagora, i to sa bolničkog kioska. Nisam mogao da dočekam nastavak da vidim šta će se desiti, hoće li spasiti Ki-Noah i stići na drugu obalu Amerike u predviđenom vremenu. Bila je to ljubav na prvi pogled i zato moje ocene za ovu priču nikako ne mogu biti objektivne. I da, ni meni nije jasno zašto tolika povika na Toninelija. Možda pri kraju njegove karijere, ali epizode na 700 i 800 u Zlatnoj Seriji imaju svoj kvalitet, mislim na Toninelijeve. Možda nisu epske kao Nolitine iz zlatnog perioda, ali definitivno jesu Zagor kojega volim. Ocena za naslovnice je naravno za originalne

    25.10.2012
    14:48:00 sati
    kris77
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 19%

    1, 2, 2, 4

    18.03.2013
    13:51:00 sati
    sergej773
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    22.12.2013
    21:09:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Odlična epizoda i biću iskren kada sam je čitao nisam ni mislio da je posečenno lice tajanstveni saboter (iako je bilo jasno kako dan).

    22.09.2014
    12:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    21.10.2014
    19:34:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Zbog ovakvih priča volim Zagora i iako ima nekih malih nedostataka, zbog uzbudljivog scenarija i priče idu sve desetke! Budući da sam prvi put pročitao ovu priču u Extra seriji, zadnja naslovnica, iako vizualno odlična, je pokvarila iznenađenje vezano za sabotera. Donatelli je crtač za Zagora i draži mi je njegov toliko iskritizirani crtež od nekih "kvalitetnijih" uradaka novijih crtača.

    28.10.2014
    09:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Iako volim dugačke priče ova je ipak trebala biti kraća jer se na trenutke dobije dojam nepotrebnog rastezanja. Može zavarati to što je putovanje trajalo 100 dana, ali svejedno nije trebalo ubacivati nepotrebne dijelove a ona otmica Kee-Noah je baš suvišna jer nema nikakve važnosti za glavnu priču. Taman posla da su se upravo tada Pawneeji odlučili da naprave otmicu u drugom indijanskom selu zbog nekog glupog žrtvovanja. To je sve trebala biti kao prilika da lord Whyndam dođe u mogućnost spasiti curu i time pokazati da je dostojan prosac a to mi je baš ljigavo. Ostatak priče je dobar, ali je bilo lako za pogoditi tko je tajanstveni napadač tijekom putovanja, a tome je sigurno pridonijela zadnja naslovnica koja je malo nespretno napravljena. Kraj je možda i najbolji jer je lord neočekivano izgubio okladu i kada je njegovo bogatstvo trebalo promijeniti vlasnika ispostavilo se da je već ranije ostao bez svega.

    03.01.2015
    01:55:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    26.01.2015
    20:52:00 sati
    Nedo
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    05.03.2015
    00:22:00 sati
    velka031
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Ne ludujem za pustolovinama na brodovima i brodicama ali bilo je ovdje malo zagonetnosti koju volim ali je vrlo oštećena, pa skoro uništena, zadnjom naslovnicom za koju sam se ipak u dubini duše nadao da vuče za nos. Ali ne, stvarno je naslovnica sve otkrivala. Ima dijelova koji bespotrebno razduljuju priču a moralo je biti i usiljenog humora na kraju da je sve bilo ni za što, lord jednostavno nema što izgubiti, u međuvremenu postao gola sirotinja. To mi je baš bezveze. Ali, u gornjem domu po kvaliteti je ova priča. Naslovnice bezveze po tematici, mogli su naći nešto bolje 

    15.06.2015
    19:18:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    04.12.2015
    17:12:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    09.12.2015
    12:32:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Jako draga epizoda.Nije epska kao recimo Američka odiseja,ali putovanje je putovanje. Daleko je ovo od oduševljenja Američkim odisejom, tu je priču Nolitta preselio u bezvremenski svijet, pravi klasik i dragulj koji govori o potpuno neistraženom teritoriju i izazovu nepoznatog. Toninellijeva verzija pustolovnog putovanja nadahnuta „Putovanjem oko svijeta za 80 dana“ manje je maštovita ali realnija, naši junaci prelaze poluistražene teritorije i susreću indijanska plemena, ali to ne znači da je priča manje zanimljiva ili manje uvjerljiva. Ovaj avanturistički žanr baš zbog svoje svestranosti omogućio je priče stvarane s obilnom dozom natprirodnog i užasa, čak je i Toninelli krenuo u tom smjeru na onim tumulusima, s onim strašnim prikazama pa sam od tog putovanja očekivao još takvih sličnih dogodovština, ili bar živućih monstruma i čudovišta, na dvije il četir noge, svejedno. Ali nije ni ovo loše,dapače vrlo dobro.

     

    Nadalje imamo klasično putovanje u društvu novih, simpatičnih i karizmatičnih likova. Duga pustolovina u kojoj naši junaci prelaze Sjedinjene Države rijekom Missouri nudi nam puno akcije i zanimljivih susreta. Likovi su prikladni za ovu vrst priče, počevši od lorda Beaua Whyndama, pomalo vrckavog plemića koji na putovanje kreće zbog oklade. Hir tjera engleskog lorda da pređe američki kontinent od obale do obale, ali će platiti visoku cijenu-gubitak dragih prijatelja i svijest da je njegov hir bio uzrok njihove smrti. No bit će to putovanje koje će ga promijeniti, jer Beau se zaljubljuje u jednostavan, divlji, ali fascinantan svijet, upoznaje i sprijatelji se sa Zagorom i Čikom i na kraju će se zaljubiti i u mladu zgodnu Kee-noah i pogranični život. Zapravo, plemić Beau Whyndam, osim što pokazuje sposobnosti jednog graničara, pokazuje se izvrsnim pratiteljem u putovanju, prijateljem i čovjekom od akcije. Dobra fora je na kraju sa izgubljenom okladom

     

    01.01.2016
    19:33:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Vrhunska pustolovina, bez ijednog dosadnog dijela uz mnogo sporednih likova i događaja. Jedna od priča čiji sam dio davno posjedovao i čitao u Zlatnoj Seriji i to broj 772 Žrtva Ki-Noah. Taj mi je dio ujedno i najbolji dio priče, pogotovo kada su se sakrili ispod one platforme za prinošenje žrtvi i iščekivanje da krenu u akciju. Donatelli je svoj zadatak odradio jako dobro, kao i Ferri.

    12.03.2016
    22:55:00 sati
    caramba
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    18.04.2017
    23:52:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    25.05.2017
    17:47:00 sati
    suply1
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    12.06.2017
    10:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Duga pustolovina, puna iznenađenja, ali nije me pretjerano oduševila. Kako nažalost kao mali nikako nisam mogao sakupiti sve brojeve u ZS, tek je sad u extra seriji priča došla na red za čitanje. Donatelli odličan.

    21.08.2017
    13:41:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Jedna od najboljih Zagorovih avantura. U mom secanju, nadmasuje "Odiseju" i "Ukletu zemlju". Direktan dokaz da i bez elemanata fantastike Zagorov strip moze biti krajnje napet i zanimljiv. Likovi koji se ovde uvode u pricu su prototip pozitvnih junaka koje Duh sa sekirom srece na svojim putovanjima, dok je Poseceno lice arhineprijatelj kome mrznja daje skoro nadljudske sposobnosti. Citajuci ponovo ovaj strip i gledajuci crteze razlicitih krajolika, shvatam da sam kao malisa ovako zamisljao severnu Ameriku 18-og veka. Zagor je kriv za sve :)

    27.05.2018
    02:24:00 sati
    Batacele
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ko klincu mi je ova epizoda bila ono nešto.. I danas mi se sviđa, ali sam joj danas ipak pronašao neke mane.. Epizoda se rasteže na četiri broja i ima zanimljivu i rijetko viđenu tematiku (svaka čast Toninelli).. Engleski plemić koji se voli kladiti i ovaj se put okladi u sve bogatstvo koje ima, koji zatim odlazi u divljinu gdje se u jednom trenutku odluči oženiti za kćer indijanskog poglavice.. To su svakako stvari po kojima ova epizoda ostaje u pamćenju.. Najbolja scena za izdvojiti je kad Chico (Meksikanac), Bezukoff (Rus) i Zagor (Amerikanac Irskog podrijetla) komentiraju da je njihov susret internacionalan :)

    Ono što mi se nije svidjelo (možda sam jedini, lol) je to da je Isječeno lice saboter.. Na početku priče je imao neku nebitnu ulogu za koju se činilo da služi samo kao uvod u veću priču, da bi na kraju ispao glavni negativac.. Mislim da to nije bilo potrebno, mada je bilo nemoguće pogoditi tko je zapravo saboter..

    Crtež mi je jako lijep.. Donatellijev Zagor je, isto kao i Ferrijev Zagor, onaj prepoznatljivi Zagor kakvog svi znamo i volimo.. Nslovnice su jako lijepe, "Brodolom na Missouriju" u svakom slučaju prednjači..

    16.06.2018
    14:34:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    15:00:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    08.11.2018
    08:10:00 sati
    Gris
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Eh Toninelli, ovdje nema Ferrija da te spašava. Puno sam očekivao od ove priče. Zagor i velika avantura putovanja na pacifičku obalu. Ovo je trebala biti prava odiseja u maniri ekspedicije Lewisa i Clarka, a na kraju smo dobili taku malu neambicioznu priču. Donatelli je prvi problem jer njegov crtež je presterilan za dočarati putovanje od 4000 kilometara. Sve je isto plošnato jadno. Toninelli mu nije pomogao pri dočaravanju tog puta jer mu nije servirao nikakvu veliku geografsku znamenitost ili kakvu veću vinjetu kojom bi i mi čitatelji dobili osjećaj dugačkog putovanja. Jedino što smo dobili su oni veliki mravinjaci-grobovi i drugačija odjeća onih indijanaca na kraju. Burattinijev „Kameni div“ je daleko daleko ispred ovog Toninellijevog prosjeka.

     

    Bilo je tu potencijala. Bogati plemić koji želi stići do pacifika u 100 dana je dobar uvod u priču. I ide to nekako OK u prvom djelu iako su oni indijanski duhovi kao posljedica čudnog noćnog isparavanja malo prenategnto rješenje. Zanimljivo je da je u prijašnjoj priči Zagor postao najbolji strijelac Darkwooda, a ovdje je promašio jelena iz par metara udaljenosti. Jel to taj Toninelijev realizam? Priča staje i ujedno se srozava kad ekipa stigne u selo Mandana u kojem se u svega par sati boravka naš lord plemić Playboy zaljubljuje u indijanku koju nakon previše stranica pretjerane akcije (trojica, u biti dvojica protiv cijelog plemena) već ženi. Pa jebote, ne radi se to tako. OK, neka bude ljubavni zaplet, ali zapleti to malo, a ne „Slam bam thank you ma'am!“. Da bude stvar gora, na kraju se ta velika ljubav uopće ne spominje previše. Naš lord Playboy je dobio svoje i sad mu je na mislima samo dobivanje oklade.

     

    Zasmetala me Zagorova reakcija kad su Rus Bezukoff i plemić Playboy označili divljaštvom žrtvovanje mladih djevojaka jutarnjim zvjezdama. Zagor je odmah odreagirao „Nemojte ih odmah osuditi, postoje i bijelci koji ubijaju zbog moći i novca bla bla bla!“. Pa jebote Zagore, znam da si plemenit, ali ne pričaj gluposti i priznaj da je ubijati mlade nevine djevojke zbog toga što to zahtijeva bog neba čisto divljaštvo odnosno nešto za strogo osuditi!

     

    Uglavnom, nakon što spase djevojku, priča piči dalje u to u vidu jednog super ružnog indijanca koji prati našu ekipu i radi probleme malo po malo (umjesto da ih je riješio već na početku kad je opalio onog stražara i pritom ih mogao sve pobiti na spavanju). Kad smo već kod ružnih likova, treba priznati Donatelliju da zna crtati ružne likove – onaj Rus Bezukoff je nešto najružnije nacrtano u serijalu. To je (valda) kompliment Donatelliju. Sigurno nije slučajno što su Dnevnikovoj Zlatnoj seriji promijenili nacionalnost Bezukoffa iz Rusa u Francuza. Očito su i oni primjetili da nije baš politički zdravo prikazati jednog tako odurno ružnog čovjeka da je podrijetlom iz majke Rusije – rodnog mjesta „idealnog društva za radničku klasu radničke klase i solidarnost radnika i svih radnih ljudi koji rade i svih naroda i narodnosti SFRJ-a!“. Ovo je i prvi put da Dnevnik nije baš pokvario stvar svojom trash naslovnicom jer ljudi u Jugoslaviji barem nisu dobili veliki spoiler koji je bio na originalnoj zadnjoj naslovnici.

     

    Kraj mi također nije sjeo. Sad na kraju kad je trebalo malo unovčiti taj ljubavni zaplet koji je pojeo večinu priče, Toninelli opet to zaboravlja i završava priču „Ha ha ha, izgubio sam svo bogatstvo jer sam razmaženi bogatašić, ha ha ha!“ i onda još završni neumjesan Čikov geg „Mogu li ja dobiti hranu umjesto ovih koji su izgubili živote zbog oklade ovog bankrotiranog bogatašića?“ i svi u smijeh „HA HA HA!“

     

    Inače, kako su se Zagor i Čiko vratili nazad u Darkwood? Brodom? Da li to znači da su oplovili cijelu južnu ameriku. Da li to znači da su već posjetili dosta tih lokacija u Južnoj americi i prije južnoameričke odiseje. Ili su možda doplovili do Paname pa prošli rutom (budućeg) panamskog kanala? Previše razmišljam? Vjerojatno da, ali tako je to kad te razmaze najbolje Bosellijeve i Burattinijeve priče u kojima nema takvih naivnosti i u kojima scenaristi rade svoj posao puno ozbiljnije. 


    Ah, Toninelli. Još uvijek čekam da me oduševiš. Izgleda da ti je domet rušenje rekorda koliko puta u jednoj priči možeš opaliti Zagora u glavu s namjerom da ga onesvijestiš.

    17.11.2018
    12:33:00 sati
    nagor
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Extra 238, 239, 240 i 241
    Sami početak za mene i pomalo neubičajan, pošto nemamo nekakvog konkretnog uvoda gdje je Čiko gladan ili sl., već odmah dolazimo s našim junacima na poprište zločine, koje je izvršila skupina indijanaca pod vodstvom "Rasječenog lica" (kako piše na početku priče), kasnije ga nazivaju "Isječeno lice" (kako nosi i naziv zadnje epizode), a u recenziji je "Posječeno lice". Najrađe bi uzeo neku zlatnu sredinu i nazvao ga "Spljošteni nos".


    U početku dobijemo dojam da je Rasj..Isječeno lice tu samo kao razlog da na scenu stupi još najjači lik ove priče, a naravno radi se o Lordu Whyndamu koji se sa svojim kolegom u Londonu kladio u sve što ima da će uspjet za 100 dana preći cijeli SAD od istoka do zapada. Kako u okršaju sa Isječenim licem gube vodiča, Zagor nevoljko prihvaća tu ulogu i tu onda zapravo počinje ono pravo..


    Ne moram ni spominjat da mi je ova priča pružila "flashbackove" Američke odiseje, a i fan sam ovakvih priča kad odlaze u nepoznato. Slično možda kao i kod našeg "Pilota" kad vodi nekog svog klijenta.


    Priča mi se svidjela, Donatellija obožavam jer sam na većini njegovih Zagor epizoda odrastao, naslovnice za svaku pojedinu epizodu su isto pogođene. Nego zadnja naslovnica mi je nažalost stvorila taj "spoiler" kad sam vidio tko se na njoj nalazi, tako da je nestala nažalost misterija oko toga, tko stoji iza svega, tko je taj koji im je stvarao probleme prilikom putovanja. 


    Ja jesam više za extru i takve edicije gdje imamo sve naslovnice, ali mislim da bi mi bilo draže da sam ovu priču pročitao u nekakvoj Klasik verziji, gdje bi imao samo jednu glavnu naslovnicu na početku i ne bih si ništa zaspoilao. A i nekako mi prenategnuto bilo da je uspio samo nakon 2 dana pobjeći iz zatvora, a prije toga ubio vodiča koji je poznat na tim prostorima, a i ovi iz utvrde rekli da dugo traže Isječeno lice i očekuješ da će ga ozbiljnije čuvati.


    Priča je inače super, preporuka svakako, ali eto, jedino mi žao možda zbog tih malih nedostataka. Scena lorda i indijanke Kee-noah je bila odlična kod one vode kad su bili sami.

    22.12.2018
    11:29:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Vjerojatno najdraža Zagorova epizoda kojoj se uvijek s radošću vraćam. Likovi lorda Whyndama, Piotra (Pjera) i Kee-Noah jedni su od najupečatljivijih iz Zagorova svijeta, koji se zauvijek pamte.

     

    Velika avantura koja se proteže preko više od 3000 kilometara, kroz različite krajeve i predjele američke divljine, životopisno ih prikazuje, kao i život i običaje različitih indijanskih plemena koja ih nastanjuju. Donatelli klasik Zagorovog crteža, lijepo prikazuje divljinu.

     

    Imamo tu pregršt akcije, ulog velikog imetka koji je na kocki, ljubavnu priču, te napetost i misteriji tko je nepoznati saboter koji stalno prijeti i vreba, uz povijesnu podlogu ekspedicije Lewisa i Clarka i literarnu Verneovog Puta oko svijeta. Osobito je zanimljiv lika Beau Whyndama, bogatog i uboraženog engleskog plemića i kontrast njega i svijeta iz kojeg dolazi u odnosu na jednostavnost i surovost divljine. Ipak polako dolazi do prebražaja i lord se zaljubljuje u veliku divljnu i život u njoj u kojem vrijediš ne koliko to određuje tvoj prirođeni društveni položaj i bogatstvo, već onoliko koliko si stvarno hrabar i sposoban; te naravno i u djevojku indijanku kao personifikaciju čiste i iskrene ljepote te prirode.

     

    Priču sam prvi put pročitao kao školarac '90-ih, naravno u izdanju Zlatne Serije, i ovo je stvarno jedan od rijetkih primjera gdje stvarno treba pohvaliti Dnevnik zbog izbacivanja originalnih i stavljanja naslovnica izvjesnog naivnog umjetnika Mikice, jer je tako napetost i čar priče ostala očuvana sve do samoga kraja. Neshvatljivo je kao je izdavačka kuća Bonelli mogla s tako katastrofalnom zadnjom naslovnicom i nazivom sveske napraviti izravan spoiler i pokvariti čar priče. To je kao npr. u priči "Dobar i loš" staviti onong bilježnika na naslovnicu kao stvarnog krivca i otkriti spoiler, doista loše. Naravno kad se prvi put čita da je fokus čitatelja na tajanstvenim saboterima čiji je cilj veliki imetak i bogatstvo, te sabotaža oklade, dok je Posječeno Lice uglavom već zaboravljen kao epizoda s početka koja je služila samo za upoznavanje likova i uvod u fabulu. Svakao je ovu epizodu preporučljivo čitati u izdanju Zlatne Serije, ili u nekom budućem klasiku.

    Toninelli je napisao 331 stranicu, odnosno 3 i pol sveske, meni je žao što nije dodao još 40-ak stranica, pa da budu pune 4. Mogao je tu ubaciti još poneku scenu npr. s bizonima, isto tako do napada indijanaca na brod (scena koja je prikazana na naslovnici "Brodoloma na Missouriju") nikada zapravo nije došlo, te je mogao ubaciti i takvu scenu kao iz filma Veliko Nebo (1952) s Kirkom Douglasom.

     

    Jedna prava velika pustolovina američkog zapada 1830-ih godina, u doba trgovine krznom i trapera gorštaka, dok je divljina još uvijek bila velika, netaknuta i djevičanska.

     

    22.04.2019
    19:54:00 sati
    DayHR
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ne uspoređujući ovo putovanje s Američkom odisejom, priča nudi zanimljivosz i neizvjesnost do kraja priče koju oklada čini još svrsishodnijom. Iako na većem broju stranica, priča se ne gubi u pretjeranim didaskalijama ili dijalozima koji su tu samo da popune prostor, što dovoljno govori o zanimljivosti radnje.

    15.06.2019
    10:27:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ako ćemo je usporediti s ostalim odisejama ova je svakako malo slabija, a možda i nema tu neku monumentalnost. Malo zbog naivnosti i nelogičnosti scenarija a malo zbog Donatellijevog jednostavnog crteža ali sve skupa veoma zabavna epizoda. Prva naslovnica je odlična. Među najdražima su mi ovi nagorovi komentari jer pristupa ovim epizodama bez nostalgije. Nekako su najrealniji iako sam ja darežljiviji s ocjenama od njega, nikad nisam bio neki vrsni kritičar. :)

    06.04.2020
    08:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Imam samo par Zagorovih epizoda u Zlatnoj Seriji. Iz nekog razloga kada sam bio klinac davne 2008. sam u stripoteci Darkvud kupio prva dva dela ove price u izdanju Zlatne serije: ,,Opkladu za strah" i ,,Brodolom na Misuriju". Malo je reci da sam ih progutao i bio odusevljen. Hitro sam otisao u Darkvud da kupim nastavke medjutim u Darkvudu ih nije bilo. I tako sam ja godinama razmisljao sta se desava dalje u ovoj epizodi. Najveci utisak na mene je ostavila scena sa duhovima na humki. Zastrasujuca scena za klinca od 11, 12 godina. 

    I tako godine prolaze i ova epizoda konacno izlazi u extra Zagoru 2014/2015. Medjutim tada sam ja tek otkrivsi americke i francuske stripove, bio u potpunosti zaokupljen Nadziracima, Long Dzon Silverom, Stvorenjem iz mocvare itd. Tako da sam epizodu kupio i cekao sa citanjem sve do sad. I konacno sam procitao do kraja sta se desilo.

    Zao mi je sto ovu epizodu nije procitao decak od 11 godina kada je i trebalo nego sad sa nepunih 23, i verujem da bi mi da sam je tada procitao ova epizoda bila sigurno u top 15 najboljih Zagorovih epizoda. Danas utisak nije toliko jak, ali svejedno ova epizoda ima neopsorne kvalitete (uz i dosta mana) koji zajedno sa nostalgijom koju osecam prema prve dve sveske ovu epizodu ipak cine jednu od boljih Zagorovih prica koje sam procitao. I verovatno je ovo najbolja Toninelijeva epizoda. Najslabiji sam sa ovim periodom od kraja Nolitinog doba do pojave Bosselija i Burattinija (i to upravo sa Toninelijevim pricama jer Sclavijeve, Caponeove i Castellijeve price iz ovog perioda sam sve procitao zahvaljujuci Odabranim pricama). Zato je tu sad extra serija da ispravi tu nepravdu, samo steta sto sve ove epizode nisam progutao kada sam bio mladji kao sto sam ucinio sa zlatnim dobom Zagora (od 80-180 broja) ali i sa odlicnim Bosselijevim i Burattinijevim pricama iz SD koje sam uspeo skoro sve da nabavim, zajedno sa odlicnim pricama iz Odabranih prica. 

    Najzanimljiviji deo price pored dela sa duhovima i humkom je ljubavni odnos izmedju Boa i Ki-Noah i sve te scene u selu s Indijancima. Steta sto kao epilog nismo videli Boa koji stize u selo i u zagrljaj Ki-Noah. Takodje je malo glupo da se ne iskoristi prilika i ne objasni kako su se to Zagor i Ciko vratili kuci, je l su isli skroz do Juzne Amerike (znaci da je Zagor vec posetio sve to pre Juznoamericke odiseje) ili su isli preko Paname? 

    Neverovatno mi je da su Italijani dopustili onakav spojler da bude na naslovnoj strani za poslednju epizodu, ispade da nam je Dnevnik ucinio uslugu sa zamenskim Mikicinim naslovnim stranama.

     

    01.06.2020
    01:30:00 sati
    going going
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasik

    20.12.2020
    15:04:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Jedina Toninellieva priča na mojoj listi  Top 25 Zagorovih priča.

    14.02.2021
    19:01:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Vuce na "Američku odiseju" ali ipak orginalna.... Zagor kakav se očekuje.

    16.07.2021
    14:39:00 sati
    logo111
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Dobra stara epizoda, samo možda previše razvučena. Akcenat je na Zagorovom isticanju indijanske kulture u sudaru s engleskim bogatašima.

    30.07.2021
    20:56:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum