Gvozdena stupica

Zagor

ZG ZS 786/787 | 100 str.

Zagor i Čiko postaju svedoci nemilih događaja i ubistava članova porodice Hobel, dovoljan razlog da im priteknu u pomoć i otkriju šta stoji iza tih događaja.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*4

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Gvozdena stupica
    ZG ZS 786
  • Pakao na granici
    ZG ZS 787

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Zagor contro Zagor
    ZG SR 237
  • Agguato all'alba
    ZG SR 238

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je objavljivana u Italiji od 4. do 5. meseca 1985 . godine.
  • Priča se proteže kroz stripove sa originalnim naslovom ’’Zagor protiv Zagora’’ i ’’Zaseda u zoru’’.
  • Ovu priča je objavljena u paketu sa pričom ’’ Veribedovo oružje’’ sa kojom nema nikakvih dodirnih tačaka.
  • Naslovnicu za ’ ’Gvozdenu stupicu’’ nacrtao je Mikica Ivanović, to je jedna od 20 naslovnica koje je uradio za Zagora, ujedno je uradio i najviše što mu je i obezbedilo epitet ’’skrnavitelja’’. Jednostavno tako je to kada neko pokuša posle Ferrija da crta Zagorove naslovnice, to čak ni jedan crtač iz Zagor tima ne pokušava ni dan danas u Italiji.

Ovde imamo zanimljivu situaciju u kojoj se ’’Dnevnik’’ zatekao pre objavljivanja ove priče. Jednostavno odlučili su se na jedan eksperiment koji nisu praktikovali, odlučili su se da spoje dve priče koje nemaju nikakvih zajedničkih tačaka. Pretpostavljamo da je razlog dužina prve priče koja se proteže na nekih 100 stranica. Istina znali su ’’majstori’’ da nam ponude stripove u kojima se priča glavnog junaka proteže na 39 strana, dok bi ostatak ’’popunio’’ neki sporedni junak. Ako ništa bar su ostali dosledni u jednom, nisu kopirali italijanski način rada, izbrisali su ’’ Il forte del mistero’’, što bi označavalo početak nove avanture sa Veribadom i počeli da nam prezentuju i drugu priču.

Verujem da se veliki broj fanova i ne seća ove priče, ali sigurno da je vredi pročitati. Autor je tada glavni scenarist Marcello Toninelli, a crtač Franco Donatelli koji je ovde korektno odradio svoj posao. I ovde je zbog politike prekrajanja bilo potrebe za angažovanjem ’’neizbežnog’’ Mikice Ivanovića, čoveka koji u suštini i nije toliko loš crtač, koliko je ispao naivan kada se prihvatio ’’đavolskog’’ posla i pokušao da odglumi rezervu Gallienu Ferriju, i to u danima kada se isti nalazio na vrhuncu. Otuda će biti na zlom glasu celoga života, ali to je cena pokušaja, vredno je spomena da se tog posla još uvek niko ne prihvata ni od crtača Zagora u Italiji. Zagor i Čiko na putu do Darkvuda susreću svoje stare prijatelje članove porodice Hobel, koju čine otac i četvorica sinova. Zagor prihvata poziv na večeru na kojoj je pored njega i Čika gost i jedan od rođaka, ali i učestvovanje u ribolovu. Zaista priča na početku deluje opuštajuće, odigrava se na jednom pravom malom raju na zemlji, u jednom predivnom, još netaknutom delu prirode, gde se čovek može prepustiti blagodetima mirnog života, još uvek daleko od industrijalizacije koja je u to vreme već hvatala zamah. Međutim ovaj skladni život ove porodice uskoro će početi da potresaju tragični događaji koji će najpre izgledati kao splet nesretnih okolnosti, sve do trenutka kada se bude ispostavilo da neko želi da potpuno uništi jednu porodicu. Marcello Toninelli nas poprilično dobro vodi kroz ovu priču, držeći tenziju i neizvesnost svo vreme, jednostavno čitalac ni u jednom trenutku nema mogućnost da nasluti razloge motiva za uništenje jedne skromne porodice koje vodi miran život u jednoj kolibi. I tako sve do trenutka kada maske počinju da padaju, a motivi za pakleni plan počinju da izlaze na videlo...

Naprijed

ZG ZS 782/783 Dvojnik

ZG ZS 786-788 Verybadovo oružje

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    Veoma los zaplet i razrada. Crtez solidan, kao i uvek kada je Donatelli u pitanju.
    06.08.2009
    15:23:00 sati
    Colt
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    06.08.2009
    17:36:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 48%

    4, 2, 7, 9

    Nije losa zamisao, triler koji je djelimicno neizvjestan, dobrim dijelom ima i dobar tok. 
    Imam dvije velike zamjerke. Kao prvo, ne znam sta bi scenaristima da u toj mjeri ne vode racuna o ponasanju likova u momentima kada su poginula braca Hobel. Vec nakon smrti prvog ostatak porodice se smije i provodi u gradu. Onda je poginuo i drugi, opet se ostali clanovi porodice smiju i zezaju, ni traga od zaista velike tragedije koja je pogodila Hobelove. Za ovo su obojica autora krivi, Toninelli i Donatelli. Ako nista drugo barem je crtac mogao skrenuti paznju na ovakvu glupu nelogicnost. Ovakva greska je zaista neobicna za Toninellija, u to vrijeme je pisao iskljucivo kvalitetne price.
    Druga stvar je finis price, objasnjenja kroz dijaloge na nekoliko stranica. Pretjerano i nepotrebno razjasnjenjo u najsitnije detalje. Zbog tih fatalnih gresaka ovo je jedna od najgorih prica koje su potpisali duo fantastiko osamdesetih godina. Zbog svega toga dao sam obojici autora niske ocjene.
    06.08.2009
    19:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    5, 3, 9, 10

    Užasno dosadno i zamorno. Donatelli odličan,Ferri također.
    06.08.2009
    22:04:00 sati
    Opti
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    Kao prvo moram pohvaliti recenziju, koja je baš puna inspiracije i entuzijazma. Na trenutke sam se malo nasmijao, npr. o Mikici i njegovom prihvaćanju posla da crta umjesto Ferrija i da nitko ni dan danas nije pokušao crtati naslovnice Zagora. Ni jedno ni drugo nije točno(uvijek je bilo crtača u Zagorovom staffu koji bi napravili za klasu bolje naslovnice nego što ih Ferri crta sada kad je već na zalazku karijere), ali pohvale za recenziju naravno stoje i samo naprijed.Priča je pomalo karakteristična za Toninelija, između onih stvarno dobrih (evo npr. Ratnik Pekot) ubacio bi epizode koje su sve nekako na isti kalup,  plitke, sa slabašnom razradom i raspletom.Donatelli i Ferri tek da odrade posao.
    07.08.2009
    10:55:00 sati
    Aco
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Meni je ova priča baš sjela. Nije neka važna i pretenciozna, ali je čisto dobro štivo.
    07.08.2009
    13:42:00 sati
    Archy
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Jednom riječju: limunada... Ferrijeve naslovnice dobre!
    08.08.2009
    00:31:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Jedna sasvim solidna prica koja se u svakom slucaju moze procitati!!!Donateli i Ferri na visini zadatka!!!Jedina zamjerka ide nasem uvazenom profesoru jer ova prica ima vise od 100 stranica !!!
    10.08.2009
    02:22:00 sati
    kandraks
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Prosjek, moglo se ipak to malo bolje razraditi. Mikica jednostavno nije trebao crtati naslovnice za Zagora jer nije za to, bolje mu leži recimo Blek i jednostavno bi izbjegao omalovažavanja u koja se sam upustio bez potrebe. Koja je fora bila crtati naslovnice koje nemaju veze sa pričom?
    20.10.2009
    19:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Ništa posebno u ovoj laganoj detektivsko-kriminalističkoj epizodi u prirodi. Slabašan zaplet, mala napetost, sve već viđeno. Nije mi jasno kako je to scenarističnki prikazano da kad netko u obitelji pogine, pokopaju ga i onda 'hajdo se svi nasmijati. Ili je stvarno Divlji Zapad bio takav da se smrt lako prihvaćala?! Donatelli ispod svog prosjeka. Mikicina nasl.jedna od losijih koje je crtao za Zagora, ali i ova Ferrijeva zs-787 mi je loša-zato je negativac u sjeni ljubičast!? Ferri - čemu opet potrgane hlače!?

    10.04.2011
    15:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Sve priče na isti kalup.

    26.09.2011
    19:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 65%

    3, 6, 10, 8

    Dosadno!

    09.12.2011
    17:44:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    21.05.2012
    10:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 7, 5

    22.10.2012
    15:49:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 7, 9

    18.03.2013
    14:03:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 10, 7

    Običan krimi-mistery kliše.

    22.09.2014
    12:41:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    16.11.2014
    18:37:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 31%

    3, 1, 4, 7

    Scenariju ide čista nula, a ni priča nije puno bolja. Donatelli je ovdje samo odradio posao. Za nelogičnosti sa ponašanjem likova nakon pogibija njihovih bližnjih, smatram i njega suodgovornim. Sve skupa ekstremno loša epizoda. Naslovnica samo jedna, ali dobra.

    05.04.2015
    15:48:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    26.04.2015
    14:49:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 45%

    4, 2, 7, 6

    A onako, nije dosadno jer se čita brzo, simpatični su mi neki dijalozi i mjesto radnje ali ovo o čemu nekoliko kolega govore mi baš smeta- ponašanje nakon pogibije bližnjih bi bilo smiješno da nije tragično a naravno i dan-dva nakon smrti na samom kraju epizode opet mora biti fora od koje svi prsnu u smijeh. Da je stari i sam ostao valjda bi bila fora. Krivac ne može biti nepoznat.

    Crtež Donatellija nikad nije vrh ali ni dno, naslovnica ništa posebno.

    15.06.2015
    19:34:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Ova me epizoda nije nimalo oduševila.. Ima puno nelogičnosti, pogotovo ta ravnodušnost glavnih likova nakon tragične pogibije članova njihove obitelji.. Čak je i Donatelli tu zakazao dočaravanjem izraza njihovih lica kada primiju te vijesti.. Sve u svemu, ide u kolekciju i to je to..

    Naslovnica za ovu epizodu je u svemu tome još i najbolja..

    01.08.2015
    09:50:00 sati
    allessi
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Ne mogu vjerovati što piše na kraju recenzije. Kakva neizvjesnost... ja se ne sjećam kada sam zadnji puta čitao ovako predvidljivu priču. Samo prvo ubojstvo je držalo kratku neizvjesnost a ostatak se razotkrivao sam po sebi. Klupko se počelo odmotavati kada se nakon toga Vince ponudio da prati rođaka Mikea na putu u ono selo, a to se dogodilo već na 25. stranici. Kada je i Mike ubijen bilo je još jasnije tko drži glavne konce u svemu tome i da ima pomagača koji uskače kada zatreba. Nije me uopće zavarao kockar koji je onako iznenada nestao nakon ubojstva. Štoviše, kada su Zagor i Chico, odlazeći iz sela u provaliji ugledali bljesak, odmah sam pomislio gle kada pronađu dolje kockara mrtvog. Bilo je lako sve povezati; tko je glavni ubojica i koji mu je motiv, a tome je kriv scenarist koji je postavio takve likove da ne može biti ni najmanje nedoumice. Gdje egzistiraju likovi koji su rodbinski povezani mora se uplesti i novac kao motiv kriminalnih radnji. Bilo je lako pretpostaviti da je u pitanju nekakvo nasljedstvo koje je izazvalo prolijevanje krvi. Previše puta viđena priča da bi mogla biti zanimljiva.

    Naslovnica je dobra i uživa određeni kultni status još iz vremena ZS pa sam zbog toga dugo mislio da je u pitanju neka posebna priča, kad ono ćorak da ne može biti veći.

    30.10.2015
    19:36:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    11.12.2015
    18:47:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Radnja se  vrti oko oca i četvorice sinova,šumskih ljudi,koji najednom počinju umirati ko muhe,a tu je i njihov rođak iz grada,tek pristigao da se nadiše svježeg šumskog zraka,zaželio se odjednom čovjek divljine i slobodna šumska života.Zanimljiva kratka pričica pogotovo kad saznamo da prva smrt jednog od braće i nije bio splet nes(p)retnih okolnosti.Radnja se brzo odvija pa jako  brzo saznajemo i ubojicu i motiv.Pokušao je Toninelli malom diverzijom skrenuti pozornost sa pravog ubojice ali nije mu pošlo za rukom,pa i nije teško bilo pretpostaviti ko je glavni krivac ali je motiv za počinjene zločine  ostao nejasan sve do samog kraja.Jedina mana ako ćemo tako nazvati je nepokazivanje osjećaja za poginulom braćom,ali takav je valjda život na tvrdoj i okrutnoj granici bio.Više bi se dečki isplakali da su podigli kredit u švicarcima.Ništa posebno,čitljivo štivo ,kratko,pomalo zanimljivo,bez nekih velikih,iznenadnih preokreta koji bi čitatelja iznenadili i šokirali.Tonineli bez prevelikih ambicija u scenariju,pružio nam je lagodno štivo za ubiti vrijeme.Donatelli standardan u ono vrijeme,sa jako  dobrim

    03.01.2016
    09:41:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 52%

    4, 2, 9, 7

    King je komentarom pogodio u srž problem ove epizode - manjak emocija među familijom. Jebote ginu kao zečevi, a ni 5 pasica poslije svi nasmiješeni kao debili. Zagoru čak dva ubojstva nisu bila dovoljna da odluči priskočiti u pomoć iako bi on po svom karakteru i kod prvog bez premišljanja krenuo u potragu za nekim tragom. Šteta, trebalo je ovo ispasti bolje.

    25.03.2016
    18:11:00 sati
    caramba
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    12.06.2017
    10:38:00 sati
    Koresh
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    S Marsa se vidi tko je ubojica i da taj ima pik na kolibu. Previše su oni pričali o kolibi i previše je dan naglasak da ju stari tvrdoglavac ne želi napustiti. Al sva sreća ne radi se o zlatnoj žili drito ispod kolibe, jer bi tek to bio klišej nad klišejima.

    Već se u komentarima spominjalo kako je su ti mladi ljudi izginuli, a već pola strane kasnije "hahaha". Nadovezat ću se da je i meni to bilo iritantno.

    Donatelli se nije proslavio u mojim očima. Mikeu je tren crtao malo bradice, tren nije. Veća misterija mi je bila jel to neki novi brat nego tko je ubojica. Koliko vas ima? 

    10.08.2017
    11:18:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Dosta dobra detektivska prica smestena u Darkvud.

    16.06.2018
    22:09:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    11.12.2018
    19:20:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Priča je izvrsno počela. Zagor i Čiko u svom obilasku, dolaze do jedne obitelji koja se sastoji od oca i 4 sina. I za vrijeme njihovog kratkog boravka, isti dan netko počinje ubijati tu obitelj, jednog po jednog..


    Kažem da je dobro počela priča, ali nažalost nakon nekog vremena, već se polako počinje sumnjat tko bi mogao bit ubojica. Ali i ovdje u nekim trenucima kao u priči "Pet pera", unatoč ubojstvima i smrti, postoje trenuci neozbiljnosti likova ove priče, gdje bi ipak u prvom planu trebala bit izražena tuga zbog onih kojih više nema. Na samom kraju priče, dosta objašnjavanja ubojice zašto i kako je dolazilo do toga i toga, možda se nije trebalo ići toliko u širinu.


    Ali svakako, zabavna epizoda za pročitat, za ubit vrijeme.

    26.12.2018
    21:50:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 58%

    7, 3, 7, 7

    Ima nekoliko propusta u scenariju, koji su baš neoprostivi. Ljudi koji gube njima drage osobe ubojstvima zločinaca razmišljaju o osveti, a ne o drugim stvarima.

    15.06.2019
    10:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 43%

    5, 1, 6, 7

    Recenzentu, a di je recenzija? Ovo je samo uvod.

     

    Uglavnom, da, lošnjikavo i predvidljivo, ali ova priča već u startu ni ne pokušava biti nešto jače. Da, vrlo hladni ti ljudi iz divljine, koje jedva da je i pogodilo to da su izgubili dva brata u istom danu. Minus scenaristu za to. To nije zdrava reakcija odnosno to nisu onda zdravi ljudi.

     

    Mene je još više zasmetala Zagorova neuobičajena  nezainteresiranost za cijeli slučaj. U prijašnjim pričama bi Zagor u stilu CSI detektiva analizirao u nulu onu smrt na rijeci… položaj slomljenog koplja, tijelo, kuteve, tragove, riječne tokove, ribe i DNK, sve. A ovdje naš junak rezonira u stilu: “Vidi ga kako je čudno pao na vlastiti harpun. E jebiga, koja šeprtlja, ajmo jesti.” Još čudnije je bila reakcija kod smrti drugog brata. U istom danu pogiba i drugi brat a naš junak: “E jebiga, baš su nesretnici ti Hobeli. Ajmo Čiko dalje, ovo krvoločno ubojstvo mojeg dragog poznanika me ne zanima. To će rješit ovaj šerif koji uopće nije šerif.” Velik minus scenaristu za tu čudnu karakterizaciju našeg junaka. Opraštam emocionalno hladne ljude, ali Zagorov krivi karakter ne.

    16.07.2019
    10:58:00 sati
    nagor
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Već je sve rečeno, obična krimi priča lošija od sličnih Toninellijevih ostvarenja s nerazumljivim ponašanjem obitelji i Zagora koji dvaput odluči pojti ća bez istrage. Često se ponavlja u Toninellijevim pričama da Zagor naivno okreće leđa negativcu kojeg onda netko drugi upuca. Tako je bilo i ovaj put, pa prvo ga veži i oduzmi mu sva oružja pa onda odi ćakulati eh... I za kraj nagradno pitanje: Zašto je ubojica ljubičast na naslovnici? Ako je zbog noći onda naslovnicu tamnije obojite a ne ovako.

    06.04.2020
    09:38:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 70
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 349
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 793
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 846
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 578

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1972
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1367
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum