Ukleta zemlja

Zagor

ZG ZS 796/798 | 211 str.

Lon Darnel, Zagorov poznanik, zajedno sa svojim pomoćnicima Tobijasom i Bušom biva optužen da je opljačkao banku u gradiću Munrovhilu! Bježeći od potjere, njih trojica shvataju da im je jedini spas bijeg preko močvare koju mještani zovu i ,,Zemlja Bez Povratka’’…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Brod izgubljenih ljudi
    ZG LEX 248
  • Močvara strave
    ZG LEX 249
  • Prokleta zemlja
    ZG LEX 250
  • Ukleta zemlja
    ZG VEOP 35
  • Put straha
    ZG ZS 796
  • Nepoznati svet
    ZG ZS 797
  • Ukleta zemlja
    ZG ZS 798

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il battello degli uomini perduti
    ZG SR 241
  • La palude dell'orrore
    ZG SR 242
  • Terra maledetta
    ZG SR 243

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča je u Italiji izlazila u avgustu, septembru i oktobru 1985. godine, dok se na našim kioscima pojavila 1986. godine, dakle samo godinu dana kasnije.
  • Dnevnik je i ovu priču ,,osakatio’’ za 6 stranica što se može primijetiti i pri samom čitanju stripa.
  • Na strani 58. Chico sanja Klotildu, svoju bivšu dragu kojoj je jedva pobjegao prije samog čina vjenčanja u Zagorovom ,,klasiku,, o Zimskoj Zmiji (ZS 336-341 i EXT 118-123). Tada je i sam Zagor ,,zbrisao’’ svojoj velikoj ljubavi Fridi Lang. Ah te žene…
  • Strip ,,Ukleta Zemlja’’ je preveden ispravno dok je originalni naziv stripa ,,Nepoznati Svet’’ ,,Močvara Straha’’.
  • Bušovo pravo ime je Rik Larigan.

Gledajući neki dan na sajtu za koje su to sve Zagorove epizode urađene recenzije primijetio sam da je ova priča ,,slobodna’’ a pošto mi je ona jedna od dražih odlučih da se ja prihvatim tog nezahvalnog posla jer mi pisanje nije nikad bilo jača strana. Njen tvorac je kontroverzni Marcello Toninelli oko koga se i dan danas lome Zagorovi fanovi: jedni ga kuju u zvijezde, predstavljajući ga najvećim Zagorovim scenaristom, dok se onim drugima na pomen njegovog imena ,,okreće,, želudac smatrajući ga čovjekom koji je početkom 90-ih godina prošlog vijeka doveo Duha Sa Sjekirom na ivicu gašenja. Srećom po nas, ova je pustolovina nastala u Toninellijevom "zlatnom periodu" kada je pored ove iznjedrio još nekolicinu izvanrednih priča, a bogami Zagoru podario i par novih neprijatelja koji su zaista ostavili dubok trag u avanturama junaka iz Darkwooda.

Sam početak priče ne obećava neku veliku zabavu jer počinje zaista obično. Naime, na putu za selo Vajandota Zagor i Chico u šumi sreću Lona Darnela kako sa pomoćnicima Tobijasom i Bušom pokušava da izvuče kola koja su duboko zaglibila u blatu. Nudeći im pomoć Zagor saznaje da su oni glumci koji su zaputili u gradić Munrovhil na predstavu, te koristeći činjenicu da idu u istom smjeru pridružuje im se. Tokom putovanja otkriva i to da je Buš bivši zatvorenik te da ga je Darnel primio u grupu iz čistog sažaljenja jer je momak poprilično plašljiv i nezreo te su te osobine u prošlosti debelo koristi razni kriminalci. Pri dolasku u grad, jedan od njih, Koton Malori, prepoznaje Buša u salunu gdje izbija tuča u kojoj Malori i njegov drugar ipak izvlače deblji kraj i na kraju se povlače.

Dakle, početak nam nije pružio ništa spektakularno. Čitajući dalje strip, smatrao sam da se radi o još jednoj stereotipnoj i neambicioznoj pričici i ni na kraj pameti mi nije bilo da će od ovoga biti nešto. Još kada je došlo do pljačke banke i kada je Darnel skupa sa svojom glumačkom ekipom bio glavni osumnjičeni sve više sam sumnjao u takav epilog. Ali, na moju sreću tada stvari postaju zanimljivije. Naime, da bi umakao potjeri koju predvode Zagor i njegov stari drugar šerif Trevor, bjegunci se odlučuju na očajnički potez: prelazak preko močvare. No, tu se ne zaustavljaju jer iza močvare počinje neistaženo područje koje lokalno stanovništvo zove i ,,Zemlja Bez Povratka’’ !!!

E, to se čekalo! Jednostavno obožavam ovakve epizode Duha Sa Sjekirom gdje je sve moguće i gdje mašta prelazi u stvarnost. Od Toninellija zaista nisam očekivao fantaziju ali se on ovdje dobrano potrudio da nam prezentuje svijet pun nepoznatih životinja i svakojakih opasnosti koje vrebaju na svakom ćošku! Možda jeste neočekivano ali je u svakom slučaju dobrodošlo. Marcello, od srca ti hvala…

No, da se mi vratimo na priču. Pošto je u kolima bjegunaca ostao Chico koji je prespavao sve prethodne događaje, Zagor nema izbora osim da se pridruži šerifu koji skupa sa zamjenikom Lukom i Kurtom Hansenom (građanin kome je sva ušteđevina opljačkana) organizuje potjeru. Njima se uz izgovor da obožava avanturu i izazove pridružuje i revolveraš Stejgler, čitaocima već poznat od prethodne večeri kada je u tuči u salunu već jednom pomogao Zagoru. Tu nam Toninelli ubacuje crv sumnje za potencijalnog pljačkaša jer iako Darnel, Tobijas i Buš nisu pljačkaši u njihovim kolima se ipak nalazi plijen pljačke koji je pravi lopov ubacio kada je njegov zločin bio otkriven. Jedini logičan zaključak na pitanje zašto bi neko krenuo na takav opasan put je taj da ide po ,,svoj’’ novac. I tako, potjera je započela…

Čitajući dalje shvatam da je u ovoj epizodi Chico Toninelliju poslužio za samo dvije stvari: da natjera Zagora da krene za bjeguncima kao i to da im osim potjere na vrat natovari i čudne ribe-mesožderke koje im u pravom ,, svjetlu’’ pokazuju lice ,,Zemlje Bez Povratka,,! Odbranivši se od riba, Darnel i ekipa kreću dalje ali na njihovu žalost (ili radost) bijeg im traje mnogo kraće nego što se očekivalo jer već na kraju prvog nastavka (tačnije na 84. stranici) padaju u ruke pravde!

Razočaran sam jer se sve završilo i prije nego je zapravo i počelo. Bjegunci su uhapšeni, novac pronađen, Zagor i Chico su ponovo skupa, prava jebena idila. A priča je zaista imala potencijala. Tada na moju veliku radost a mislim i na radost većine, preplašeni Buš (kome je i sama pomisao na zatvor bila gora od smrtne kazne) uspijeva sam da pobjegne i avantura se nastavlja, doduše tek u sledećem broju ali se ipak nastavlja. Nastavak se može opisati u samo nekoliko riječi: akcija, akcija i samo akcija! Redom se smjenjuju sukobi sa čudnim gušterima koji lete, ogromnim žabama koje love svoj plijen izbacujući kiselinu. Iako naši junaci ulažu maksimalne napore ne bi li se spasili, ti sukobi nažalost nose i prve žrtve u vidu šerifa Trevora i Kurta Hensona. Ostatak družine ipak uspijeva stići nadomak pustinje gdje ih prije konačnog spasa čeka još samo jedna stvar: preći pustinju bez zaliha vode i sa vrlo malo hrane. Na ivici očaja, ne imajući šta da izgube, odlučuju se na veoma rizičan potez: lov na ptice (tačnije na jednu vrstu nojeva koja će im bukvalno poslužiti kao prevozno sredstvo za put kroz pustinju). Ulovivši par komada kreću na put. Smatrajući da su skoro na sigurnom, daleko od svih iznenađenja koja su doživjeli proteklih dana Zagor i družina se konačno malo opuštaju i nažalost to će se pokazati kao velika greška…

Tu nam Toninelli pruža rasplet koji daje pravi pečat ovoj epizodi čime je zauvijek odvaja od prosjeka. Putujući kroz pustinju, noseći svoje "neželjene putnike" ptice bivaju napadnute od neke vrste zmija, koje su se hranile njima loveći ih krijući se u pijesku. U jednom od napada Buš biva smrtno ranjen i njegov posljednji razgovor sa Darnelom otkriva nam koliko mu je trebalo samo malo vjere u njega i koliko nije imao sreće u životu.

- Lone…
- Buše, budi miran.
- Ja…hladno mi je i bojim se.
- Nemoj da se plašiš…tamo, gdje ćeš uskoro stići neće biti ni šerifa ni zatvora…
- Stvarno?
- Više ti niko ne može nauditi. Konačno ćeš biti miran…
- Ti mi… nikad nisi lagao, zar ne, Lone?
- Nisam.
- Ja…vjerujem ti…sad se više ne bojim…


Možda djeluje patetično ali iako sam bio klinac dok sam ovo prvi put čitao, duboko sam suosjećao sa Bušom i njegovim stradanjem i već tada sam počinjao da shvatam kako život zna biti ponekad nepravedan i surov…

Bušovom smrću se ova epizoda bukvalno za mene već završila ali ipak sam je pročitao do kraja i moram istaći da sam bio prijatno iznenađen (to sam ipak doživio pri narednim čitanjima) kada nam je Toninelli ,,podvalio’’ kao pljačkaša Luka a ne Stejglera kome sam bio već oprostio sve ,,grijehe’’ jer mi je tokom čitanja postao pravo simpatičan. U sukobu sa Kotonom Malorijem, Luk gine i njegovom smrću stavlja se i završna kockica u scenario koji je zaista vješto odrađen.

Pri prvom čitanju osjećanja su mi bila zaista pomiješana: od radosti zbog činjenice da čitam izvanrednu priču punu akcije, do tragične smrti jednog od "glavnih junaka" ! Danas sam dosta stariji i iskusniji jer i mene samog život nikad nije mazio, te sada sa sigurnošću mogu reći da je ovo, bar za mene, izvanredan strip kome ću se uvijek rado vraćati. Kada svemu ovome dodamo i to da ga je crtao meni najdraži crtač Ferri, te genijalne naslovnice (mislim na originalne) onda se za mene ova priča definitivno nalazi u Zagorovih TOP 20!

Naprijed

ZG ZS 791,793 Riječna patrola

ZG ZS 804/805 Bubnjevi smrti

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 65%

    8, 7, 4, 8

    Sasvim solidna posveta fantastičnom elementu kojega je Nolitta sve ove godine umetao u svoj vječni serijal. Kad se sjetim samo hordi divovskih žaba kako jurišaju na naše junake, užas, strava i pustolovina u jednom momenetu. Sjetimo se samo Američke odiseje, ili Zagovorih pustolovina s Vikingom Guthrumom, pa čak i Sclavijevih Horda zla, kao nekih primjera fantastičnih priča nevjerojatnih putovanja...

    11.06.2010
    17:07:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nevjerovatno dinamicna i napeta epizoda, izrezirana na najbolji moguci nacin.

    Besmrtni klasik, jedna od najboljih prica serijala i sigurno najbolji Toninellijev rad. 

    Ovdje je pokazao o kakvom se vrsnom autoru radi, steta sto nije napisao vise prica ovakve vrste. 

    11.06.2010
    17:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    super epizoda...

    11.06.2010
    18:21:00 sati
    dzoni
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Zabavna priča, podsjeća na Američku Odiseju, u svakom slučaju napeto i sjajno štivo :-)

    Malo je naivno kako se izvuku od svih tih nemani :-)

    11.06.2010
    18:22:00 sati
    tex2
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Igrate se sa tudjim osecanjima... Ova recenzija me bas vratila puno godina unazad... U to ime i ocene...

    11.06.2010
    18:34:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da je bar više ovakvih priča. Dokaz da je Toninelli imao strašan potencijal.

    11.06.2010
    18:48:00 sati
    velka031
    uredi
  • Torghal

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od najboljih zagorovih epizoda.Steta samo sta je  u recenziji preprican cijeli sadrzaj stripa pa ako netko slucajno nije citao nakon recenzije nece biti ni potrebno jer je sve receno.

    11.06.2010
    21:44:00 sati
    Torghal
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Dobra epizoda, baš onako iz starih vremena. Danas smo svjetlosnim godinama daleko od ovog kvaliteta.

    12.06.2010
    10:55:00 sati
    delboj
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično. Eh kada bi smo danas imali takve.Pusti snovi.

    12.06.2010
    17:01:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    13.06.2010
    08:01:00 sati
    Svarog
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovu sam epizodu pročitao prvi put još dok je izašla u zlatnoj seriji. sjećam se jednog kioska kojeg odavno više nema, na uglu martićeve i draškovićeve...bivši trg burze, danas hrvatskih velikana... e upravo sam tamo prvi put u ruci držao put straha, prvu epizodu te priče...i nisam je ispuštao duuuugo. ne znam koliko mi je tad bilo godina, ali nije više od 6 ili 7... danas kad bih ponovo išao čitati ovu priču (trenutno imam samo talijansko izdanje) ocjena bi vjerojatno bila duplo niža kao i kod svih zagorovih priča koje sam ponovo čitao nakon puno godina. Dakle kako bi izbjegao razočaranje neću je ponovo čitati i dodjeliti ovoj priči najvišu ocjenu...

    13.06.2010
    09:12:00 sati
    marcho
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Sjajan klasik. Ono što me ovdje oduševilo je kombinacija ljudskih i prirodnih neprijatelja. Osobno volim čitat Zagora u "survival" priči. Od čudovišta najviše mi u sjećanju ostaju urezane divovske kokoši koje su jahali Zagor i društvo. :-)

    16.06.2010
    09:23:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stejgler liči na Charlesa Bronsona. Barem u početku stripa. Valjda se Ferriju kasnije nije baš dalo crtati pa se sličnost izgubila. Sve u svemu epizoda je super, još da je Chico pojeo koju veliku kokoš dobila bi sve desetke.

    Edit: sa 8,9,9,10 88% u 10,10,10,10

    Bez obzira na velike kokoši i Chica ovo zaslužuje maksimalne ocjene. Možda je i nešto najbolje što je Toninelli napisao u svojem opusu. Čudovišta su na razini, a najviše su mi se svidjeli leteći gušteri.

    Ferri čista desetka jer se horor atmosfera i tjeskoba osjeća na svakoj stranici.

    29.06.2010
    10:24:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan strip jedna od mojih omiljenih priča.

    06.07.2010
    15:31:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Obožavam ovakve priče u Zagoru. Crtež je fenomenalan a naslovnice su odlične!

    03.08.2010
    19:11:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Super prica, jedna od najboljih Zagorovih avantura.  Kao i druge pustolovine Duha sa Sjekirom u 'drugom' svijetu (Americka Odiseja, Odlazak u Nepoznato, Crni Gospodar, itd.).  Sve je ovdje na vrhunskom nivou - prica, crtez i naslovnice; sto se tice one prive naslovne, iz ZS "Put Straha", tu ne brojim, zato sto to nije originalna Ferijeva nego ona retardirana Mikicina naslovnica, pa zato i izgleda grozno.  Sto se ostalog tice, ovoje klasika!  Trebace jedno 5 ili 6 godina da ove epizode stigne Ludens Extra (a o Klasiku da i ne govorimo; mozda 15 godina ;), i taj dan ne mogu da docekam!  Prava pustolovska avantura, u nepoznatoj zemlji, sa pravim napetostima koje su savrseno izradjene zbog Ferrijevog crteza.  Excellent!!!

    19.08.2010
    01:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prenapeto, maštovito do bola, puno akcije, intrige i ritma - epizoda za povijest.

    26.09.2011
    21:05:00 sati
    kucak
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Nekad kao dječarcu, vjerojatno jedna od najboljih priča. I ocijene bi sigurno bile sve 10tke, a sad s obzirom na to sjećanje nešto više ocijene. Priča je ok za čitati, ali ipak ništa posebno-nije kao prvi put!

    14.11.2011
    13:02:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Evo i to smo vidjeli, Toninelli piše SF priču. Onaj klinac u crnoj majici je isti Zagor u mlađim danima. Na par mjesta je ful vidljivo kako je Dnevnik izbacio koju stranicu. Ferri čista desetka, zadnja slika u stripu je epska.

    19.12.2011
    22:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.12.2011
    22:47:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    11.02.2012
    04:52:00 sati
    s1708p
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Vjerovatno najbolji Toninellijev Zagor! Bas u stilu Americke odiseje, ali ne bas na tom nivou. Cita se u dahu!

    14.04.2012
    08:58:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.04.2012
    13:32:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Sjajna epizoda. Jedna od dražih iz djetinstva.

    21.05.2012
    09:59:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastično! Odlična atmosfera u stripu, sjajna akcija. Jedan od klasika koji su mi ostali u sećanju i koji i danas pruža odličnu zabavu.

     

    08.12.2012
    14:23:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uhhhhh, tako puno dobrih emocija oko ovog...

    Ljeto 1986.g. ako se ne varam, tada sam imao 9 godina...Taman sam tu negdje počeo čitati Zagora, pročitao sam epizode Pećina mumija (na kojoj imam Ferrijev autogram) i Dvojnik koje su izašle par mjeseci prije ove trilogije i tada sam postao kolekcionar :)

    Put straha sam kupio prije odlaska na more u Biograd kod tatinih roditelja. Nepoznati svet mi je na plažu donio bratić od starog i razveselio me baš ono, jako :) Tjedan dana poslije deda mi je kupio epizodu Ukleta zemlja, na kiosku pored hotela Maglaj u Biogradu koji je biorezerviran za goste iz Bosne...eto, sjeća se svih detalja...

    Do tada sam bio pročitao već spomenute Pećina mumija i Dvojnik, zatim trilogija Gvozdena stupica, Pakao na granici i Veribedovo oružje te Rečnu patrolu i Paklene naprave.

    Taman prije izlaska ove priče pronašao sam na tavanu Paklenu jazbinu i Troglavu aždaju a zadnji dio, Pećinski ljudi sam kupio to isto ljeto na moru od uličnih prodavača.

    Zašto sve ovo trabunjam? Pa eto, baš zbog toga što sam tada kao novopečeni "Zagorac" bio oduševljen Troglavom aždajom u odnosu na preostale priče, i onda HOP! pojavi se ova trilogija...

    Da ne seruckam više, netko pametniji od mene je napisao da ovo ide među TOP20 pa čisto da ga podržim, jer meni je ova priča baš posebna po ama baš svemu :)

    I da, i meni je Stejgler odmah zapeo za oko i drago mi je što je ispao pozitivac :)

    22.02.2013
    22:33:00 sati
    mrml
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    19.03.2013
    16:33:00 sati
    sergej773
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo. Toninelli i maestro Ferri na svojim vrhuncima i vrhuncu Zagora kao serijala.

    24.03.2014
    22:39:00 sati
    ike666
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    07.02.2015
    23:16:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda i najbolji Toninellijev rad na Zagoru.

    27.06.2015
    21:14:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Sama priča ne pretjerano originalna i razrađena, ali ipak pamtljiva, Tonineli korektan.

    Ferri crtežom standardno dobar, zadnja naslovnica za 'Ukletu zemlju' odlična.

    15.07.2015
    22:27:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    08.09.2015
    19:29:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

    Sad sam ja crna ovca komentara ove recenzije ali kako je, tako je.

    Po tko zna koji put mjesto radnje je neki mali, otkačeni dio nevelikog Darkwooda o kojemu se zna samo da ga je bolje ne pohoditi. Kako su napravljene njegove granice neću kritizirati ali ono preživljavanje unutra kao Super Mario igra po nivoima: od lakšeg (zubate ribe) do najtežeg (dinosauri koji iz zasjede čopaju gigantske nojeve). Kako vrijeme ide vojnika u grupi sve manje, to smo već viđali u sličnim avanturama.

    Dolazak do biti priče- još jednog otkačenog i neistraženog djela Darkwooda- usiljen. Lov na družinu započeo bez ikakvih dokaza a još gore da oni bježe i pomiruju se sa sudbinom. Kao, bolje i u to nepoznato carstvo nego onima u ruke. A pošto je bit epizode bio dovesti družinu na prokletu zemlju onda čim su izašli Toninelli kao da kaže "eto, 95% posla odrađeno, idemo sad da se i lopov sam otkrije i čiča miča gotova je priča".

    Uglavnom, mene ovo ne zadovoljava, pročitano jednom i tko zna da li opet ikada. Ferri vrlo dobar, jezovita atmosfera. Naslovnice baš i ne prikazuju događaje iz stripa, druga i nekako ali ovu živinu s prve i nismo vidjeli sa Zagorom u ovako jezovitom obračunu.

    13.11.2015
    20:03:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Jedna od najboljih Tonninelijevih priča. Vrlo dinamična, dosta domišljata što se tiče uklete zemlje, a jedina mala primjedba je ipak preočit identitet pljačkaša i nekako slabašan završni obračun. 

    Ferri mi je pak dosta neujednačen, od solidnog (nevjerojatno koliko problema ovdje s proporcijama likova ima ili nije baš ni obraćao pažnju) do odličnog (prikaz životinja, osobito napad ogromnih žaba). Sve skupa - vrlo dobar.

    Skoro pa odličan strip i jedna od ponajboljih Zagorovih priča, prava pustolovina kakvu i očekujem od tog junaka.

    14.11.2015
    14:16:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Iako se na početku to nije činilo ova priča je na kraju otišla u pravu avanturu, bez obzira što nije baš najoriginalnija u sebi ima ono nešto što čovjeka tjera da čita sve dalje i dalje. Činjenica je da je nekako trebalo doći u tu Prokletu zemlju da bi se odvila ovakva priča, možda Toninelli nije izabrao najidealniji razlog sa pljačkom banke ali ne treba to uzeti za zlo. I putujući glumci su mogli ostati na mjestu i pokušati razjasniti situaciju, ali kada pljušte meci oko tebe (a ne znaš zbog čega) nije lako donositi smirene odluke. Sami događaji u ''zemlji iz koje nema povratka'' su bili više-manje obični sve do susreta sa divovskim žabama. Od toga trenutka pa nadalje redale su se moćne scene a posebna zanimljivost je bila upravo u tim žabama koje svojom kiselinom uništavaju sve pred sobom. Tajanstveni pljačkaš je bio dobro skriven; od samoga početka sam mislio da je u pitanju Staggler baš zato što je bio uljudan i spreman pomoći u svakoj situaciji, a bilo je sumnjivo što je uopće krenuo na to putovanje i pri tome bio vrlo dobro opskrbljen namirnicama i stvarima. Toliko sam bio uvjeren da je on krivac da nisam ni obraćao pozornost kada je šerifov pomoćnik kao slučajno pronašao plijen sakriven u bačvi. Malo mi je žao dječaka Busha jer je cijeli život bio u krivo vrijeme na krivom mjestu, ali žrtve su bile potrebne da sve ne ispadne previše lako u ovoj priči. Kraj je ipak mogao biti malo duži jer opet imam dojam da je sve iznenada završilo što je već postao čest slučaj kod Toninellijevih scenarija.

    Ferri je u prvoj polovini odličan, ali kako se priča bližila svome raspletu kao da je malo ubrzao pa je nestalo preciznosti u njegovom crtežu i zato mu ne mogu dati maksimalnu ocjenu. 

    15.11.2015
    19:02:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Napeto, zanimljivo, možda čak i neponovljivo.. Pred puno godina (prilikom prvog čitanja) ova je epizoda ostavila snažan dojam na mene, a to se nije puno promijenilo niti danas, godinama kasnije.. Neki sam dan pročitao i "nastavak" ove epizode koji je izašao u maxiju "Spasilačka ekspedicija" i mogu samo reči da je sve zajedno odlično odrađeno..

    Crtež odličan, naslovnice za pamtiti (pogotovo naslovnica za "Ukletu zemlju").. Da nam je barem takovih epizoda i danas..

    19.11.2015
    18:45:00 sati
    allessi
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 10, 2

    Dosta toga se može prigovoriti, ali nitko ne može poreći da se čita u jednom dahu i ne zaboravlja. Jedino su naslovnice jako loše.

    01.12.2015
    20:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    08.12.2015
    23:22:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    12.12.2015
    22:35:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    King je napisao: besmrtni klasik.Potpisujem.Ko može zaboraviti hodajuće ribe mesožderke,one male leteće beštije i meni najdraže žabe ljudožderke koje pljucaju kiselinu?Odlično.Jel samo mene ovi putujući glumci podsjećaju na naše stare poznanike iz obitelji Sullivan?

    05.01.2016
    08:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Da sam ovo imao priliku čitati u djetinjstvu, vjerojatno bi mi epizoda bila perfektna, ali i ovako pokazuje da je Toninelli itekako bitan autor serijala koji je znao napraviti drugačiju priču od vatrene vode i štapova koji grme. Naravno, uvijek kod ovakvih pustolovina gdje se pojavljuju neke nove aždaje te prostranstva kao čitave pustinje u koje još nitko od ljudi nije zakoračio, a kamoli preživio, ostaje taj osjećaj "neuvjerljivosti". Ali ako se to zanemari (kao što i treba čitajući Zagora ;) riječ je o zbilja vrhunskoj epizodi. Kao i većinu, i mene je Toninelli prevario jer sam bio uvjeren kako je preočito da je Staggler pljačkaš, a potpuno sam siguran bio da je on kada je predložio da u vreću gdje je lova stave vodu za piće, jer nepropušta. A opet Luke je tako nonšalantno prikazan kako vadi lovu iz bačve čim su pronašli kola, pa sam mislio - evo - sad je zajebo Stagglera, ni nepomišljajući da je on tajanstveni pljačkaš. Good job, Marcello!

    24.09.2016
    22:45:00 sati
    caramba
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 67%

    4, 7, 8, 10

    Vidi se da je kod mnogih ocena i komentara na ovoj recenziji presudna velika nostalgija. 

    Epiozoda zaista nije nista posebno, ja inace nisam fan ovakvih ,,izgubljenih svet" prica, iako mi je Americka Odiseja jedna od drazih epizoda na serijalu, a i Tonineli je napisao jednu pricu slicne tematike koja mi se mnogo vise svidja a to je ,,Grad iznad sveta".

    Iako prica sama po sebi nije nista posebno, Tonineli fino vodi pricu i uspeva da napravi par puta osecaj napetosti (posebno bih istakao scenu kada ogromne zabe prozdiru telo serifa i jurnjava za ostatkom ekipe kroz mocvaru), ali ima i dosta nerealno i glupo razresenih situacija kao pred kraj spustanje niz onu ostru liticu, Zagor i ekipa naprave dizalicu ocas posla na kojoj bi im pozavideli i najstrucniji inzenjeri. 

    Steta jer je prica zbog takvih glupih i bas detinjastih scena izgubila na mogucoj ozbiljnsoti. 

    Ferrijev crtez je odlican ali ipak nije na onom maestralnom niovu iz tog vremena. Naslovne cista desetka! 

    15.10.2016
    18:00:00 sati
    going going
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Kultna epizoda Ukleta zemlja je Toninellijeva Americka Odiseja, znaci Zagor u duhu Jules Verna se baca na pustolovinu u izgubljenim svijetovima. Kao Nolittin klasik ovo je naivno i neuvjerljivo ali zabavno i na trenutke napeto sa scenama koje su se urezale u pamcenja klinaca preko siroke Jugoslavije. Ali za razliku od Nolittinog klasika Ukletoj zemlji fali onaj old school sarm radi kojeg covjek oprasta naivnosti.

    Epizodu sam obozavo kad sam je cito ko klinac (naravno, Jules Verne mi je bio bog) ali danas mi se sve ovo cini donekle sterilno. Karakteri su sablonski odradenji. Jedino je Stagler donekle zanimljiv, ali to najvise zato sto sam stvarno ocekivo da ce se on pokazati kao negativac na kraju. Radnja inace tece od prepreke do prepreke bez pretjeranih komplikacija. Ima par upecatljivih scena koje su zasluzeno kult, brutalni napad zaba i jahanje preko pustinje na onim praistorijskim kokosima su definitvno najbolji dijelovi price. To sto najvise spusta ocjenu je sam razlog za upustanje u ovaj ogromni izgubljeni svijet. Pljacka banke je veoma jeftin povod za ulazak u ovu ogromnu pustolovinu sto se i pokaze na kraju. Zavrsetak je cisti antiklimaks i teska naivnost. Kad je Toninelli vec zavrnuo rukave da napise vako mastovitu avanturu mogo je vala i podici ambicije za okvir price.

    Kritike na stranu, ja opet razumijem zasto ova prica dobiva visoke ocjene. Ovo je tipicna epizoda koja ostavlja dubok utisak na mladu publiku (drugi primjer je Horde zla koja je daleko losija) i zato danas nostalgija radi svoje. Ukleta zemlja opet ostavlja cjelokupno pozitivan utisak i dan danas. Prica je zabavna i cita se u jednom zamahu. A Ferrijev crtez je fantastican iako ne onaj potpuno vrhunski. 

    27.12.2016
    13:48:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    12.06.2017
    10:40:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    08.08.2017
    19:23:00 sati
    suply1
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Koja je ovo klasična bomba od stripa koja se čita u jednom dahu

     

    dovoljno mi je usporediti ovo remek-djelo s npr Kraljicom mrtvog dana koju sam mrljavio 4 dana

     

    29.08.2017
    17:38:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    17.03.2018
    14:55:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    21.07.2018
    17:59:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedna od onih priča koja te ostavlja bez daha! Na samom početku priče sam imao neki "flashback", jer kad sam vidio naše nove likove u ovoj priči, odmah sam pomislio na obitelj Sullivan. A i jedan od pomoćnika te putujuće trojke je jako podsjećao na Zagora, kao da se radi o njegovom mlađem bratu, pošto je u faci bio pljunuti on. Nakon početnog upoznavanja sa našim junacima, uputili su se zadovoljno svi u jedan gradić Munrovhil. I nekako iz ničega, ta trojka biva nepravedno optužena za pljačku i daju se u bijeg u nepoznatu zemlju u koju još nitko nije kročio i o kojoj se govore sve, samo ne lijepe stvari.


    Upravo ta naizgled obična potjera se pretvara u pravu katastrofu, sa nevjerojatnim bićima koja obitavaju na tom području i sad je samo bilo važno kako spasiti živu glavu..


    Ferri je odlično dočarao taj nepoznati svijet, pogotovo čudovišta koja su bila skoro na svakom koraku, a unatoč toj napetosti koja se prožimala skoro cijelu priču otkada su ušli u taj kraj, podsvjesno me kopkalo tko je bio taj lik koji je stvarno opljačkao banku. Sumnja je vjerujem svima bila odmah na Stagglera koji se dobrovoljno javio u potjeru, a znao je da se upušta u opasan poduhvat. Uglavnom, sviđa mi se kako se sve to odigralo na kraju.


    Naslovnice, odlične, pogotovo ove extra 249 i 250 koje dobro oslikavaju ono što se događa između korica.

    24.01.2019
    21:46:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Izuzetno zaniljiva priča s mnoštvom likova koji su odlično karakerno razrađeni. Točno se može osjetiti čime su likovi motivirani i što ih tjera na postupke koje poduzimaju.

    15.06.2019
    10:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Čista zabava! Zagor u još jednoj odiseji. Da, nostalgija igra veliku ulogu, ali sva sreća imam čarobne naočale pomoću kojih čitam strip očima desetogodišnjaka. Toninellija se definitivno neopravdano ocrnjuje. Meni je ovaj period Zagora odličan!

    08.11.2019
    17:34:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    26.03.2020
    01:37:00 sati
    domegus
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Sigurno u top 3 Toninellijevih priča, jedno od njegovih najboljih ostvarenja. Iako je to još jedna priča o nekoj prokletoj zemlji koja je već više puta iskorištena ovdje je to sve nadoknađeno maštovitim beštijama, odličnom atmosferom i brdom akcije. Zasmetalo mi je samo što se ekipa na kraju spustila na brzinu kao Zagor po konopu, kakva je onda svrha bila praviti košaru... ali dobro, to je samo jedna sitnica. Kod mene nostalgija nije igrala nikakvu ulogu jer san prvi put čita ovo u extra izdanju. Druga naslovnica je genijalna, prva mi je nekako čudna.

    07.04.2020
    09:21:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Legendaran strip - nekad. A sad, više polusatna razbibriga, mada se mora priznati da ipak odskače od prosječnih uradaka u dobu u kojem je izašla. Ipak, smiješno je što ljudi misle da je Zagor novijg datuma loš, a prizivaju ove epizode, sve što je u posljenjih 10 godina izašlo, ipak je klasu iznad ovih Toninelijevih zezancija. 

    Priča nije loše smišljena, ali je moralo to scenaristički mnogo bolje da bi preživilo oštar sud vremena. Feri tek solidan ovdje.

    19.04.2020
    15:34:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarni strip

    01.05.2020
    08:41:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 6, 5

    Prezvakana prica o izdvojenim svjetovima vec nekoliko puta u Zagoru... Procitao sam samo prvu svesku price i na osnovu nje mogu zakljuciti da epizoda nije nista posebno zanimljiva niti napeta... Do pola sveske mi vise lici na neku komediju, a inace mi ovaj strip postaje sve nesnosljiviji jer se ubacuje puno slucajnih situacija koje dovode do problema ili do njegovog razrjesenja... 

    Sto se tice ZS naslovnice prve sveske mogu reci da nema veze sa pricom... Ostale su dobre, ali sto se tice crteza standardno nista posebno kod Ferija, koji nije u stanju da nacrta lik mladica koji bi se razlikovao od Zagorovog... Da ne govorim o zenskim junacima koji takodje slice na Zagora.

    Ovakva vrsta naucno fantasticne price mi se ne dopada i zbog toga dajem nizu ocjenu. Nadam se da je u preostale dvije sveske situacija kud i kamo bolja.

    18.05.2020
    17:41:00 sati
    Joker_1389
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 41
  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 363
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 208
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1307
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 763

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2334
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1953
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1887
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1519
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1464

Aukcije

Forum