Moćni Kandraks

Zagor

ZG ZS 828/830 | 255 str.

U dolini Husik, kojom Čiko i Zagor prolaze na povratku u Darkwood, grupa razbojnika terorizira kraj. Njihov glavni cilj je domoći se Kandraksova blaga koje je arheolog Mekleod iskopao i šalje u muzej u Boston. Dragocjenosti u privremenom smještaju čuva stari poznanik Bat Baterton. Zagor postupno otkriva da je vođa razbojnika sam Kandraks koji želi natrag svoje blago, a sprema se i Kandraksova osveta...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 10

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Opsjednuti
    ZG LEX 256
  • Kandraxova osveta
    ZG LEX 257
  • Napad na dvorac
    ZG LEX 258
  • Kandraksova osveta
    ZG VEOP 28
  • Magične oči
    ZG ZS 828
  • Moćni Kandraks
    ZG ZS 829
  • Sablasti iz tvrđave
    ZG ZS 830

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli indemoniati
    ZG SR 249
  • La vendetta di Kandrax
    ZG SR 250
  • Assalto al castello
    ZG SR 251

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugo od tri Kandraksova pojavljivanja u Zagorovoj seriji, prvo u ZS 381/383 "Čarobnjak Kandrax", a treće u ZG LU 114/118 "Povratak Kandraxa".
  • U ovoj epizodi pojavljuje se i Bat Batterton i niz drugih likova koji su se pojavli i u prvoj pustolovini s Kandraksom.
  • Scenarist ove epizode je Daniele Nicolai, potpuno nepoznati scenarist koji je za Zagora napisao još par priča.

Od svih negativaca koji su prošli kroz Zagorovu seriju posebno mjesto kod mene zauzima veliki keltski čarobnjak Kandraks. Meni je on uvijek bio kao «idealan» neprijatelj, slika zla. Mrskom neprijatelju koji je Zagoru na put stao tri puta cilj je stvoriti keltsku državu na području Sjedinjenih Država, a u ostvarivanju tog cilja nije birao sredstva što ga je promoviralo u jednog od najvećih Zagorovih neprijatelja.

Hellingen je ipak Hellingen, iako meni osobno puno moćnije i okrutnije djeluje Kandraks. Između njih postoji razlika što se Hellingen koristi novim izumima, raketama i titanima, uglavnom, tehnologijom budućnosti, dok je Kandraksova glavna moć ta hipnoza i kontrola uma drugih ljudi. Dok se Hellingen okreće budućnosti, Kandraks se koristi starim obredima i magičarskim trikovima što je najbitnija razlika od Hellingena. Mislim da su najsličniji u svom zlu i okrutnosti i zato su njihove epizode vrh Zagorovih vrhova. Po meni je u ovoj epizodi dominantna ta tradicionalna i starinska keltska mističnost i stalan strah, tjeskoba u zraku. Od kada Zagor i Čiko dolaze u Husik osjeti se mračna atmosfera ove priče, a pogotovo nakon Kandraksova mračnog pojavljivanja.

Znači, Kandraks se pojavljuje tri puta, ova epizoda i prvi susret izašli su u sklopu Zlatne Serije, a treći susret Zagora i Kandraksa u Ludens regularnoj seriji. Prvi susret Zagora i Kandraksa opet je došao na red u Ludensovoj extra seriji u veljači 2007. Inače, tri susreta Zagora i Kandraksa napisala su tri različita scenarista, Nolitta, Nicolai i Boselli. Daniele Nicolai, nama neznani Zagorov scenarist napisao je uz ovu još samo tri priče za Zagora, a odmah je postavljen za scenarij ove ne baš obične epizode. Inače je to vrijeme nakon što je scenarije za Zagora prestao pisati Nolitta pa se tražio novi scenarist. Šansu je dobio i Nicolai. Čudan potez koji ipak nije doveo do nekih većih problema s ovom pričom iako se potkralo nekoliko gluposti u scenariju i čudnih situacija, u par navrata Zagor je ispao budala, ali sve skupa, solidno. Pogotovo je dobro ispalo kada se Zagor vratio u Husik koji je cijeli gorio u plamenu, a Kandraksovi ljudi pobubijalu su sve stanovnike, a neke oteli. Priča se dosta dobro odvijala. Prije nego sam uopće počeo čitati strip najviše me zanimalo kako će Zagor srediti Kandraksa na kraju, jer sam znao da se oni moraju susresti još jedanput. Nisam želio to odmah vidjeti jer bih otkrivanjem kraja oduzeo onu draž čitanja stripa. No došao sam i do tog dijela stripa koji je mogao i morao biti bolje obrađen. Kandraks koji je moćno izgledao tjekom priče potpuno je glupo završio, a mislim da uopće nije trebalo doći do toga da ga se uhvati, nego da se nešto dogodi, onako, u žaru borbe. Ali ako ništa drugo na kraju se samo pokazalo kakva je zmija Kandraks, nakon što mu je Zagor odlučio poštediti život on ga je napao nožem s leđa.

Baš me zanima koju će izliku naći Boselli da je Kandraks živ u ovoj trećoj epizodi koja dolazi. Gotovo sam siguran da će se njegov Kandraks dosta razlikovati od «starog». Ipak je puno vremena prošlo između objavljivanja druge i treće priče, a vremena se mjenjaju. Ne znam, ali znam da će ta epizoda biti nezaboravna. Najiščekivanija epizoda bilo koga junaka sljedećih mjeseci, osjećam da ću poluditi čitajući tu priču, jednostavno osjećam da će biti tako dobra i moćna da će ostaviti vrlo jak dojam na mene. Ali ima još puno do toga, a do tada uživajmo u također sjajnim Zagorovim epizodama i u regularnoj i u extra seriji.

Ova je epizoda počela tamo negdje gdje se završila prva, a mislim da je nađeno odlično opravdanje za preživljavanje Kandraksova pada u rijeku na kraju prvog susreta. Teško je bilo za očekivati da će pad u rijeku zaustaviti biće kao što je Kandraks. Moći su mu omogućile da na dnu rijeke kontrolira svoj um, tako da je uspio smiriti disanje i otkucaje srca. Probudio se i jednostavno došetao na obalu gdje je našao i prve žrtve. I tako je sve počelo... Po meni je to pun pogodak u scenariju, odlično se snašao Nicolai. Posebno je zanimljivo pri kraju epizode kad se Zagoru doslovno otvorilo tlo pod nogama. To je ispalo dosta naivno, u sekundu, dvije Zagor se našao u rupi dubokoj nekih 5 metara. To još izgleda gluplje jer je Kandraks cijelo vrijeme bio sa Zagorom, nije nikakav poseban mehanizam mogao pokrenuti pa je zaključak svega da je to učinio svojim hipnotičkim moćima iako mi to izgleda previše naivno. U toj istoj rupi poslije su Zagora napali njegovi prijatelji koje je Kandraks ulovio uz pomoć svojih ljudi i zagospodario njihovim umom. Tako su među napadačima na Zagora bili Čiko, Bat Baterton, arheolog Meklaud, poglavica Maski – Han. Bilo je zanimljivo vidjeti kako oni navaljuju sjekirama na Zagora.

Moram spomenuti da je u cijeloj priči Bat Baterton potpuno sporedan lik, u prvom dijelu priče, u gradu Husiku dosta se pojavljuje, ali poslije nestaje, pojavljuje se u par kadrova. U ovom broju pojavljuje se velik broj likova koji su se našli i kod prvog susreta Zagora i Kandraksa. Osim Bata tu su i već spomenuti poglavica Maski – Han, Meklaud, rančer Koleman i Mardži Koleman koju je Kandraks iskoristio kako bi Zagora namamio u zamku. Svi se oni ipak pojavljuju u potpuno sporednim ulogama.

Ferrijev crtež je na visini, nema nikakvih primjedbi. Pogotovo je odlično prikazan Kandraks koji baš Ferriju duguje mračan i mističan izgled. Inače, Ferri je do sada nacrtao sve tri Kandraksove pustolovine i ne znam kako bi on izgledao daga nacrta netko drugi. Ali Ferri mu je stvarno podari sjajan, mračan izgled. Naslovnice su dosta dobre, sve tri spadaju ovoj epizodi iako su prva i treća promješane za razliku od originala, ali to je već uobičajeno u Zlatnoj Seriji. Ima jedan detalj na trećoj naslovnici, a to su noge Zagora i ovog napadača, koji ima deblje ruke nego noge, a Zagor izgleda kao da nema desne noge. No, to su sitnice, sve skupa je vrlo dobro. Osim zamjenjenog redosljeda naslovnica, Dnevnik nije bio ni naklonjen originalnim naslovima tako da je i to promjenjeno.

Priča je ovo obilježena Kandraksovim pojavljivanjem, a pošto je on meni najveći neprijatelj očekivanja su bila velika. Dobrim su djelom ostvarena, ali postavljanje Nicolaia za scenaristu me je razočarao. Mogla je ovo postati odlična epizoda, možda čak i kultna, ali ovako, nema dovoljno da postane kultna. Zagor je vidio puno boljih dana, a po meni ova epizoda Zagora spada negdje između 15 i 20 mjesta ako uopće ima smisla stvarati neku ljestvicu, a od tri epizode s Kandraksom, vjerujem najslabija.

Naprijed

ZG ZS 821/822 Sovina litica

ZG ZS 836/838 Alkemičareve žrtve

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • globinjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    epizoda koja je obliježila moje djetinjstvo!
    09.02.2005
    12:14:00 sati
    globinjo
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slazem se sa prethodnim komentarom!Fenomenalne epizode!
    09.02.2005
    22:23:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    5, 5, 4, 3

    Daj dečki, lakše malo s tim deseticama! Mislim, i ja se sjećam ove epizode kad sam bio klinac, veselio sam joj se. Ali sada, baš sam je ponovo pročitao, totalno me razočarala. A sad mi je i jasno zašto. Nisam znao da je ovo radio neki Nicolai (ko je to???), međutim sve se slaže, stvarno je kilavo odradio ovu epizodu. Mislim, Kandraks je zanimljiv lik i jedan od kultnijih Zagorovih neprijatelja, ovo je morao raditi jači čovjek. Radnja se odvija toliko banalno, toliko anti-kako bi trebalo, da jednostavno upropaštava potencijalno dobar strip, skupa sa Kandraksom i Batom Batertonom. Šteta. Povrh svega, ove naslovnice u Zlatnoj seriji su koma, živi očaj, tek sad vidim kad gledam originalne da u biti i nisu toliko loše, no ova «naša» izvedba je dipšit. Ista stvar je i s crtežom, ne znam jel u originalu djeluje bolje, ali ovako, Ferri jako slab.
    10.02.2005
    17:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Kad bih malo vise citao Stinkyjeve komentare, jos bih zamrzeo jedini strip koji ustvari bezrezervno volim. Sreca je da svi dobro znamo Stynkijevo misljenje o Zagoru iz tog vremena :) Inace, za mene je ovo jedna od Zagorovih ne bas top 10 prica, ali mogao bih je staviti medju top 20. Naslovnice odaju izvrsnu atmosferu, ali je Zagor malo "sbudzen nabrzaka".
    13.02.2005
    03:54:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 80%

    9, 6, 9, 8

    Dijelom bi se slozio sa stinky-jem, ovo je uzalud potrosena tema o Kandraksu, za neprijatelja tog ranga moralo se puno bolje pristupiti temi, ovako je sve previse djetinjasto, no ipak iz tog perioda jedan od boljih Zagora. Kad sam bio mladji ova mi je prica bila super, al sad bas i nije, nadam se da je treci susret s Kandraksom puno bolje odradjen i da je dosta ozbiljniji od ovog
    22.02.2005
    19:52:00 sati
    Ramath
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 8, 4

    Namučio sam se dok sam nabavio sva tri nastavka jer sam slušao da se radi o kultnoj epizodi.Međutim,jedino što je kultno je čarobnjak Kandrax i njegova pojava.Sve ostalo je negdje između lošeg i podnošljivog.Nije mi jasno kako su u Bonelliju scenarij za ovu priču mogli povjeriti anonimusu.Faca kao što je Kandrax zaslužuje puno bolje,šteta..OK,kroz priču se provlači solidna mračna i tjeskobna atmosfera,ali to je ujedno sve.Nije mi jasno zbog čega Kandrax već prije nije izmasakrirao grad i ukrao arheološke dragocjenosti(koje su mu eto toliko bitne),već je čekao da dođe ZAagor..A posebno je debilan napad na tvrđavu(Zagor sam protiv svih),i tu sam morao uložiti dodatne napore da bih uspio stići do kraja.Ali sa druge strane,ovo je valjda jedina od starijih epizoda gdje mi je Chico skroz OK ; posebno kad padne u provaliju i onda plače jer mu je purica pobjegla.Dobar je.Ferri na vrhuncu ali to mi malo znači kad je priča bezvezna i dosadna.Naslovnice su loše,ZAgorove poze su katastrofa.
    23.02.2005
    19:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    ovo su jedni od rijetkih zagora koje sam ja pročitao(ne volim zagora baš previše).Ne znam je li spada u lošije ili bolje ali meni je sasvim dobra
    27.02.2005
    14:28:00 sati
    shminker
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Verovatno cu biti subjektivan posto je ovo prvi zagor koji mi je dopao u ruke i dobrano ga castiti previsokim ocenama ali, to je tako...
    Ovo je bio materijal za bar 4 ili cak 5 epizoda. Licno mi se vise svidja od prvog susreta sa Kandraxom, verovatno zbog gomile izbacenih stranica.
    09.03.2005
    11:44:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Oduvijek sam volio misticne price pa mi je zbog toga i ova prica o Kandraxu ostala u dubokom sjecanju. Jedino sto mi smeta je cinjenica da se Dnevnik i ovdje igrao sa naslovnicama.
    22.03.2005
    07:40:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 10, 2

    Za ovaj strip bi se moglo mnogo toga reći jer ima stvarno veliko kolekcoinarsko značenje.Priča i scenarij su prilično dobro razrađeni,ako
    se gleda okom čovjeka kojemu je ovo prvi pročitani strip uopće i sto posto bi takva osoba dala za priču i scenarij ocjenu 10.No ako se gleda okom sakupljača koji takvih stripova ima na izvoz i koji ima iskustva u ocjenjivanju mora se reći da su priča i scenarij po razrađenosti i kvaliteti dosta različiti.Priča je dobro smišljena i svaka joj čast,ali ovdje dolazimo do dodirne točke sa scenarijem i on automatski smanjuje postotke.Jer ako je scenarij nerazrađen i stereotipan onda i priča gubi čar i tako se ocjene smanjuju.Ovdje sam za priču i scenarij dao najvišu moguću objektivnu ocjenu.Što se crteža tiče o njemu ocjena govori sve.Od
    fantastično iscrtanih likova do savršeno stvorene atmosfere mora se priznati da je stvarno majstorski izrađen.O naslovnicama se nema baš što reći.Činjenica je da je Dnevnik opet petljao naslovnicama je i prejasna.
    To je već postalo ozbiljno iritantno i ovdje nisam nastojao podizati ocjenu jer ova dvojka drži kao beton.Imam i zadnje pojavljivanje Kandraxa
    u "Povratku Kandraxa"koje je izašlo neki dan.
    31.10.2005
    21:02:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    PRIČA JE SKROZ OK MADA IMA NEKIH PROPUSTA.ODLIČNO DOČARANA MRAČNA ATMOSFERA NA POČETKU.
    11.12.2005
    21:12:00 sati
    lwood
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Mislin da nije moga biti bolje odrađen drugi susret sa Kandraxom. Sve je odlično !
    05.04.2006
    23:23:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Najbolji susret s Kandraxom
    03.05.2006
    20:43:00 sati
    jack 50
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 72%

    9, 4, 8, 9

    Ocekivao sam puno, puno, puno vise od ove epizode!!!
    dugo nisam mogao nabaviti kraj, nikako da je procitam. no, sad sam se jako razocarao.
    sve je pocelo ok! mistika, tajanstvenost, nesto kao epizoda sa Hagatom (888-890), koja je daleko bolja.
    Sve je nekako povrsno, cak i pomalo dosadno.
    za crtez niža ocijena, jer sam primjetio, pa me to dosta i zasmetalo, da neki likovi-Zagorovi protivnici, tj.Kandraksovi podanici, na jednoj slicici izgledaju kako vec izgledaju, a na drugoj sasvim drugacije-dosta cesto im nedostaju brkovi, ili neki drugi detalji.
    A kraj ipak nekako prebrzo zavrsava.
    Naravno i u ovoj je prici opet scena u kojoj se Zagor do gotovo do smrti tuce i kolje s nekoliko protivnika, da bi opet bili najbolji prijatelji nekoliko stranica dalje... isto je i u selu na pocetku, a i s indijancima.
     
    Edit; pročitao nakon 10.5 godina, i dojam ostaje isti.
    24.05.2007
    12:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Zagor kojega sam pročitao.
    22.08.2007
    19:40:00 sati
    76
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 8, 3

    ovako s distance, od svih susreta s kandraksom najbolji mi je onaj zadnji, ova prva dva su mi dosadna, razvučena, ova priča ima niz gluposti koje je lijepo elaborirao acoferri je sasvim dobar 
    23.02.2008
    19:43:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    Bez veze.  Razočarao sam se, prestao bih čitati Zagora zbog ovakvih priča.  Nemam volje tražiti pozitivne aspekte jedne u globalu tako slabe i dosadne epizodice.
    04.05.2008
    21:09:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dobri stari Zagor, pročitao nakon dosta dugo vremena (čitaj godina). Ne slažem se s prethodnicima je ovo slabo (treba pročitati neke novije priče iz regularne serije pa da se spozna pravo značenje riječi slabo). Ipak je ovo dosta interesantna i zanimljiva priča, u svakom slučaju nije dosadna. Pati od zbrzanog kraja i malo prerazvučenog uvoda (dosta česta boljka kod Zagora). Jako davno ovo mi je bila jedna od najboljih epizoda (top 3-4), ali sada moram biti realan i reći da ima i boljih.
    27.05.2008
    09:04:00 sati
    mars1
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Dosta dobro ali daleko od prvog susreta. Plus su stari likovi!
    30.11.2008
    20:44:00 sati
    supermike
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jako dobra epizoda Zagora, ovo govori neko ko ih je kupovao svake srade i pitao se sta ce biti u sledecom nastavku. Sve u svemu jedan s stripova koji mi je ulepsao detinjstvo
    02.06.2009
    02:18:00 sati
    tiberije
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sta reci nego da mi je ovo pojavljivanje Kandraksa ujedno i najdraze!!!Jeste da ima par sitnih gresaka u scenariju i nelogicnosti ali to uopste ne umanjuje vrijednost ove price!!!Feri Fenomenalan kao i inace i u stripu i u naslovnicama!!!Sve u svemu jedna odlicna prica!!!
    03.06.2009
    19:59:00 sati
    kandraks
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Šta reći ,išao sam u 4 razred osnovne škole kada je ovo izlazilo,od 15 muškaraca iz odelenja 12 je kupovalo ovu trilogiju,nezapamćena i neponovljiva popularnost jednog stripa,odlična priča,dobar Nikolau,fenomenalan crtež i mračna atmosfera,postoji tenzija,mogla je i malo duža priča,naslovnice za nijansu slabije ipak Magične oči odlične.Strip za sva vremena.Zadovoljavajuća recenzija!
    18.06.2009
    08:11:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda zbog koje sam poceo kupovati Zagora.Prvo sam procitao  Mocni Kandraks , pa onda sam po kioscima trazio Magicne oci, i onda sa nestrpljenjem ocekivao  Sablasti iz tvrdjaveI ottada je sve pocelo, pa sve do dan danas.Savrsena epizoda. 
    19.06.2009
    10:45:00 sati
    bitola
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    jedan od apsolutnih klasika, mada mi je prvi Kandrax bio tik bolji.
    10.07.2009
    15:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Odlična epizoda,ali je prvi susret nenadmašan. Ovdje je već Kandrax prikazan kao pravi druid a ne kao neki šarlatan kao u prvom susretu.Crtež atmosferičan,naslovnice odlične.Zagor na trećoj kao da se smije,premda se i nema čemu smijati.
    17.07.2009
    21:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Najbolja epizoda sa Kandraksom.
    31.08.2009
    11:08:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

     
    Kandraks je ovde dosta crnji, mracniji nego u prvom delu. Maltene najcrnji krvolok koji zeli da pokolje/zgromi celi svet... i jaci je nego ikad. Nije da mi smeta takva predstva (mada otkuda sada tako nesto), al opet potpuno neubedljiva i glupa. Zapravo ceo strip je veoma glup. Jednostavno ne vidim sta je to Nicolai uradio, a da mocni Nollita nije, oko same mistike Kandraksa.
     
    Ovo mi je jedan od prvih stripova da sam citao, stoga ovu epizodu bas bas volim i ocena vise zbog toga
    03.09.2009
    09:54:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    prvi zagor kojeg sam kupio u životu, tj. tata ga je kupio na okretištu tramvaja u Dubravi.pročitao sam ga opet nedavno i nije me nimalo razočarao. ovo mi je bolje i od prvog, a pogotovo od trečeg pojavljivanja kandraxa. 
    12.11.2009
    16:17:00 sati
    adriano
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    dosta dobar nastavak price o kandraksu. po meni ju trebao biti kraj, a ne ga opet izvlaciti iz mrtvih...

    26.01.2010
    21:44:00 sati
    vknez
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 7, 4

    Nezanimljiva priča. Trebalo mi je tjedan dana da se odlučim pročitati zadnju epizodu. Kažem to jer sam pred 5 godina već pročitao tu epizodu, pa sam znao šta me čeka... Šta mogu kad čitam sve na čemu piše Zagor.

    07.01.2012
    18:41:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    3, 1, 6, 7

    21.05.2012
    12:21:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    20.07.2012
    18:26:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    04.12.2012
    18:18:00 sati
    macca1985
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Divan mi je (pjesnički) uvod u priču, Čiko u jednom od svojih najboljih izdanja. Također mi se svidjela Zagorova dobroćudnost gdje se nakon one tuče u gostioni nije ni najmanje ljutio zbog neprijateljstva nego je trenutak kasnije mirno sjeo za stol s Čikom i Batom.

    Općenito, prva svezka je prepuna izvanrednih komičnih trenutaka, npr. Čikovo bacanje na pod gostionice poput malog djeteta, malo poslije toga Bat Baterton još jednom dokazuje svoju "genijalnu" detektivsku intuiciju, on je toliko siguran u sebe, da odluku na koga će pucati donosi na slijepo, temeljem predosjećaja i nagađanja. Tako su jadni Čiko i Zagor umalo bili izbušeni kad su pokušali doći do skladišta.

    Možda je najgenijalnija od svih scena na 47. str. prve epizode (ZS "Magične oči") gdje je Čiko toliko uvjeren da je pronašao tragove koje je Zagor satima tražio da upada u jedno od svojih nepopravljivo simpatično-superiornih raspoloženja u kojem sve oko sebe tretira kao nesposobne neznalice. Naravno pokazalo se da su to tragovi njegovih vlastitih čizama. :D

     

    Moglo bi se naći par primjedbi na scenarij.

    Previše brzo otkrivamo da je Kandraks živ, taj dio priče (iščekivanje, naznake, tragovi) je mogao komotno trajati cijelu prvu epizodu. Ali to je pitanje ritma i dužine. Posve je legitimno i na ovaj način skratiti uvod.

    U prvoj svezci Zagor je poslao Lema kao mamac s kojim će postaviti zamku razbojnicima. Ne samo da mu plan nije uspio nego je na taj način poslao Lema u ralje smrti. Pitam se je li bila Nicolaijeva namjera pokazati da i Zagor radi kardinalne greške u procjeni kao i svi ili je to jednostavno scenaristička nesmotrenost. Ako je on bio mamac kako ga je Zagor samog mogao pustiti da ide u susret krvoločnim razbojnicima? Tek nakon što je pao mrak Zagor i Čiko su se uputili da mu pomognu. Prilično čudno.

    Također, Bat se pojavljuje samo na početku i na kraju.

     

    Ipak, scenarij je jednostavno ali efektno strukturiran. Prva epizoda je uvodna, mjesto radnje je gradić u kojem nevolje počinju, bilo je tu i brutalnih scena. Druga epizoda je tranzicijska, pravi festival akcije, Zagor i Čiko su pod konstantnim napadima, jedini im je cilj doći do Stoun Hila u jednom komadu. Treća epizoda je rezervirana za konačni obračun. Nicolai nije težio zadiviti ikoga sa kompliciranim zapletima, mnogobrojnim likovima i paralelnim radnjama. Odlučio se za čistu, dinamičnu i jednostavnu formu. Za konačnu ocjenu ipak treba pričekati Ludensovo izdanje, jer je Dnevnik vrlo vjerovatno izbacivao stranice.

     

    Interesantna je scena pri kraju u kojoj Zagor zaustavlja svoju sjekiru i odbija ubiti Kandraksa. Ipak, taj čin Kandraks ne shvaća, on misli da ga Zagor ne želi ubiti zbog kukavičluka, uopće mu ne pada na pamet da bi se tim činom Zagor srozao na njegovu razinu. Općenito govoreći finalna bitka je bila poprilično zanimljiva.

     

    Odnos među glavnim likovima

    Ono što najviše obogaćuje ovu jednostavnu priču su izvanredan, živ odnos između Zagora i Čika. Osjeća se familijarnost, duboko prijateljstvo. Nicolai ih je napravio iznimno bliskim originalnoj Nolittinoj zamisli. Sve je prepuno emocionalnih reakcija koje su svojstvene ljudima koji se dugo poznaju. Ima nešto u Nicolaijevom načinu pisanja što ističe te osobine. Također, Čiko je u potpunosti ravnopravan sudionik događaja.

     

    Scenarij s tehničke strane ima svojih nedostataka, ali ima "ono nešto" što druge priče nemaju. To je prava snaga Nicolaijevog pisanja. To je posebno došlo do izražaja u najboljoj i najromantičnijoj priči koju je Nicolai napisao za Zagora - "Srebrnom vodopadu".

    29.12.2012
    21:57:00 sati
    solar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    19.03.2013
    16:42:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Odličan povratak Kandraxa no nije toliko dobro kao prvi susret.

    22.09.2014
    17:51:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    27.12.2014
    22:21:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 57%

    4, 3, 9, 9

    Kandraksova osveta je veliko razocarenje.

    Prica nije puna gluposti i budalastina kao Bosselijev Kandraks, ali je uzasno dosadna i nezanimljiva.

    Lepo je pocela, Zagor i Ciko sa svojim medjusobnim podbadanjem i zezanjem, onda tuca u Saloonu, pojavljuje se Bat, spominje blago i posle toga prica postaje potpuno nezanimljiva. Kandraks nam je odmah prikazan ziv i zdrav. Nema ni nikakav genijalan plan ni za osvetu ni za uspostavljanje Keltske drzave. Nego eto samo salje svoje ruzne podanike da idu okolo i ubijaju ljude. 

    Ne moze ni za Zagora da se pobrine licno nego salje 5 puta po 5 vojnika da ga ubiju i ni jednom ne uspeju.

    Prica je bila podeljena ovako Zagor i Ciko jure do zamka, tuca, nastavlja se zurba, tuca, zurba, tuca, zurba, tuca, nadju se sa Indijancima, tuca, sprijatelje se sa Indijancima, tuca...

    A i vrlo mi je cudno sto se uopste nije ni u jednom kadru pokazao Stounhil. Batt je potpuno nebitan u celoj prici.

    Ferri dosta dobar ali nije za 10.

    13.01.2015
    15:25:00 sati
    going going
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 62%

    4, 6, 8, 8

    Priča ima ono nešto što fali pričama danas, lijepu naraciju i postepen razvoj radnje što podsjeća na Nolitu (RIP), ali opet sveukupno je jasno da je priča pretraljava da bi bila na Nolitinom nivou.  Priča je dosta nezrela, puna nelogičnosti i neobjašnjivih dijelova. Recimo kako jedan tako "moćan" čarobnjak kakav je Kandraks, koji praktično ima mogućnosti nevidljive pokretne kamere, da ne kaže satelita, može dopustiti da Zagor poubija čitavu vojsku njegovih sluga i uz to na kraju krene bježati na konju i prejeftino strada u dvoboju od jednog udarca koji je i bez te sjene imao 50% šansi da bude tačan... Uostalom koji vrag njegove sluge koriste koplja i mačeve, što ih prosto nije naoružao puškama...

    Naslovnice i crtež su jako dobri.

    Priča ima dobru atmosferu, vrlo je naivna i nerazrađena, ali moram priznati da sam uživao čitajući je :)

     

     

    26.02.2015
    18:44:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    17.05.2015
    14:17:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    17.06.2015
    23:10:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    20.12.2015
    11:18:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 51%

    3, 2, 9, 9

    Veoma precijenjena epizoda.  Kandrax mi nikad nije bio medju najboljim i najzanimljivijim Zagorovim protivnicima, mozda zato jer uopste nema nikakvu atmosferu oko sebe: covjek je samo starac koji bulji ljudima u oci i tako se nada da ih zacara.  Meh.  Ova prica me je toliko obuzela dosadom, pogotovo u prvih 150 stranica.  Utisak koji je ostavila je ovo: Zagor i Chico putuju, onda ih neko napadne (Indijanci), oni ih savladaju, i onda nastave putovanje.  Odmah posle toga ih neko drugi napada (onih Kandraxovi ljudi, koji su obuceni kao muski baletani), oni ih ponovo savladaju, i onda nastave putovanje.  Zadnji dio je sranje nad sranjima, rasplet i kraj price su toliko glupi, dosadni i nezanimljivi da sam ovo jedva procitao do kraja.  Jedino dobro je Ferrijev crtez i naslovnice.  Prica i scenario je dno - na zalost :(

    03.01.2016
    17:29:00 sati
    acestroke
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    Epizoda ima dobar početak.. Nakon susreta sa Batom Battertonom djeluje zanimljivo, djeluje kao epizoda koja ima puno potencijala.. I tako je sve do napada na grad i zapaljivanja grada.. I to je to.. Ostatak priče se svodi samo na Zagorovo i Čikovo putovanje.. I samo putuju i putuju i prate tragove i netko ih napada i opet putuju i prate tragove.. Bezveze..  A još više je bezveze onaj kraj gdje Zagor kao želi poštedjeti Kandraxu život.. Svašta..

    Nisam niti najmanje oduševljen ovom epizodom.. Mislim da je pojavljivanje ovakvog negativca trebalo biti puuuuno bolje izvedeno i iskorišteno.. Crtež je solidan, naslovnice su mi jedine zato ok..

    Ako govorimo o sva tri Kandraxova pojavljivanja, treće (Ludensovo) mi je svakako najbolje, a ovo mi je ipak najlošije..

    06.03.2016
    22:22:00 sati
    allessi
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Iako ima nekih naivnosti i praznog hoda priča može proći kada se sve zbroji, a vjerojatno je tome pridonijela mračna atmosfera koja je prisutna od početka pa do kraja.  Malo je prerano otkriveno da Kandrax stoji iza svega ali ja sam to ionako znao i prije čitanja pa time nisam ništa izgubio. Neke scene su nedorečene i kao da im fali jedan odlučujući potez koji bi ih kompletirao, a sama potraga za Kandraxom je mogla trajati kraće i opet se ne bi izgubilo ništa od presudne važnosti. Scenarist je htio ubaciti što više akcije i scena borbe a to ovakvoj priči ne treba jer može i bez toga funkcionirati sasvim dobro. Pohvalio bih brutalnije scene kao što su masakr stanovništa onog gradića, obezglavljivanje starog Lema i Kandraxovo žrtvovanje svog čovjeka koji nije bio u stanju izvršiti njegove zapovijedi. Kada sam već kod vojnika u njegovoj službi, moram priznati da nisu najbolje zamišljeni, svi toliko sliče jedan drugome poput blizanaca i baš svi imaju iste frizure. Najbolji dio priče je kada se Zagor u rupi bori protiv svojih prijatelja koji su pod Kandraxovom hipnozom, morao je upotrijebiti svu svoju snagu i spretnost da ih onesposobi a da ih ne ubije. Na kraju me malo naživciralo kada je oklijevao da ubije Kandraxa, dao mu je čak 3 šanse da se preda a to je potpuno nepotrebno u onakvoj situaciji. Chico je sveukupno odigrao jako dobru ulogu iako treba priznati da je ovdje porušio sve rekorde u količinama žalopojki, meni to nije smetalo jer su one u većini slučajeva bile zabavne i smiješne. Od tih smiješnih scena treba izdvojiti onu kada su utovarivali sanduke na kola a Zagor mu rekao;

    - Hajde Chico, pretvaraj se da je teško! Ako nas netko gleda mora vjerovati da su sanduci puni.

    Bravo, veliki si glumac, ha ha.

    - Puf... puf... Ali ja... stvarno sam umoran.

    Crtež i naslovnice su vrlo dobre i tu nemam nikakvih zamjerki dok ću scenariju ipak dati ocjenu više baš zbog te mračne atmosfere. 

    26.03.2016
    18:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 62%

    5, 4, 9, 8

    Prosječnu ocjenu ovoj epizodi, kako je vidljivo iz komentara, diže nostalgija kod nekoliko čitatelja. Ja sam bez tog faktora i priklonit ću se komentarima čitatelja kao što su going going, jasa ili acestroke. 

    Dakle, epizoda počinje zanimljivo i Ferrijev crtež kao mnogo puta doprinosi atmosferi. Sve se počinje tresti nakon neuspjeha onog plana da pošalju onog dedicu na čistinu da bandi preda arheološko blago. Nelogičnosti i upitnika na sve strane, za što su mu služili zarobljenici nakon završetka izgradnje dvorca, odakle je skupio onoliko bande (treba razlikovati one koje je skupljao pa opčinio za bandu i one koje je ostavio da grade utvrdu), je li ih sve šišao na ćelavo :D. Smiješan pokušaj bijega Kandraxa, nekako je premoćan dok se ne dođe do njega. Zna Zagorovu moć i umjesto da ga puškama gađa dok je dolje u gabuli on se igra da ga kao ubiju opčarani mu prijatelji. Dobru ulogu je imao Chico, humora ima dovoljno za mračnu epizodu kakva je ova.

    Ne volim Kandraxa, ne mogu se sjetiti detalja iz trećeg susreta s njim ali izgleda da bi podloga njegova povratka mogla biti ista kao ona s Rakosijem: Zagor nije pomeo, raspršio prah na sve strane.

    26.03.2016
    18:02:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • krucican013

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    28.03.2016
    13:02:00 sati
    krucican013
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    30.03.2016
    03:10:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    06.05.2016
    21:00:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Nicolai ima podosta naivnih rješenja kroz ovu epizodu i scenarij je mogao bolje, ali ukupni dojam popravlja maestro Ferri upečatljivom "a la Kandrax" atmosferom.

    Inače, ova mi je priča jako ostala u sjećanju iz djetinjstva iz ZS perioda, a vjerujem i da je ok svakom ljubitelju Ferrija i top-neprijatelja Kandraxa.

    19.08.2016
    19:01:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Bolji mi je dojam bio nakon prvog čitanja ove priče, a neke stvari su dobile i previše prostora u scenariju kao ono putovanje do Kandraksa. Završni dio gdje se Zagor bori protiv svojih je dobro izveden, a poslije toga prilično nemaštovit epilog. Uz tolike čarolije koje je sposoban izvesti, Kandraks odabire bijeg na konju. Ferri je dobro prikazao atmosferu kao i nekolicinu okrutnih ubojstava. Naslovnica za broj originala 250 mi je prva liga.

    03.10.2016
    17:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Baš me zbediralo ovo,Kandrax je jedan koji čini sveto trojstvo Zagorovih neprijatelja i nije mu se smjelo ovako neozbiljno pristupiti.Nije riječ toliko o samom Kandraxu,njegova karakterizacija je odlična.Dodao mu je Nicolai dozu okrutnosti i zloće,puno je mračniji nego u prvom pojavljivanju,čak je i osnovao svoje malo carstvo zla.Ono što me najviše smetalo radnja,njen tijek i puno bedastoća koje se pojavljuju na samom putovanju do dvorca.Pogodio je scenarist atmosferu epizode,bar početak .Mračna,napeta i tajanstvena,nožem ju možeš rezati u onom selu,pogotovo kad ulete Kandraxovi podanici i počine masakr.Ali zbunjoze počinju kad naši junaci krenu u potjeru.Između Čikovih i Zagorovih podjebavanja uletavaju podanici i pokušavaju ih roknit.I to sa mačevima,kopljima i strelicama.Mogao je moćni Kandrax pokojeg podanika i modernijim oružjem oboružati.A ni te borbe nisu nešto,pogotovo uz priglupe dijaloge koji dolaze sa obje strane.I samo putovanje čamcem je podosta bezvezno,znači prije će doći čamcem veslajući uzvodno nego da su išli cipelcugom?Pa onda gablec na ražnju?Njima se žuri,ali stanu usput da ispeko cijelu srnu?puste krv srni,oderu ju,izvade iznutrice,pripreme ražanj,nabiju srnu na ražan i peku ju?Pa brat bratu za to bi trebalo kojih šest-sedam sati.I tako svako malo,baš krajnje banalno,nekako preobično za takvog starog neprijatelja,kao i sukob u dvorcu.Pohvala kako je ubacio Zagorove frendove pod utjecajem hipnoze da roknu našeg junaka kao i na finalnom obračunu dva neprijatelja,fora sa sjenom je odlična.Sve u svemu da se pročitati ali ostaje blago razočaranje,ne podiže ju ni faktor nostalgije.

    22.10.2016
    11:25:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 39%

    3, 1, 6, 9

    Naporno SMEĆE!!

    Scenarij "pušta" na sve strane. Gdje se ovaj diletant može uspoređivati s majstorima kao Nolitta ili Boselli? Kod mene nema nostalgije jer niti jednog od tri pojavljivanja Kandraxa nisam čitao kao dijete, a ovaj je sigurno i uvjerljivo najlošiji. Ovo me nedjelo potaklo da pročitam ponovno i prvi dio, a bojao sam se da bih i tamo ocjene mogao smanjiti, kad ono suprotno - oduševljenje. Nolittin prvi i Bosellijev treći dio su, prema ovome, mala remek djela i teško mi je odlučiti se koji je bolji. Oba su odlična i efektna na svoj način. Prvi Nolittinom atmosferom i čarobnim načinom pripovjedanja, a Bosellijev dizanjem protivnika na novu, moderniju razinu. Ovo SMEĆE s scenarijom nelogičnim čak i vrtićkoj djeci nije zaslužilo ni da se spominje. Jedna svjetla točka je borba Zagora protiv hipnotiziranih dugogodišnjih poznanika s Chicom na čelu. Ferriju džabe atmosferičnost crteža, kad kumuje scenariju s ogromnim brojem nelogičnosti. Naslovnice atmosferične.

    13.11.2016
    09:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    10.02.2017
    17:17:00 sati
    suply1
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Kad ugledam potpis nekih nepoznatih autora jedan dio mene je sretan i znatiželjan. Novi ljudi nose neke nove stilove i naravno da me zanima što će napraviti.

    Žrtva Ki-Noah je osrednja epizoda i nije mi dovoljna za stvoriti mišljenje o Nicolaiju. Ipak se treba pročitati više epizoda kako bi se stvorio neki generalni utisak.

    Uvaliti Kandraxa neprofiliranom autoru bio je riskantan potez, ali ipak razumljiv. Toninelli, kormilar Zagora u ovom periodu, je u zadnjih nekoliko epizoda pokazao da nije nešto inspiriran za nositi se s povratcima starih poznanika. Epizoda s Verybadom mu je bila loša, ona sa Zimskom Zmijom i Olafom također.

     

    Svidjelo mi se što je Nicolai odmah lupio ravno u glavu i što smo odmah doznali da je riječ o Kandraxu. Nije želio razvlačiti stvari jer se ne može još jednom dobiti ona neizvjesnost koja se javlja kad prvi put nekog upoznamo, koju je napravio Nolitta. Iz jednostavnog razloga – ne možemo se s Kandraxom prvi put susresti po drugi put. Nicolai se skoncentrirao na to da ga prikaže ludog, nabrijanog, krvoločnog i osvetoljubivog. Zapalio je dva sela, ubijajući upravo žene, starce i djecu, dok je muškarce u naponu snage porobljavao. Toliko je zla napravio nevinim ljudima da sam se uistinu nadala kako će mu Zagor razbiti tikvu sjekirom.

     

    Kako su i mnogi spomenuli u komentarima, počelo je odlično i držao se jedan nivo do trenutka kada je Zagor s Chicom krenuo prema dvorcu. Na njihovom putu sve se razvodnilo i radnja se uspavala. Njih dvojica su putovali, a kandraxova vojska odjevena za cirkus im je podmetala klipove. Taj je dio previše razvučen, a svo ono krvoločno ludilo je izblijedilo. Kandraxov duh je letao uokolo, prijetio, prisluškivao, skupa s onim „hahaha“ i odjednom počeo djelovati trashy i ko neka stara budaletina.

     

    Rasplet u dvorcu je opet malo podigao nivo i unio živost u radnju. Pogotovo ocjenu popravljaju scene u kojima su Zagorovi prijatelji nasrnuli na njega i borba s „dva“ Kandraxa. S druge strane, imamo Zagorov bijeg iz jame pomoću sjekira. To je na pak na razini početnih Striscia.

     

    Primijetila sam da Nicolai voli stavljati naraciju u kojoj je jako poetičan i dramatičan. „Skupina je za Tanakom tiho skliznula među drveće“ ; „Tada, popit lešinara koji je spazio plijen, odlučno se zaputio u noć“ ; Nastavila se duga noć tjeskobe i straha. I Zagor je možda posljednji put pozdravio prijatelje...“

     

    Nije mi se baš svidio odnos Chica i Bata. Malo previše su se provocirali u stilu - Ti jedan, iščupat ću ti nos... Nikad ih nisam doživljavala kao nekog tko se voli, a ponašaju se grubo jedan prema drugom. Koliko sam do sad shvaćala, njih dvojica su se uvijek dobro poklapala u svom kukavičluku i smotanosti. Kad bi jedan od njih dobio neku idiotsku ideju, ovaj drugi bi oduševljeno krenuo u realizaciju.

     

    Skrenula bih pažnju i na Chicov savjet Zagoru u kojem bi on pozvao vojsku u borbu protiv Kandraxa i prepustio to njima. To je trebala biti scena u kojoj bi Chico bio polu-komičan u svojoj kukavnosti i želji da se vrati u močvaru. Međutim, kad malo bolje promislim, u biti je pametan i realan. Imaš luđaka koji je spalio dva sela, stvorio je vlastitu vojsku, hoće osnovati neko keltsko carstvo na teritoriju SAD-a. Nego što nego da treba obavijestiti vlasti pa neka oni to rješavaju. (Naravno, onda stripa ne bi ni bilo. Zagor tu ne bi ni bio potreban. Al eto, spominjem da Chico ovog puta nije bio ni lud, ni glup.)

     

    Eksperiment s Nicolaijem nije ispao toliko loš, ali se ipak vidi da mu nedostaje iskustva.

    22.08.2017
    20:55:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    21.06.2018
    09:07:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    07.07.2018
    14:51:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Jako dobro, no ne i izvrsno. Scenaristički je ostavljeno jako puno praznina na mjestima koja su trebala staviti naglasak na dinamiku i masovnost zbivanja. Napad na tvrđavu izgleda kao dječja borba balonima na vodu. 

    16.06.2019
    16:39:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    255: Plavi vojnici (od 73 str.)

    256: Opsjednuti

    257: Kandraxova osveta

    258: Napad na dvorac (do 35 str.)

     

    Zagor i Čiko na povratku kući, svraćaju u dolinu Hoosik, mjestu gdje se događaju čudne stvari. Odmah po dolasku, napadaju ih lokalni mještani zamijenivši ih za razbojnike koji haraju tim krajem. Spašava ih legendarni detektiv Bat Batterton i ukratko im objašnjava kakve su to nevolje zadesile to mjesto..


    Još jedan Zagorov neprijatelj se vratio, ovaj put to je Kandrax! Definitivno jedan od najupečatljivijih Zagorovih neprijatelja. Vratio se da bi ostvario ono što je naumio u svom prvom pojavljivanju u serijalu, da osnuje novu keltsku civilizaciju. U Hoosiku se nalaze arheološke dragocjenosti koje je otkrio arheolog Mcleod i cilj je premjestit ih u Boston. Tako da je naš Bat dobio zadatak da ih čuva. Ali upravo mu nevolje stvaraju Kandraxovi podanici pošto Kandrax pod svaku cijenu želi to svoje blago. Otimaju ljude, ubijaju, vrše teror nad tim malim mjestom. Zagor i Čiko su se sasvim slučajno spletom okolnosti našli tu i pokušat će se ponovno sukobit sa Kandraxom te ovaj put završit nedovršeni posao..

     

    Početak priče je baš po mom ukusu. Ta mračna atmosfera koja se prožima većim dijelom priče. Ferri je tu majstor za dočarat takve scene. Mislim da je povratak nekog neprijatelja u bilo kojem serijalu nezahvalan, težak i zahtijevan posao, pogotovo ako je za takvu priču zadužen scenarist koji i nije toliko poznat u serijalu (barem meni). Ali mislim da se Nicolai ovdje poprilično snašao. Unatoč takvoj, već spomenutoj atmosferi, bilo je tu i niz ispremiješanih komičnih situacija koje čitatelju na momente izazovu osmijeh. Primjerice kod nesporazuma Bata i Zagora/Čike, kad su pucali jedni na druge. Pa sve do brutalnih scena, kad su Kandraxovi ljudi napravili masakr, ubivši nemilosrdno djecu, žene i starce.

     

    Meni možda najzanimljviji i najnapetiji dio priče kad je Kandrax lukavo namamio Zagora u rupu, gdje su se već nalazili zarobljeni njegovi prijatelji. Pod utjecajem Kandraxa. Zagor je praktički bio u beizlaznoj situaciji. Morao se branit, a istodobno pazit da ne ubije svoje prijatelje. Baš neka teška pozicija u kojoj se našao naš junak, pa me živo zanimalo kako će se uspjet izvući iz toga.

     

    Iako će se većina složit da je Hellingen najveći Zagorov neprijatelj, Kandrax nimalo ne odstupa od toga također. Toliko mržnje i zla ima u njemu, točno se to osjeti kroz Ferrijev crtež. 


    U jednom trenutku ga i Zagor pita: "Nema ni trunka čovječnosti u tebi?"
    Kandrax odgovara: "Ne znam što je to. Poznajem samo mržnju."


    Puno krvoprolića u ovoj priči, a sve zbog jednog zlog čovjeka. Ako ga i možemo nazvat čovjekom.

     

    Također mi se svidio i način, pojašnjenje scenariste kako je Kandrax vraćen u ovu priču, nakon zadnjeg puta kad smo ga vidjeli da pada u rijeku. Ne smeta mi nimalo što ga je scenarist relativno rano uveo u ovu priču, pošto smo Kandraxa dosta dobro upoznali u prvom pojavljivanju i možda nije bilo potrebno nekakvog dodatnog građenja atmosfere i objašnjavanja.


    Uživao sam i u ovoj priči, iako me ne veže nikakva nostalgija. Što se tiče naslovnica, sve odgovaraju priči i dosta su dobro prezentirane. Ferrijev crtež odličan.

     

     

    29.07.2019
    16:22:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Neiskorišten potencijal jer se pola epizode potrošilo na putovanje do Kandraxa i na napade onih ćelavaca. Najveći problem kod ovakvih neprijatelja je što izgledaju svemoćno a onda poslije ne iskoriste sve trikove, spotaknu se i padnu u rijeku. Ajde, to je bilo u prvom pojavljivanju. Ovdje je bilo dupliranje što čak nije ni loša fora kao što nije loša ni fora da je Zagor mora isprebijati prijatelje i Chica koji se propisno naljutio. Primjetio sam da je Chico posebno grintav u Nicolaijevim epizodama, ali i ponešto sposobniji jer čak je i Zagor bio začuđen njegovim ciljanjem. Da san ovo čita kao dite vjerojatno bi mi bilo za stotku, nostalgija je zajebana stvar. Treće pojavljivanje Kandraxa i dalje najbolje a za četvrto je najavljen DD scenarist Chiaverotti, baš me zanima kako će to ispasti. Ferri spasio epizodu atmosferom a druga naslovnica mi je jedna od najdražih ikad iako kolorist to ne isprati dobro svaki put. Sve skupa, od mene klimava osmica za ovu priču.

    08.04.2020
    08:51:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 130
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 371
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 490
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1045
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 526

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2771
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1896
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1482
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1281
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1195

Aukcije

Forum