Alkemičareve žrtve

Zagor

ZG ZS 836/838 | 236 str.

Zagor i Čiko kreću u tvrđavu Brendon na poziv pukovnika Farela, kako bi uzeli učešća u vojnoj misiji koja se drži u strogoj tajnosti, putevi im se ukrštaju sa tajanstvenim alhemičarem Robertom Grejom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Napad na dvorac
    ZG LEX 258
  • Genij zločina
    ZG LEX 259
  • Pobuna Mohawka
    ZG LEX 260
  • Zločinački genije
    ZG VEOP 12
  • Paklena sprava
    ZG ZS 836
  • Mrtvački ples
    ZG ZS 837
  • Alhemičareve žrtve
    ZG ZS 838

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Assalto al castello
    ZG SR 251
  • Il genio del crimine
    ZG SR 252
  • La rivolta dei Mohawk
    ZG SR 253

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je izlazio u Italiji od 6. do 8. meseca 1986. godine u Italiji.
  • Daniele Nicolai je uradio tri priče za Zagora, ova mu je nažalost bila poslednja, a može se reći da je dobro krenuo.
  • Za naslovnu stranu ’’ Paklene sprave’’ iskorišćena je neobjavljena naslovnica stripa ’’ Begunac’’ (ZG SR 032), koja se uklapala u temu priče, tako da je ’’Dnevnik’’ mogao da odmori svoje ’’čarobnjake’’.
  • Originalni prevod ’’ Zločinački genije’’ ljudi iz ’’Dnevnika’’ su preimenovali u ’’ Mrtvački ples’’, a ’’ Pobuna Mohavka’’ u ’’ Alhemičareve žrtve’’.
  • Robert Grej će se vratiti ponovo na ove prostore posle ¼ veka pričom ’’ Krv Mohavka’’ (ZG SR 514/516), vratiće ga Moreno Burattini uz pomoć Allessandra Chiarolle.
  • U vreme izlaska ove priče aktuelan je bio album sa samolepljivim sličicama Zagor.
  • Posle Van Axela, Robert je drugi alhemičar koji se pojavljuje u Zagorovom serijalu.
  • Robert Grej ima čin majora u rezervi.

Odličan scenaristički poduhvat Daniela Nicolaia, zanimljiva priča oslikana perom Franca Donatellija i to u njegovom ’’zlatnom’’ periodu, uz naslovnice Ferrija koje se mogu okarakterisati kao prosečne. Ono što zaslužuje posebnu pažnju jeste analiza međusobnog odnosa Zagora i Roberta Greja, odnosa koji dominira kroz celu priču i daje joj neosporni kvalitet. U početku je taj odnos predstavljen kao idealan sa neskrivenim oduševljenjem na obe strane. Kasnije kroz odnos provejava po koje zrnce sumnje, i to više sa Zagorove strane koga iritira tajanstvenost i uzdržanost Roberta Greja. Kako priča odmiče, a događaji se smenjuju jedan za drugim, postajemo svedoci sve češćeg ukrštanja puteva dvojice ’’stubova’’ ove priče. Tada postajemo svedoci evolucije odnosa ove dvojice koji polako ali sigurno dobijaju obrise lagane netrpeljivosti. Posle Grejovog ’’paklenog’’ obračuna sa grupom razbojnika koja je napala vojnu pratnju, Zagor stiže na mesto događaja i postaje svedok Grejovih ’’sposobnosti’’. U tim momentima postaje jasno da će u narednom periodu jedan drugom postati opsesija, Zagor uviđa da se radi o opasnom čoveku, a osećanje divljenja prema ovom inteligentnom, elegantnom i kulturnom čoveku meša se sa nepoverenjem koje izazivaju krajnje beskrupulozni, surovi i neljudski potezi koje ovaj čovek čini, pod plaštom uzdržane i hladne osobe. Ni Grej nije ravnodušan prema Zagoru, uprkos simpatijama i poštovanju, ne prija mu činjenica da je i Zagor sposoban i inteligentan čovek, što govori o tome da se i sam Grej u ovoj priči nije našao slučajno. Naredni potezi će demistifikovati Greja, pokazati da je u pitanju osoba sa zlim namerama, uskoro će prve karte biti na stolu i otkriti tajnu ličnosti zvane Robert Grej. Zagor saznaje da je u pitanju major vojske, specijalist hemije, koji je pri jednom od svojih eksperimenata ostao bez ruku što je za njega označilo kraj službovanja.

Tada postajemo svesni da Grej nikada nije mogao da podnese poraz, i da se pomiri sa marginalizacijom koja je nastupila posle tragičnog događaja, jednostavno nije hteo da prihvati kraj karijere koja je bila u uzlaznom stadijumu, i koja je nesumnjivo mnogo značila ovom mladom čoveku. Grej je za svoj sunovrat optužio vojsku, ali i pojedine čelnike koji su mu okrenuli leđa u najtežem trenutku, što je kod genijalne osobe kao što je Grej stvorilo neverovatnu želju za osvetom i poravnanjem računa. Priliku koju je dobio od pukovnika Farela da opet uzme učešća na jednom od projekata vezanih za novo oružje, Grej je doživeo kao priliku da demonstrira svoju moć ljudima koji su ga otpisali. Gotovo opsesivnu mržnju Grej će pokazivati na svakom koraku, pokušavajući da na sve načine kazni i izigra ljude koje smatra odgovornim za sunovrat. Svo vreme će koristiti razne alhemičarske trikove i saznanja, ne bi li se na što podliji i svirepiji način svetio, istovremeno ostavljajući nedoumicu i šireći paniku oko sebe. Nicolai nas svo vreme vodi kroz priču kroz karakterizaciju jedne genijalne i sujetne ličnosti koju vode ludački instinkti i neutoljiva žeđ za osvetom.

To se jasno vidi po tome kada Grej umesto da stane po izvršenoj osveti nad pojedincima koje je smatrao najodgovornijim, nastavlja sa još gnusnijim poduhvatima, praćenim gotovo ludačkom mržnjom. Njegov um ide toliko daleko da unosi razdor u odnose između vojnika i plemena Mohavka, čiju naklonost stiče dvostrukom igrom. Novonastalu situaciju i poziciju koju je stekao među Indijancima, pokušaće na kraju da iskoristi za još jezivije planove, koji se u jednom času kreću i ka totalnom uništenju tvrđave Brendon. To uništenje je po Grejovom planu trebalo da ima i predigru, trovanjem izvora vode kako bi se lakše zadao poslednji udarac neprijatelju. Zagor koji je u tim trenutcima pao u ruke Mohava i postao zarobljenik ’’čudovišta’’, ipak poslednjim naporima uspeva da se oslobodi i preokrene igru u svoju korist, pronalazeći Greja u trenutku kada uliva otrov u reku, ne bi li sproveo svoj zločinački naum. Geneza odnosa u tom času dostiže kulminaciju, dvoje ljudi koji su prilikom upoznavanja gajili neskrivene simpatije postaju ’’ljuti’’ protivnici, između njih počinje da se razvija nadljudska borba, menjaju se situacije, prednost je čas na strani Greja, čas na strani Zagora i to sve do trenutka kada Robert Grej uspeva da baci svog protivnika na kolena.

Ovaj deo je zanimljiv, scenarista nam ovde nudi jednu realističnu sliku u kojoj je Zagor pobeđen i na zemlji, sliku kakvih je istina bilo u serijalu ali nikad sa reakcijom koja će uslediti. Zagor uspeva da se slomljen dočepa oružja i da ga uperi u Roberta, međutim ovaj pokazuje izuzetnu psihološku sposobnost i stabilnost, i gotovo se poigrava sa Zagorovom svešću i njegovim karakternim osobinama rečima:

"Kada bi me sada ubio, Indijanci više ne bi verovali u legendu o "nepobedivom", postao bi kukavica kao što sam ja. Zato sam siguran da nećeš pucati."

Tada postajemo svedoci da Zagor koji se i u težim trenutcima držao svojih principa izgovara sledeće reči:

"Spreman sam na sve da bih te izbrisao sa lica zemlje. "

Makijavelijev princip ’’cilj opravdava sredstvo’’ u tim trenutcima nadvladava sve Zagorove principe, ne bi li zadovoljio pravdu počinje da puca u Greja; i goni ga na ivicu reke, gde ovaj u jednom trenutku i sam upada i nagutavši se vode u koju je sipao otrov, postaje žrtva svog zločinačkog nauma, dok nabujala reka odnosi telo ovog čoveka zaslepljenog mržnjom.

Pre dvadeset godina, kada sam kao klinac po prvi put čitao ovaj strip nisam ni razmišljao o eventualnom povratku Roberta Greja, jednostavno njegovo trovanje i nestanak tela u nabujaloj reci delovalo mi je poprilično uverljivo. Danas kada sa ove distance pogledam priču, shvatam da je Robert jedan genijalan lik koji je u jednom bezizlaznom trenutku izabrao da bude poražen, ne bi li ponovo mogao da pobeđuje, insinuirajući trenutak trovanja.

Da li sam u pravu saznaćemo kroz par godina kada se Zagor ponovo bude sukobio sa čovekom ’’gvozdenih ruku’’...

Za kraj ostaje otvoreno jedno pitanje, da li je Grej negativac ?!
Da li ste i vi nekada bili žrtve sistema ?!
Da li ste i vi nekada bili ’’pušteni’’ niz vodu ?!
Da li ste i vi nekada poželeli da vratite nekome ’’milo za drago’’ ?!
Nekada je teško obuzdati sve porive koje nosimo u sebi.

Naprijed

ZG ZS 828/830 Moćni Kandraks

ZG ZS 844/845 Pleme Sauka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda. Šteta što Nicolai nije nastavio sa pisanjem scenarija za Zagora. On je donio jedan malo drugačiji ton u Zagorovu sagu, gdje se igra sa nepobjedivošću i principima glavnog junaka.Profesore, tvoja najbolja recenzija do sada
    09.07.2009
    12:58:00 sati
    Archy
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    09.07.2009
    13:49:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jedna izvrsna prica sa jednim od najboljih Zagorovih neprijatelja, Robert Grayom.
    Steta sto je Nicolai napisao samo tri price. 
    09.07.2009
    16:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Samo naprijed Profo! Napisao sam recenziju za ovu epizodu prije dvije godine, ali sam je bio lijen dovrsiti do kraja. Drago mi je da si je ti napisao. Meni jako draga epizoda. Gray mi je uvijek bio odican i zanimljiv lik! Jedan od najboljih Zagora iz ovog razdoblja. Svida mi se sto je Gray natjerao Zagora da puca u njega "nenaoruzanog" (ako se ne racunaju sve one spravice skrivene u njegovim ubitacnim protezama :))
    09.07.2009
    22:54:00 sati
    D.J.
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Odlična epizoda, jedna od najboljih ikad.
    10.07.2009
    09:13:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Vrlo dobra epizoda. Među najboljima u tom razdoblju. Šteta što nema više ovakvih.
    11.07.2009
    09:16:00 sati
    mars1
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    Jako kvalitetna priča, koja ima scenarističkih mana, solidna crteža,lijepih naslovnica!
    13.07.2009
    17:07:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 6, 6

    Nisam ovu priču nikad zavolio, ni kao klinac ni sada. Ne veseli me baš puno to što se Robert vraća u novim brojevima. Nisam baš ni oduševljen kasnijim radovima Donatellija a ovim brojevima pogotovo. Ono na kraju kada Zagor zapuca, koji je to k....??? Samo početak je obećavao, kasnije kako je išlo meni je sve gore bilo a kraj, no comment. Priča za pročitati i ne dirati ju bar 10 ili više godina!
    14.07.2009
    16:37:00 sati
    supermike
    uredi
  • REJS

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 10, 1

    Jedan totalno drugaciji Zagor od svih do tada, sama tema mesto radnje i glavni negativac nikoga ne ostavljaju ravnodusnim epizoda koja se pamti.
    15.07.2009
    16:47:00 sati
    REJS
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Priča svakako u top 30 Zagora! Donatelli odličan! Nicollai takođe, šteta što ga više nije bilo sa Zagorovim pričama! Ferri sa naslovicama loš!Gorane, fantastična recenzija!!! Zaključak sa pitanjima pogađa suštinu ne samo priče već i života!!
    19.07.2009
    21:40:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    definitivno jedna od najboljih epizoda...uživancija je bilo čitati nekada davno a isto je tako i sad...i ja jedva čekam povratak čovjeka sa gvozdenim rukamaa i recenzija ja odlična! 
    19.07.2009
    22:33:00 sati
    crta
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    subjektivna ocjena zbog odrastanja uz ovaj serijal...
    22.07.2009
    10:36:00 sati
    globinjo
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Grej mi je jedan od najboljih 'negativaca', ali kao što reče recenzent da li je on stvarno negativac?!
    31.08.2009
    11:12:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlicna prica

    Steta sto Nicolai nije napisao vise prica

    17.01.2011
    13:15:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Procitah opet ovaj strip u VC izdanju, mada se ni ne sjecam jesam li kao klinac uspio procitati sve nastavke, ili samo dio price.  U prici je dosta toga predvidljivo, pomalo i nelogicno, posebno kada Grej truje ubodom igle naucnika i njegovu zenu na svecanosti, a niko cak ni malo ne posumnja na njega. Ipak, dosta je zanimljivih scena i noviteta u Zagorovom serijalu, a prica je sveukupno jako citljiva i drzi paznju, pa otuda i visoke ocjene. Crtez klasican zagorovski za to vrijeme, nema se sta puno reci. Naslovnice bi mogle biti i bolje, posebno zavrsna.

    30.03.2011
    01:27:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicno! Jedna od najboljih Zagorovih prica koje se secam jos iz detinjstva.

    03.04.2011
    10:50:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Fantastična ideja za priču, stvarno je šteta što Nikolai nije pisao više priča za Zagora. Robert Grej je veoma zanimljiv lik i upravo to njegovo predstavljanje iz više uglova ga čini kompleksnijim i interesantnijim od mnogih tipičnih likova u Zagorovom svetu. Scenario ima par propusta, kao što je činjenica da je Grej mogao, uz pomoć svojih silnih oružja, sigurno da proba sam da ubije Zagora tokom puta ka tvrđavi, a ne da to prepušta onim lopovima. Isto tako, oslobađanje konopaca u Indijanskom selu je isto prilično lako prošlo, ali to je nešto čemu mnogi scenaristi pribegavaju.

     

    Njihova konačna borba i činjenica da je Zagor pogazio svoje principe je svakako jedna od upečatljivijih scena priče. Uz mnoga nezaboravna oružja Roberta Greja koja su mi ostala upečatljiva iz detinjstva. Nadam se da će njegovo ponovno pojavljivanje biti bar blizu ovoj epizodi, iako nisam siguran kako ću prihvatiti rad Kjarole u tim brojevima.

     

    Donateli je ovde vrlo dobar, mada je imao i bolje radove, ali svakako priča koja njemu leži. Naslovnica Alhemičareve žrtve, koju je VČ uzeo za OP, je odlična, dok mi druga nije ništa posebno.

    19.04.2011
    14:23:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Prica je prilicno dobra, a ovaj Robert Gray je izvanredan protivnik u Zagorovom serijalu.  Koliko ja znam, uskoro se vraca u VC i Ludens redovnim edicijama, i to jedva cekam.  Sto se tice crteza, Donateliji je meni vrlo dobar, drugi samo pored Ferrija, i to izjavljujem samo zbog nostalgiskih razloga.  Zadnji dio price mi je nekako previse zbrkan: ona radnja sa indijancima se nekako previse brzo zavrsi, a koliko vidim, previse brzo je i zapocela.  Zagor i Chico stigose kod Mohawka, i odjednom ih oni zarobe, i prebrzo se sve nesto rece u vezi trovanjem hrane.  I onda onaj poslednji dio zadnje sveske, kad se Zagor bori u vodi protiv Grey-a: stvarno ne znam zasto je Grey morao da pije vodu koja je otrovana.  I ja sam cesto padao u jezera ili rijeku, ali znao sam bolje nego da pijem tu vodu.  Onakav 'genije' kao sto je on, stvarno ne kontam zasto se napijo... i onda odjednom, njegovo tijelo ode niz struju rijeke, i Zagor i ostali se nikad nisu ni usudili da odu za njim, da vide jel covjek u stvari mrtav.  Nekako mi ovo ne djeluje realisticno, pogotovo kod Zagora, ko je uvijek veoma posten kad mu neprijatelji umru, i koji ih uvijek sahrani prije nego sto ih ostavi.  I odmah posle toga, ma samo nekoliko vinjeta kasnije, prica je gotova, kobejagi Chico ce upozorit vojnike u utvrdi da ne piju otrovanu vodu zato sto ce stavit one papirne camce u rijeku na kojima pise, "Paznja!  Otrov".  Kraj price je veoma slab, dok je prva polovica puno bolja, tako da mi je cijela ocjena nekako osrednja.  

    09.05.2011
    17:43:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlično Nicolaievo djelo.Donatelli na razini svih svojih prethodnih radova.Kako bilo,Ferri je također ispunio svoja očekivanja.

    21.07.2011
    09:02:00 sati
    Patrix
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Zanimljiva priča i jedna novija vrsta protivnika. Ovaj Gray je vjerojatno najproračunatiji i najhladnokrvniji ubojica u čitavom serijalu. Otruje ljude pa im se smije u facu, pali ih žive... stvarno jezivo. Kraj mi je ostavio WTF izraz, totalno netipično za Zagora da onako popizdi i odlučno počne pucati. Zbog toga priča ima još veću vrijednost i ne zaboravlja se tako lako unatoč nekim sitnim propustima u scenariju.

    10.11.2011
    19:03:00 sati
    mpavin
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    28.12.2011
    21:27:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 10, 5

    Dobra priča, Grej je odlično prikazan, najviše me iznenadilo kada je Zagor u zadnjoj borbi izvukao pištolj, i natjerao Greja da pred svima moli za milost. Dobro se snašao.

    08.01.2012
    00:03:00 sati
    Deki86
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Lepo smisljen protivnik

    Najupecljativije mi je bila scena kad Zagi sebi puca u ruku da bi unistio otrov.

    I kraj je netipican cudno mi bilo da se Zagor onolko iznervira i krene da mlatara pistoljem i da puca

    Procitao sam i nastavak i on je odlican

    07.05.2012
    14:52:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 8, 7

    Robert Grey je sjajan protivnik ali nekako se mi čini, da prebrzo odkriva svoje prave ciljeve. Možda bi bolje bilo, da bi djelovao u sjeni i zavaravao Zagora kao recimo Mortimer.

    21.05.2012
    10:38:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča. Robert mi se svidio.

    04.09.2012
    16:01:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    19.03.2013
    16:45:00 sati
    sergej773
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Dobar je taj alkemičar, stvarno karizmatičan i opak lik iako pomalo nedostojan naziva "zločinački genije". Žao mi je što je taj naslov bio "zauzet" i što ga Burattini nije mogao iskoristiti za svog Mortimera, koji je jedini pravi zločinački genije serijala. Grey je više znanstvenik krvolok nego zločinački genije. Sve u svemu, ovo je jako dobra priča i šteta što Nicolai nije napisao više priča. Pokazao je potencijal i vjerojatno bi se razvio u jako dobrog scenarista. Ovdje je odlično vodio priču i stvorio je stvarno zanimljivog negativca, kojemu, kao što je netko gore spomenuo, prebrzo otkrio pravu narav. Moglo je tu biti zanimljive igre mačke i miša. Prvi dio priče, dok je Grey misterija, je bolji od drugog dijela. Nicolaiu plus jer je kraj priče prlično netipičan za našeg junaka. Rijetko koji scenarist se je usudio tako slomiti Zagora i prikazati ga kako se pištoljem izživljava na zločincu. Tu se je kasnije (kod drugog Greyevog pojavljivanja) umiješao Burattini i pokušao malo doreći i pojasniti taj završni okršaj. Također, odličan mi je bio onaj Čikov geg sa vojnicima. Zanimljivo kako obje alkemičarove priče (mislim pritom na Burattinijev uradak) imaju odlične Čiko gegove. Donatalli klasika, a za naslovnice mi je žao što na njima nema Greya.

    14.09.2013
    23:21:00 sati
    nagor
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Priča je jednostavna, Grej je luđa i pokvarenija verzija Veribeda. Nakon početnih uglađenosti, gdje me podsjetio na pristojnost Hanibala Lectora, njegova prava priroda izlazi na vidjelo. Zagor u svom Darkvudu ne tolerira obične razbojnike i prodavače alkohola a kamoli će bolesnika koji za potrebe vlastite osvete kemijskim oružjem ubija sve što mu se nađe na putu.

    Isto tako, Grej je na kraju (kao i mnogi prije njega) neuspješno pokušao svrgnuti Zagora s mjesta Gospodara Darkvuda. Recenzent je dobro primijetio kako je Zagor bio toliko očajan i frustriran da ga je skoro ubio bez obzira što ovaj nije bio naoružan.

    Iz današnje perspektive u oči upadaju neki Grejevi izumi koji nisu previše realni (nevidljivi štit i sl.) ali to je od svega najmanje bitno.

     

    Nicolai je napisao samo tri priče, ali dobre tri priče. Najviše mi sviđa emocionalna, ljudska komponenta kod njegovih likova. "Srebrni vodopad" je možda i najromantičnija priča u serijalu. U "Moćnom Kandraksu" se osjeća ona topla, nolittanska crta u Čikovom ponašanju i u dijalozima između njega i Zagora.

     

    Nedostaje mi stari dobri Donatelli, imao je "ono nešto," a njegov prikaz Čikovih gegova mi je u nekim slučajevima čak bolji i od Ferrijevih. Njih dvojica su se odlično nadopunjavali nešto kao Lennon-McCartney, to su bili dani.

    05.11.2013
    17:29:00 sati
    solar
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Danas sam prvi put pročitao ovu priču i više sam nego zadovoljan. Nikolaj je napisao jednu vrlo zanimljivu priču i uveo snažnog negativca u serijal. Uz to, čovjek se usudio Zagora izvaditi iz njegovih moralnih koncepata, pa kukavički poražava Greja nakon što je pobijeđen u sirovoj borbi. Dakako da je bio upravu s obzirom kakve bi posljedice proizašle iz alhemičarevog plana :D Sve u svemu, jedna jako lijepo razrađena priča sa vrlo zanimljivim detaljima kakve danas rijetko viđamo u Zagorovom svijetu. Donateli na vrhuncu, RIP ovom prilikom, ostavio je veliki trag na Zagoru. Od dvije naslovnice koje se odnose na priču, prva mi je kultna, druga prosjek.

    24.07.2014
    17:07:00 sati
    jasa
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Odlična epizoda.Robert Grej mi se činio kao žrtva vojske i dok nisam pročitao priču o njegovom povratku itekako sam suosećao s njim.Dakle odgovor na prvo pitanje glasi DA.

    22.09.2014
    17:56:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    28.11.2014
    19:47:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    07.03.2015
    22:17:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    15.04.2015
    19:43:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legebdarna epizoda o prvom pojavljivanju Roberta Graya, meni jedna od najboljih epizoda iz tog perioda koje sam procitao. Gray je kao lik i dijelo doveden odmah u prvom dijelu do vrhunca karakterizacije od strane scenariste. Malo je uvedeno svjezine, i vise akcije ali i scena koje i nisu bile bas neuobicajne za to vrijeme. Gray se pocetka cini kao zanimljiv lik koji se bori drugarcijim nacinon. Nikolai je za mene jedan od najboljih scenarista koji su radili na Zagoru, i steta sto vise ne pise za Zagora i steta sto nije i on uradio drugo pojavljivanje Graya. Donatelli vrhunski dobar kao i sam Ferri koji nam je spremio ove slatke naslovnice. Zlatna epizoda.

    10.08.2015
    13:49:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    20.12.2015
    12:41:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • krucican013

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    28.03.2016
    13:03:00 sati
    krucican013
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 8, 5

    Onaj "prijelom" u Zagorovoj glavi kada je odlučio pucati u Greya, to je jedna od najboljih scena zagora u ovih 600+ brojeva, neopisivo, naježio sam se kod te scene 

    24.04.2016
    21:44:00 sati
    Koresh
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Jedna od boljih epizoda Zagora u tom periodu, sa jednim veoma upečatljivim "negativcem".. Robert Gray je odlično vizualiziran lik sa jako puno potencijala i stvarno je šteta što se nije barem malo češće pojavio u serijalu.. Doduše, dočekali smo napokon i njegov povratak, koji također nije razočarao..

    Šteta je i za scenaristu Nicolaia što se nije češće pojavljivao u serijalu, jer su te tri njegove epizode koje je napisao za Zagora sve na dosta visokom nivou..

    Crtež je odličan, standardno odličan, a naslovnice spadaju u prosjek.. Originalne mislim, naravno.. Dnevnika i Zlatnu Seriju nećemo tu niti spominjati..

    23.05.2016
    16:29:00 sati
    allessi
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nije mi se baš svidjela epizoda koliko većini, previše je idealiziran Robert Gray, u svakom prstu po jedno oružje, ništa mu ne ostavlja tragove, ni otrov u želucu ni smjesa kojom je uništio top, stvara nevidljivi štit... Uglavnom, pretjeralo se. A glupo je da se pri bijegu iz zatvora opet opskrbio svojim paklenim oružjem, kao da su ga čuvali pred rešetkama a ne izuzeli za analiziranje.

    Ipak, radnja teče glatko i slatko, lako se čita a najbolje su dogodovštine s Chicom. Na kraju se maksimalno ubrzalo s radnjom, sve se to naglo rasplelo a i ti obračuni Zagora s novim idealom Indijanaca su prečesti u serijalu. Dosta je bilo likova koje je poslije stjecanja simpatija kod Indijanaca izazvao na obračun i sredio i onda se Indijanci laganini vrate "A da, jesmo glupi što smo posumnjali u tebe, ti si naš vođa". No, bez sumnje mi se svidjelo što je Zagor opucao na Graya, ocjena više radi toga.

    Crtež ok, druga naslovnica, jedna od najdojmljivijih u serijalu, ove dvije kvare prosjek. 

    27.05.2016
    14:53:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    21.06.2016
    13:24:00 sati
    Nedo
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlično! Jedna od najupečatljivijih epizoda serijala sa vrhunskim negativcem. Bezbroj zbilja odličnih scena i vjerujem da je i Donatelli uživao crtajući ih. Zagorovo strahopoštovanje prema Greyju iz prve polovice epizode neviđa se često kao i kraj u kojem je toliko nemoćan i očajan da puca po "nenaoružanom" ... čovjeku?! Grey to sigurno nije. Naslovnica za broj originala 252 je strava, a ukupni dojam kvari preloša Zagorova poza na 253. Ferri je zbilja imao neograničen kredit, ali nitko ne može osporiti da ga nije i zaslužio.

    05.10.2016
    12:19:00 sati
    caramba
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ne sjećam se kada mi je neka od priči iz extra edicija bila ovako dobra.

    Donatelli izvrstan!

    13.11.2016
    20:29:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Moram priznati da je zanimljiv protivnik ovaj "Alkemičar", a najbolji dio epizode je odnos njega i Zagora, kao i iznenađujući završni obračun kada Zagor prvi puta iz nemoći puca u nenaoružanog protivnika. Također, imamo dosta zanimljivih alkemičarevih tajnih oružja i izuma, iako su neki dosta pretjerani. Gray je odlično okarakteriziran i šteta što se nije više pojavljivao u serijalu, ali najveća mana priče kao i lika leži u njegovoj invalidnosti. Naime, priča kaže da je u nesreći izgubio ruke i sada ima proteze. Problem je u tome što on tim nije hendikepiran, već te proteze koristi kao strašno oružje. Pa toga nema ni u "Zvjezdanim Stazama"!! Također, kako se radnja razvija i privodi kraju, scenarij je sve neuvjerljiviji. Na kraju imamo idiotsko ubacivanje Mohawka koji ispadaju gluplji i naivniji od male djece. Dakle, priča je imala ogroman potencijal, a pogotovo glavni protivnik. Scenarij ima dobrih djelova, zanimljivih i iznenađujućih rješenja, ali kao da je pisan za djecu do deset godina. Pravi scenaristi (čitaj Nolitta, Boselli) nisu tako traljavi i paze na pojedinosti, kao i način na koji priču pričaju.

    Donatelli većinom odličan, ali ponegdje kao da nije imao volje crtati, pa mu je mjestimično crtež jako loš. Prva naslovnica antologijska, druga za zaborav.

    16.11.2016
    09:16:00 sati
    Spock
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 59%

    7, 2, 8, 8

    Stvarno ne vidim razlog zašto su mnogi oduševljeni ovom epizodom jer je debelo precijenjena i ima scenarističkih propusta koliko hoćeš. Istina da takvih negativaca kao što je Grey baš nema u serijalu i sa te strane bi trebao ponuditi priličnu dozu zanimljivosti, ali potencijal jednog takvog lika nije niti malo iskorišten u ovome što je ponudio Nicolai. Dosta stvari je prerano otkriveno pa nije bilo potrebne neizvjesnosti, krenuvši već od samog planiranja pljačke vojničkih plaća. Ako se već brzo otkrilo da je narednik Bronsky umiješan u to, barem je skupnik White trebao biti mudriji i ne postupiti onako nepromišljeno. Momak se išao prijetiti vješalima svom nadređenom i naravno da će ga pokušati ušutkati, pogotovo jer nije bilo svjedoka koji bi vidjeli taj zločin. Ubrzo nakon toga je i Gray pokazao zanimanje za vojnički novac i otkrio dobar dio svojih namjera pa ga nije bilo teško svrstati u krug negativaca s kojim će se Zagor prije ili kasnije sukobiti. Uz malo više scenarističke mašte njegov pravi karakter je mogao biti skriven sve do dolaska u utvrdu Brendon. Još je Gray napravio i nekoliko neshvatljivih poteza. Najprije je pustio bandite da maknu Zagora, a kada oni nisu uspjeli u tome nije se ni sam odvažio to pokušati prije dolaska u utvrdu. Ako je već želio taj novac trebao je brzo djelovati, a gdje ćeš bolje prilike od one koja se ukazala u pustoj divljini. Nije dobro izvedena ni ona scena sa topom, unaprijed je bilo poznato da ga je Gray sabotirao i točno se znalo da će eksplodirati nakon što se pripali fitilj. Zadnji dio sa indijancima je još najveći propust od svih, to stvarno nije trebalo ubacivati jer je time Nicolai popljuvao neke prijašnje postavke serijala. Od kada su to Mohawci sumnjičavi i neprijateljski raspoloženi prema Zagoru? Od kuda je izvučen onaj idiotski poglavica Čvrsta Ruka? Gdje je nestao Tonka koji bi trebao biti pravi poglavica Mohawka? Znam da scenaristima nije lako popamtiti tko je poglavica u kojem plemenu, ali brate mili, Tonka je jedan od važnijih likova serijala i ne može biti tako lako zaboravljen. Jednostavno je trebalo izabrati neko drugo pleme a ne dirati Mohawke pa bi učinjena šteta bila manja. Završni dvoboj Zagora i Graya nije toliko problematičan iako se Zagor poslužio pištoljem. Dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti kako je i on čovjek od krvi i mesa i da ne može baš svakog protivnika pobijediti u borbi šakama. Veći je problem reakcija indijanaca nakon dvoboja. Iako su prije bili uvjereni kako je Zagor među krivcima za otrovanu hranu, samo na osnovi njegove pobjede (i to uz pomoć pištolja) su promijenili mišljenje o njemu i odlučili mu pomoći da obavijesti vojnike kako voda iz rijeke nije dobra za piće.

    Iz cijele priče mogu se izdvojiti samo dvije dobre scene; način na koji su otrovani poručnik Johnson i njegova žena, te scene zasipanja otrovnim iglicama vojnika koji su krenuli u potjeru za ludim alkemičarem. Sve ostalo sadrži previše krivih scenarističkih rješenja da bi jednom ovakvom negativcu kao što je Gray ponudili ulogu kakvu zaslužuje. I upravo zato moram reći kako je ovo Nicolaijeva najslabija priča i jedina mrlja koju je napravio u svojoj kratkoj scenarističkoj karijeri na Zagoru. 

    02.05.2017
    15:20:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    25.05.2017
    18:11:00 sati
    suply1
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Slažem se s većinom komentara.

    Gray je odličan protivnik, pogotovo u prvoj fazi epizode. Pri kraju je malo skrenuo u neku megalomaniju osvajanja cijelog Darkwooda s Mohawcima, gdje mi je njegov lik izgubio na hladnokrvnosti i promišljenosti.

    Svidio mi se i dvoboj između Graya i Zagora. Zagorova reakcija u kojoj je pukao i izvukao pištolj je nezaboravna. Ponekad je razina fair playa koju Zagor ima prema protivnicima iritantna. Gray je pun trikova, otrovnih strelica, kiselina, nevidljivih štitova. Opremljen je bolje od Predatora. I što je on trebao? Pustiti luđaka da nastavi raditi gluposti? Svaka čast Nicolaiu na tom potezu.

    I meni je krivo, kao mnogima, što Nicolai nije napisao više epizoda. Ima mašte i duha, mogao se istesati u dobrog tekstopisca.

    26.08.2017
    10:02:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Davno sam čitao u ZS. Priča nimalo nije izgubila na svježini. Odličan protivnik.

    06.04.2018
    13:14:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Odlična epizoda, upečatljiv negativac, možda mala zamjerka kraju priče.

    25.04.2018
    12:04:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    26.06.2018
    14:30:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    14:56:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Veoma dobra prica, kao dobar holivudski film. Alhemicar je, mozda, najupecatljiviji negativac u sagi o Zagoru. Samo su dijalozi tu i tamo zaškripali, ostalo je sve odlično uradjeno. Crtež čista 10-ka, ovo je Zagor kakvog pamtim. Druga naslovnica (sa Indijancima) malo podbacila, dok je prva vrhunska.

    11.07.2018
    14:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Izvrsna priča prvenstvo zbog maestralne karakterizacije lika Roberta Greya, koji nije prikazan stereotipnom crno - bijelom kombinacijom, nego se u njegovim postupcima ogleda pravo sivilo i sva paleta životnih boja svojstvenih ponašanju poniklom iz različitih pobuda životne stvarnosti.

    16.06.2019
    16:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Zagor Extra
    258: Napad na dvorac (od 36 str.)
    259: Genij zločina
    260: Pobuna Mohawka (do 77 str.)

     

    Zagor i Čiko dobili su pozivnicu od pukovnika Farrella, kako bi prisustvovali jednom tajnom događaju koji će prezentirat vojska u sklopu proslave. Sudbina ih navede na zanimljivog, ali pomalo tajanstvenog Roberta Graya..

    Graya upoznajemo kao iznimnog čovjeka, nekoga tko se zna pobrinut sam za sebe, ali i kao pravog gentlemana. Kad bi Zagor imao partnera u rješavanju zločina, taj početni dojam kakav smo stekli kod Graya, bio bi mu idealan kompanjon. Ipak, kako priča odmiče, pomalo otkrivamo njegov pravi karakter.

     

    Nakon početne pomutnje sa vojskom, čiji je narednik imao za cilj ukrasti plaće koje su bile namijenjene vojsci, Zagor zajedno sa Grayom rješava taj slučaj. Dalje skupa nastavljaju put prema tvrđavi Brendon, pošto je Gray isto dobio pozivnicu od pukovnika Farrella. Naime, Gray je prije bio u vojsci, radio je u laboratoriju na raznim eksplozivima i napravama, a ujedno je imao i čin majora. Jednog dana doživio je nesreću i ostao bez ruku. Tako da ga se vojska otarasila, a u njemu je počela kuhati želja za osvetom. Unatoč invalidnosti, radio je dalje samostalno na svojim izumima kako bi se mogao jednog dana osvetiti. 

    Žalosna je ta sudbina Graya, ali opet ga ne mogu žalit jer je puno ljudi stradalo njegovim postupcima. Možda jedan od najvećih highlighta ove priče je ta scena kad se Zagor na kraju odlučio pucat na Graya, iako je ovaj bio nenaoružan. Ali opet pun tih trikova, gdje ni u jednom trenutku nisi znao kojeg će vraga sad izvesti. Makar se radilo o običnim cigaretama. Napeta potpuno situacija i govorim u sebi "ajde Zagore, pucaj mu barem u nogu ili tako nešto, rani ga, pusti sad te svoje principe". I Zagor me stvarno iznenadi svojim postupkom, a način na koji je Gray završio u rijeci, dalo mi je naslutit da to nije zadnje što smo od njega vidjeli.

    Iako imamo u ovoj priči dosta primjera gdje bi mogli ići sad secirat i govorit da je to i to smiješno i neizvedivo, da je nemoguće, pogotovo u vezi tih Grayevih izuma - mislim da nema potrebe za time. Onda bi i Zagoru prigovorili kako "leti" među drvećem, kako je uspio Čika podignut jednom rukom i stavit na konja itd. Jednostavno se čovjek prepusti da je ovo strip i uzme neke stvari zdravo za gotovo. Ali kad bi išao secirati i spominjati nekakve nedostatke u priči, onda bi to možda bio onaj Grayov prozirni štit - moždaaa malo nategnuto. Ali svakako je bilo efektno, da se dočara taj dojam pred indijancima kako je Graya poslao sam Manitu. Ako zažmirimo na te sitne detalje, dobili smo zaista dobru priču, te jednog jako zanimljivog zločinca kojeg se pamti. Dobili smo i priliku vidjet Zagora da odskače nešto i izvan tih svojih okvira i reagira jedino ispravno kako je i mogao u tom trenutku. Motivi osvete su isto jako dobri. Iako kad se Gray osveti tim više-manje osobama koje je prvotno imao u cilju, kao da mu se to svidjelo i kao da je posve izgubio razum, te imao kasnije u glavi i još veće, luđačke planove.

    Još jedna priča u nizu od Nicolaija, a sve više uviđam da se radi o talentiranom scenaristi. Jedino me u prvoj Ludens svesci zbunilo što piše Ferri kao crtač, iako se iz aviona vidi da se radi o Donatelliju. U drugoj svesci je to ispravljeno. Kad sam napokon nakon par priča Nicolaija došao do zaključka da je on nešto odlično što se dogodilo ovom serijalu, saznam odmah (nažalost) da kasnije nije više radio na Zagoru. Prava šteta. Donatelli vrhunski, obožavam njegov crtež. Naslovnice ok, mislim na ove dvije sveske u kojima se i nalazi većina sadržaja ove priče. Naslovnica "Genij zločina" najbolja.

    30.07.2019
    19:07:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 406
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum