Ratnik Pekot

Zagor

ZG ZS 852/854 | 258 str.

Zagorov stari neprijatelj Pekot koristi splet događaja kako bih izazvao stanje haosa u Darkvudu, te preuzima ulogu komandujućeg nad Indijancima i kreće u krvavi pohod...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vatrena voda
    ZG LEX 262
  • Ratna staza
    ZG LEX 263
  • Trgovci oružjem
    ZG LEX 264
  • Tajna jedne karte
    ZG LEX 265
  • Vatrena voda
    ZG ZS 852
  • Ratnik Pekot
    ZG ZS 853
  • Konačni obračun
    ZG ZS 854

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Acqua di fuoco
    ZG SR 255
  • Sentiero di guerra
    ZG SR 256
  • Mercanti d'armi
    ZG SR 257
  • Il segreto della mappa
    ZG SR 258

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je objavljivana u Italiji od 10. meseca 1986. do 1. meseca 1987. godine.
  • Priča se proteže na četiri stripa sa originalnim naslovima ’’Vatrena voda’’, ’’Ratna staza’’, ’’Trgovci oružjem’’, ’’Tajna na mapi’’.
  • Ovo je priča u kojoj se pojavljuje veliki broj Zagorovi prijatela, između ostalog i Dok i Rohas.
  • U ovoj priči glavni Zagorov protivnik je Pekot, Indijanac sa kojim se Zagor već sukobio u priči ’’Tvrdokrilac’’ (ZS 703/705, ZG SR 212/214).
  • U priči se pojavljuju i nećaci Zagorovog velikog prijatelja i staratelja Ficija, Greg i Kejt Ficdžeraldson.

Kada sam pre 20 godina kupovao na kiosku strip ’’ Vatrena voda’’ nisam očekivao ništa posebno, naslov je dovoljno govorio o onome što nas očekuje. Međutim kada sam započeo sa čitanjem istog, uverio sam se da je ovo možda i najdinamičnija Zagorova avantura. Toninelli je ovde pokušao da od jedne ’’prežvakane’’ ideje napravi remek-delo, umesto dosadnog i monotonog uvoda, odmah nam je ponudio akciju, izukrštao puteve velikog broja likova, ponudio veliki broj događaja, prezentovao nam vrcave tekstualne energetske bombe i dao nagoveštaj burnih dana koji dolaze. Tako da već u prvom delu priče nailazimo na zloglasne prodavce alkohola i oružja, Gregoria i Bloča Evansa. Takođe susrešćemo se i sa starim Zagorovim i Čikovim prijateljem Psetancetom, ali i sa naslednicima Zagorovog nekadašnjeg staraoca Ficija, Gregom i Kejtom Ficdžeraldsonom. Prodefilovaće kroz ovu priču i mladi, neiskusni, ali željni dokazivanja oficir Oford, kao i pobunjeni Indijanci isprovocirani ubistvom svojih drugova. Međutim oni će biti tek uvertira za ono što dolazi, dotle će nas Toninelli držati u rebusu, u svom scenarističkom lavirintu, gde jednostavno nikako nismo mogli naslutiti kuda ide ova priča. Tek tada Toninelli otkriva karte, uvodi u priču svoje ’’čedo’’, pošto je on autor samog lika, na scenu se neočekivano vraća Pekot, jedan od negativaca i saradnika Jednookog Džeka, lik kojeg smo imali prilike da upoznamo u čuvenoj priči ’’Tvrdokrilac’’, a za koga smo mislili da je tu i odigrao poslednju ulogu. Ovog puta ovaj hrabri scenaristički pokušaj da se od sporednog negativca, bez ikakvih natprirodnih moći, napravi superiorni negativac, spreman na sve, u potpunosti uspeva. Toninelli nam prikazuje Pekota kao mudrog, uzdržanog, strpljivog, temeljnog Indijanca, diplomatski nastrojenog koji fantastično kontroliše emocije i želju za osvetom. Pekot pažljivo vuče poteze, sklapa kockice, plete mrežu i dočekuje šansu koja ga promoviše u lidera svih Indijanaca. Zagor je poražen a u Darkvudu nastupa haos. Ludilo počinje da preovladava, krvavi obračuni se odigravaju na svakom pedalju, eskalacija nasilja preti da se pretvori u rat. I onda se vraća Zagor, rešeniji nego ikad da se osveti Pekotu za njegova dela, stavlja se bukvalno iznad države i vojske, i sa svojim traperima preuzima ulogu glavno komandujućeg sve do trenutka kada razbija Pekotove iluzije. Šta još reći o ovoj uzbudljivoj priči, ’’Dnevnik’’ ju je poprilično ’’oskrnavio’’ isekavši 17 strana, ostaje nejasno koje je stranice sasekao, ali i šta je razlog za to, da li odustajanje od pravljenja četvrtog nastavka, što bi verujem naišlo na oduševljenje čitalaca, ili nešto drugo za šta ćemo saznati kada Ludens bude objavio ovu priču. Ono što je po meni kao recenzentu manjkavost ove priče, jeste izostanak komunikacije Zagora i Pekota, što je uvek bilo karakteristično za susrete starih poznanika, tako da ostajemo uskraćeni za mnoga objašnjenja i prave motive Pekotovog povratka, mada ko zna, možda je upravo to ono što je ’’Dnevnik’’ izrezao smatrajući nepotrebnim, ne bi me začudilo da je stvarno tako. Crtež Galliena Ferrija je ovde na visokom nivou, bez zamerki, zaista korektno odrađen posao kao mnogo puta do tada, naslovnice takođe odlične, kvalitetne i zanimljive. Verujem da vas je ova recenzija bar donekle zainteresovala da pročitate ovu priču, ako se odlučite na to, sigurno nećete pogrešiti, pravi pogodak za jedno vrelo popodne, akcija 100%.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Mnogi su se pitali kako je moguće da je u ovoj priči Pekot živ i zdrav, kada je u ZS #705 dobio metak u čelo? Toninelli je 2007. godine dao intervju talijanskom sajtu "Spirito con la scure" u kojem nam daje svoju verziju priče. On kaže da to nije bila njegova krivnja, nego Ferrijeva, koji je nacrtao spornu vinjetu na kojoj je Pekot upucan u čelo. Jer da je to stvarno tako stajalo u scenariju, onda bi on na licu mjesta umro, a mi ga u sljedećim kadrovima vidimo živog, gdje stavlja ruku na čelo dok posrće po kamenjaru. Toninelli opisuje Ferrija kao iznimno talentiranog i brzog crtača kojemu striktno pridržavanje scenarija nije jača strana. U svakom slučaju bilo bi zanimljivo čuti i Ferrijevu verziju ove priče, tko zna, možda bi se razlikovala od ove. ;)
  • U Dnevniku su opet kidali stranice, njih ukupno 14. Zanimljivo, u jednoj su situaciji, i ne želeći, pomogli da scenarij bude još bolji. U epizodi "Konačni obračun" poslije 18. stranice u originalnom izdanju slijedi još jedna tabla gdje Zagor govori Doku da će zauzeti utvrdu. Budući da je ta tabla kod nas izostavljena, mi ne znamo što je točno Zagor naumio provesti, tako je cijela situacija puno napetija i zanimljivija.
  • Na 45. str. "Vatrene vode", Ferri je Čiku zaboravio nacrtati masku na glavi u drugoj vinjeti.

Svako pravilo ima svoju iznimku, svaki zakon ima svoju "rupu", tako i pravilo da su priče s prodavačima alkohola loše. Od par nevažnih švercera pa do raspada Zagorovog kraljevstva i natrag. A "natrag" je lakše reći nego napraviti, jer zadatak je toliko težak i kompleksan da iziskuje više nego što naš junak može podnijeti... ali o tom potom.

Prva vinjeta – idila na selu, Zagor i Čiko uživaju u mirnom objedu sa svojim prijateljima, kad li na vrata nahrupi živa sila sastavljena od pijanih Indijanaca i njihovih tomahawka. Zagor na to kaže: - "Ne znam odakle si ali bolje da si tamo i ostao! " i poletje sjekira zrakom! U ovoj se sceni očituje premoć i apsolutna sigurnost u sebe i svoju snagu, koja će kasnije itekako doći u pitanje.

Nakon svih okršaja naši junaci stižu u utvrdu gdje Čiko susreće Psetanca, a Zagor se u međuvremenu dogovara sa svojim starim prijateljem, pukovnikom Bragom, kako se riješiti sitnih švercera koji su prouzročili prijašnje nemile događaje. I sve bi bilo u redu da, malo kasnije, častohlepni poručnik Oford nije napravio neviđenu glupost zbog koje su dvojica Indijanaca, Ugašeni Kotao i Crno Koplje, poginula.

Duh sa sjekirom, ni ne sluteći, što se "valja iza brda", ponovno hita u utvrđenje, s već spremnim planom da preduhitri (ne)izbježnu odmazdu, pun nade da će Brag kazniti krivce, a kad tamo u komandantovoj kancelariji - Oford! Već nakon par riječi Zagoru pada mrak na oči i jedva se savladava da mu ne razbije zube! Na kraju mu govori da će oni dvojica srediti račune, ukoliko uopće prežive sljedeći dan!

Izlazeći iz utvrde sruči mu se na leđa sva težina situacije...

Ove dvije vinjete su razlog zbog kojeg vi danas čitate ovaj tekst. To je prva stvar koja bi mi pala na pamet kada bi se prisjetio ove priče. Izraz na Zagorovom licu bi me svaki put iznenadio i začudio. Kod njega smo naviknuli gledati sve, samo ne frustraciju i tjeskobu. To je vrlo slično onome što mi proživljavamo iz dana u dan.

U stvarnom svijetu naše se pretpostavke (pre)često ne ostvaruju, stvari se zakompliciraju, zagorče nam život u tren oka. Frustrirani zbog nevolje. Tjeskobni zbog budućnosti. Mi jako dobro znamo da je moguće i ne-uspjeti. Upravo to doživio je Duh sa sjekirom. On je itekako svjestan s čime će se sve morati suočiti da bi spasio svoje životno djelo, zna koliko će ga to koštati i nije mu svejedno. Sudbina mu je bila jednako gorka i nepredvidiva kao i nama. Ako nam je ikada bio sličan, to je upravo sada. Jedan od najboljih kadrova ikad!

Nakon predaha od napetosti u prvih dvadesetak stranica druge epizode (ZS#853), dolazimo do središnjeg i najvažnijeg događaja u ovoj priči.

Dvoboj na proplanku Četiri vrha

Vjerojatno bi Zagor na skupu poglavica uspio dobiti neku vrstu odgode, ali dogodilo se nešto što nije racionalno očekivao, ali je mogao naslutiti u tjeskobnim osjećajima koji su ga obuzimali. Iz mnoštva izlazi ni manje ni više nego Pekot. Odlučan u namjeri da ga pobijedi i ponizi.

Brzo je shvatio kako Duh sa sjekirom razgovara s poglavicama, tako, na svaku retoričku akrobaciju on odgovara još žešćom ili barem jednako efektnom. Na kraju pred zabezeknutim Indijancima istresa hrpu pušaka. Čak i oni neskloni nasilju pokleknuli su pred očevidnošću željeza. Zagoru nije ostalo ništa drugo, osim da Pekota brzopotezno ukloni sa scene. Kad gori pod nogama sredstva se ne biraju. Ali kao i u prethodnim situacijama i ovaj mu se plan izjalovio. Ovog je puta njegov protivnik bio spreman.

Sama bitka počinje prije fizičkog obračuna, jer Pekot jednako kao i Zagor zna da treba ostaviti snažan dojam na poglavice. Možemo reći da se protiv Duha sa sjekirom bori njegovim vlastitim oružjem – teatralnošću. Zahvaljujući Pekotovom zahtjevu da se ne bori u odjeći "bljedolikih", mi imamo priliku zaviriti u misli Duha sa sjekirom u trenutku egzistencijalne krize i vidjeti kako se nosi s tolikim teretom.

Koliko god se nekome činio banalnim ovaj unutarnji monolog, ovo je za mene najvažniji dio priče. Svi jadi Duha sa sjekirom su sadržani u ovim trenucima. Pritisnut težinom događaja, sam, na vjetrometini.

Dvoboj očekuje trezveno, duboko realan, ali sa strepnjom, ne pokušava sebi lagati. Pođemo li malo dalje i uhvatimo li ton tih rečenica usudio bih se reći da se tu negdje kriju tragovi pesimizma. Ne može pobjeći od tjeskobe koja ga je obuzela prilikom izlaska iz tvrđave. A Pekotovo mu ponašanje samo potvrđuje sumnje. Ako ne uspije, nevina krv će poteći darkvudskim potocima. Već u prvoj izmjeni udaraca, Pekot ga uspijeva poniziti odričući se prednosti koju je stekao. Nedugo zatim dogodilo se ono što je naslućivao. Drogirani Duh sa sjekirom nije imao nikakve šanse naspram protivnikovih šaka. Da bi trijumf bio potpun, njegovo poluživo tijelo je bačeno u šumu.

Okolnosti "pada" Duha sa Sjekirom

Svako toliko se u određenom vremenskom razdoblju pojavi vrijeme krize. To se može "namirisati" u zraku, osjetiti u duševnim raspoloženjima ljudi. Zagor je pažljivo odabrao mjesto i vrijeme, ali nije znao, da je to isto učinio i njegov protivnik. Skup na proplanku Četiri vrha spada u posebnu, obrednu vrstu vremena. Na njemu se nalaze svi predstavnici plemena, svojevrstan "parlament" Darkvuda. Ako je Zagor na ovakvoj svečanosti, bio ustoličen za vladara, jednako tako svaki put postoji mogućnost da bude svrgnut.

Kod Indijanaca vlast je duboko prožeta religijom. Poglavica mora dobiti legitimitet od vrača. Duhovno ima prednost nad svjetovnim. Zagor se, uz neke izmjene, ipak drži zadanih okvira. Nema posrednika, nego se direktno poziva na Manitua. Po dvjema stvarima Indijanci trebaju biti uvjereni u istinitost njegovog "poslanja". Njegova prvotna legitimacija jesu "natprirodne" sposobnosti koje se manifestiraju nevjerojatnim pojavljivanjima na skupovima. Drugi dio legitimacije jest fizička superiornost nad svima ostalima i upravo ga je to umalo koštalo glave.

Pekotova motivacija je jasna, osveta, ali ne bilo kakva. On je u svojoj psihozi otišao korak dalje. Nije dovoljno ubiti Zagora nego mora uništiti i njegovo djelo. Običan čovjek u životu ne uspijeva ostvariti više od malene kuće i svoje porodice. Zagorovo "potomstvo" je cijeli Darkvud, njegova "duhovna djeca" su svi oni koji žive u njemu. Ako bi Pekot ostavio Darkvud da živi, on bi na neki način ostavio i dio njega na životu.

Zajedništvo, žrtva, život

Svi su se najveći izazovi odigrali te noći u blizini proplanka Četiri vrha. Drogiran i premlaćen, trebao je zauvijek nestati, ipak, smrt je još jednom uzmakla pred njim. Pekot je personifikacija negativne energije koja je u tom trenutku dosegnula točku ključanja. Toninelli je upotrijebio arhetip žrtve, otkupitelja. Zagor je te večeri ponio najveći teret na svojim leđima, ali on kao jedinka nije bio dovoljan. Sila protiv koje se borio, mogla je biti poražena jedino zajedništvom. Da bi Darkvud bio spašen svaka pojedinačna individua morala je biti simbolički zastupljena.

Fici, točnije njegovo bogatstvo se pokazalo spasonosnim za Patrika Wildinga dva puta. Prvi puta, ono je bilo razlog zbog kojeg je Fici promijenio život, postao lutalica, i na taj način spasio život mladom Patriku. Drugi bi puta Pekot ubio Zagora na licu mjesta da nije bilo tog istog bogatstva.

Čiko je oslobodio svog prijatelja. Psetance je skoro poginuo odvlačeći Zagorove protivnike sa sobom. Ali, ravnoteža je postignuta tek kada je princip moći poništen u svojoj suprotnosti. O samoj je niti visio život Duha sa sjekirom. I tko ga je spasio? Najkrhkiji, najnemoćniji stanovnik Darkvuda. Bogalj, onaj koji je odbačen iz zajednice. Zamijenjene su uloge, kralj Darkvuda u tom trenutku je potpuno bespomoćan, a starac, postaje apsolutni gospodar života Duha sa sjekirom.

Te je večeri Zagor, samom činjenicom što je preživio, slomio kičmu svemu onome što je omogućilo Pekotu da "ispliva" na površinu. Zlo je izgubilo snagu jer su Duh sa sjekirom i stanovnici Darkvuda bili spremni podnijeti žrtvu.

Sve poslije toga bio je "mačji kašalj". Nakon što se oporavio, Zagor je, uz pomoć svojih prijatelja trapera, smislio plan kako da zauzme tvrđavu i postavi klopku Indijancima, koji u petnaestak dana otkako je Duh sa sjekirom poražen ipak nisu dobili cijelu pošiljku oružja. Pekot i njegovi ratnici potom padaju u zamku, a Zagor ga pred svima želi pobijediti u (poštenom) dvoboju i tako vratiti izgubljeni autoritet. Pekot se ponovno pokušao poslužiti trikovima da bi eliminirao Duha sa sjekirom, ali ovaj put mu to ne polazi za rukom.

Zaključak

Sigurno Toninellijeva najzrelija priča. Ovo je u idejnom smislu "prolog" nečega mnogo goreg što će se Zagoru dogoditi tek kada krug života izgubi svoj centar. Postupci protagonista ove priče nisu u potpunosti autonomni, nego ovise o silama van njihove kontrole. Problem s kojim se Zagor suočio prelazio je njegove snage i bio bi pokleknuo pred izazovom da prijatelji nisu bili uz njega. Kroz to nam je Toninelli neizravno uputio nekoliko poruka. Ljudska osoba je apsolutno vrijedna bez obzira na rasu i društveni položaj. Čovjek sam za sebe je apsolutno nemoćan, pa makar bio i kralj Darkvuda. Afirmirao je ideje dobrote, solidarnosti i prijateljstva. Također, Zagorovo poniženje nije bilo bez razloga. Ono ga je podsjetilo da se usprkos svojim izvanrednim sposobnostima, nema pravo stavljati iznad drugih.

Dopadljivost ove priče se krije u likovima koji su bliski stvarnosti u nutarnjem, paradigmatskom smislu; ljudskim emocijama, strahovima, tjeskobama prezentiranim u Zagorovom svijetu, mnogim nitima radnje koje se isprepliću i nadopunjavaju. Ove priče se ne bi postidjelo ni Nolittino zlatno razdoblje.

A kad smo već kod Nolitte, moram spomenuti Čika koji je imao genijalnih momenata u priči, a dva se posebno ističu. Tako je u utvrdi nastao pravi kaos kada je "Zver iz Gvadalahare", pokušala osvojiti srca i pare gledatelja. Očajni Čiko na koljenima moli Oforda da ga ostavi u sigurnosti tvrđave, pa mu kaže: "Biću konjušar, praću prozore, glancaću vam čizme, brisaću prašinu s vaših brkova, rezaću vam nokte na nogama..." a ovaj neće pa neće, tada je Čiku prekipjelo, pa ako neće milom onda će silom. Na kraju je završio u najsigurnijem dijelu utvrde, zatvoru! :D

U osamdesetima su se neke stvari promijenile. Ferrijev crtež je postao ekonomičniji, izravniji i nešto hladniji. Svi su se ključni dvoboji tog perioda odigrali na tamnim, samotnim, stjenovitim krajevima. Ferri nas ni u ovoj prilici nije razočarao, stvorio je pravi ugođaj za još jednu bitku gdje je Duh sa sjekirom usprkos svemu izvojevao pobjedu.

Naprijed

ZG ZS 844/845 Pleme Sauka

ZG ZS 866/867 Tajna na mapi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    06.08.2009
    17:23:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fantasticna epizoda i dobar primjer kako se od jedne obicne teme koja se primjenjivala vise puta, moze napraviti jedan vrhunski strip. Ono sto na pocetku lici na jos jednu pricu sa krijumcarima alkohola ,kao i jednim negativcem koji zeli vlast i da se obogati, pretvara se u jednu od najboljih prica te vrste. Legendarne  i emotivne scene kada Zagor gubi u dvoboju i pretrpi ponizenje. Jos nikad prije ili poslije Zagorov poraz nije ostavio ovako dubok utisak kao u ovoj epizodi! Ova prica je svakako dobar primjer da ne mora uvijek da bude nesto novo da bi ispalo fenomenalno. Ferri bez primjedbe.
    06.08.2009
    19:29:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlicna prica, i jedva cekam da je opet procitam.Jedna od vrvnih u ono vreme kad je izasla,a bogami i danas.
    06.08.2009
    20:31:00 sati
    bitola
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Sjećem se dobro kad sam ovu priču kupio na kiosku i strepnje nakon "Ratnik Pekot".Darkwood u opasnosti, a Zagor poražen u dvoboju, ranjen, posramljen, u biti na dnu..A onda nakon tjedan dana uzmem konačni obračun, i eto Zagora u krevetu , u limbu između života i smrti, a nakon toga ipak izlazi kao pobjednik, njega mu je baš dobro došla i on se brzinski vraća u formu te vraća mir i blagostanje u Darkwood..Akcija od početka do kraja i možda i najbolja Toninellijeva priča uz dobar Ferrijev crtež .Bilo bi ok kad bi izašla u oda-branim pričama VČ.
    07.08.2009
    10:50:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    jako draga epizoda,dugo mi je trebalo da je kompletiram,bilo je leto 1987 kad sam je kupio,tacnije kad su mi roditelji kupili.ali nisam imao prvi nastavak a ni treci samo drugi,tek kasnije sam nabavio ostatak.super prica i ferri odlican,srecna stara vremena.
    07.08.2009
    18:39:00 sati
    dzoni
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Tonijev pokušaj da stvori vrhunsku kvalitetu zapeo je na pola puta, dobra priča, sa manjkavostima u scenariju, koje kvalitetan crtež može pokriti... sve u svemu, dobro!
    08.08.2009
    00:33:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • bristova

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Jedan od boljih Zagorovih stripova. Sjećam se kako sam jedva čekao zadnji nastavak. A još da ekipa iz Dnevnika nije izrezala stranice...
    09.08.2009
    12:00:00 sati
    bristova
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Toninelli je u ovoj epizodi odlicno odradio posao!!!Iako je ubacio dosta likova nema neke bespotrebne price vec je strip prepun akcije i cita se u jednom dahu!!!Svi ovi likovi se medjusobno preplicu i po meni cine jednu fantasticnu cjelinu u kojoj se tacno zna ko sta radi!!!Ferri kao i inace u ovom periodu fantastican!!!Naslovnice su isto odlicne,posebno mi se svidja prva!!!
    10.08.2009
    01:41:00 sati
    kandraks
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    odlična priča kao i crtež, iz naivne tematike odličan zaplet i razplet...Ferri na vrhuncu, naslovnice odlične...jedva to čekam u Ludensovu izdanju.
    10.08.2009
    10:17:00 sati
    teller
    uredi
  • magirus

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlican je Toninelli. Ovakve price Burattini nikada nece napisati.Zamerka Ferrijevom crtezu. Nije dobar. Pogledajte onaj panj koji baca na mladjeg Fitzgeraldakoji ga kao grančica pogadja u ruku
    15.08.2009
    14:40:00 sati
    magirus
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Pogledaj kontrarecenziju...
    15.08.2009
    23:21:00 sati
    solar
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Toninelli u jednoj od najboljih inspiracija, da je barem više ovako dobrih epizoda napisao. Crtež je odličan ali naslovnice su mogle ipak biti malo spektakularnije.
    20.10.2009
    19:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    evo solidnih sedmica za jednu dobru krijumčarsku priču, a komentar je potaknut brdarovim, ha ha, 'plan koji nitko ne može prozreti' - bravo majstore
    18.12.2009
    22:05:00 sati
    ken2
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je Zagor koga volim i Zagor koji je u stanju da me dobro emotivno protrese, sto je i odlika svakog dobrog stripa. Tonineli pravi od obicne i jednostavne price jedan klasik koji sigurno spada u 10 najboljih Zagora. Sada kada malo bolje razmislim mislim da mi kod novog Zagora upravo nedostaje taj emotivni deo, koji je postojano kod Nollite,Toninelija, Castelija i Scalvija. Setimo se Zimske Zmije, Terora Seste Planete, Slepila, Vuka Samotnjaka, Zrtve Ki Noah...To je ono cega sve manje i manje ima u novim epizodama, u kojima vam nije ni do koga stalo, pa cesto ni do samog Zagora. Treba nesto promeniti, definitivno, da bi se opet objavljivali ovakvi klasici.

    14.01.2010
    08:59:00 sati
    tiberije
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    jedna od najboljih zagorovih prica

    23.01.2010
    12:59:00 sati
    vknez
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Najbolji rad Toninellija o Zagoru.Odličan primer kako obična priča o krijumčarima vatrene vode može da se svojim kvalitetom izdvoji iz gomile sličnih.Volim ovakve epizode gde je Zagor u jednom trenutku na kolenima (slično kao u "Sedmoj rundi").Ferri standardno dobar.

    26.01.2010
    14:44:00 sati
    Fergal
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U mom slučaju nostalgija najviše igra. Kad se sjetim koliko mi je bilo teško kad je Zagor bio ponižen i pobjeđen. Srce mi se paralo. Na kraju je pravda pobjedila. Ahjak!

    Edit - sa 9,8,10,9, 90% dižem na 100%

    Ovo je Toninellijevo remek djelo. Uspio je od svojih klasičnih i neatraktivih tema napraviti epsku priču.

     

    19.01.2011
    13:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zeljko Ferri

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Secam se da sam odmah primetio na naslovnici Vatrena Voda da razbojnik ima 6 prstiju. :D

    23.07.2011
    09:40:00 sati
    Zeljko Ferri
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.12.2011
    00:05:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    ovakvog sam Zagora zavoleo

    21.12.2011
    11:05:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Po meni jako dobra priča, scenarij vođen idealno, napetost, Zagorov poraz, pa dizanje iz pepela. Jedan od stripova koji se čitaju u dahu u očekivanju preokreta. Crtež idealan, naslovnice vrlo dobre.

    21.12.2011
    13:48:00 sati
    kucak
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Odlicna epizoda, sve je ovdje u klasicnom stilu Zagora: pijani indijanci, tupavi generali, porazen Zagor koji se kasnije vraca za osvjetu, i tako dalje.  Pekot je zanimljiv protivnik za Duha sa Sjekirom, i podsjeca me na (malo slabiju) verziju Zimske Zmije, pogotovo u obliku.  Njegov dvoboj sa Zagorom je fino uradjen, a takodje i njihov drugi susret, na pred kraju trece sveske.  Crtez Ferrija je odlican, a naslovnice su veoma dobre.  Onaj general koji je bio ponizen i istjeran iz vojske ce se vratiti kasnije u serijalu, u prici "Ugasarov Ultimatum/Odlozena Osveta", koja je isto tako zanimljiva epizoda.  Sve price u kojima se Zagorovi bivsi protivnici vracaju su interesantne, a pogotovo one iz ovog doba.  

    24.12.2011
    18:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Bojan1981

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Da li neko zna pravi razlog zasto je Dnevnik uopste izostavljao neke stranice? Inace, super prica, ponovo sam je procitao pre neki dan!!
    25.12.2011
    08:10:00 sati
    Bojan1981
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odličan crtež, odlična priča, nije savršena, ali ima ono nešto što današnje epizode nemaju. Sviđa mi se zadnja naslovnica, ostale su tako-tako.

    10.01.2012
    23:23:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Ovo je sve več viđeno po sto puta. Ali istina je, da ima sve što je tipično za Zagora. pojavljivanje pred indijancima, borba i poraz od buntovnog indijanca (Pekot u uvom slučaju), kojeg na kraju u drugom dvoboju pobjedi, traperi, indijanci, zao general, koji sliči na lik iz Tex Willera (Čovek kustur i slične epizode). Sve je dobro zmiksano skupa ali ništa novo. Ovo nije priča, kojoj bi se vračao.

    21.05.2012
    10:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    20.07.2012
    18:29:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    27.12.2012
    02:06:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.03.2013
    16:56:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kako je rekao recenzent od glupave i prežvakane ideje nastala je jedna od najboljih Zagorovih epizoda meni lično u top 20.

    22.09.2014
    18:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    29.03.2015
    20:38:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    01.01.2016
    14:30:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Najdraza epizoda u djetinjstvu, zbog ovakvih epizoda sam se zaljubio u Zagora. Ponovno citanje me nije razocaralo, dapace citao sam bez daha, kao i u djetinjstvu. Odlicna priča i odlican negativac. Meni top deset Zagora.

    16.01.2016
    17:31:00 sati
    Minotauro
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLIČNO!!!

    Priča ne odskače ničim novim ni izvandarkwoodskim, ali sadrži sve esencijalno što Zagor jest.

    Toninelli maestralno pripovijeda i daje dovoljno prostora maestru Ferriju da pokaže zašto je crtački tata-mata serijala.

    Može u "Top 20" serijala.

    20.08.2016
    16:36:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Možda i najsloženija Toninellijeva priča, njegov vrhunac. Hrpa zanimljivih likova i scena, redaju se neprekidno.

    09.10.2016
    23:43:00 sati
    caramba
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ovo je jedna od epizoda na kojoj sam davnih dana maltene naučio čitati.. Onda sam ju pročitao prvi put u izdanju Zlatne Serije, a sad sam je pročitao drugi put u izdanju Ludens extra.. I moram reči da je ostavila više-manje isti dojam na mene.. Odlično  :)

    Ovo je idealan primjer epizode kada se od obične prožvakane radnje i od običnih negativaca koji nemaju nikakve posebne moći, napravi jedna odlična, zanimljiva, napeta epizoda..

    Crtež je jako dobar, Ferri standardno odličan.. Bez zamjerki.. A naslovnice upečatljive, dojmljive.. Posebno je dojmljiva naslovnica zadnjeg nastavka, "Konačni obračun", gdje se majstor Ferri maestralno poigrava sa prodiranjem svjetlosti kroz šumu..

    11.10.2016
    08:00:00 sati
    allessi
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    19.10.2016
    21:28:00 sati
    Koresh
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Toninellijev akcioni i emotivni vrtuljak.  Dokaz kako se i od malih tema može napraviti velika priča. Ferri nepogrešiv. Maestralno.

    31.10.2016
    23:23:00 sati
    ike666
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    23.11.2016
    21:51:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Nedavno sam, pišući komentar za neku drugu recenziju, kritizirao Toninellija, i pročitavši po prvi put ovu epizodu, pokajao se. Skidam kapu!! Više ga neću uzimati kao primjer lošeg scenarista!

    Ova priča je u rangu najboljih Nolittinih priča. Kod mene nema faktora nostalgije, jer nisam ovo čitao kao dijete, pa moja impresioniranost ovom epizodom dodatno dobiva na težini. Ima malih scenarističkih manjkavosti, ali možda je i Ferri tome kriv. Ferri nije nepogrješiv (daleko od toga), ali je maestralan.

    P.S. Na recenziji piše da epizoda ima 258 stranica, a ja u Ludens izdanju izbrojao 294!! To bi značilo, ako je podatak iz recenzije točan, da je izbačeno čak 36 stranica u ZS izdanju, a ne samo 14 kako je naznačeno u recenziji. Nemam ZS izdanje, pa ne mogu provjeriti. Logičnije je da je krivo upisan broj na recenziji (258 umjesto 285, jer veći broj odgovara trima sveskama). U svakom slučaju, mislim da će svi, pročitavši ju u kompletnom izdanju s puno kvalitetnijm otiskom, imati još i bolje utiske.

    25.11.2016
    15:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Za mene ništa izvanserijsko. Epizoda u koju je nabacano puno likova i sve prije viđano, od problema s isporukom alkohola i poručnika usijane glave, preko pobune Indijanaca u želji za osvetom do Zagorova poraza "nelegalnim" načinom.

    Najviše me smetaju olaka kajanja Indijanaca i "spas u zadnji čas". Ta kajanja su baš vrijeđanje i njih kao naroda i čitatelja. Napadnu u želji da dođu do alkohola, Zagor im opali koju šaku i sredi dostavljače i oni se odmah kaju i pričaju da su se ponijeli kao mala djeca kad su posegnuli za alkoholom. Ček, zašto? Zatim, Zagor sredi Pequota a oni odmah "Bili smo glupi kad smo pošli s Pequotom, nismo smjeli to učiniti. Oprosti nam.". Stvarno vrijeđanje inteligencije, ali autoru očito najbezbolniji način da se okonča priča. Ipak, Indijanci su odlučni i ponosni ljudi i nemoguće da se tako kenjaju na svoje odluke. 

    Zatim ona pucanja grogiranih i friško nokautiranih Indijanaca Zagoru u leđa, što posebno Toninelli voli. Zagor razvali nekog šakom, ovaj padne na pod i odmah se Zagor okreće te počinje neku priču s trećom osobom ne uzevši oružje koje je Indijanac imao. Onda se ovaj digne i kad htjedne pucat u leđa stigne "spas u zadnji čas", ovdje u liku Doca Lestera. Baš prije par dana viđeno u Toninellijevoj epizodi "Kapetanova tajna". Izgleda da on to posebno voli.

    Zanimljivo kako je Zagora onaj stari i sakati Indijanac spasio, kako piše u samom stripu, usred noći. Malo se Toninelli zaigrao tu i zaboravio koje je doba dana a poslije Indijanac priča Zagoru da je tada provjeravao svoje zamke za životinje. Da, da, jesi, u 02:00 si provjeravao. Dakle, "spas u zadnji čas", poglavlje drugo.

    Ništa posebno, braćo, olako prelazite preko ovih grešaka... a bilo ih je još, ali nisam zapisivao.

    Svidio mi se taj lik Psić, ne sjećam se kad su se s njim prvi put sreli a onaj s kim su na početku bili sliči na Alberta Parkmana iz prvog Rakosijevog pojavljivanja. 

     

     

    08.12.2016
    17:40:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    S obzirom na tematiku nikad ne bih rekao da će ovo biti tako dobra priča. Inače niti ne volim kada je u nju ugurano puno likova i kada radnja često preskače s jednog mjesta na drugo, ali ovdje je Toninelli to tako dobro posložio da se ne mogu pronaći neke veće zamjerke. Istina da postoje neki klišeji koji se ponavljaju dosta puta u serijalu, kao onaj da Zagor često okreće leđa protivniku koji leži na tlu, ili da uvijek u zadnji trenutak naiđe netko tko će ga spasiti od smrtonosne opasnosti. Čak pretpostavljam da je ideja o odbačenom starcu koji spašava Zagora od pume uzeta iz priče Ljudožderi iz Green Spota jer tamo postoji jako slična situacija. Uzet ću kao olakotnu okolnost da se takvim stvarima želi povećati napetost do maksimuma, ali u budućnosti bi scenaristi stvarno trebali voditi računa o tome da se previše ne ponavljaju. Što se tiče likova, oni su precizno odabrani i svakom je dodijeljen dovoljno važan zadatak kako bi opravdao svoju ulogu u scenariju. Assalonne zvani Psić je bio potreban da u 2 navrata odglumi Zagorovog dvojnika, iako sam se iznenadio što se Toninelli sjetio baš njega koji je u Tajanstvenom jahaču prikazan većom šeprtljom od samog Chica. Braća Fitzgeraldson su imala zadata da odvedu Zagora daleko od Darkwooda jer se u isto vrijeme njihova vlastita korist poklapala sa Pekotovim planovima pobune indijanaca. Teško mi je reći koja je priča bolja; ova ili ona prijašnja u kojoj se Pekot prvi puta pojavio. Jedno se ipak mora priznati, ovdje je on dobio veću i važniju ulogu za razliku od one ranije kada je ista bila namijenjena za Jednookog Jacka. Tada je vjerojatno trebao biti pogođen samo u rame a ne u glavu, i nikada nećemo saznati tko je tu u stvari pogriješio, scenarist ili crtač. Sada je barem sigurno da ga više nećemo vidjeti s obzirom da su ga izbušili kao sito. Uglavnom, njegove obje borbe sa Zagorom su ovdje dobro izvedene, bio je tvrda kost i lukava lisica u isto vrijeme pa ga se može svrstati u važnije Zagorove protivnike. Na početku sam bio pomislio da bi pukovnik Bragg mogao biti problematičan u odnosima sa indijancima jer njegova faca malo vuče na negativca, ali ubrzo sam vidio da sam se prevario. Ta pukovnikova ozljeda nakon koje je zapovjedništvo nad izvidnicom preuzeo oholi poručnik Offord me podsjetila na jednu staru priču sa početka serijala (zaboravih joj ime) gdje se dogodila identična situacija sa nekim drugim časnicima. 

    Još bolji od same priče mi je crtež Ferrija, pogotovo su me se dojmile scene u mračnoj šumi nakon Zagorovog poraza od Pekota, njegove halucinacije izazvane drogom i susret sa pumom. Naslovnice su vrlo dobre, iako treba priznati da indijanac na drugoj više liči na Red Warriora nego na Pekota. Vjerojatno je u pitanju Gregor, samo što mi to nema prevelike logike jer se Zagor s njime nije susreo u otvorenom dvoboju kao što je prikazano na samoj naslovnici. 

    04.05.2017
    16:52:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Kompleksna priča, za koju ni ne slutiš da će od klasičnih tema šverca cuge i oružja izroditi Zagorov pad, ali i uzdignuće. Još jedna draga iz djetinjstva.

    25.04.2018
    12:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 10, 7

    Nekako mi nije baš legla ova priča. Negativci se pojavljuju i mešaju nasumično poput špila karata (Pekot, Gregorio, Bloč, braća Ficdžerald). Pozitivci isto tako (Čiko, pukovnik Brag). Rastrzan scenario se vadi iz bule nizom zanimljivih događaja i scena koje su kasnije postale antologijske.

     

    Kod Zagora u svakoj epizodi imamo "očekivana" preterivanja koja izmiču bilo kakvoj logici, te smo i ovaj put "počašćeni" Zagorovim planom o isterivanju vojske, a navlačenju indijanaca u tvrđavu sa rušenjem balvana iza njihovih ledja jer je predvideo da će Pekot baš tu da postavi eksploziv. Odavno mi ne smetaju takve "sitnice" :)

    09.07.2018
    20:48:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    03.08.2018
    19:45:00 sati
    Gris
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Vrlo dobra i duga epizoda.

    16.08.2018
    13:22:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Za ovu epizodu ne mogu reći da je loša, ali ne mogu je ni uvrstiti među najbolje (trenutno drži 20. mjesto na sajtu, ne računajući Chico specijalce). Dapače, ovo je za mene prosjek. Ima doduše ona svojih svjetlih točaka, za mene je to npr. onaj dio s jednonogim Indijancem i Zagorove halucinacije, ali ukupno gledajući ipak solidno i ništa više od toga. Možda je najbolji opis ove epizode da se nikako nisam mogao uživiti, unijeti u priču.

    25.12.2018
    11:26:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 10, 6

    Vrhunska epizoda! Višeslojna priča koja se prati na nekoliko razina, iako bazirana na već toliko puta viđenim i ispričanim pričama, što jasno govori o kakvoj se onda odličnoj epizodi radi.Crtež odličan, a naslovnice je najbolje ne komentirati.

    16.06.2019
    16:53:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Zagor Extra
    262: Vatrena voda (od 17 str.)
    263: Ratna staza
    264: Trgovci oružjem
    265: Tajna jedne karte (do 23 str.)

     

    Krijumčari alkohola došli su u Darkwood narušavat mir, prodavajući indijancima "vatrenu vodu". Zagor sprječava kriminalce, ali nevoljama ipak tu nije kraj..

    Kad sam vidio da kronološki sljedeća priča nosi naziv "Vatrena voda", pomislio sam da se radi o nekakvoj priči kakvih je dosta bilo dosad u serijalu. Nakon zlatnog doba i nekih kultnih, bezvremenskih klasika, nije mi bilo jasno da u ovom dijelu serijala opet ide priča sa tamo nekim običnim krijumčarima alkohola. Pomislih, možda jednostavno nije bilo ideje u tom trenutku i priča je tek tu da popuni prostor. 

    Ali kako sam se prevario. O daaa. I to pogotovo kad u priču uđu još dva lika, ni manje ni više, već nećaci Wandering Fitzya. Iako se i njih Zagor brzo otarasio, tek prava nevolja stiže u protivniku koji je "uskrsnuo". Protivnik koji sklapa savez sa ovim zlikovcima sa početka priče. Radi se o Pekotu, liku kojeg smo imali prilike vidjet u trećem pojavljivanju Jednookog Jacka. I tu se stvari mijenjaju, ide sve nizbrdo po našeg junaka. Doveden je u situaciju da skoro izgubi svoju reputaciju koju je mukotrpno gradio godinama u Darkwoodu, ali i da dođe do masovnog pokolja indijanaca. Moram priznati da se ne sjećam kad je Zagor bio ovako bespomoćan i u takvoj, teškoj situaciji.

     

    Naravno, treba spomenut i iznimno antipatičnog poručnika Offorda, koji je i pokrenuo cijelu ovu lavinu nesretnih događaja. Scenarist ga je odlično okarakterizirao i uspio u tome, jer me taj lik dobrano uspio naživcirati.

    I na scenu nastupaju Zagorovi prijatelji traperi, koji su tu kad je najteže i bez kojih Zagor ne bi mogao ostvariti planove koje je zamislio da sredi ovu dosta zamršenu i zapetljanu situaciju. Kao i u životu, kad dotakneš dno, dalje više ne možeš nego samo prema gore. Tako i Zagor, dolaze napokon povoljni trenuci za njega i stvari se polako okreću u njegovu korist. I to već počinje kad se ekipa tih sitnih kriminalaca međusobno poubijala, tako da je ostao još jedan, onaj najvažniji protivnik za samo finale ove priče. Za konačan okršaj.

    Šarolika lepeza Zagorovih neprijatelja u ovoj priči, a opet sa druge strane, i njegovi najvjerniji prijatelji. I Psić je tu, na zanimljiv način vraćen u ovu priču, i on je dao svoj doprinos. Zagorova razmišljanja, oni njegovi unutarnji monolozi, izvrsno. Puno je diglo samo atmosferu i težinu situacije u kojoj se nalazio naš junak. Treba spomenut i Čika kako je našao načina da dospije u zatvor, jedino sigurno mjesto u tom trenutku za njega. Sjajno se snašao i dobro sam se nasmijao na tu scenu.

    Ukupni dojam je jako dobar, stvarno sam se oduševio i lijepo je to sve na kraju ispalo. Bravo Toninelli, bravo Ferri! Visoke ocjene zasluženo, Zagor kakvog volim!

    09.08.2019
    09:54:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Ovakvu priču smo vidili već najmanje 10 puta, što očekivati od naslova Vatrena voda i Trgovci oružjem?. Ali iznenađenje! Ono što je posebno kod ove priče je što je Toninelli ovu hrpetinu klišeja (poput uobičajenog umišljenog poručnika, pojavljivanja Zagora na skupu, poraza Zagora pomoću trika itd.) služeći se mnoštvom zanimljivih likova sklopio u jednu napetu i zanimljivu cjelinu što je vjerojatno i svrstava u top 5 dotičnog autora. Najsmješnija scena mi je ona s vojnicima i navijanjem kad su se Zagor i poručnik tukli, to moram izdvojiti... A nije ni ovaj put moglo bez scene kad negativac na kraju pokuša pucati u leđa Zagoru, dokle će Toninelli više musti tu scenu pitam se...

    16.04.2020
    08:17:00 sati
    mpavin
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Potres
      Kod: AF SS 416
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 12.8.2020. 1:20:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 306
    • Makakaraua
      Kod: MN LIB 58
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 10.8.2020. 23:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 518
    • Indijanska princeza
      Kod: KM ZS 1000
      Ocjena: 100%
      Vrijeme: 9.8.2020. 15:10:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 482
    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 1161
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 545

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3008
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2526
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1544
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1245
      • Povratak Zimske Zmije
        Kod: ZG VCZS 20
        Ocjena: 91%
        Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1161

      Aukcije

      Forum