Hagotova moć

Zagor

ZG ZS 888/890 | 203 str.

Zagor i Čiko na molbu pukovnika Medenbruka kreću u potragu za njegovim sinom Volterom koji je nestao na proputovanju kroz divlji zapad, ne sluteći da ih čeka užas kada stupe na tlo Novog Salema...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ubojica od kamena
    ZG LEX 270
  • Noć potopa
    ZG LEX 271
  • Žrtveni hram
    ZG LEX 272
  • Mračna predskazanja
    ZG VEOP 15
  • Mračna slutnja
    ZG ZS 888
  • Smrtonosna potraga
    ZG ZS 889
  • Hagotova moć
    ZG ZS 890

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'assassino di pietra
    ZG SR 263
  • La notte del diluvio
    ZG SR 264
  • Il tempio del sacrificio
    ZG SR 265

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je objavljivana u Italiji od 6. do 8. meseca sada već daleke 1987.
  • Zbog poznate ’’Dnevnikove’’ politike kasapljena stripova bilo je potrebe da i Branko Plavšić (po slobodnoj proceni vašeg recenzenta) uskoči i oslika naslovnicu ’’Mračne slutnje’’(ZS 888).
  • Kada smo već kod ’’Dnevnika’’ vredi pomenuti i činjenicu da su uspeli da originalni prevod naslova priče ’’Kišne noći’’ prekrste u ’’Smrtonosnu potragu’’, a ’’Žrtveni hram’’ u ’’Hagotovu moć’’.
  • Priču je stvorio i njome debitovao u Zagorovom svetu Ade Capone, kasnije se dokazao i pričama ’’Sveti breg’’, ’’Zakon predaka’’ i ’’1000 lica straha’’ (ZS 994/996, ZG SR 289/291), ’’Opsada tvrđave Iri’’, ’’Pećina vetrova’’ i ’’Put osvete’’ (ZS 1010/1012, ZG SR 294/296), ’’Zlokobno predskazanje’’, ’’Potop u Darkvudu’’ i ’’Pakosni Dijablar’’ (ZS 1064/1066, ZG SR 308/311), ’’Lov na vuka’’ (ZS 1093, ZG SR 316, ZG SD 1), ’’Prokleto zlato’’ i ’’Indijansko groblje’’ (ZG LU 78/80, ZG SR 325/327), ’’Izdajnik’’ i ’’Ljudi zveri’’ (ZG LU 83/84, ZG SR 330/331), ostavio zapažen trag i nestao na 15 godina, ne bi li se vratio ponovo pričama ’’Misteriozna dolina’’, ’’Vladavina nasilja’’ i ’’Smrtonosna šuma’’ (ZG SR 501/503).
  • Nedavno je krilatica ’’ubica se uvek vraća na mesto zločina’’ dobila svoju potvrdu jer je Capone ponovo vratio svoj najupečatljiviji lik mračnog sveštenika Stivena u ’’život’’ i time ponovo oduševio Zagorove fanove. ’’Znak zla’’ (ZG SR 519/521), imaćemo prilike da čitamo i na ovim prostorima za par godina, na Stivena se čekalo dve decenije, uostalom kao i na Rendala i Tkača. Za Caponea sigurno ne važi jedna druga krilatica ’’da se prvi mačići bacaju u vodu’’, jer ova priča je sigurno njegova lična karta i po mišljenju vašeg recezenta u top 3 najboljih Zagorovih priča.
  • U bogatoj galeriji likova pojavljuje se i Abraham Stouk, borac protiv natprirodnog, verovao sam da će se tako harizmatičan lik pojavljivati češće u serijalu, s obzirom na sam žanr stripa, ipak nije ga bilo... Ipak Zagor je Zagor i treba ga očekivati u nekoj novoj avanturi.
  • Pa, Abraham Stoke očiti je anagram Brama Stokera, kreatora i pisca legendarnog krvopije "Dracule", a koncept Abrahama (fizički izgled baš i ne ;)) definitivno je uzet od lika Van Helsinga - lovca na vampire iz istoimenog romana. No, ukoliko gledamo samu profesiju lovaca na vještice, moramo spomenuti i Bosellijevu kreaciju Andrewa Caina! (by DeeCay)
  • Izvorno ime svećenika u talijanskom izvorniku je Stephan, a ne znači isto što i Steven, te je Dnevnik zapravo morao prevoditi Stefan/Štefan. Lik očito ima slavenske korijene. (by DeeCay)
  • Naziv demona Haggotha definitivno je uzet po modelu Lovecraftovih čudovišta (vidi Shoggoth), a još jedna dokaz kojim možemo potvrditi tu tvrdnju je taj što se Capone i u drugim svojim epizodama okoristio Cthulhu mitologijom. (vidi MM Vanini #2/3 "Puzeća smrt"). Invokacija kojom Stephan doziva Haggotha je "Ara Eil Tas Haggoth". (by DeeCay)
  • Stephan je imao i svoj minipovratak u Caponeovoj epizodi ZG ZS 996 Hiljadu lica straha".
  • Sakem Naskapija Žuta Sjekira pojavio se i u ZG ZS 336/341 "Marš očajnika".
  • U talijanskim izdanjima od #263 "L'assasino di pietra" Ferri je oblikovao novu uvodnu stranicu i poštansku rubriku Serga Bonellija, a kao posljedica toga je smanjenje stripa s 96 na 94 stranice.
  • Volter Medenbruk se pojavljuje i u epizodama ’’Neravna borba’’ i ’’Vatreno iskušenje’’ ( ZS 424/425, ZG SR 148/150, ZG LEX 155/157)
  • U periodu od maja do oktobra 1692. vođeni su sudski postupci protiv veštica u vreme kolonijalne Amerike. U gradu Salemu, u koloniji Masačusetski zaliv, više mladih devojaka, podstaknutih pričama o natprirodnim moćima kojima ih je zadojio jedan rob sa Antilskih ostrva, javno su potvrdile da ih je zaposeo đavo i optužile tri žene za veštičarenje. Pod pritiskom, optužene žene imenovale su druge u lažnom priznanju i tako počinju sudski procesi spaljivanjem 19 veštica i utamničenjem preko 150 osoba. Ovi događaji su kasnije postali inspiracija za mnoge autore, a istovremeno su poslužile i Adeu Caponeu da osmisli ovu priču. Između ostalog, taj tragični događaj je inspirirao i druge pisce poput Nathaniela Hawtornea "Scarlet letter" i Stephena Kinga "Salem's Lot".
  • Treba spomenuti da se i Veliki Blek bavio ’’problematikom’’ veštica iz Salema, u priči ’’Blekova senka’’ (LMS 410).

Kada se pre dvadeset godina pojavila najava za strip "Mračna slutnja" nisam očekivao ništa spektakularno, bar po naslovnici koja je obećavala još jedan Zagorov susret sa prodavcima viskija. U to vreme " Dnevnik" se isticao naslovnicama koje nemaju ama baš nikakvih veze sa pričom. Međutim, čim sam otvorio korice stripa shvatio sam da nije tako, odličan Ferijev crtež i turobna atmosfera su me umnogome podsetile na priču sa Rakosijem, a kada sam pročitao strip ostalo mi je samo da sa nestrpljenjem očekujem nastavak ove uzbudljive priče.

Šta reći, Capone nas ovom pričom vraća u mračni srednji vek, a ako neko može oslikati mračnu atmosferu srednjeg veka onda je to Ferri, kratko i jasno priča za uživanje. Ovde ne treba trošiti reči o autorima, najviše ocene za obojicu, Ferri je odličan crtež krunisao sa dve fenomenalne naslovnice. Međutim krenimo redom... Priča počinje u selu Naskapija, gde naši junaci prisustvuju gozbi priređenoj u njihovu čast. Te noći Zagor ima turobne snove koji najavljuju jednu od najužasnijih avantura gospodara Darkvuda. Zagor ubrzo dobija pismo i susreće se sa pukovnikom Medenbrukom koji mu objašnjava da je njegov sin Volter (bivši oficir) nestao sa još dvojicom prijatelja na proputovanju kroz divlji zapad. Zagor kreće u potragu za Volterom i njegovim prijateljima i uskoro praćen provalom oblaka stupa na tlo Novog Salema ... Užas počinje. Mislim da je u najmanju ruku nekorektno, a ne spomenuti atmosferu ovog dela priče kada Zagor stupa na tlo mesta koje je godinama izolovano od ostatka sveta... Mračno nebo koje se spustilo na selo, potoci kiše praćeni užasnom grmljavinom, usahla lica stanovnika ovog mesta, njihova odela, trorogi šeširi, napetost, prisustvo nepoznatog, dalekog, užasnog... Sav taj užas na trenutak Zagoru vraća sećanje na selo gde se sukobio sa baronom Rakosijem.

Stephan se klanja svome crnom bogu Haggothu

Kroz koji trenutak naši junaci su našli utočište u krčmi " Kod crnog mačka" u razgovoru sa starešinom sela Stivenom koji ih upoznaje sa istorijom ovog sela i ljudi koji u njemu žive. Zagor i Čiko saznaju da su preci ovih ljudi došli iz gradića Salema, koji se nalazi u Masačusetsu i to još u 17. veku pred najezdom lovaca na veštice. U to vreme vladalo je besnilo Evropom i Amerikom i vršeni su pogromi i spaljivanja jeretika. Kada je taj užas dosegao svoj vrhunac, velika grupa ljudi se spasila od sigurne smrti upravo bekstvom u ovo mesto. Ovde je evidentno iskazano lukavstvo i moć ubeđivanja koje je posedovao Stiven, jer je i samom Zagoru približio činjenice i gotovo ga ubedio da je u pitanju jedna benigna grupa ljudi, obzirom da je do progona veštica i jeretika došlo ne bi li se stvorio mit o organizovanoj zaveri, koji se temelji na verovanju da zlo koje redovno napada svet nije proizvod uobičajenog toka događaja već da ga izazivaju rušilačke grupe ljudi koje ozbiljno ugrožavaju živote ljudi. Njihovi potomci su nastavili po Stivenovim rečima da žive posle toga miran i povučen život. Međutim kada je Zagor započeo priču na temu izgubljenih mladića za kojima je u potrazi, klupko je počelo da se odmotava i vrlo brzo se pokazalo da su naši prijatelji postali zatočenici fanatičnih obožavalaca demona Hagota. Iako su na sve načine probali da ga izopšte iz priče, iznalazeći svakojaka opravdanja, Zagor uspeva da raskrinka Stivena i stigne na žrtvenu ceremoniju upravo kada se vođa sekte obožavaoca crnog demona spremao da prinese Volterovu žrtvu svom božanstvu Hagotu. Zagor je uspeo samo da prekine ceremoniju, ali je cena bila visoka i sam pada u zatočeništvo. Abraham Stouk se pojavljuje u tom trenutku i uspeva da oslobodi Zagora, međutim okršaj sa Hagotovim sledbenicima počinje, i završava se tako što Abraham dobacuje tajanstvenu amajliju Zagoru koji uspeva da sa njom umakne. Zagor je međutim prinuđen da se vrati jer su na žrtvenom oltaru Čiko, Volter i tajanstveni Abraham, uskoro počinje borba između Zagora i nadmoćnog Stivena koji crpeći moć iz knjige zla demona Hagota uspeva da baci Zagora na kolena ... I kada sve izgleda gotovo, na povike Abrahama Stouka Zagor vadi amajliju iz džepa i baca je na knjigu. Stiven pada na zemlju kao gromom pogođen, a naši junaci u poslednjem trenutku napuštaju žrtveni hram koji se pretvara u lomaču koja guta sve pred sobom. Međutim gubitak vođe povećava bes sledbenika koji kreću ka našim prijateljima sa namerom da ih dokrajče. Verovatno bi to bio kraj naših junaka da u tom času jedna od meštanki nije stala pred svoje susede i pozvala ih da prekinu ludilom, jer je Zagor osoba koja je rizikovala život ne bi li joj spasio decu, jednostavno u njoj je time probuđena najdublja emocija koja je dugo bila potisnuta fanatičnom senkom božanstva Hagota. U tom času i kod sledbenika počinje da preovladava razum, shvataju da su bili zaslepljeni, shvataju da je Stiven od njih napravio zveri i da nisu imali snage da se odupru njegovoj volji.

Finale!

Umesto kraja možemo ukazati na jednu činjenicu, u Kongresu države Merilend u SAD još sedamdesetih godina data je definicija kulta:

"Kult je grupa ili pokret odana preko mere vođi ili ideji, koji koristi neetične manipulativne tehnike ispiranja mozga, da bi usresredila članstvo na efikasnije ostvarivanje ciljeva svojih vođa".

Ade Capone je u ovoj priči čini mi se ostao nedorečen, ko je u stvari Stiven ?
Fanatični ludak ili osoba sa nekim konkretnim ciljem !?
Da li je Capone namerno ostavio mnoga pitanja pod velom tajni !?
Ostaje nam da se nadamo da će nam povratkom Stivena, Capone i Ferri ponovo ponuditi jednu priču za pamćenje ... Verujem da je mnogi sa nestrpljenjem očekuju.

Naprijed

ZG ZS 881/882 Gospodar vremena

ZG ZS 893/895 Pljačkaši Đavolje doline

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 70%

    6, 8, 7, 7

    Caponeova priča kombinacija je Kandraxa i priča o baronu Rakonu/Rakosiju. Mistična knjiga, zazivanje demona, zabačeno selo fanatika, odlična teme, moram priznati. Ideja svakako nije nova, a bome nije ni loša, a scenarij je razrađen te nas polagano uvlači u atmosferu i samo leglo zlokobnog Stephana i njegovih fanatika. Recenzent je dodao lijepe sličice, no zamjeram mu jer nije usporedio Andrewa Caina, još jednog velikog lovca na vještice, a i da je Abraham Stoke neka vrsta anagrama od Brama Stokera, Draculinog oca...
    29.06.2009
    00:29:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 9, 5

    Ovo je ono što je Bure trebao postići u očajnu Sindromu Belzebub(l)u, a nije... Prava gotička atmosfera, lijepa i napeta horor prica kojoj Ferri paše kao šlag na... hm... torti. No ipak, to je samo uvod u Caponeov master-piece: Sveti brijeg. Tamo idu desetice, ovdje ne. Ali, kako rekoh, vrlo dobro.nadopuna za slabovidne: goticka atmosfera na izrazava se na naslovnicima hihoticima u bojama svim...
    29.06.2009
    00:31:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna prica i crtez i naslovnice,pogotovo ova broj 264. Neznam samo zasto je Curunir ocijenio ove dve naslovnice (264,265) tako nisko!??
    29.06.2009
    06:35:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Priča je sasvim OK, kao što sam rekao, Caponeove priče imaju završetak i često imaju pouku. U recenziji se malo previše prepričava radnja, a u naslovu stoji krivi crtač - nije Donatelli nego Ferri.
    29.06.2009
    11:36:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    jedna od najboljih zagorovih epizoda.fenomenalno
    29.06.2009
    13:03:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    29.06.2009
    13:10:00 sati
    Brdar
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    sjajna priča, sjajan scenarij, sjajan crtež, uzbudljivo, napeto, zanimljivo sve do samog kraja. kao uostalom i sve ono što je capone napisao za zagora.
    29.06.2009
    14:02:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastican strip!
     
    29.06.2009
    15:46:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    To je Zagor!A ne ono smece od Zagora sto danas izlazi!Prica 100%,crtez 100%,mracna,jeziva,paklena atmosfera 100%,sve 100%.Zagore,takvoga te volimo!To epizodu citam svake godine i uzivam.Jedan od najboljih Zagora,ako ne i najbolji. 
    29.06.2009
    20:12:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Da se razumijemo, priča sama po sebi ne rastura toliko, koliko je ugođaj neopisivo dobar: sablasni gradić u europskom stilu, čudni sljedbenici mračnog Haggotovog kulta, napete situacije, noć, kiša... Ferri nikad bolji, a to se odnosi i na naslovnice, točnije onu drugu. Vidimo da se Capone koncentrirao samo na ambijent i nije smatrao potrebnim čitatelju dočarati sve pojedinosti vezane za te Haggotove luđake (nije bitno što se to točno dogodilo, već da je to nešto bilo zastrašujuće).
    29.06.2009
    23:22:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Odličan strip s vrlo dobrom pričom. Mislim da je u tom razdoblju i najbolja Zagorova epizoda. Atmosfera je zaista izvrsna. Većih nedostataka nema (osim prve naslovnice u ZS).
    30.06.2009
    10:02:00 sati
    mars1
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 8, 5

    zgodne su ove profesorove recenzije, veliki je on fan, moj naklona ovo je jedna od priča koje volim, s dobrom atmosferom koja briše većinu nedostataka
    30.06.2009
    14:05:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobra priča, kako da gledaš neki dobar horror film. Ako se dobro sečam samo je završetak malo lošiji.
    30.06.2009
    20:12:00 sati
    14act3
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Poredeći ovu epizodu i nastavak koji je nedavno izašao u Italiji, prvo što pada u oči je Ferijev crtež. Kao nebo i zemlja. Ali to je razumljivo, s obzirom na godine. U toj priči se još i potrudio. Žao mi je što nisam pročitao i treći dio, ali prva dva su bila sasvim solidna.Ova priča sa Hagotom mi nije baš u samom vrhu, ali je opet dobra.
    01.07.2009
    10:38:00 sati
    delboj
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Ferri u naponu snage, priča odlično odrađena.
    01.07.2009
    17:57:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Uz "Sveti breg" meni osobno najdraža epizoda u opusu ZS. Sjećam se kako sam drhtao kao klinac isčekivajući zadnji nastavak..bio sam iskreno zabrinut za Zagora kako će riješiti moćnog Stivena;-))I dandanas,kad pogledam sa distance,ovo je Zagor kakav treba biti uprskor nešto lošijem kraju (sve skupa prebrzo završava i ostaje nedorečeno,tko je Stiven,odkud mu ta moć itd.). Ali atmosfera, počevši sve od uvoda u indijanskom selu kad vrač dobije viziju da Zagora čeka težak protivnik, pa preko traganja za trojicom mladića, pojave Abrahama (onako bucmast i sa medaljonom oko vrata, vizualno je puno originalniji od Andrewa Caina koji je pljunuti Marvelov Salomon Cane ), dolazaka u Novi Salem gdje su svi čudni i tajanstveni, pa Stivena itd. Stvarno, od početka pa do kraja fantastična , pomalo horror-atmosfera, kojoj itekako pridonosi Ferrijev crtež koji je ovdje na vrhuncu. Uglavnom , poezija. Naslovnice su lošije a kod one prve, mogao bih se okladiti da ju je napravio Kerac  jer Zagorova faca je baš u njegovom stilu i mislim da nije Mikica.. Uglavnom,neka je VČ što prije objavi pod Odabrane priče jer ova epizoda to sigurno zaslužuje..
    01.07.2009
    19:11:00 sati
    Aco
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    AAh, ovu recenziju čekam godinama..svaka čast profesore. Znam da se o ukusima ne raspravlja, al svako ko ne da 100% ovoj priči nema ne zeru ljubavi prema ovom stripu. Ovo je VRH, jebeni VRH. Najbolja ZAgorova priča. Najbolja! Gotovo!Capone kralju!Ferri naravno - standardno jebeno savršen.
    01.07.2009
    22:17:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moram priznati da mi je ovo jedan od drazih Zagora uopste!!! I dan danas se sjecam kada sam ga citao (bio sam sam u kuci) da je padala kisa i da je nakon prvog stripa pao i mrak, covjece bilo mi kao i Zagoru,pravo jebeno NAPETO, svaki trenutak sam ocekivao Stivena na vratima!!! Prica je odlicna, sve je odlicno zamisljeno osim kraja koji je malcice zbrzan ali ne smeta toliko!!! O crtezu ne treba trositi rijeci, jednostavno je FANTASTICAN I SAVRSEN!!! Cestitke Ferriju i za naslovnice, ODLICNE SU!!! Sve u svemu ova prica se sigurno nalazi u TOP 20 naseg Duha Sa Sjekirom!!!
    02.07.2009
    22:45:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    05.07.2009
    19:08:00 sati
    velka
    uredi
  • REJS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravi zagor kakav se vise ne pravi danas,napet ,misteriozan strip koji se cita vise puta ,jednostavno ever green zagorovih stripova.
    06.07.2009
    16:21:00 sati
    REJS
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Jako dobar strip. Capone svakako zna stvoriti dobru atmosferu, osobito ako radi s Ferrijem. Pitam se je li povratak Haggotha koji je nedavno izašao u Italiji upola dobar kao ovaj.
    Ferrijev crtež odlično paše, onako tmuran i atmosferičan. Naslovnice jako dobre, osim ove Dnevnikove koja nema veze sa stripom. Zanimljivo je da je zadnja naslovnica bila cenzurirana u Italiji jer je u pozadini bila nekakva vražja maska.
     
    07.07.2009
    12:49:00 sati
    Opti
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Nema se tu sto mudrovati... Odlicna epizoda, jedan od najboljih Zagora iz ovog razdoblja. Meni rame uz rame sa Hiljadu Lica Straha. Lako se cita i po nekoliko puta.
    15.07.2009
    00:01:00 sati
    D.J.
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo! Među 20 najboljih avantura!! Jedva čekam novi susret!
    20.07.2009
    02:44:00 sati
    supermike
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Ma odlično čovječe, čak mi se sviđa i Dnevnikova naslovnica!
    21.07.2009
    11:48:00 sati
    solar
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    svaki komentar je suvišan..
    22.07.2009
    10:40:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    05.10.2009
    00:01:00 sati
    Krejzer
    uredi
  • narrogh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sta reci, vrh vrhova! Prica koju sam procitao bezbroj puta! Capone fenomenalan, Ferri neponovljiv. Cista desetka.
    05.10.2009
    22:51:00 sati
    narrogh
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Nekih 50 stranica desavanja u Salemu fali. Prica malo navina, nedovrsena u pogledu atmosfere/ludila/zrtvovanja. Laka zavrsnica, al dobro, ova prica je kultna jos od detinstva.
    19.10.2009
    14:51:00 sati
    kasper
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    bezvezna naslovnica prvog sveska ZS-a

    26.01.2010
    21:22:00 sati
    vknez
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršena atmosfera horrora - bravo Capone&Ferri. Samo s maestrovim crtežom ova priča je mogla biti i ostati svevremenski klasik.

    26.08.2010
    16:24:00 sati
    velka031
    uredi
  • kemo2012

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo napeta prica koje se dobro sjecam! Jednostavno je volim i jedna je od mojih omiljenih avantura. Kad se samo sjetim koliko sam uzbudljivo cekao nastavak ove price! Pravo remek djelo!

    26.09.2010
    09:08:00 sati
    kemo2012
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.05.2011
    17:58:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mračna atmosfera - ono što Zagota čini Zagorom. Odlična epizoda!

    23.08.2011
    14:27:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Dobra epizoda, ali ne razumijem ovako visoke ocjene, kao da je ovo prvi put da vidimo Zagora u ovim okolnostima.  Zar ova prica nije potomak epizoda "Povratak Vampira" i "Carobnjak Kandrax"?  Mracno selo i oni zacarani stanovnici malog sela je totalno izvuceno iz drugog susreta sa vampirom, dok je ovaj Stiven, i nacin kako ubija svoje zrtve s nozem, klisej iz Kandraxa.  Stavise, covjek i dosta lici Kandraxu.  I kao neka fora, onaj sin pukovnika Medenbruka je morao kobejagi da bude jedan od trojice kojeg NISU UBILI?  Zasto?  Jednom u Zagorovom serijalu, volio bi da vidim nekakvu surovu realnost: Zagor stigne do sela, trazi pukovnikovog sina, i onda, jebi ga, TOO LATE!  Mladic je vec mrtav, zrtvovali su ga sinoc :(  A ne ovako, ona dva njegova prijatelja su vec zrtvovana, a on ko fol je jedini koji je prezivio... nekako previse naivno.  Ferrijev crtez je vrhunski; atmosfera super, likovi odlicno realizirani.  Naslovnice su odlicne, pogotovo ona prva; druga mi je samo ok, jer jos uvijek ne mogu da shvatim kako iko (pa bogami i Zagor) moze onako da se nagne ispred Stivena.  Svako drugo bi ili pao na tlo, ili bi mu kicma bila slomljena.

    24.08.2011
    15:39:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Veliki strip, velika prica...

    27.11.2011
    20:46:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Još jedna od epizoda sa savršenom Ferijevom atmosferom. Odlična gotska priča sa selom iz nekih drugih vremena, obožavanje kulta, drevni obredi, tema koja ne može da dosadi. Iako se slažem sa acestroke da priča previše podseća na Vampira 2 i Kandraxa, ipak ima i neki svoj jedinstven pečat, inače nam ne bi toliko ostala urezana u pamćenje iz ZS perioda!

     

    Do polovine priče, ovo je čista 10ka, međutim u drugoj polovini ima par Kaponeovih propusta i nekih naivnosti koje su i drugi naveli. Ipak je utisak malo slabiji od Kaponeovog vrhunca "Hiljaju lica straha", koji je savršen!

     

    Feri je odličan ovde, malo je grešio na momente, ali je sve nadoknadio fenomenalnom atmosferom. Što se tiče naslovnica, prva je odlična, druga loša.

    02.12.2011
    11:21:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Hagotova moc ili Mracna predskazanja je jedna od boljih Zagorovih prica, kojoj malo fali da bi se svrtala u sam vrh legendarnih epizoda. Ideja za pricu nije previse originalna, a epizoda obiluje slucajnostima koje uticu na dalji tok radnje. Tako recimo imamo situaciju gde Zagor stize u Novi Salem na vreme da spase pukovnikovog sina Voltera, ali ne i njegova dva prijatelja koji su vec zrtvovani. Sreca za Zagora da Volter nije bio prvi zrtvovan. Anyway, ako je prica sama po sebi u nekim delovima prenaivna, atmosfera razbija. Sablasni grad, sekta, tajanstvene ploce oko grada, natprirodne moci... Capone je bacio sve karte na ambijent a tu Ferri briljira u punom sjaju. Priredili su nam jednu napetu, misticnu i pre svega veoma zabavnu epizodu koja se moze citati bezbroj puta. Za razliku od prve naslovnice La notte del diluvio, druga je prilicno razocaravajuca. Mogao je Ferri to dosta bolje da odradi. I za kraj, da nije odredjenih propusta u scenariju, ova epizoda je mogla biti jedna od najboljih Zagorovih pustolovina. Ali i pored toga, ova epizoda je obavezno stivo za sve ljubitelje Zagorovih avantura.

    06.12.2011
    23:36:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Moram priznati da ovo jeste jedna od boljih priča a crtež se u sve to fantastično uklapa.

    Međutim primijećujem jednu stvar. Originalni italijanski strip "L'assassino di pietra" ima naslov Kameni ubica kao i njegova naslovnica i po meni se nikako ne uklapa u ovu epizodu od 3 stripa.

    12.12.2011
    09:24:00 sati
    amaretto
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 91%

    7, 10, 10, 10

    14.01.2012
    15:07:00 sati
    Deki86
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovakve epizode su me oduvek oduševljavale, sa dozom straha u njima :)

    Naslovnica 'La notte del diluvio ZG SR 264' jedna od najboljih Zagorovih naslovnica ikada.

    16.01.2012
    18:31:00 sati
    writer
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Odlična priča, pomalo zbrzana i nerazrađena na kraju a i na likove se moglo obratiti više pozornosti. Ferri se još jednom pobrinuo za veličanstvenu atmosferu.

    03.03.2012
    00:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo pohvala za recenziju.

    Ova priča je savršena, jednostavno savršena. Atmosfera, crtež, ljudi iz nekog davnijeg vremena, hagot, mračna knjiga, crkva, stiven, selo... jednostavno savršeno.

    Ne znam točno, ali ova priča kod mene spada sigurno u TOP 10.

    Jednostavno zbog ovoga volimo zagora.

    Jedva čekam nastavak koji je več izišao, iako govore da je puno lošiji, uvjeren sam da je na razini ovoga. Sama tema daje par ocjena više.

    Capone, fenomenalan scenarist, čovjek ima toliko legendranih priča u zagoru da je to strašno, kapa do poda majstore.

    Ferri, a ne trebam govoriti vrh vrhova. Stvarno Capone/Ferri veliko hvala na ovom remek djelu zagora.

    Dvije talijanske naslovnice u stopu prate priču. Jedva čekam da ludens ovo izda.

    Dakle sve desetke u iščekivanju povratka hagota.

    07.04.2012
    00:47:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E da su bar ovakve epizode danas..

    14.04.2012
    17:06:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovde se vidi ta tumorna, mracna atmosfera koja odlikuje vazne epizode{zagor protiv vampira, vukodlak, povratak vampira}

    Capone se pokazao kao odlican pisac to se vidi ovde a i po meni njegovoj najboljoj epizodi Sveti Breg

    Nemam nikakvu zamerku epizodi. Ne fali joj ni starana manje ni strana vise.

    Feri ovde briljira njegov crtez najbolje prati ovu tmurnu atmosferu

    Naslovnice odlicne steta sto je VC uzeo prvu naslovnicu umesto druge

    06.05.2012
    11:08:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Jedna od boljih Zagorovih priča sa sjajnom atmosferom i odličnim crtežem.

    21.05.2012
    10:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlično prikazana atmosfera srednjeg vijeka, odličan crtež

    03.06.2012
    19:27:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ade kapa do poda ovo je savršeno!!!!!!!!!!!!!!

    03.09.2012
    19:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Meni osobno malo precijenjena priča. Ferrijev crtež je oduvijek bio odličan za ovakve epizode, najbolje zna prikazati atmosferu i napetost koji vladaju u nekoj priči. Sam scenarij je isto jako dobar sve do zadnjih 50-ak stranica. Ono Zagorovo lažiranje smrti je već malo teže progutati, ali sam kraj, kad ženin kratak govor u minuti krvožedne fanatike pretvori u pokajnike, to bar kod mene ne prolazi. Sve je dobro urađeno osim raspleta. Kad se sve zbroji, jedna dobra priča, Abraham Stouk je zanimljiv lik i nadam se da ćemo ga opet vidjeti dok će Capone tek u narednim epizodama pokazati koliko je zapravo dobar scenarist.

    15.09.2012
    15:41:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od mojih najomiljenijih epizoda iz detinjstva, jednako dobra sada kao i tada. Fenomenalni Feri, prosto je neverovatno kako je u stanju da te mračnom atmosferom uvuče u strip. Hagot je pravi protivnik za Zagora. Naslovnica za "Smrtonosnu potragu" meni jedna od najboljih ikada.

    31.10.2012
    11:38:00 sati
    kris77
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Capone je dao dobar broj izvrsnih epizoda. I to baš ovakvih nekih hororaca.  Ali ne dijelim baš toliko oduševljenje s recenzantom jer ovdje ima velika količina elemenata kojih smo vidjeli u dosadašnjim Zagorovim epizodama. Miriše na Kandraxa sa 100 km.

    01.02.2013
    10:02:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.03.2013
    17:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nostalgija...oduvijek jedan od najdražih 'Zagora'.

    17.05.2013
    09:31:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Dobra prica, ali pomalo precijenjena. Kao sto kolega bonjovi4ever napisa:"Ono Zagorovo lažiranje smrti je već malo teže progutati, ali sam kraj, kad ženin kratak govor u minuti krvožedne fanatike pretvori u pokajnike, to bar kod mene ne prolazi. Sve je dobro urađeno osim raspleta"

    30.10.2013
    14:37:00 sati
    doktor78
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Istina, ove klasične horor elemente smo već vidjeli u serijalu (mistične knjige i simboli, zabačeni gradić, fanatici i demoni), ali Capone je to ovdje sve lijepo posložio (i Ferri nacrtao) tako da smo dobili odličnu i atmosferičnu priču. Čak se i potrudio da ne ode direkt u nadnaravno (što bi ovdje bilo vrlo jednostavno) i složio priču na način da u biti ne znamo da li se radi stvarno o pravom majstoru zla ili samo o karizmatičnom luđaku. Sve je to Capone uprskao drugim pojavljivanjem Stivena u "Znaku zla", gdje je odmah (prejeftino) opalio po nadnaravnome. Ovdje Capone brilijira, pogotovo u igri mačke i miša između Zagora i Stivena. Također, Abraham Stoke je imao potencijala za biti nešto više u serijalu, ali ga se nitko nije sjetio. Crtež odličan i par vinjeta ovdje zaslužuje biti u ""best of" serijala (dolazak u New Salem, fanatici u potjeri po gradu i onaj povratak Zagora sa lukom i strijelema bez majice u grad). Sve u sve odlična priča.

     

    01.11.2013
    21:23:00 sati
    nagor
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.06.2014
    21:28:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora ikad! 

    01.07.2014
    12:19:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Odlična epizoda koja te tera da je čitaš dok je nezavršiš.

    22.09.2014
    18:15:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Magična priča, jedna od najboljih Zagorovih po atmosferi i uopšte. Volio bih da je duža, da je dodano još malo akcije, žrtvovanja, podataka o vješticama, mračnim kultovima i slično. Imamo vrlo zanimljiv uvod koji sluti, kako i naziv kaže, da će se nešto loše desiti. Odlična pozadina zabačenog gradića, volim priče sa ovakvim gradovima, puno je tu atmosfere, onog ugodnog horora, toplijeg, kao stari filmovi...

    Crtež je priča za sebe, Feri u najboljem izdanju, naslovnice također pogotovo prva koja pripada priči...

    04.11.2014
    19:46:00 sati
    jasa
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    11.11.2014
    23:41:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    19.04.2015
    00:07:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    17.05.2015
    17:53:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad sam bio klinac odlična, sad još bolja :)

    18.06.2015
    13:50:00 sati
    hello
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda, meni osobno ostala u sjećanju još iz ZS, ima 'ono nešto'.

    Priča i crtež se poklopili u stvaranju upečatljive mračne atmosfere, a tandem Capone-Ferri je po mom mišljenju odmah iza tandema Nolitta-Ferri na vječnoj ljestvici.

    Iako sa svega 200 stranica ne spada u 'epske', ova epizoda spada među najbolje Zagorove epizode.

    30.10.2015
    21:08:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    07.01.2016
    18:28:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prvi put sam čitao ovu avantura Zagora sredinom devedesetih i moram priznati da mi se jako svidela. Kao i sve koje je crtao Ferri. Skoro bez obzira na scenario, odnosbžno priču. A ovde je stari crtač , Bog da mu dušu prosti, na vrhuncu. Samo naslovice 8-mica, zna se zašto ;) i još jedna zamerka, moižda i jedina u celoj priči: kada se Zagor vratio u motel nakon izviđanja da se uveri da li je most zaista odnela poplava (usput nailazi na groblje), kako se popeo nazad i prošao ponovo kroz prozor a da ga Čiko nije primetio? ;D

    10.02.2017
    22:59:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    12.02.2017
    06:28:00 sati
    suply1
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Super strip.

    09.03.2017
    12:03:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.03.2017
    13:54:00 sati
    Dalibor.V
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Tako se to radi! Mračno, napeto i predivno

    05.04.2017
    21:39:00 sati
    ike666
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    09.04.2017
    16:08:00 sati
    Koresh
    uredi
  • doom

    Ukupna ocjena 79%

    8, 5, 10, 10

    ...daleko je ovo od remek djela. Scenarij sa dosta rupa, capone iznio svoje ideje koje nemaju ama nikakva uporista. Sigurno nedostaje objasnjenja, sto ne znaci da moramo imati doti jednu scenu prepricanu kao sto burattini zna napraviti, ali onakve banalne price koje smo dobili na kraju apsolutno nemaju smisla. Capone je to eto tek tako zamislio pa servirao bez ikakva pokrica.

    Ideja nije posebno inovativna (svejedno nije losa), ali je toliko plitko razradjena, a sama tematika kao takva nudi jako puno prostora.

    Moze biti isto da sam i ja stariji pa nisam zadovoljan kao sto bi mozda bio kao klinac. Prica koju vadi dobra atmosfera, a to je ponajprije ferrijeva zasluga.

    Naslovnicu sa kamenim ubojicom ne racunam.

    10.04.2017
    08:23:00 sati
    doom
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odličan strip!

    13.04.2017
    12:13:00 sati
    karlitos
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedna prekrasna prica,visoka atmosFERRIcnost,preporuka

    capone naklon do poda

    16.04.2017
    18:30:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najdražih epizoda!

    19.04.2017
    09:53:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pred mnogo mnogo godina, dok sam kao klinac čitao ovu epizodu, bila mi je odlična.. Nešto posebno, među najboljim epizodama koje sam ikad čitao.. Danas, kad sam je ponovno pročitao, i dalje mi je odlična, ali sam ipak nešto malo manje oduševljen nego nekad.. Ne znam zašto, ali malo me je ovaj put umorilo čitanje ove epizode.. No to i dalje ne mijenja činjenicu da je atmosfera nenadmašna, da su likovi odlični, i da je sam koncept ove epizode odlično složen, a to je nešto što se jako rijetko viđa..

    Crtež je savršen, Ferri u svojim najboljim danima.. Isto vrijedi i za naslovnice.. Naslovnica broja 889 (Smrtonosna potraga) bi lako mogla biti najbolja naslovnica Zagora ikada napravljena..

    25.04.2017
    08:05:00 sati
    allessi
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Na žalost, epizoda me nije zadivila kao mnoge ovdje, forumaši u kolektivnom ludilu kao i ovi u New Salemu. ;) A zapravo ne gledamo ništa novo ni spektakularno (pogledajte acestrokeov komentar), nemojte ovdje davati 100%, "uvrijedit" ćete tako nekoliko boljih epizoda koje sigurno imate.

    Solidna je ovo epizoda koja drži pažnju ali ništa dosad neviđeno ni spektakularno. U najkraćem gledamo ovo: potraga za nestalim mladićima dovodi do mjesta gdje se živi 'zaostalo' i klanja bogu zla što Zagor pobjedivši vođu kulta i uz nekoliko slatkih riječi uspijeva srušiti. A baš ovo zadnje je ono od čega boli glava. Naime, po tko zna koji put Zagor, nakon mnogo pod njegovim rukama palih, preživjele neprijatelje uspije uvjeriti da naprave radikalan zaokret u svom razmišljanju i ponašanju. I uspio je, s tim da im je prethodno sve zapalio haha. Uglavnom je dosad "zaokretao" Indijance dok su ovdje predmet prosvjetljenja bijelci. Taj kraj mi se ne sviđa, zar mora uvijek sve biti idealno, zar ne bi bilo bolje da su Zagor i prijatelji jednostavno u zbrci uspjeli pobjeći? Ono uvjeravanje ljudi koji su ga do maloprije htjeli ubiti i kojima je spalio domove, a možda i ubio najbliže iz rodbine, da počnu život na drugi način je tragikomično i ne mogu to progutati.

    Atmosfera je vrlo dobra (samo ću reći: Ferri), posebno prvi dio boravka u New Salemu začinjen nekim mističnostima (ploče oko gradića i groblje bez križeva npr.) ali ipak, nažalost, nedostaje prave tajanstvenosti budući da treća naslovnica sve otkriva i čim ugledamo Stephana znamo da je on zlikovac i da je njegovo djelovanje razlog svih dotadašnjih nestanaka u dolini. Stoga je meni najveća misterija zapravo bila uloga Abrahama Stokea i to je plus za Caponeov scenarij. I, da, kad smo već kod njega koji se prvi put pojavio u Summervilleu nejasno je ponašanje mještana tog mjesta koji se obrušuju na Zagora jer ne žele dati obrazloženje o jakni koju je onaj mještanin nosio. Capone je tu malo napuhao priču, u želji da naravno stvori neka pitanja, ostavi djelić sumnje na njima. 

    Naslovnice: prva 10, druga 7 ali eto ukupno 9-ku, dobre sam volje :D

     

    02.05.2017
    15:31:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Izvrsna tematika od koje je napravljena vrlo dobra priča, ali je to ipak za nijansu slabije od prvog Kandraxa. Ovdje neću zamjeriti nedostatku neizvjesnosti jer su mi neke stvari bile poznate od ranije. Znao sam tko je glavni negativac, a ionako to Capone nije dugo ni skrivao i relativno brzo je otvorio karte. Bilo je samo pitanje kako će Zagor reagirati na pokušaje Stephana da sakrije istinu i koliko će mu trebati da počne sumnjati. To se dogodilo vrlo brzo, jer ipak bode u oči kada netko tko izgledom ne ostavlja takav dojam počne biti previše susretljiv. Sljedećeg jutra kada je Stephan napravio sitnu grešku u svojim lažima više nije bilo dilemi da je nešto pokušavao sakriti. Od tog trenutka pa nadalje stvari su uzele novi zamah i više nije bilo usporavanja radnje, igra je mogla započeti. Završni dvoboj Zagora i Stephana je ispao odlično zato što mu je posvećeno dovoljno prostora da se razvije, Zagor je bio na rubu poraza, dobro se namučio i opet ne bi pobijedio da mu nije pomogla viša sila. Abraham Stoke je upao u glavni tijek radnje u najbolje vrijeme, mada se već kod ranijeg susreta u šumi moglo naslutiti da on nije u istom košu kao stanovnici New Salema. Nakon što joj je Zagor spasio sina, odmah sam znao da će i ona žena imati neku ulogu u kasnijim događanjima. Kako je radnja tekla a ona se nije pojavljivala već sam bio potpuno zaboravio na nju. A onda se pojavila, ali za razliku od Abrahama Stokea to je bilo u najgore vrijeme za samu priču. Razumijem potrebu da je išla vraćati dug prema spasiocu svog sina, samo mi način na koji je to napravljeno nikako ne drži vodu. Nakon svega što se dogodilo nerealno je da bi građani, koji su ranije bili tako zaluđeni demonom Haggothom, odjednom promijenili mišljenje samo zbog ženine reakcije. Imam dojam da se tu Capone malo pogubio i nije znao kako dalje, pa umjesto odvezivanja čvora odlučio da ga presječe. To bi još moglo proći da je ta žena prikazana kao neka važna ličnost koja bi mogla imati utjecaj na građane kao što je imao Stephan, a ona je samo obična brojka na papiru kojoj smo jedva ime saznali. Jest da nije bilo lako izvući Zagora i ekipu iz situacije u kojoj su se našli... ali ovakav završetak je previše jednostavan i pokvario je ukupan dojam. Ipak, neću biti previše strog i dajem samo jednu ocjenu niže zbog toga.

    Crtež je skoro savršenstvo bez mane, da je crtao bilo tko drugi samo bi poslužilo tome da žalimo što to nije Ferri. Atmosfera koju je napravio je jednostavno nedostižna za druge, pa čak i za one koji se trude što vjernije iskopirati njegov stil. Scene u šumi prije dolaska u New Salem, sam izgled grada, Zagorovo vješanje po drveću i odlazak na groblje, mračni izgled demonskih fanatika i rituali u hramu, borbe Zagora sa Stephanom i njegovim pristalicama, spaljivanje hrama i kuća... sve, baš sve je pogodio na nevjerojatan način. Naslovnice također spadaju među najbolje na serijalu, a druga mi je ostala u jako dobroj uspomeni još iz ZS izdanja.

    09.05.2017
    19:25:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Apsolutno precjenjena priča! Potpisujem komentare Acestroka, dooma i Dwayne_Looneya!! Za razliku od kasnijeg mu remek djela: "Hiljadu lica straha", ova priča niti je originalna (uspoređujući dotadašnje epizode), niti ima dobar rasplet. Završetak uvjerljivo kvari sve odlične elemente u zapletu epizode. Atmosfera je savršena i svaka čast majstoru Ferriju, ali Stephan je čista kopija Kandraxa.

    23.05.2017
    07:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Pada kiša napolju, kaplje mi po prozoru...nekidan u hladnoj kišovitoj zimskoj noći, premišljao sam se koji strip uzeti da bude adekvatan tom ambijentu. Izbor je pao na ovu priču i nisam nimalo pogriješio. Caponeova maestralno vođena radnja te polagano građenje jeze i napetosti sve do usijanja te Ferrijeva vrhunski dočarana atmosfera, uz ples kiše na mom prozoru i jednostavno poklopilo se sve, strip mi je sjeo ko budali šamar ko lokomotiva dinamu.

    I kako tada uz takav ugođaj ostati imun, priznajem uhvatila me i malo jeza ko nekog pajaca, ni krivog ni dužnog...kao da sam vidio i nečiji odraz na prozoru...Zagore jesi li to ti? Ili pak Hagot...

    08.03.2018
    13:05:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U svakom pogledu veličanstveno. Naslovnice najbolje iz tog perioda pogotovo "Noć potopa". Klasik koji će se uvijek čitati!

    Komplimenti i pohvale, tražim neki prigovor, ali nema ga

    27.03.2018
    16:30:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    odlična epizoda, capone polako uvodi čitatelja u svijet okultnog i seoskih fanatika, a priča ne gubi na svježini ni poslije trideset godina

    19.05.2018
    16:03:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jedan od najboljih Zagorvih stripova iz skupine takozvanih"stripova atmosfere", gdje je fantastičan crtež dočarao atmosferu u kojoj se radnja odvija,na način da je crtež podigao priču na dodatni nivo uspješnosti.

    16.06.2019
    17:09:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Leopold_IV

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.07.2019
    20:53:00 sati
    Leopold_IV
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Zagor Extra
    270: Ubojica od kamena (od 59 str.)
    271: Noć potopa
    272: Žrtveni hram (do 75 str.)

    Zagor i Čiko uživaju u gozbi kod plemena Naskapi. Tu idilu nakratko prekida Crni Jelen koji predviđa da će se Zagor i Čiko naći u nevolji..

    Napokon i ova priča došla na red! Poznata mi je bila otprije, ali više onako kroz maglu. Sjećam se samo malo atmosfere i sjajnog crteža. Za vrijeme boravka kod plemena Naskapi, Zagor i Čiko su dobili neku vrstu upozorenja od vrača tog plemena, ali nisu to shvatili ozbiljno. Više su to prihvatili onako, sa rezervom. Uskoro stiže i poziv za Zagora od pukovnika Maddenbrooka kojeg se nisam mogao isprva sjetiti. Ali kad je spomenut njegov sin Walter, koji je usput nestao, odmah sam se sjetio tog prvog susreta. Walter se tad suprostavio svom ocu i pokazao svoje "ja". Mladić je krenuo svojim putem u životu i donio odličnu odluku tada. Ali ovaj put je nestao i pukovnik Maddenbrook je očajan, te moli Zagora da ide u potragu. Zagor i Čiki nije ni na kraj pameti u što su se ovaj put upustili..

     

    Atmosfera u stripu je genijalna. Pogotovo kad dođu u to malo mračno mjestašce, gdje non-stop pada kiša (za mene kao pluviofila idealno), gdje je vrijeme stalo, ljudi misterizono nestaju. Horor. Još kad Ferri to sve dočara kako samo on zna, zabava je zagarantirana. Vjerujem kao i mnoge Zagor fanove, ova priča i sama atmosfera podsjeća na Zagorove susrete sa Rakosijem i Kandraxom. Priča je isto bila na putu istih, ali kao da mi je nešto falilo. Kraj mi nije baš najbolje sjeo, pogotovo sa onom ženom čijeg su sina nešto ranije Zagor i Čiko spasili od pume. Ovakve priče volim na Zagoru, nije mi za čistu desetku, ali priča svakako visoko kotira.

    Naslovnica "Noć potopa" jedna od meni naj u serijalu, možda čak u top 10. Ova sljedeća, gdje Zagor "lebdi", pričali smo već da je to kod Ludensa greška. Ferri je Zagora nacrtao kako dotiče tlo nogom, a ova od Ludensa je kasnije prepravljena.

    24.10.2019
    00:03:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Već viđena priča sa odličnom atmosferom i crtežom te slabijim završetkom. Prva naslovnica odlična, druga prosječna. Svakako pravi Zagor, a ne ono što danas izlazi.

    25.11.2019
    11:34:00 sati
    domegus
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Legendarna epizoda iako ne bez svojih mana. Capone nije originalan ovdje, ali ipak izvlači vrlo dobar uradak. Priča je već viđena u drugim epizoda i s drugim negativcima, a sam scenarij oscilira. Mislim da je Capone trebao dati više prostora onoj ženi i sinu kojeg Zagor spasi pa kraj ne bi ispao tako naivan. Umjesto da Zagor pali selo strelicama sa zapaljenom smolom (sumnjam da bi natopljene zgrade planule ko šibice s obzirom da je obilno kišilo samo noć prije) trebao je nju i muža ubaciti kao obraćenike na dobro koji mu pomažu u sabotaži obreda. Ferri je odličan u atmosferi, ali likovi su mu uvijek isti. Upale oči, izborani i ispijeni ljudi su uvijek isti u ovakvim epizodama, a Stephan je sličan Kandraksu kao šta je Walter isti Zagor samo sa plavom kosom.

    22.12.2019
    13:59:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.07.2020
    13:09:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 168
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 383
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 494
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1051
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1283
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum