Pljačkaši Đavolje doline

Zagor

ZG ZS 893/895 | 208 str.

Stanoviti Tom Goodbar je oteo Chica, te ucijenio Zagora da mora izbaviti njegova sina Roya iz Đavolje doline. Prema Đavoljoj dolini Hellgate se čini kao raj na zemlji. Zagor odlazi u Đavolju dolinu i tamo se upoznaje sa surovim stanjem u zanimljivom eksperimentu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*8

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Žrtveni hram
    ZG LEX 272
  • Grabežljivci iz Vražje doline
    ZG LEX 273
  • Vladar ponora
    ZG LEX 274
  • Pljačkaši Đavolje doline
    ZG ZS 893
  • Crni mesec
    ZG ZS 894
  • Ljudi iz ambisa
    ZG ZS 895

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il tempio del sacrificio
    ZG SR 265
  • I predatori della Valle del Diavolo
    ZG SR 266
  • Il dominatore dell'abisso
    ZG SR 267

ZANIMLJIVOSTI

  • Pojavljuje se Trampy. Ovaj put je makljaža vezana uz «izum stoljeća» - stroj za pranje posuđa!
  • Tom Goodbar zna da je Zagor jedini čovjek koji je utekao iz Hellgatea, to se zbilo u epizodi ZG EXT 56/58.
  • Ime vođe pljačkaša Đavolje doline je Morg. Inače ime Morg nosi i lik iz Marvelovih stripova. Stvorili su ga Ron Lim i Ron Marz, on se prvi put pojavio u Silver Surfer vol. 3, # 70 (kolovoz 1992).
  • Druga naslovnica je djelo, pretpostavljam, Mikice.
  • Strip ima neke stanovite sličnosti sa filmom "No escape/Bijeg iz Absoloma" iz 1994. godine, a kolega flamboyant soul napominje kako Toninelli odaje posvetu Carpenteru i njegovom "Bijegu iz New Yorka".

Zanimljiva ideja Toninellija - Zagor je ucijenjen, te mora izbaviti Roya Goodbara iz Đavolje doline. A osim brižnog oca koji je u stanju otimati i ucjenjivati, zanimljiv je i zatvor u koji Zagor mora otići. Đavolja dolina je originalno rješenje vlasti. Pusta, prirodna, dobro skrivena dolina koja ima samo jedan ulaz, i taj ulaz je čuvan teškim utvrđenjem. U dolinu su poslani najgori kriminalci a vlasti se ne miješaju u unutrašnjost doline, kriminalci su prepušteni sami sebi. Daleko od civilizacije spustili su se na razinu kasnog kamenog doba. Odmah su se podijelili u tri skupine. Zapravo, njihove skupine odraz su prvobitnih ljudskih društava. Jedni su ratari, drugi su pljačkaši/nomadi, a treći žive u pećinama i nemaju nikakve civilizacije, zapravo bliži su životinjama nego ljudima. Zaista zanimljiva studija ljudskog društva i ponašanja.

U takvom okruženju Zagor traži Roya, da bi spasio Chica. Zahvaljujući svojoj spretnosti i velikoj snazi (mada je teško pretjerivanje scena u kojoj Zagor pobjeđuje dvojicu grdosija u obaranju ruke) Zagor brzo postaje desna ruka Big Georgeu, vođi ratara, a kasnije i Morgu, vođi pljačkaša. No Roya ne pronalazi. I dok on pokušava pronaći Roya te mijenja strane, u pozadini imamo dvije zanimljive priče.

Prva je vječni sukob između ratara i pljačkaša, sjedilačke i nomadske kulture. Jedni uzgajaju kukuruz i imaju privilegiranu klasu i robove. Drugi su međusobno više-manje jednaki (izdvaja se samo vođa) te se bave lovom i pljačkom ratara. Baš kako je to i bilo u prošlosti. Druga priča je priča o nepravednost vlasti prema tim ljudima. Jer iako su kriminalci, nisu zaslužili ovakve uvjete. Podvrgnuti su surovom eksperimentu u kojemu su se spustili na evolucijskoj ljestvici. Zagor kao velik humanist je stao na njihovu stranu, te osjeća simpatiju prema njima. I tako su nesretni robijaši organizirali zanimljiv način proboja iz Đavolje doline. Taj poduhvat ujedinjuje ratare i pljačkaše. Posebno je interesantan lik Big Georgea, koji želi ostati, jer ovdje je gospodar, a u civilizaciji obični kriminalac. Kako su ga surovi uvjeti promijenili.

Glavnu temu o pronalasku Roya, Toninelli privodi prema priči o novcu iz pljačke, te sukobu između pljačkaša. No puno su zanimljiviji zatvorenici, i njihov proboj. Poslije nekog vremena Zagor sreće neke od zatvorenika, te vidi da su neki počeli pošten život, a neki su se vratili starim navikama.

Donatelli standardno katastrofalan. Zagor izgleda kao da je ćelav, pa da je stavio tupe (alla Duško Lokin). Jedino po čemu mu ova epizoda pristaje, je to što zna nacrtati gadnu facu (ništa drugo i ne zna), pa je baš solidno dočarao robijaše. Ferri onako solidno, ništa posebno.

Sve u svemu zanimljiva epizoda u kojoj se Toninelli pozabavio problemom kazne i o ljudskoj prirodi. Kroz usta Zagora daje nam stav da i kriminalci imaju ljudska prava. Svatko će reći svoje, ali zar niste nikad došli na ideju da najgore kriminalce pošaljete na pusti otok te ih izolirate od ostatka svijeta?

Naprijed

ZG ZS 888/890 Hagotova moć

ZG ZS 902/903 Osveta Crne Ruke

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Tematika eksperimentalnih zatvorskih sustava te izoliranih utopijskih društava koja se se zbog nekih uvjeta degradirala i podijelila na nekolicinu simbiotskih zajednica stara je otkad postoji pustolovni žanr u romanima i filmovima. Tonininelli je lijepo upakirao tu temu sa još sa bijegom iz zatvora i ekstrakcijom zatvorenika. Ovo razdoblje Zagora ima sasvim solidne epizode,  a ni ova bome ne odudara...
    11.09.2008
    16:26:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 63%

    8, 7, 3, 9

    Pa znate, uvik smo nekako strogi prema jadnom Tonninelliju, a čovjek je, unatoč svim nebulozama koje je znao napisati, ponekad i pogodio u samu srž, a ova epizoda spada u njegove svijetlije trenutke, ako ne i u ponajsvjetliji! Zanimljivi su likovi ti zatvorenici, a i dobro je to, kad vidimo da nije sve zdravo za gotovo, jer ipak je postupak prema njima nehuman do bola! O crtežu ništa pametno, to je valjda najbolje što je dotični gospodin mogao nacrtati u datom trenutku... Naslovnice mi se sviđaju!
    11.09.2008
    18:35:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 52%

    5, 6, 5, 4

    Toninelli je izgleda tada bio veliki ljubitelj filmova Johna Carpentera, budući da je ovo više nego očita posveta (ah, ne koristim ni ja više termin plagijat) njegovom kultnom ostvarenju - ''Escape from New York'', iz 1981. godine, sa Kurtom Russellom u glavnoj ulozi. Naravno, ovdje Zagor zamjenjuje Snakea Plisskena, ali ostalo je, uz nekoliko sitnih preinaka, pretty much all the same. Čak ovo nije toliko loše, a sigurno ne kao recimo ZG LU 85/87 ''Noć krvoprolića'', koja je također Toninellijeva epizoda, i koja je također inspirirana jednim Carpenterovim kultnim filmom (''Assault on Precinct 13'', iz 1976. godine). Sve u svemu ipak slabašno.
    11.09.2008
    19:05:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 53%

    7, 5, 4, 5

    sve epizode iz ovog perioda, čast iznimkama, sam brzo zaboravio, i ovu sam čitao prije 2-3 godine, i sada sam morao zavirit da se podsjetim, a tako je bilo i sa vozom smrti, sljepilom, kamenim ubicom... vjerojatno da sam ih čitao kao mali, urezale bi mi se u pamćenje, a možda i ne bidobro, priča i nije baš tako loša, ali nema iznenađenja, sve se znadonateli, pa ne mogu mu uvijek dati 9 kao u šakama robijaša
    11.09.2008
    22:33:00 sati
    ken2
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Stroj za pranje posuđa - ha ha ha, genijalno, šteta što se Trampy češće ne pojavljuje.
    12.09.2008
    01:06:00 sati
    solar
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je ova priča sasvim ok!
    12.09.2008
    07:21:00 sati
    tex2
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 4, 8

    Prije 19 godina, kada sam ga citao prvi put, bio mi je super. Sada, ugodjaj nije vise isti. Godine ili sto?
    12.09.2008
    14:02:00 sati
    doktor78
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Solidna prica ali mi smeta los donatelijev crtez.
    12.09.2008
    19:49:00 sati
    bitola
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    ah taj tonineli... dosta osporavan, ali opet mnogima drag scenarista... tako da sam i ja jedan od tih koji ga na neki način gotive, jer zagora sam počeo čitati upravo kada je on preuzeo "dirigentsku palicu"... možda tonineli i nije toliko kvalitetan kao neki drugi scenaristi koji su radili na zagoru, ali ono što je sasvim sigurno je da piše interesantne priče... davno sam je čitao, ali mi je u sjećanju ostala kao sasvim solida pričica...
    12.09.2008
    23:44:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Davno sam čitao epizodu Crni mesec, znam da nije imala korice a ni sve stranice. Tek sam poslije pročitao skenirana sva tri nastavka. U tom periodu je bilo mnogo boljih priča, ali čim je Tonineli scenarista teško da to može da valja. On napravi toliko nelogičnosti da je to nevjerovatno.
    13.09.2008
    10:57:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Epizoda nije najbolja ali je sasvim dobra.Zagor je u toj epizodi dobio mnogo batina,stvarno je izgledao kao neki pocetnik ili slabic.
    13.09.2008
    15:49:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Madobrajepriča.
    13.09.2008
    20:46:00 sati
    Raga
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Izuzetna price fantasticnog Toninelija, definitivno jedna od epizoda koja zasluzuje da se nadje u odabranim pricama Veselog Cetvrtka.
    15.09.2008
    10:21:00 sati
    tiberije
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Jedan od (meni) klasika. Ocjene su barem 40% iznad realnih jer je prvo citanje bilo u djetinjstvu.
    09.10.2008
    15:04:00 sati
    alen
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Tipicna Toninellijeva prica: ne previse ambiciozna, prepuna akcije i sirovih, divljih faca nacrtanih od strane Donatellija. Jos jedna dobra, tipicna stvar za Toninellija: Zagor je pokupio dobre batine od Big George-a, kao i od glavnog organizatora oslobadanja zatvorenika :))
    11.10.2008
    00:32:00 sati
    D.J.
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 8, 6

    solidna priča,jedino su naslovnice moglo bit malo bolje
    08.11.2008
    20:28:00 sati
    lwood
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 8, 5

    meni je prica dobra ima puno stvari i zanimljivo je...super ideja,sa super zavrsetkom
    15.11.2008
    01:09:00 sati
    crta
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Zanimljiva epizoda. Slažem se da je ovo jedan od najsvijetlijih trenutaka Tonninellia.
    07.12.2008
    17:57:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    07.01.2009
    10:03:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    A ne znam, meni je ova epizodica baš legla. Ima par rupa u scenariju, možda nedostaje par stranica više da bi se okarakterisala kao veoma dobra.
    11.01.2009
    13:20:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Kad bi sjeli nabrojati sve izgubljene doline i svijetove u Zagorovim stripovima, tko zna koliko bi ih bilo ali siguran sam da ih ima - poprilično;-)). Ovdje mi se sviđa sama ideja ali da je društvo degradiralo na razinu gotovo prapovijesnog čovjeka je ipak malo previše da bi se moglo progutati. Donatelli je promašaj, nekako se uvijek sa grozom sjetim epizoda koje su radili Toninelli i Donatelli. Jest da ima i lošijih od njih, ali njihov mi se Zagor nikad nije sviđao. Interesantna je dosjetka kolege flamyja - Snake je zakon, posebno koš sa cijelog igrališta u nastavku, Bijegu iz LA.
    11.01.2009
    14:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Sviđa mi se najviše ideja za strip, odlična je. Priča i crtež su prolazni.
    03.02.2009
    22:57:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    07.05.2009
    01:29:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dobra i originalna epizoda, mada je Toninelli ovdje pretjerao jer je prikazao Zagora na momente totalno slabim. Ok, pretegao je dvojicu ljudi odjednom, pobijedio na platformi i isprebijao je nadzornika, ali isto tako dozivio je tri ponizna poraza. 
    Big George je prebio Zagora na fer i posten i nacin. Zatim je onaj ogromni razbojnik jednim udarcem onesvjestio naseg junaka. Na kraju je dobio jos i batina od sefa bande, manje-vise isto na fer nacin. Ok je da i Zagor s vremena na vrijeme bude pobijedjen, ali tri fer poraza u jednoj epizodi su zaista previse. 
    05.06.2009
    00:02:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 8, 6

    08.06.2009
    09:42:00 sati
    Ferri
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    9, 6, 10, 8

    Baš sam uživao u ovoj epizodi... Žao mi je što je nisam čitao nikad prije. Super! Istaknuo bih početak Chico-Trampy, i sve te razbojnike, među kojima se Zagor ipak dobro snašao, no nije bilo nijednog kojeg on poznaje od ranije, kojeg je on priveo pravdi. Naslovnice mi nisu nešto-prava Ferrijeva mi je 'ala Mikica.

    14.06.2011
    08:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 7, 7

    Solidna epizoda. Jedina mana su joj Donatelijev crtež (koliko god mi bio drag, moram biti realan) i Ferrijeve naslovnice. Sećam se da sam pri nabavljanju ovog romana bio privučen Mikicinom naslovnicom, jednom makar i to. 

    Što se tiče Tonitelija, ovde je zaista odradio dobar posao, mada mi Yagorov odlazak u Dolinu nije ni najmanje opravdan. Ne mogu se setiti pravih detalja, ali se zato sećam da mi nije bila prirodna Zagorova reakcija na Čikovu otmicu-pa, spasao ga je iz mnogo komplikovanijih situacija skoro ekspresno, dok ovde samo kaže ic okej, uradiću to. 

    01.09.2011
    11:18:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Meni je ovo baš bila uzbudljiva priča.

    01.09.2011
    17:51:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično odrađena psiholizacija likova. Ocijenio originalne naslovnice, a YU neći ni gledati.

    26.09.2011
    00:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Veoma zabavna epizoda, sa dobrom atmosferom, i Donatelijevom crtezu koji super pripada tonu ove price, i likova koji u njoj sudjeluju.  Kao mali djecak, prvi i treci dio sam uvijek imao, ali onaj srednji, "Crni Mjesec", nikad nisam mogao da nadjem.  Prica ima odlican pocetak, totalno podsjeca na Nolitine ranije epizode, gdje gledamo Chicove gegove sa Trampijem.  I ovaj u ovoj epizodi se stvarno osjeca kao da ga je Nolitta napisao; da nisam uvjeren da je ovo Toninelijevo djelo, stvarno bi vjerovao da je ovo Nolitta.  Ostatak price je dosta originalan, i nekako nepredidljiv; kraj epizode je veoma iznenadjujuci i neocekivan.  Stvarno lijepo uradjeno od obadvojice umjetnika (Donatelli & Toninelli).  Naslovnice (one originalne Ferrijeve) su odlicne.  Epizoda koja se sigurno moze i vise puta procitati, makar svakih par godina.

    07.12.2011
    12:58:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Meni jedna od najboljih Zagorovih priča koja ti, da misliti o društvenom sustavu.

    21.05.2012
    11:03:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    7, 4, 6, 4

    24.07.2012
    18:04:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    18.12.2012
    16:28:00 sati
    macca1985
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obožavam ovu priču, ne znam zašto, ali podsjeća me na ljeto i tople dane, vjerojatno jer sam je i čitao jedno ljeto u djetinjstvu takav mi je ugođaj u stripu. Inače, imao sam samo prve dvije sveske, ljude iz ambisa sam tek nedavno, nakon skoro 20 godina uspio pročitati. Svakako mi je ovo jedan od najboljih Toninellijevih uradaka i uvjek ću mu se rado vraćati.

    16.01.2013
    14:21:00 sati
    caramba
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 70%

    9, 7, 4, 10

    Ispravka na recenzenta drugu naslovnicu je crtao Pejak.

    19.03.2013
    17:11:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Veoma originalna ideja, vidimo kako se ponašaju ljudi kada su primorani na povratak korenima, preživljavanje i snalaženje u manje-više divljačkim uslovima, vraćeni u vreme kamena i vatre. Na scenu stupa zakon jačeg, a ljudi se udružuju u plemena, kako bi se zaštitili. Sama uloga Zagora i njegova misija su mi čak i najmanje bitni bili ovde. Osim što je, nakon Helgejta, dobio priliku da pobegne iz još jednog pakla :)

    23.03.2013
    17:38:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 10, 7

    Odlična epizoda i dobro zapažanje na film "Escape from New York'' inače meni jedan od dražih filmova.

    22.09.2014
    18:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    05.03.2015
    00:21:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    25.05.2015
    22:08:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    15.02.2016
    20:40:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    prica je dobra,crtez Donatellia je uvik dobar ,ali je malo pretira s onakvim facama Inace malo cudno da su poubijali vojsku i nikom nista,ipak je to zlocin nad zakonom,Toninelli odigra na samilost Zagora prema njima
    25.04.2017
    14:00:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    03.05.2017
    13:55:00 sati
    Dalibor.V
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Jedan od najboljih Zagora, Zagor kakav treba biti i kakvog volimo.

    05.06.2017
    11:51:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 7, 7

    Kad sam vidio naslovnice mislio sam "O moj Bože, Zagor je ponovo otkrio izgubljeno pleme, zaostali narod". Takve epizode su mi među najmržima. Ipak, nije bilo tako, dobili smo nešto novo ali, idejno gledano, ne previše privlačno. Kakva Vražja dolina iz koje se ne može izaći koja se isplati Washingtonu i na koju ne treba puno trošiti? No, s druge strane, radnja je zanimljiva, posebno obrat da Goodbar nije nikakav otac već vođa bande. Plus za sam početak, volim te fore Trampyja i Chica, te činjenicu da je Zagor doživio dva knock-outa, a minus za ono da u igri čelične ruke Zagor pobijedi dva protivnika istovremeno. Mislim da je Toninelli s događajima u Vražjoj dolini trebao završiti kad se Zagor u balonu uzdizao iznad nje, dakle u svezi tog ostaviti otvoren kraj, a ne da Zagor neko vrijeme poslije vidi dva najbolja druga iz te misije skupa kako su se preobratili i postali dobričine. Stao je na njihovu stranu umjesto da je sve ostalo "u zraku", da nikad ne sazna što je bilo.

    Donatelli je ove iz Morgove skupine većinom crtao kao jaje jajetu i kao da su 50 godina u dolini, kao neki zatucani narod, pa zar u epizodi nije mogao biti i neki plavi mladić tipa Jim Gitara? Vjerojatno po naputku Toninellija. Naslovnice osrednje.

    01.07.2017
    16:37:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    I ja sam se prilikom letimičnog pogleda na unutrašnjost stripa uplašio da je u pitanju epizoda o nekakvom izgubljenom narodu ili nešto slično. Ovo je puno bolji izbor bez obzira što se ideja mogla i bolje sprovesti u djelo. Tu prije svega mislim na Chicovu otmicu, nekako se već ustalilo da banditi najprije posegnu za tom metodom kada žele Zagora natjerati na nešto. Imao sam osjećaj da lik kojeg Tom Goodbar želi osloboditi nije njegov sin već je u pitanju nešto sasvim drugo. Vražja Dolina ima određene zanimljivosti sa 3 različite skupine robijaša koji egzistiraju u njoj, a lik Big Georgea je klasični tiranin kojem je najvažnije vladati pa makar to bilo u uvjetima nedostojnim čovjeka. Nategnuta je situacija u kojoj Zagor 5 do 12 pronalazi Roya, niti je zakasnio a opet nije bilo ni prerano. Da ljudožderi nisu oteli onog lika vjerojatno se sam ne bi sjetio da ode potražiti Roya na takvom mjestu. Na kraju banditi nisu imali nikakve koristi od njega pa su bili prisiljeni ubiti ga, samo mi nema logike da su se nakon toga jednostavno pokupili i otišli a Zagora i Chica ostavili na miru. Susret u trgovištu sa Kurtom i Murtom, odnosno Muttom, imao je nekakav simbolični značaj i bilo bi dobro vidjeti ih opet kasnije.

    Crtež Donatellija standardan za to vrijeme a naslovnice vrlo dobre.

    18.07.2017
    18:58:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Teško je biti objektivan pri ocjeni ovakvih priča. Nema ovdje ništa niti originalno niti spektakularno, čak na momente ima čistih gluposti, ali meni je ova priča tako zabavna da sve mane stavlja u drugi plan. Tonineli je obilježio jednu eru Zagora gdje ima mnogo ovakvih priča, sa jako fluidnim scenarijem i zanimljivim temama. Donateli je svojevrsna legenda, nisam nikad bio veliki fan njegovog crteža, ali ipak pečat koji je dao Zagoru je ogroman. Naslovnice su odlične, čak i Dnevnikova nije loša, iako nema nikakve veze sa pričom :) Iako nisam živio u tom dobu, kroz Toninelijevu eru mogu osjetiti taj momenat 80ih ...

    26.07.2017
    23:17:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    06.08.2017
    15:08:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    6, 5, 5, 5

    Zabavna i pitka priča bez neke velike logike. Nije loše. Donatelli dosta lošiji nego inače. Prva naslovnica loša, druga odlična.

    17.08.2017
    07:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Po naslovnicama se i meni učinilo da je opet riječ o nekim izgubljenim svjetovima i narodima. To ne mora po defaultu biti loše, ali ako ćemo gledati originalnost više mi se svidjela ideja eksperimentalnog zatvora. Gdje su resursi ograničeni, a ljudi udruženi u bande kao u nekom postapokaliptičnom scenariju. Slojevi zemljoradnika, robova i pljačkaša je poprilično logičan, al sloj „pećinara“ mi se niti malo ne sviđa. Koliko sam shvatila, osim što su zaboravili pričati i ponašati se, oni su čak i ljudožderi. To nije nigdje rečeno ili eksplicitno prikazano pa možda i griješim. Ali kako god okrenemo, smatram da za takvu evoluciju „unatrag“ treba proći puno više vremena. Dojmovi su mi se zbog toga srozali i sve me skupa podsjetilo na onu grozotu od stripa „Siera Blanka“. Što mi je toliko loša epizoda, da su mi mnoge iz striscia perioda bolje od nje.

     

    Crtež također nije nešto bajan. U mnogim komentarima je spomenuto kako pljačkaši previše nalikuju jedan drugom i nisam imala pojma tko s kim priča.

     

    Ovo je zadnja epizoda iz 80-tih koju ocjenjujem. Kronološki čitajući sam se otkotrljala nekako kroz taj period. I što jest jest, stvarno je turbulentan. Nije bilo kvalitetnog niza, da se izreda nekoliko dobrih priča za redom. Sve nešto povuci potegni. S druge strane izredalo se puno autora i svatko je dao svoj doprinos. Sclavi Demonsku masku i Divove, Castelli Veliku zavjeru i povratke Vampira i Supermajka, Toninelli Nepoznatu Zemlju, Pekota, Mutanta, Capone Hogata i 1000 lica straha, Nicolai se također ubacio s Kandraxom i Grayem. I uz sve to, svakom od nas sjedne par nerazvikanih epizodica. Kao meni Pleme Drvenih lica ili Tonkino prokletstvo. Iako kritike na ovaj period imaju osnovu, ja osobno zbog svih navedenih epizoda imam blagonaklono gledanje na te godine.

    25.09.2017
    21:52:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Scenaristički jaka priča, to je sposobnost Toninellija da za razliku od ostalih autora može i slabiju priču pretvoriti u viši nivo. Ovo je zabavno štivo, s malo oslabljenom kvalitetom u "Vladaru ponora", ali definitivno 8 zbog genijalnog Trampyjevog izuma. Crtež varira, ima zaista kritičnih djelova

    27.03.2018
    15:59:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    meni je ovo odlična toninellijeva

    19.05.2018
    16:05:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobro. Živahna, dinamična priča; mnoštvo likova s temeljito izrađenim karaketrima; negativci s kojima se lako poistovjetiti...

    17.06.2019
    11:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Zagor Extra
    272: Žrtveni hram (od 76 str.)
    273: Grabežljivci iz Vražje doline
    274: Vladar ponora

    Ideja sa zatvorom i "Vražjom dolinom" mi je bila super. Baš sam uživao ovdje. Znam da mnogi ne vole Toninellija, ali po meni je ovdje dosta dobro odradio posao. Klasični uvod sa Čikom i Trampyem, ovaj put smo imali tzv. "izum stoljeća", stroj za pranje suđa. Izvrsno! Mislio sam da ce Čiko uzet tanjur, a izbaciti van šalicu :D Ipak je bilo nešto drugo. Čika otimaju i Zagor opet mora u akciju, ali ovaj put na nepoznati teritorij među najokrutnije zločince! Taj dio u "Vražjoj dolini" isto dosta zanimljiv, Zagor je uspio upoznati sve tri skupine zatvorenika za vrijeme svog boravka tamo i naći na kraju ono sto je tražio. Iako sam se već bio pomirio da neće naći tu osobu, budući da se ta potraga prilično otegla. Kraj isto dobar, drago mi je da je Zagor otišao balonom, da nije sudjelovao sa zatvorenicima u pokušaju bijega. Samo mala zamjerka na kraju, kad je glavni odgovorni za otmicu Čika stradao od onog kanibala, pa njegovi ljudi jednostavno otišli, nisu ni pokušali srediti naše junake. Ali opet, možda su bili zgroženi samim tim događajem kanibalizma kojem su prisustvovali, u šoku i jednostavno bili sretni što su izvukli živu glavu. Donatelli izvrstan, majstor za prikazivanje emocije kod likova. Obožavam njegovog Zagora i svaki put uživam u njegovom crtežu.

    09.11.2019
    00:37:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Toninelli je car i kraj priče. Samo on može napraviti ovakvu priču i scenarij koji teče kao film. Komedija za otvaranje, zaplet s otmicom, zatvorski eksperiment, klanovi, ljudožderi, katapulti s zapaljivom smolom i bijeg zatvorenika, bijeg Zagora sa balonom, prikladan i lijepo zaokružen kraj, a sve se lako čita i nema previše objašnjavanja. Jedna ovakva epizoda satire Buretovih dvaaaaaadeset. Donatellija ja jako volim bez obzira na mane. Najbolji crtač Čika i njegovih komedija! 

    22.12.2019
    14:15:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Mali Vuk

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Moram priznati da mi se svidjela ova epizoda.  Na početku sam mislio da ce biti dosadan i zamoran strip. Kako je radnja tekla, postalo mi je zanimljivo i sve više sam se uživio u priču. Kraj je nepredvidljiv i možemo izvući neke pouke iz ove priče. 

    12.04.2020
    17:54:00 sati
    Mali Vuk
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 614
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 480
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1744
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 670
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1744
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum