Divovi dobra i zla

Zagor

ZG ZS 941/946 | 513 str.

Ponovni susret Zagora sa najvećim neprijateljom Hellingenom odvest će duha sa sjekirom na drugu stranu smrti. Bezvremenska magija odvojit će Zagora od njegovih najboljih prijatelja Čika, Ikarovog Pera i pukovnika Perrya i staviti ga u međusobnu borbu s njima. Darkwood će progutati plamen i smrt jer se vratio on...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Noćne more
  ZG LEX 282
 • Demon ludila
  ZG LEX 283
 • Buđenje Titana
  ZG LEX 284
 • Povratak Hellingena
  ZG LEX 285
 • Na granici stvarnosti
  ZG LEX 286
 • Kraj svijeta
  ZG LEX 287
 • Demon ludila
  ZG LIBKB 96
 • Hellingenov povratak
  ZG LIBKB 97
 • Kraj svijeta
  ZG LIBKB 98
 • Demon ludila
  ZG VEOP 14
 • Demoni ludila
  ZG ZS 941
 • Invazija Akronijana
  ZG ZS 942
 • Na granici stvarnog
  ZG ZS 944
 • Helingenov povratak
  ZG ZS 945
 • Divovi dobra i zla
  ZG ZS 946

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Incubi
  ZG SR 275
 • Il demone della follia
  ZG SR 276
 • Titan risorge!
  ZG SR 277
 • Il ritorno di Hellingen
  ZG SR 278
 • Ai confini della realta
  ZG SR 279
 • La fine del mondo
  ZG SR 280

ZANIMLJIVOSTI

 • Radi se o petom susretu Zagora sa Hellingenom
 • U 40 godina objavljivanja Zagorovih pustolovina ovo je najduža. Proteže se na nevjerojatnih 5 i po epizoda.
 • Po prvi put čitatelji su mogli vidjeti smrt Duha sa sjekirom i potpunu propast Darkwooda.
 • Pogledaj i analizu u tekstu Divovi dobra i zla! (op.ur.)
 • Alternativna Ferrijeva naslovnica druge epizode! (op.ur.)
 • Izdavačka kuća Epicenter Comics objavila je ovu priču u Sjedinjenim Američkim Državama u velikom formatu, za tu priliku odabrana je ova nanovo skenirana i obojana Ferrijeva naslovnica. Izdanje također ima i dvije variant naslovnice, autori su Christopher Shy i Michele Rubini. (op.ur.)
 • Na forumu u temi Razotkrivanje mita: Demoni ludila naširoko se raspravljalo o ovoj priči. (op.ur.)

Fenomenalan scenario napisao je Tiziano Sclavi poznatiji kao glavni scenarist Dylana Doga, dok se za crtež pobrinuo Gallieno Ferri. Da bi ova priča bila u cijelosti objavljena trebalo je rezvervirati drugu polovicu 1988. godine počevši sa šestim mjesecom iste.

Darkwoodsko jutro nije obećavalo ništa neobično za naše poznanike. Čiko je provodio jutro drijemajući dok je Zagor krenuo u lov kako bi obnovio zalihe za zimu. Vrlo brzo taj mir se prekinuo čudnim događajima koji su usljedili! Nakon što je odabrao svoj budući pljen, Zagor se vješto prikrao divljem jelenu pazeći da ga ovaj ne primjeti. Napeo je luk spreman ispaliti strijelicu, no u taj trenutak začuo je iz jelenovih usta ljudski govor : “Čovječe, želiš me ubiti zar ne?” U prvi trenutak Zagor je pomislio kako mu se pričinjava, ali ubrzo je dobio i nastavak rečenice : “Govorim tebi Zagore Te-Neyu…hoću te upozoriti na opasnost jer se vraća neko tko ti je tiho rekao ZBOGOM!” Pred zbunjenim Duhom sa sjekirom odigrala se halucinantna preobrazba, jelen se pretvorio u demona koji napada da bi vrlo brzo nestao. Paralelno sa tim događajem Čiko je vodio svoju bitku sa drugom strašnom halucinacijom, divovskim paukom. Vrativši se u kolibu Zagor budi Čiku i tako prekida njegovu najstrašniji moru. Riješivši se priviđenja Zagor dobiva pismo od Drunkyn Ducka koje mu je poslao Pukovnik Perry sa molbom što skorijeg susreta. Nakon nekoliko minutnog Čikovog negodovanja protiv novog putovanja dvojac kreće na put.

Pod nogama dvojice prijatelja mjenjala se konfiguracija terena i poznati krajolici Darkwoodskog područja. Kada se spustio sumrak Zagor je predložio kraći odmor. Duh sa sjekirom osjećao je sjenu nekog nerazumljivog upozorenja. Pogledavši okolinu u kojoj su se smjestili shvati je kako se nalaze u dolini brda Naatani gdje se odigrala njihova posljednja pustolovina protiv izopačenog profesora Hellingena. Vrativši sjećanja iz prošlih događaja kroz Zagorove misli prolazio je lice starog neprijatelja i posljednji trenuci prije njegovog nestanka nakon što se zatvorio u staklenu kabinu i sa pogledom punim mržnje izrekao tiho ZBOGOM! Nakon što je izašao iz svojih misli Zagor je čuo Čikove vapaje za pomoć, neprijateljska sjena koja se nadvila nad Čiku ubrzo je bila oborena od duha sa sjekirom. Ipak neobjašnjivim nedostatkom snage Zagor pada bez svijesti na pod.

Nakon dva dana budi se u podzemnoj pećini gdje prepoznaje Akotu, nasljednika starog vrača Keokukche koji je bio čuvar velike tajne na brdu Naatani. Zbunjeni Zagor ne shvaća zašto je želio napasti Akotu kada ga je našao u blizini Čika. Akota daje odgovor duhu sa sjekirom riječima : “Boriš se protiv opasnog neprijatelja, Zagore…možda moćnijeg i strašnijeg od svih na koje si do sada naletio na svome putu. Indijanci ga zovu AH-EH-NAI!” Zagoru se zaledilo lice i ubrzali otkucaji srca jer na jeziku bijelaca AH-EH-NAI znači DEMON LUDILA. Akota se u isti trenutak pretvara u strašnog demona i napada duha sa sjekirom. Bježeći pred velikom prijetnjom Zagor u jednom trenutku pada pred tijelo crvenog junaka velikog Rakuma gdje primjećuje sveto oružje, isto ono koje je korisito nekada protiv Akkroniana. Uzevši luk i strijelu nanosi smrtonosan udarac demonu koji se pretvara ponovno u Akotu koji umire na Zagorovim rukama. Lutajuči podzemnom pećinom Duh sa sjekirom još nekoliko puta prolazi brojna mentalna iskušenja da bi se konačno probudio iz višednevnog sna. Akota, čuvar velike tajne, smiruje Zagora koji nije siguran da li još uvijek spava ili je budan i govori mu kako je ipak uspio pobjediti DEMONA LUDILA. Nakon što je izgubio previše vremena Zagor pronalazi Čiku i tjera ga da što prije krenu Pukovniku Perryu. Akota se oprašta i objašnjava Zagoru kako je u cijeloj oblasti brda Naatani postavio mrtva tijela Akkroniana koja nisu podlegla procesu raspadanja već su se na neki čudan način okamenila i postala neka vrsta kipova. Zagor u nevjerici gleda u jednog od skamenjenih Akkroniana, no ubrzo uz Akotine riječi shvaća kako i oni zaslužuju biti sahranjeni na dostojan naćin.

Nastavak puta donio je susret sa Ikarovim Perom koji je dobro preplašio Zagora i Čiku jer je “sišao s neba” u svojem najnovijem letećem izumu nazvanom UFO. Odbivši putovanje zrakom dva prijatelja stižu u utvrđenje Fort Pit da bi se susreli sa Pukovnikom Perryem. Nove nevolje nastupaju kada svu u utvrđenju tvrde da nikad nisu čuli za Pukovnika Perrya. Među mnogobrojnim licima vojnika Zagor prepoznaje mnoge za koje je siguran kako ih je upravo Pukovnik Perry liječio. Dolazi do gužve jer Zagor izazvan ljutnjom započinje tuču. Metak jednog od vojnika prolazi pored Zagorove sljepoočnice i on pada na zemlju. Nakon hospitalizacije Zagor se upoznaje sa kapetanom Forbesom koji je glavni čovjek Fort Pita te od njega saznaje kako je pukovnik Perry pao pod neki čudan utjecaj mentalnog pritiska na granici ludila. Ne dugo zatim kapetan Forbes odvodi Zagora do zaključane prostorije koju je posljednjih mjeseci sređiva sam Pukovnik Perry. Duh sa sjekirom još jednom gleda sa nevjericom jer prostorija je uređena gotovo identično kao zapovjedna sala Akkroniana. Kapetan Forbes priča Zagoru kako je pukovnik Perry posljednjih mjeseci bio opsjednut dugim odlascima iz utvrđenja sa kojih se vračao sa čudnim predmetima. Jednom je i njega odveo na put i pokazao mu od kuda crpi te čudne predmete, bio je to razrušeni kamp Akkroniana. U jednom trenutku ekrani u sobi se uključuju i na njima se pojavljuje zamišljeno lice pukovnika Perrya koji objašnjava Zagoru kako se nalazi na obali jezera Erie. Veza se prekida i dolazi do samouništenja čudnog postrojenja, velika eksplozija razara dobar dio utvrđenja. Da bi stigao što prije do jezera Erie Zagor nagovara Ikarovo Pero da osposobi svoj UFO, trka s vremenom počinje te se trojka ukrcavaju u čudnu leteću napravu, naravno Čiko nikako nije oduševljen sa novom odlukom svog prijatelja.

Za to vrijeme nekoliko milja dalje na obali jezera Erie pukovnik Perry vadi čudan instrument iz torbe i sa lucidnim pogledom gleda u jezero. Površina jezera Erie postaje nemirna kao da dolazi do neke čudne reakcije. UFO nadleće jezero sa prvim zrakam sunca i svjedoći nesvakidašnjem prizoru, sa dna jezera podigao se Titan iz višeljetnog sna. Vrlo brzo željezni div obara UFO koji se sunovraćuje u jezero. Čiko i Ikarovo Pero plivaju na obalu na izmaku snaga gdje nalaze pukovnika Perrya potpuno isrpljenog. Željezni div nastavlja put prema svome cilju rušeći sve pred sobom, na leđima mu visi Duh sa sjekirom koji se tu našao tako što se slučajno zakačio pri padu iz letjelice Ikarovog Pera. Zagor se uspjeva podignuti na rame Titana želeči ga onesposobiti no bez rezultata. Vidjevši Zagora na ramenu željeznog diva pripadnici plemena Ottawasa uvjereni kako ga baš on vodi na nova razaranja zarobljavaju Čika, Perrya i Ikarovo Pero želeči se osvetit Duhu sa sjekirom. Titan se uspinje na brdo Naatani gdje zastaje i gleda u smjeru velikog okruglog mjeseca. Troje Zagorovih prijatelja vezani za stupove mučenja u istom trenutku čekaju svoju smrt od ratnika Ottawasa. Dolazi do velike praska mjeseca koji se raspada u tisuće komada. Sa različitih mjesta svi gledaju u strašan prizor sa nevjericom i nelagodom. Podiže se jak vjetar koji naglo prestaje, tisuće komadića mjeseca ponovno se spaja i stapa u cijelinu, novi mjesec je rođen. Titan se sunovraćuje sa vrha brda Naatani zajedno sa Zagorom. Sa novo nastalog mjeseca spušta se svijetleća zraka. Ošamućenog Zagora podiže Akoto te mu vadi mentalni programator smješten iza uha govoreči mu kako ga nije obuzeo AH-EH-NAI već upravo ta naprava. Željezni div Titan dolazi do mjesta na koje je pokazivala svijetleća zraka i svojim golemim rukama podiže staklenu kabinu, upravo onu u kojoj je Hellingen pobjegao nakon neuspješne invazije Akkroniana. Drobeći je nastaje nova eksplozija, ovog puta Titana, usljed čega dolazi do njegovog potpunog uništenja.

Nastaje potpuna tišina, Zagor i Akota primjećuju kako se iz tame približava neka pojava, dolaskom na svijetlo shvaćaju da je to Hellingen. Obuzet bjesom duh sa sjekirom nasrće na svog najvećeg neprijatelja no samo prolazi kroz njega. Prodoran smijeh pun mržnje odzvanja u tišini noći brda Naatani. Stari neprijatelj udarcem ruke obara Zagora još jednom na koljena davajuči mu do znanja kao je on za njega dodirljiv, dok Zagor njemu ništa ne može! Mudri Akota predlaže svima da se spuste u podzemnu pećinu kako bi razgovarali o svemu. Hellingen prihvaća ponudu još uvijek sa diaboličnim smjehom na licu dok Zagor tek na Akotino inzistiranje kreće u dubine brda Naatani. Nakon što su se smjestili oko vatre Hellingen počinje pričati svoju priču od trenutka kada je nestao u staklenoj kabini. Tako saznajemo kako je bio bačen u prostor bez života izvan sunčevog sistema. Nakon nekog vremena jaka privlačna sila uvukla ga je u prostor velikog svemirskog broda. Tamo je upoznao dječaka tužnog pogleda imenom Kiki. Vrijeme je provodio u njegovom društvu i uz pomoć napredne tehnologije stekao mnoge vještine o kojima nije ni sanjao da će ikada moći činiti. Duh sa sjekirom shvatio je kao je Hellingen stekao veliku moć i kao su svi oni demoni koji su ga pritiskali proteklih dana upravo izašli iz glave strašnog neprijatelja. Kada se veliki svemirski brod počeo približavati sunčevom sistemu Hellingen je počeo razmišljati o svojem povratku na zemlju sa neopisivom željom punom mržnje da konačno uništi Zagora. U pravom trenutku pomoću svijetlosne zrake transportirao se na zemlju gdje su se atomi njegovog tijela ponovno sjedinilu u cijelinu. Nakon odslušane priče Zagor napada Hellingena, dolazi do teškog okršaja. Začuđeni Akota ne može povjerovati kako Hellingen nije pao pod utjecajem napitka koji mu je ponudio. U jednom trenutku borbe Akota napada neprijatelja sa svetim oružjem velikog Rakuma no ono biva uništeno, a Akota ozljeđen. Zagor u naletu bijesa uspjeva oboriti Hellingena te ga na podu sa mnogobrojnim udarcima svoje sjekire ubija. Bezvremenskoj magiji nema kraja jer Hellingen se podiže sa pištoljem u ruci sa ciljem da Zagoru i Akoti oduzme život, no stižu pukovnik Perry, Čiko i ratnici Ottawasa i pod teškom vatrenom paljbom oduzimaju po drugi puta Hellingenu život. Ubrzo Zagor i ostali napuštaju brdo Naatani, pozornicu nevjerovatnih događaja, dok se Akota vraća u svetu pećinu još izgubljenog pogleda. Na brdašcu je ponovno zavladala tišina, jedini dokaz strahota koje su se odigrale bila je gomila kamenja sa nevješto izrađenim križom. Grob nad kojim je bdio neobičan kip…Dva simbola poraza onoga koji je želio promjeniti prirodni red stvari ovog svijeta smatrajuči se svemoćnim, no koji je utonuo u vječitu tamu.

Povratak u Darkwood donio je loše vijesti, Tonka poglavica Mohawka bio je mrtav! Zagor nikako nije mogao sebi oprostiti dugo odsustvo iz Darkwooda. Krenuo je prema plemenu Mohawka gdje je saznao od plemenskog vrača kako je Tonku izazvao mladi ratnik Shalak. U pravednom dvoboju Tonka je pokleknuo. Neopisivi bijes vratio se na lice duha sa sjekirom sa željom da što prije kazni mladog ratnika što je uzeo život njegovog krvnog brata. Zagor je krenuo u dolina gavranova na skup poglavica kako bi održao lekciju mladom ratniku koji je pozvao ostale plemenske starješine bez njegovog znanja. Ne planiranim tjekom događaja Shalak otkriva plemenskim starješinama Zagorove trikove kojima se godinama služio u Darkwoodu kako bi zadržao autoritet te zabija nož Duhu sa sjekirom u blizinu srca. Na pomolu je bio veliki indijanski rat protiv bijelaca. Čiko pokušavajući pomoći svom prijatelju koje je beživotno ležao na podu brzo je kretao po pomoć, no kada se uspio nakon nekog vremena vratiti sa doktorom njegovog prijatelja više nije bilo. Vrač Mohawka odnio je Zagora na skriveno mjesto gdje mu je danima vidao rane no ubrzo nakon njegovog oporavka biva ubijen od ratnika vjernog Shalaku.

Obuzet nekim čudnim osjećajem Duh sa sjekirom krenuo je u pravcu logora Mohawka i nakon što se uspeo uz brdo i pogledao u dolinu nije mogao vjerovati svojim očima, cijelo selo bilo je sravnato sa zemljom prekriveno mrtvim tijelima žena i djece. Zagor Te-Ney pao je na koljena i zaplakao, u tom trenutku shvatio je da je sve izgubljeno, glavni njegov cilj mir između indijanaca i bijelaca bio je uništen, a time i cijeli njegov život. Shvatio je da je jednom vremenu došao kraj i da krug svijeta više nema svoj centar. Koraćajući kroz razrušeno selo Zagor je u jednom trenutku ugledao vojničku sablju i sjetio se da ju je prije nekog vremena vidio kod kapetana Forbesa. Razočaran i potpuno slomljen gospodar Darkwooda zaurlao je svoj ratnički poklič poput ranjene zvijeri. Tako se odrekao boje svoje kože i vlastitog naroda, a manitu ga je primio za podanika upravljajući njegovim postupcima. Međutim došla su nova iskušenja za gospodara Darkwooda jer nije gorilo samo selo Mohawka već cijela Darkwoodska šuma. U bilo koji Indijanski logor da je došao Zagor je nalazio samo razaranje i smrt. Posljednja odluka je bila konačna Zagor je stao uz rame indijanske braće dok su na drugoj strani bili njegovi najveći prijatelji Čiko, Ikarovo Pero, pukovnik Perry. Usljedila je najstrašnija i najkrvavija bitka u indijanskoj povijesti. Jedan za drugim Zagorovi prijatelji padali su mrtvi. Bitka u utvrđenju Fort Pit završila je u zalazak sunca, ali zapravo radilo se tek o POČETKU KRAJA.

Nekim nerazumnim nagonom Duh sa sjekirom pješačio je do brda Naatani, kada je stigao do groba svog najvećeg neprijatelja Hellingena shvatio je kako je izgubio, ali nije se želio pomiriti s time. Uzevši svoj pištolj nakon što ga je položio na sljepoočnicu okinuo je oroz! Veliki prasak i tama našle su se pred očima Duha sa sjekirom da bi nakon nekog vremena ugledao dječaka tužnih očiju kako sjedi na bizonu u društvu orla. On mu se predstavio, bio je to Kiki dječak kojeg je Hellingen upoznao na svemirskom brodu. Zagor je shvatio kako poludjeli starac nije lagao, zapravo sve je bila istina. Konačno je Zagor od Kikia saznao kako su predhodni događaji bili mogući. Hellingenova mržnja bila je toliko velika da ga je nadživjela, isto je bilo i sa njegovom željom da uništi svijet. Izložen ogromnoj količini zračenja u staklenoj kabini dobio je sto puta jaču snagu od realne te je bio transportiran u svemirski brod koji stvarno negdje postoji. Zapravo postoji bezbroj svemira koji su međusobno paralelni, npr. u jednom od njih Zagor nikada nije živio dok se u drugom na brdu Naatani ubio. Ono što je najvažnije od svega je da je Hellingen pronašao naćin da stvarnost jednog svijeta prenese u drugi i tako nije Zagoru donio demone priviđenja nego je Zagora prenio u svijet demona i priviđenja. Njegova namjera je bila da sa svojom mržnjom u potpunosti uništi zemlju i stvori novu zvijezdu samo za sebe. Opraštajući se od Zagora Kiki mu je rekao da je ostalo još vrlo malo vremena da se Hellingen savlada ali nije mu odao kako.

Za to vrijeme u u podzemnoj pećini velikog zdenca Akota čuvar velike tajne pokušavao je vratiti vrijeme unatrag pomoću bezvremenske magije. Samo jedan trenutak je bio potreban da bi se pješčani sat zaustavio na pravom mjestu i tako vratio Duha sa sjekirom u trenutak prije no što povuće oroz pištolja u nakani da si oduzme život. Akota uspjeva u svojem zadatku i Zagor se pojavljuje pred Hellingenovim grobom pucajuči u njega. Iz groba izlazi strašno stvorenje koji isijava samo zlobom i mržnjom, Hellingen još jednom pobjedivši smrt priča o velikoj želji da stvori svoju zvijezdu. Mržnja koja isijava iz svake pore gospodara zla daje mu toliko snagu da se pretvara u diva zla. Zagor se prisjeća kako mu je upravo Kiki rekao o novoj Hellingenovoj zvijezdi i shvaća kako je Kiki zapravo jedno od imena Manitua. Ispunjen pozitivnim silama Zagor se pretvara u diva dobra.

“Legenda kaže da su boreći se dva neprijatelja postajali sve veći, a možda to i nije legenda jer su ih neki te noći vidjeli…DIVOVE DOBRA I ZLA, kako se bore za spas svijeta ili njegovu propast. Pod udarcima duha sa sjekirom kome se vraćala stara snaga Hellingen je posrtao…Brdo se odronjavalo kao da je pješčano, a zemlja je podrhtavala u presijeku od nekoliko milja. Odjeci borbe širili su se po cijelom svemiru, zapravo po svim svemirima. Na kraju Zagor je pobjedio…ali ne svojom snagom, već glavom i srcem.”

Konačno na koljenima Hellingen je morao prihvatiti poraz i činjenicu da je mrtav od trenutka kada se zatvorio u staklenu kabinu Akkroniana. Sve je bila jedna velika iluzija koju je uspio dobiti tako što je provukao Zagora kroz jednu od pukotina u paralelnim dimenzijama no duh sa sjekirom se uz pomoć Akote uspio vratiti u pravi svijet. Gospodar Darkwooda pred sobom više nije vidio strašnog Hellingena već starca bez iluzijai bez nade koji želi da mu konačno bude dozvoljeno samo jedno: da utone u san bez snova. Pustivši Hellingena da nađe svoj konačni mir sa prvim zracima zore u dolini je ostao samo div dobra obasjan toplim zrakama sunca ZAGOR TE-NEY DUH SA SJEKIROM.

Na kraju je shvatio da je u trenutku zaustavljanja pješčanog sata Akota dao svoj život za njegov. Vrativši se u Darkwood vidio je svoje prijatelje žive i shvatio je da je krug života pronašao svoj centar.

Tamo gdje je Guido Nolitta stao Tiziano Sclavi je nastavio savršeno pričati priču o Hellingenu. Radi se vrlo snažnoj i složenoj priči koja nas vodi u brojne dimenzije. Gotovo da nema čitatelja kojeg je ova priča ostavila ravnodušnim. Kao i predhodna pustolovina sa Hellingenom i ova odiše sviježinom unatoč vremenskom odmaku.

Naprijed

ZG ZS 925/926 Lov na čovjeka

ZG ZS 952/953 U šakama robijaša

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ovo volim. Zagor u stilu Dylana Doga. Konfuzija, fantasmagorija, delirij. Prvo što sam htio imati u kolekciji, kad sam ponovo počeo skupljati Zagora (ZS).
  21.07.2002
  23:09:00 sati
  stinky
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršenstvo!

  Šta, uostalom, očekivati od stripa na kojem rade Sclavi i Ferri?
  21.07.2002
  23:38:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  1, 1, 8, 10

  kada sam ja prvi put citao ove epizode imao sam 13 ili 14 godina mozda i manje . tada kada je izlazio u zlatnoj seriji bio mi je tolko dosadan i odskakao je od pravog zagora drasticno , tad su vec poceli da se pojavljaju zagorove epizode sa novim crtacima i ,svidelo mi se sto konacno ferijev zagor , ali avaj scenario ocajan, nije to pravi zagor gde je on legenda od koga strepe i belci i indijanci a oni koji nisu culi za njega smeju se njegovoj cudnoj odeci , a zagor se srece sa svakojakim neprijateljima i nadmudruje ih njegovim lukastvom i trikovima gde prikazuje sebe kao nadcoveka to jest duha , secam se kad sam kupovao ove epizode jedva sam cekao da im dodje kraj a ono njima nikad kraja 5 epizoda ko za inat . nisam bas voleo ni psihodeliju u dilan dogu tad nisam znao da je isti covek pisao ovu pricu i price o londonskom istrazitelju o natprirodnom .mozda sad posle 12-13 godina bi mi prica drugacija delovala nego tada ,. ovako za mene jedna katastrofalna prica o zagoru i za jos neke koje znam.
  23.07.2002
  19:45:00 sati
  beka
  uredi
 • angeliczg

  Ukupna ocjena 88%

  7, 10, 10, 7

  Zagora sam skupljao vise puta u zivotu ali se nikad nisam uspio pribliziti nekoj velikoj velicini kolekcije. Prvi broj koji je lagano najavio Hellingenovu pojavu natjerao je mene i jos dva prijatelja da idemo svim snagama jos jednom probati sve Zagore nabacati u istu prostoriju. Od epizode "Dani ludila" do epizode "Divovi dobra i zla" dosli smo do toga da nam je nedostajalo samo 50 brojeva - zadnju pricu smo ZAJEDNO citali ispred zgrade. Tada mi je prica bila izvrsna ali mi je danas nesto slabija. Citam ju svake dvije tri godine ponovo i ustvari je scenario sjajno postavljen ali je malo razvucena s previse fantaziranja.
  26.07.2002
  10:47:00 sati
  angeliczg
  uredi
 • seinfeld

  Ukupna ocjena 46%

  1, 1, 10, 10

  Bez panike ;-)) dajem ove ocijene za pricu i scenarijo ko da sam je sada prvi put procitao dakle kao da sada imam 9 ili 10 godina.Ovo je bio sok sokova ,nista ne kontam Zagor umire,Darkwood propada,Hellingen rastura ,manitu je malo dijete itditd.Ja ponovo pogledam naslovnice i vidim da je to zagor ali ova prica nije zagorova!!?Ko je sclavi nemam pojma i koga interesuje to tada!
  Nekoliko godina kasnije uzimam ponovo tu pricu citam je i uzivim se s ovom umijetnosti.Ovo je defintivno jedna od top 3 Zagorovih epizoda svih vremena i svaki ljubitelj stripova,ne samo bonellijevih,treba da je procita!!
  Sada, 13 godina kasnije, imam novu ocijenu za ovu pricu a to je:
  Priča:9 Scenario:9 Crtež:10 Naslovnice:10
  27.07.2002
  14:16:00 sati
  seinfeld
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne znam sta je bilo Sclaviju, pa je napisao ovako dobrog Zagora.
  27.07.2002
  22:14:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolja Zagorova avantura.Kratko i jasno.
  28.07.2002
  17:11:00 sati
  davor
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomen. Najbolja epizoda Zagora i jedna od najboljih epizoda svih Bonellijevih junaka uopšte. Sclavi je uzeo mit o superheroju i njegovom neprijatelju, obradio ga, srušio i na kraju poslao u legendu. Za mene je to perfektna poslednja epizoda Zagora, sve nakon te su samo prequeli...
  01.08.2002
  20:03:00 sati
  Tomas Otto
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Ne mogu vjerovati da netko može ne voljeti ovu priču koja je stvaro jako blizu savršenstva. Svaka čast DD na podrobnom opisu radnje, ali može je se doživiti samo ako počneš čitati od prve stranice do zadnje cijelu seriju koju Sclavi maestralno orkestrira do trenutka koji je trebao označiti kraj Hellingena, a zašto nije tko to zna... Ferri odličan u maratonu zahtjevnih tabli još bolji na nadahnutim naslovnicama.
  03.08.2002
  18:51:00 sati
  Billy
  uredi
 • Ukupna ocjena 39%

  2, 3, 6, 6

  previse fantazije
  03.08.2002
  21:04:00 sati
  German
  uredi
 • Antracit

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Da ne duljim ... nisam puno citao Zagora i imao sam srece da naletim bas na ove epizode. Ostale su mi zivo u sjecanju kao epizode koje odskacu od drugih zbog slojevitosti prikaza likova i odlicne atmosfere.
  09.08.2002
  12:11:00 sati
  Antracit
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  slazem se u vecini s prethodnim citateljima,osim sto bih dodao da je ipak malkice previse fantaziranja u ovom serijalu
  12.09.2002
  19:05:00 sati
  deftones
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Priča je odlična!!! Svaka čast scenaristu na briljantnoj ideji! Ovo je pravi Zagor. Definitivno najbolje epizode Zagora ikad objavljene! Ovakvo se nešto (skoro da) ne može ponoviti!

  "Strength and honor!"
  15.09.2002
  21:43:00 sati
  Lord of Darkwood
  uredi
 • Dzimi Gitara

  Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 8, 6

  Sjajna prica, spada u sam vrh Zagorovih. Uopste, kada Sclavi radi uvek je dobro. A ovo je maestralno!!!
  31.10.2002
  23:24:00 sati
  Dzimi Gitara
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Za mene je ovo ne samo najbolja zagorova epizoda, nego jedna od najboljih priča otkad je stripa. Kroz psihodeličnu atmosferu paralelnih svijetova Sclavi je stvorio najslojevitijeg Zagora ikad. Njegov Zagor više puta je doveden u pitanje, izgubio je psihičku ravnotežu, indijanci su otkrili njegove trikove i shvatili da ih je varao sve ove godine, pobijeđen je i umro je... ali najvažnije od svega, ugledavši Darkvud u plamenu, shvatio je da njegova misija mirotvorca nije uspjela. U toj sceni Sclavi i Ferri (ovo je jedan od njegovih najboljih crteža)povezuju Zagorov svijet sa stvarnošću, bliska budućnost (sadašnjost) indijanaca ulazi u strip i maštu čitaoca.Teško mi je opisati osjećaj prilikom čitanja te scene, sve se pomiješalo, dječačke maštarije o junacima, povijesno znanje o stradanjima indijanaca... Scena u kojoj Čiko puca u Zagora još je jedan šok za čitatelje...Tiziano Sclavi ovom je epizodom dokazao da mu je 100 stranica Dilan Doga premalo da se razmaše.
  13.11.2002
  19:37:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalna prica.
  14.11.2002
  21:40:00 sati
  Ado
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Najbolji Zagor, bundolo!
  A oni koji misle da je sa The Dark Knight Returns sazrio superherojski strip neka promisle opet!
  28.12.2002
  21:38:00 sati
  BOC
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve je već rečeno - ludilo od priče.
  27.03.2003
  15:24:00 sati
  Ned Mace
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za mene licno najbolji Zagorovi stripovi pored price o Tkacu. Jednostavno genijalno!
  27.03.2003
  20:12:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Maximuss

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  LLLLLLLLLLLLUUUUUUUUUUUUDDDDDDDDDDIIIIIIIIIIILLLLLLLLLOOOOOO! Ovo su mi jedne od najboljih epizoda u stripu, uopce! Uzasno mi je zao sto sam mogao dati samo ocijenu 10! Gustam ko prasac svaki put dok ih citam!
  27.03.2003
  23:32:00 sati
  Maximuss
  uredi
 • byoman

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji junak mi je Zagor. Kad sam počeo skupljati ZS i LMS ovo je bila prva epizoda koju sam čitao. Za mene je to bila serija eksplozija i implozija. Zagor umire!! Hellingen!!! itd. itd. Ne mogu opisati sa kojim guštom sam čitao ovu epizodu. Priča je dosta zamršena (barem meni jer sam prvo kupio zadnji, pa prvi, pa treći, pa drugi nastavak). Stvarno neodoljivo podsjeća na Dylana. Crtež je naravno genijalni Ferri, čiji mi je ovo zasad drugi najbolji crtež, (prvi je "Dugin most") genijalno odrađen posao. Naslovnice ne treba ni komentirati.
  04.04.2003
  01:13:00 sati
  byoman
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 7, 8

  Prica je odlicna, ali Ferri mi je lagano dosadio, sve mi se vise svidjaju ovi novi crtaci, tipa Laurenti, Andreucci, Della Monica ili Pesce.
  31.08.2003
  19:45:00 sati
  gari
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Kao klinac nisam skontao ovu epizodu, i bilo je prosto neverovatno otkrovenje kad sam je ponovo procitao. Tek kad sam video ko je napisao bilo mi je sve jasno.
  04.09.2003
  03:17:00 sati
  helindzen
  uredi
 • realist

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Sjajna epizoda.Sclavi je genijalno obavio svoj posao.Dinamika između Zagora i Chica je identična onoj između Dylana i Groucha,ali to je osvježenje,a ne nedostatak.Po meni,Zagor je najjači udarac Hellingenu zadao kad je s njim raspravljao o romanu "Robinson Crusoe".:)Ali,imam i ja jednu interpretaciju scenarija.Nakon što je pao u ponor u sukobu s Akronijanima(ZS 587)Zagor je,recimo,umro ali je vraćen na Zemlju da bi dovršio svoju misiju.Nakon toga je završio u raju,što je zapravo Darkwood u kojem se on može igrati dobročinitelja,kao što se i Hellingen igra znanstvenika u svom svemirskom brodu(što je,recimo,pakao).U ovoj epizodi,zapravo,i Zagor i Hellingen se vraćaju u stvarnost,obadvojica oživljavaju,Hellingen zbog silne mržnje,a Zagor zbog silnog dobra.Nakon što je dokrajčio Hellingena,opet se vraćaju natrag,Zagor u raj,Hellingen u pakao.Žao mi je,ljudi,Zagor je mrtav,a ovo što čitamo su avanture na vječnim lovištima.:)))Nije mi jasno zašto Zagor stalno pušta Hellingena,dok je jednog drugog,isto tako atraktivnog protivnika,Kandraksa,mrtav-hladan ubio,mlatnuvši ga sjekirom po glavi na kraju drugog susreta s njim(ZS 830)?E da,i crtež je maestralan.Ferri mi ne može dosaditi.
  25.09.2003
  11:08:00 sati
  realist
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najambicioznija prica, scenario, crtez i naslovnice u serijalu Zagora svih vremena! A tako ce vjerovatno i ostati. (Iako su nedavno, cini mi se 2001 Talijani objavili 5 nastavaka s Kandraksom, ali su crtala 3 crtaca i prica nema simbolizam i vaznost kao ova). Strip koji se nikad ne zaboravlja i rado se ponovno se cita.
  Slazem se sa jednim od komentara iznad, da je ova mogla biti zadnja epizoda Zagora, a sve sto izlazi poslije nje se moze desavati prije. Jedino je steta sto je Dnevnik izbacio 50-ak stranica iz ovog serijala i sto dvije fantasticne naslovnice nisu objavljene. Samo pogledajte 6., zadnju naslovnicu originala i Cikov pogled pun mrznje prema Zagoru i Zagorovu uplasenu facu. Svaki put kad pokazujem nekome ovdje s druge strane oceana tko nikad nije cuo za Zagora kako izgleda njegov strip, uvijek izvucem ove epizode i pokazem im crtez ;) Ova epizoda je jednostavno neponovljiva!
  23.10.2003
  02:36:00 sati
  D.J.
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U nacelu se svi slazemo oko toga koje su tri Zagorove price najbolje. Razlikuju se jedino redosledi. Po meni ova prica je na drugom mestu(iza Svemirske brace a ispred Zimske Zmije). Secam se da sam sticajem okolnosti epizode ove price nabavljao zbrda-zdola i da mi je poslednja falila upravo Divovi dobra i zla. Kada sam je posle otprilike 5 godina nasao na buvljoj pijaci za 0.25 eura, zapitao sam se gde su granice ljudske gluposti. Pre nego sto sam je po prvi put iscitao, koncentrisao sam se jedno sat vremena. I nisam dobio ono sto sam ocekivao. Dobio sam bar tri puta vise od toga. Sclaviev maximum! Apsolutno hodocasce.
  23.10.2003
  18:07:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Mene ova priča ni izbliza nije toliko ganula kao većinu.Da nema genijalne predhodnice (Smrtonosni zrak) ne bi ni izbliza bila toliko hvaljena.Zanimljiv je ovaj potpuno novi pristup Zagoru,potpuno drukiji od svih dosad viđenih.Čovjek šizi,nervozan je,na momente je očajan i jadan što na kraju koluminira i njegovim samoubojstvom.Zagor je prikazan kao sasvim normalan čovjek.Međutim,priča je preduga i zbog toga na momente monotona(posebno u prva dva nastavka).Veliki plus je što ima puno nama dobro poznatih likova i kao što sam već naveo - što se oslanja na epizodu "Smrtonosni zrak",koja je stvarno nešto posebno.Nikako mi se ne sviđa što su scenaristi pretjerali sa dobro poznatim forama iz Dylana u stilu "Uh,to je bio samo san..".To mi se nikada nije sviđalo.
  Na kratko:odlična epizoda,ali ima boljih!
  26.10.2003
  10:44:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uvjerljivo najbolja prica u serijalu, barem meni.
  12.11.2003
  11:44:00 sati
  Brdar
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Bravo Sclavi, bravo Ferri, nema tu vise sta reci.
  26.01.2004
  19:15:00 sati
  fishleg
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlično,super,zakon priča naslovnice SVE!!!
  najbolja zagorova epizoda!!
  28.02.2004
  11:24:00 sati
  Mate
  uredi
 • darkwoodski kralj

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ahhh ovo je kako se ono kaze prava poslastica. Uzivao sam od stranice do stranice. perfektna epizoda.
  02.10.2004
  05:50:00 sati
  darkwoodski kralj
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Kada rade takvi majstori očekivao bi možda i nešto više,ali svejedno priča nije tako loša. Što me najviše ,kako da kažem,smeta jest naslovnica kojima možda i nešto fali,možda i ne ......
  07.10.2004
  13:08:00 sati
  mister g.
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  nije da ne volim dd,ali previše toga u ovoj priči asocira na ono na šta nsimo navikli kod zagora,odlična epizoda,ali predobro da bi bilo istinito:))))
  13.10.2004
  03:49:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Prilično sam je davno čitao, ali bi ocjene išlo otprilike ovako. Što se tiče naslovnica, ocjenjivao sam naše...
  01.11.2004
  18:51:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  "Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo je najbolji Zagorov strip ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor, jeftina kopija Tarzana, dobio smisao.
  02.11.2004
  18:12:00 sati
  Djole
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prica je odlicna , neverovatna, netipicna za zagora I spada medju 2-3 najbolje epizode.
  Za ovu pricu bi trebalo neku visu ocenu od 10.
  Kad sam je prvi put citao ,na kraju price,(sramota me je ali moram priznati) su mi potekle suze(a nisam bio mali decak) jer sam mislio da je to zadnja epizoda Zagora.
  Nekako je sve bilo dovedeno u savrsenstvo I ne verujem da kada budu odlucili da zavrse serijal o Zagoru, da ce smisliti bolji zavrsetak.
  To je odmene,jer je sve sto bih zelio reci vec receno I od autora ove recenzije a I od komentara.
  Jedino mi je zao sto ovi u dnevniku su nam uskratile dvije odlicne naslovnice.
  I bas bih hteo da znam sta se dogodilo u onih 50 strana koje je dnevnik izbacio!
  06.12.2004
  14:04:00 sati
  bitola
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  nije mi toliko dobra kao drugima. puno bolja mi je epzoda sa akoronijanima i hellingenom. i još puno zagora mi je boljih nego ova priča. ima previše fantazije, više volim klasičnije epizode.
  16.12.2004
  09:17:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  Sve je prvoklasno osim naslovnica.Za ovako odlicnu odnosno najbolju Zagorovu epizodu naslovnice su mogle biti malo "jace".Nedavno sam opet procitao kompletnu epizodu.Naravno iz cuga kao i svaki put.To je jedini Zagorov strip koji kad uzmem da citam ne ispustam iz ruku do samoga kraja.Mada i nakon stotog citanja jos nisam 100% siguran da li sam sve povezao i da mi nesto nije promaklo.Sto i daje draz.Do samoga kraja uopste nemozemo ni da naslutimo kakav bi mogao da bude rasplet.
  Oprostite sto se ponavljam ali samo mogu reci da su "Divovi" definitivno najbolja Zagorova epizoda i ko je nije procitao da je stvarno propustio jedan odlican strip.
  21.12.2004
  08:15:00 sati
  igorpb
  uredi
 • crta

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  nesto najbolje!!!perfecto!!!
  06.01.2005
  14:37:00 sati
  crta
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 85%

  5, 10, 10, 10

  Demon ludila je interesantan kao anomalija u serijalu, problem nastaje kad fanovi proglašavaju ovaj strip vrhuncem Zagora.
   
  Poanta je u tome da je u Sclavijevom viđenju Zagor psihički labilan, očajnik i na kraju samoubojica, ukratko - dekonstrukcija junaka.
  Sclavi ga vidi na taj način i on mu kroz cijelu priču, a pri kraju i kroz usta Kiki Manitua, drži lekciju i u suštini kaže kako je sve ono za što se Duh sa sjekirom borio i živio - krivo, a jedni način da porazi Hellingena je da upravo to prizna. Tek kad se Zagor pokorio pred Sclavijevom filozofijom on mu dopušta da naraste u Diva Dobra i porazi Hellingena.
  Na kraju je Zagor, u nekom kompromisu, vraćen da se igra u svom nepostojećem Darkvudu (jednako kao što se Hellingen igrao u svojoj nepostojećoj verziji raja na onom svemirskom brodu) zajedno sa svojim infantilnim čitateljima.

  Ovo je direktna negacija Nolitte i nikako ne može biti vrh Zagora kako to neki proglašavaju.
  11.04.2005
  18:21:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Šta reć nego SAVRŠENO!!!!!
  27.07.2005
  22:08:00 sati
  vice
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor s elementima Dylana.šta reći nego odlično! među tri najbolje zagorove epizode!
  10.12.2005
  13:45:00 sati
  lwood
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je najbolja epizoda Zagora koju sam ikad čitao.Najbolji mi je zadnji dio na onoj sceni gdje Zagor se popne na stijenu i gleda kako Darkwood gori,a s tim gori njegov život i ono za šta se borio,a nisam ostao ranodušan ni kad se na zadnjoj sceni bore Hellingen i Zagor.
  Sclavi je napravio odličnu priču,a Ferri predobar crtež.
  Za ove epizode može biti samo jedna ocjena.
  16.02.2006
  23:24:00 sati
  pepopepic
  uredi
 • Ukupna ocjena 34%

  1, 1, 8, 4

  ?????
  Veću glupost u životu nisam pročitao! Čista katastrofa. Crtež OK, a naslovnice niti to.
  24.03.2006
  13:30:00 sati
  76
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  posebna priča
  05.04.2006
  23:14:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • manhunter

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ludnica.
  24.04.2006
  14:48:00 sati
  manhunter
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni među najdražima. Jedva čekam da ponovno izađe ali to neće biti tako skoro pa bi bilo bolje stave u neki specijal (u nastavke).Najbolji susret sa Hellingenom, nisu ga zbilja trebali vratiti u "Hellingen je živ!".
  03.06.2006
  08:52:00 sati
  jack 50
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Slažem se s jednim od prethodnika koji je rekao :
  Ne može neki drugi scenarist napisati (naj )bolju priču od tvorca tog lika, tako da nije najbolja...
  Ako je nekom fanu Zagora najdraža epizoda kako netko kaže Zagor u stilu Dylan Doga, onda neka stalno čita Dylan Doga.
  Super kao promjena i osvježenje, ali ovi panegirici su stvarno van pameti
  23.11.2006
  15:15:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Klasika!
  24.11.2006
  15:08:00 sati
  kico
  uredi
 • GTI_TURBO

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednostavno fantasticno.
  09.02.2007
  00:03:00 sati
  GTI_TURBO
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 6, 9, 10

  Malo predugačko za mene, pa ima uspona i padova, tj. dosadnih i razvučenih dijelova.  Nije loše, daleko od toga (ipak je to Zagor!), ali ja je ne bih u top svrstao...  Ne leži mi taj Helingen!
  20.05.2007
  13:08:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ponovo pročitajte ono što je Djole napisao.
  24.08.2007
  12:24:00 sati
  vope
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ma sve je već rečeno... Jedino mislin da je ova epizoda došla prerano, tribalo je još dvi-tri pustolovine sa Hellingenom iu nda demoni ludila kao točka na i , najvećem Zagorovom neprijatelju...Kritika na račun Dnevnika!!!
  02.09.2007
  15:04:00 sati
  Poncho
  uredi
 • DKoor

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Zašto sve deset ne moram, pretpostavljam, objašnjavati onima koji su ovo djelo pročitali.Zašto devet za naslovne?Sve su za deset osim posljednje - govorim o originalu.
  11.09.2007
  10:59:00 sati
  DKoor
  uredi
 • homer81

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  MA BEZ KOMENTARA, kako  može neko dati cak i 99%, ovo je 101%, ma savrsenstvo!Sta mislite hoce li u buducnosti biti slicnih???
  06.12.2007
  14:03:00 sati
  homer81
  uredi
 • osim

  Ukupna ocjena 34%

  1, 1, 8, 4

  Recept kako da se upropasti strip - dati Sclaviju da piše scenarija. Zbog njega sam tamo sa 12-13 i prestao da čitam stripove, kada sam pročitao jednu epizodu Mister Noa - UFO ili tako nekako. Uvo je bio uvod u spanske serije u stripu, gomila besmislenih stranica, razvucene nepotrebne radnje i međuepizode, bruka i tragedija! Od trivijalne ideje - hajde da vidimo kako bi to bilo kad bi Zagor umro, čisto da probamo nešto novo, što se još nekako i moglo efikasno uraditi u tri puta manje stranica dobili smo najodvratniju limunadu u svetu stripa!
  21.12.2007
  17:17:00 sati
  osim
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ja sam Divove prvi put procitao u ono vrijeme kada su po prvi put izasli na kioske, tada sam jos bio klinac.
  Nije bilo interneta, nije bilo nikoga ko je mogao da me usmjerava ili mi ispira mozak.
  Tek tako, uzeo sam pricu u ruke i procitao, bez ikakvog predznanja.
  Hellingena i Titana sam poznavao samo iz albuma sa slicicama, dakle u sustini nisam ni znao u kojoj je mjeri Hellingen vazan lik, niti sam u tom trenutku poznavao njegove prijasnje sukobe sa Zagorom.

  Medjutim, vec tada sam znao da drzim poseban strip u rukama, nesto sto kod Zagora nikada prije ili poslije vise vidio nisam.

  Mislim da je ova prica zaista posebna u SBE svijetu. 
  Covjek je moze voliti ili mrziti, ali tesko da joj se moze oduzeti reputacija Zagorove "biblije".
  09.03.2008
  09:56:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  EP!
  27.03.2008
  09:13:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  I ja se nikad nisam palio na fantazije, druge dimenzije, snove koji su snovi pa onda nisu. Al ovaj strip koji sam nedavno čitao preko interneta mi je sigurno dobro odličan! I sad se naježim kad čitam onaj dio kad se divovi bore, pa Hellingen kasnije cmizdri i ode ka Suncu. Još da sam ga imao u rukama, a ne čitao preko interneta, poludio bi!
  07.07.2008
  01:58:00 sati
  Raga
  uredi
 • Ukupna ocjena 41%

  1, 1, 9, 8

  Ovo je koma. Tko tu koga neka mi netko objasni. Jedva sam ovo pročitao (zaista krajnjim naporima). Dosadno do bola, bez logike i smisla i bilo čega normalnog. Kakvo fantaziranje o svemirima i sličnim glupostima, zaista nevjerojatno. Ovo je stvarno jedno od najlošijih priča i stripova koje sam ikad pročitao (koliko se sjećam i najgori). Crtež i naslovnice su dobre.
  07.07.2008
  15:18:00 sati
  mars1
  uredi
 • weljko94

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  nazalost strip sam citao skeniran,i jedna od prvih dugackih epizoda,upoznao helingena i sve......fantasticna epizoda i meni je sigruno u top 10 
  09.07.2008
  22:41:00 sati
  weljko94
  uredi
 • Disko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mozda sam malo i subjektivan pri ocjeni ovoga serijala(moj prvi strip ikada bio je Helingenov povratak) ali smatram ga remek djelom
  23.08.2008
  01:38:00 sati
  Disko
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najveće zamjerke pridodajem zs koja je osakatila epizodu za više od 50 stranica i čak 2 naslovnice to se ne može oprostiti kao i preskočeni vampir i slične stvari koje su radili. Radili su stvarno amaterske i neoprostive stvari Kandraxa i tigra su tako izrezali da je to neizrecivo,a nažalost i mnoge druge brojeve. Što se tiče Sclavija nikad nije napisao tako dobar D.D. i mislim da to govori sve u vezi ove epizode. Čiste 10ke epizoda je i bez stranica koje nisam vidio fenomenalna a kad izađe sa svim stranicama biti će još bolje, jedva čekam! Najduža i jedina priča sa 6 naslovnica i to dvije neobjavljene! Mislim da je ovo je remek djelo,najveći horror kod ovog junaka ikad napisan,ukratko neponovljivo!                                                                                                                                                                   Pročitao ponovno 21.5.2011. i kao toliko puta prije nemam riječi osim odlično. Razumijem i zašto je ovo nekim ljudima naporno. Reći ću po 749 put REMEK DJELO, PERFEKCIJA, crtež svršavanje od minute, ma još i bolje od svršavanja!!!
  30.11.2008
  17:55:00 sati
  supermike
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Prvi put sam ovu priču čitao sa 15 kupljenu od jednog prodavača koji je svake subote prodavao stripove na uglu moje ulice. Nisam imao sreće s Helligenovim pričama. Tako nakon onog lažnog ubojstva Akota i noćnih mora odustao. Bio sam jedini u generaciji koji je čitao stripove i ljepo sam ih prodao. Kada sam ih ponovo pročitao tijekom ovoga finalnog izbora dojam je bio dobar iako bi više pasalo da je to Sclavi napravio kasnije. Nije mi se svidjelo Zagorova slabost. Boga mi, pa on je duh sa sjekirom. Ne bi  njega ta priviđenja sredila i ne bi se on dao iznenadit. Najveći plus je i najveći minus. Možda da je Sclavi to odradio oko one ere Nestali istraživač to bi bilo bolje. Ali osobno ta fantastika paralernih svjetova ide na nerve. No ipak pohvale za uredak. Veliki je plus to što se Sclavi držao Zagora kao na početku humor i slično. U vrijeme ove priče dolazili su neki novi ljudi kao Boselli, Burattini, Laurenti... Toricelli je već bio na umoru. Možda je baš ova priča potakla B/B team do toga da probaju nešto novo jer ovo je bilo nešto novo. Stvar koja me zaprepastila bila je crtež. Ferri je crtao majstorski i stvorio perfektan ugođaj koji se savršeno poklopio. Veliki potencijal i veliki rad. Neke su naslovnice ovdje kultne i nezaboravne. Samo ta greška. Jedna greška. Kao što sam rekao Zagorova slabost. Duh sa sjekirom koji je izdržao sve i svašta tu je izgubio. A da je ostao Zagor priča bi izgubila na jedinstvenosti. Tako da ovo nažalost, ne može biti Zagor.         
  08.01.2009
  11:09:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kad se samo sjetim muke koju sam proživljavao čitajući ovu epizodu kao dijete i kako sam jedva susprezao suze gledajući kraj Darkwooda, smrt poznatih likova i patnju Zagora. Na kraju mi ništa nije bilo jasno, ali čitajući je ponovno sada, unatoč tome što nedostaje pedesetak strana, vidim koliko je to Sclavi majstorski sročio. Slažem se da bi ovo bila idealna posljednja epizoda Zagora, ali onda nove generacije nebi upoznale najjačeg i najvećeg idola našeg djetinjstva - nepobjedivog Duha sa sjekirom.
   
  05.08.2018.
  Nakon ponovnog čitanja ove epizode, ali sa svim stranicama i naslovnicama (konačno), moj dojam je nepromjenjen. Istina, ima tu zamjerki kao: prerazvučenost, iritantantan humor s Chicom i Ikarom od Pera, nelogičnost s udaljenosti tvrđave Pitt, jezera Erie i brda Naatani, a i majstorov crtež je previše neujednačen u prvom dijelu priče. Bit je da se priča drastično poboljšava sa svakim novim nastavkom, da bi u zadnjem dobili episki finale kakav i priliči ovakvom gigantu od stripa. Ferri se potpuno iskupljuje za sve neujednačenosti fantastičnim vinjetama koje idu u sam vrh stripa uopće. Naslovnice vrh vrhova! Ma svaka je dobra, a koji je tek užitak konačno gledati ove zadnje dvije u rukama!!!!
  Iskreno, da nije komentara i mišljenja uvaženih članova foruma, možda ne bih ni shvatio određene situacije i ideje iz stripa. Konkretno, pojavljivanje i smrt vrača Makuatya bih ubrojao u nelogičnosti.
  Zaključio sam da mene ovaj "Demon ludila" šokira nakon svakog novog čitanja. Prvo razmišljam o nelogičnostima, pa pomislim šta bih mislio o priči. Onda mi danima ne izlazi iz glave i što više razmišljam sve mi je fascinantniji taj Sclavijev suludi spoj najluđih krajnosti.
   
  Ovako nešto samo Sclavi može napisati! Ogolio je Zagora do srži, uništio ga, uništio Darkwood i sve za što se Zagor borio; ubio ga, natjerao ga na samoubojstvo i na kraju ga ukrsnuo kao Feniksa iz pepela i uzdigao iznad svega.
  Ne volim priče s paralelnim svjetovima, ali ovo je stvarno remek djelo. Sclavi jednostavno briljira. Nitko nije spomenuo, ali ovdje je Sclavi posudio neke svoje elemente iz jedne epizode svojeg propaloga serijala - Trapera Kerryja, tako da bih ljubiteljima Sclavijeva pripovijedanja svakako preporučio čitanje barem Sclavijevih priča tog kratkog serijala.
   
  Ovo mi nije najbolja Zagorova epizoda iz razloga što je ne mogu ni usporediti s drugim pričama, već je svrstati izvan konkurencije, jer nije usporediva s ničim u Bonelliju uopće. O njoj ne razmišljaš satima nakon čitanja, kao o nekim Dylanovim epizodama, već danima kasnije. Meni je trebalo nekoliko dana da se slegnu dojmovi prije nego ovo napišem.
  Svima kojima se ova epizoda nije svidjela preporučam da oslobode um i pokušaju još jednom.
  08.01.2009
  22:57:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  genijalno!!!sclavinam je ponudio samu srž zagora kao stripa i zagora uopće...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  08.03.2009
  13:19:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.06.2009
  05:02:00 sati
  Ferri
  uredi
 • il cattivo

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Trebalo bi ostaviti samo Djoletov komentar.Rekao je sve što mislim.Prenio sve ojsećaje koji su me obuzimali svaki put dok sam čitao ovo (zadnji put prije tri godine).I svaki put kad naletim negdje da se spominju ove epizode, obuzme me isti osjećaj i pred očima mi se pojavi scena kad Chico puca u Zagora.Sve je otišlo u kurac.I čitav svijet nema više smisla.Naši životi ponekad nemaju smisao.Naši životi, to je ovaj strip.
  09.06.2009
  12:13:00 sati
  il cattivo
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 89%

  10, 7, 10, 8

  Pa i ne bih se baš složio da je ovo najbolja Zagorova priča, ali da je najambicioznija to svakako jest. Neke od tema koje su ovdje predstavljene su odlično iskorištene, tipa propast Indijanaca i Zagorovo opredijelenje za dvije nasuprotne strane, rasulo mita o Duhu sa sjerikom, Hellingenova osveta, Demon Ludila itd., i sve u svemu za jednog je Zagora ovo krcato zrelijim temama nego što je serijal navikao. Ali zato priča ima dvije ogromne mane; prva je što je humor (Chico) u ovoj priči strašno neduhovit. Ne mogu se sjetiti nijedne druge epizode gdje je Chico bio neduhovitiji, ovdje samo prakticira slapstick humor, i to one najgore djetinjaste vrste, koja je zastarjela u '20-ima. Neki dijelovi scenarija gdje se Chico pojavljuje su bolni za čitati, nemam pojma zašto je Sclavi toliko forsirao djetinjast humor u Zagoru (vidi samo Horror Chico), a DD je pokazao da može 10 puta bolje (Grouchovi vicevi). Drugo, onaj dio s Titanovim uskrsnućem, Perryjem i vojskom općenito, negdje prije sredine, mi se čini nepotrebnim i užasno je dosadan. Kao da je taj dio ubačen samo da bi djelo dobilo na količini stranica i time djelovalo imponirajuće.
  Ferrijev crtež vjerojatno nikada nije bio bolji. Odlično je nacrtao ovu epizodu, a pogotovo sve "velike" prizore kao što je Titanova eksplozija i slično. Nažalost, neke stvari zbog kojih mu uvijek zamjeram prisutne, recimo identični likovi, kao onaj doktor s kojim Chico priča, a koji je dvojnik doktora Metrevelića (bar ja mislim da to nije trebao biti Metrevelić). Ipak, sve u svemu je odlično obavio crtački posao. Naslovnice su dobre, samo šteta što se na skoro svakoj ponavlja isti motiv; to da Zagor samo stoji u pozadini i bulji u Titana/Chica/grob/štogod. Ova Dnevnikova naslovnica je sranje, ali nju neću ocijeniti.
  08.08.2009
  09:04:00 sati
  Opti
  uredi
 • Hajo

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  No commentA beki bi preporučio da stvarno proba sad pročitati ovu epizodu jer si očigledno bio prebalav i kad si je prvi put čitao i kad si pisao komentar na recenziju
  01.11.2009
  21:31:00 sati
  Hajo
  uredi
 • Ukupna ocjena 39%

  1, 1, 8, 9

  priča je previše razvučena, nikad mi se nije svidila, ni sad, niti kad sam ju prvi put čitao. prave radnje uopće niti nema u 2 i 3 dijelu, samo preskakanja iz jave u maštu i nekakav izmišljeni svijet. to mi nikako ne spada u Zagora. zbog takvih stvari ne čitam niti dilan doga. 
  23.11.2009
  15:57:00 sati
  adriano
  uredi
 • vknez

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  savrsena prica

  20.02.2010
  22:37:00 sati
  vknez
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovu pricu sam prvi put procito ljetu 1990 godine, i to me je bio prvi put da citam Helingena.  Tada nisam nikad cito njegove prve susrete sa Zagorom, pa mi odvje izgledao stravican.  Kad sam posle 15 godina procito njegov prvi i drugi susret sa Zagorom, onda sam razumio da je u ovoj prici bio puno drugaciji, i vise mocniji nego prije.  Ali da se vratim o ovoj recenciji...

  Crtez je remek djelo - i glavne naslovnice i crtez price.  Ferri je legenda, i svako zna da je on najbolji crtac Zagora svi vremena.  Da nije, nebi skoro 50 godina crtao njegove naslovnice.  Prica je dobra u prvih 3 ili 4 svesaka, ali u petoj malo se raspane.  One scene kad se Zagor i Helingen bore kao divovi nikad ne lezi u mom mozgu - nesto je tu previse fanstasticno, previse naivno.  Da je citava prica bila kao prve 3 sveske, to bi stvarno bilo remek djelo, ali ovako je veoma dobro, ali ipak nije fenomenalno.  Sclavi je dobar pisac, i napisao je i druge dobre Zagorove price, ali previse je ovdje preso u Dilan Dogovsku fazu.

  Originalne italijanske naslovnice su fenomenalne, i stvarno ne razumijem zasto Dnevnik nije stampo svih 6 glavnih stranica originala, a ne samo 4 (i jednu groznu, onu drugu koju je jedan domaci slikar nacrtao; njegove su najgore Zagorove naslovnice).  Za ovaj razlog jedva cekam da Zagor EXTRA printa ovu epizodu ponovo, ako za nista drug nego da makar stampa sve naslovnice, i u kronolskom redu (Dnevnikove nisu kronolske).  

  Eto, dobra prica, vrlo uzbudljiva, defnitivno top 10 Zagora svih vremena.  

   

  * popravio sam ocjene kad sam procitao totalnu pricu, sa svim stranicama, i sa svim naslovnicama.  Ocito je da je Dnevnik ovo dosta masakirao, ali kad se cita u onako kako treba da bude, sa svim stranicama, onda je utisak kompletno drugaciji.  Sve djeluje kompletnije, ubjedljivije, cak i stravicnije.  Sclavi i Ferri na vrhu svog rada, nema sta, ovo se zove legenda o Zagoru i Nolitinom/Sclavijevom Darkwoodu.

  25.02.2010
  22:15:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Bob Rok

  Ukupna ocjena 80%

  10, 9, 5, 8

  Ne znam koliko je Sklavi radio Zagora, ali ovo je najbolja Zagoreva epizoda koju sam procitao! Prijatno sam iznenadjen kvalitetom ovih nastavaka... Nadam se da se Helingen ne vraca posle ovog, jer to bi ubilo magiju. Ima tok, dobru poentu. Iskreno, ova epizoda treba da bude poslednja, iako to nije. Ona jeste poenta, ovo je kraj Zagora, kako u pravom smislu, tako i kod citaoca. Iako Sklavi nije nikakav prorok, on u ovom svetu maste to jeste, on predvidja propast Indijanaca (s tim da je mali Indijanac upravo tvorac), i time predvidja i propast sveta. Sklavi bravo! Alal vera! Koliko je ovo dobro uradjeno, toliko je prethodni serijal sa Helingenom naivan i bezvezan. 

  Prvi put da mogu da kazem, Zagor jeste dobar strip, ova epizoda ga definitivno stavlja tamo. Ali samo ova, kao one shot album. Ovo treba davati u knjizarama kao poseban album, jer ovde Zagor i nije bitan za celu pricu, mozda je dobro iz razloga njegove "besmrtnosti" da bude u roli, no nije neophodan. U stvari, ovde nije rec o Zagoru, nego o svim akterima, cak ni o Feriju koji je ovde marioneta, ovde je rec o Sklaviju i o samom zivotu, u infantilnom, adolescentnom i zrelom dobu...

  10.04.2010
  01:25:00 sati
  Bob Rok
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Значи најјача Загорова епизода икада!!! Његова смрт, Тонкина смрт, појављивање Хелингена и Кикија, Перијева смрт... Дарквуд у пламену, сукоби Индијанаца и плавих мундира, Екотова смрт и да не набрајам више... Узбудљива епизода од прве странице првог стрипа до последње стране задњег наставка. За тренутак сам помислио да би ово могла бити последња епизода Духа са секиром и његов крај али онда се испостави да је све то сан... ФАНТАСТИЧНО!!! ГЕНИЈАЛНО!!! Умало да заборавим да је ту и ускрснуће Титана! Просто ми је жао да је 10 највећа оцена којом се оцењују стрипови. За овај стрип, за ово савршенство од стрипа најмања оцена је 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000!!!

  16.04.2010
  11:06:00 sati
  misa
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Neću komentarisat, nema potrebe. Sclavi, Sclavi..., od poludivljaka napravio si mitsku ličnost.

  03.05.2010
  23:36:00 sati
  muamerc
  uredi
 • REJS

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Po meni poslednji Zagorov strip ,kruna citavog serijala.

  Posle ove fenomenalne price Zagor serijal je u naglom opadanju,prica pomera sve granice ,neizvesna i nepredvidljiva do samog kraja,iako fantasticna odlicno ukomponovana u Zagorov ambijent.

  Jednostavno neponovljiva.

  04.05.2010
  22:39:00 sati
  REJS
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagorova smrt. E to je vrh i hrabrost objaviti. Peta italijanska  naslovnica Fantastična. Za mene ovo je kraj sa Helingenom.

  24.05.2010
  21:32:00 sati
  legaz
  uredi
 • poison

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  feri i sklavi

  16.08.2010
  11:40:00 sati
  poison
  uredi
 • PijaniPatak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.08.2010
  14:32:00 sati
  PijaniPatak
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Ovaj sam strip pročitao skeniranog. Kad je izlazio u ZS, ja tada već uveliko više nisam pratio crtane romane. Svima su puna usta hvale za ovu priču. Možda da to nije Zagor i njegov najljući neprijatelj Helingen, možda bih i ja bio oduševljen. Pa ipak - meni nekako ova priča nije sjela. Objektivno, priča je izvanredna, ali subjektivno - to nije onaj naš Zagor, kakvog ja pamtim iz svog djetinjstva. Ja nikad nisam čitao Dilan Doga, a vidim ovdje upoređuju ovu priču kao tipičnom Dilanovskom, ja ne znam je li jest ili nije - ali znam da to nije klasični Zagor. Razumijem da se vremena mijenjaju, da nešto što je statično i stereotipno, postane dosadno, aliovo nije moj Zagor - nekako mi tu nešto nedostaje. Gledaću da nabavim ovu priču u papirnatom obliku - tad možda sjedne bolje.

   

  26.09.2010
  13:14:00 sati
  Galis
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo bi po meni  trebao biti poslednja epizoda Zagora uopste, jel ovo je stvarno vrhunac. Sa ovim je receno sve i poosle ovog nema bolje. Fantastican spoj avanture i mistike uz fenomenalnog scenaristu i najboljeg crtaca Zagora.

  Sclavi i Ferri su napravili savrsen strip za sva vremena!

  Nadam se samo da ce Veseli cetvrtak objaviti ovu avanturu u Odabranim pricama i to sa stranicama koje je Dnevnik redukovao, jer ovo je nesto sto svaki ljubitelj Zagora mora imati u svojoj kolekciji, naravno uz "Uzas seste planete".

   

  03.10.2010
  22:50:00 sati
  Mummy
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Naklon do poda najboljem stripu ikada!

  12.12.2010
  22:37:00 sati
  velka031
  uredi
 • crazyboy993

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  mnogi je smatraju najboljom zagorovom pričom, mislim da je sve jasno u vezi ocjene :)

  06.01.2011
  21:34:00 sati
  crazyboy993
  uredi
 • PAJDO

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prošlo je dosta od kad je Markos, a bio je jedan od prvih koji je to govorio, da je ovo najbolja epizoda Zagora ikad. Nisam to baš prihvaćao niti mi je bilo jasno zašto. Sada nakon toliko Zagora i nešto manje pročitanih Dylana, i najvažnije od svega nakon što sam ovaj strip pročitao bez Dnevnikovog kasapljenja mogu reći samo da sam uživao u svakoj stranici ovog stripa.

  Možda je priča Sclavijev zbogom na radu na Zagoru, ali čovjek je zaista u priču unio odgovore na sva pitanja koja su si postavljali čitatelji stripova o Zagoru. Kako bi izgledala Zagorova smrt, na čiju bi se stranu priklonio indijanci ili bijelci, kako izgleda uništenje Darkwooda, možda je čak i Čiko donekle izlječio frustracije napornog hodanja za Zagorom kad je pucao na njega???

  Naslovnice maestralne, Ferri (zar je komentar potreban)!!!

  08.01.2011
  16:26:00 sati
  PAJDO
  uredi
 • murdo

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11

  05.02.2011
  14:14:00 sati
  murdo
  uredi
 • darkw00d

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

   Jedna od boljih Zagorovih priča. Helingen je zakon! 

  08.02.2011
  12:11:00 sati
  darkw00d
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Zabavno je bilo čitati kako se ruši Zagorov svijet ali na momente je Sclavi totalno upilao s tim svojim obrtima i promjenama. Baš me je umorio.  Ferri je izvrstan.

  02.11.2012

  Pročitala sam VČOP i po prvi put se srela sa cjelovitom pričom, dakle bez kasapljenja od strane Dnevnika. Doživljaj je nešto drugačiji pa sam popravila ocjene. Najviše mi se sviđaju detalji u kojima postajemo svjesni činjenice kako je Zagorova borba uzaludna, jer smo svi učili povijest u osnovnoj školi. (Barem ovog našeg svijeta i dimenzije lol)

   

  28.03.2011
  12:09:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  I nakon nepunih 7 godina konačno mogu reći da sam i ja apsolvirao Zagora jer to se jedino i može  ovom epizodom. Međutim, zašto ovakve ocjene? Prije svega, na spomen imena Hellingen sve je jasno, scenarij i citati zbog čega bi ovo trebalo uvesti kao glavnu lektiru u školi, evolucije u Ferrijevom crtežu, vinjete kakve nikada do sada nismo imali prilike vidjeti ni u kojem Bonellijevom junaku te uvijek fenomenalne naslovnice za ovakvu priliku.

  I zašto ne jednostavno ovakovom stripu dati 100%? Zbog toga što nam se ovakav Ferri ne sviđa? Zbog toga što scenariju fali jedino činjenica da ga nije napisao Guido Nolitta? Previše fantazije? Ovo nije Zagor, ovo je Dylan Dog? Dopustiti ću si reći da onaj kojemu je ovo sranje očito ni ne voli Zagora, jer kako se može mrziti nešto što čini totalno jadnim i bijednim onaj Zagorov period između epizoda 150-170? A Svemirska braća? Ona ne samo da nisu bolja od ove epizode već i naspram ovoj priči i izgledaju potpuno naivno i bedasto za serijal kao što je Zagor. Ovo jest ludnica, ali ne i smor. Ovakvi scenaristički zapleti i konačna rješenja jednostavno su prenevjerojatna a da bi se samo tako ponovila kod bilo kojeg junaka. Nikakva šugava nostalgija ne smije biti nepremostiva prepreka da bi se ovome remek-djelu odalo počast kakvu zaslužuje.

  I kad se sveukupno pogledaju sve table i usporede sa nekim današnjim Ferrijevim radovima, onda je jasno zašto treba plakati što možda (čitaj:sigurno) nikad više nećemo imati priliku vidjeti te fenomenalne prizore. Kakva tri kaiša?!!! Što se scenarija i priče tiče, ona je jedna jedina i nema potrebe da ju se ikada više pokušava ponoviti pa čak i kad je u pitanju kraj serijala. Sada pomalo i shvaćam one kojima se nije svidio Bosellijev šesti povratak Hellingena.

  Ovo možda nije najbolji Zagor ikada, ali jest najbitniji ikad jer, kako je već netko spomenuo, "Sa ovom pričom je Zagor od jeftine kopije Tarzana prešao u legendu." Ali davno prije ove epizode je prešao u odličan serijal.

  02.04.2011
  23:12:00 sati
  drogsy
  uredi
 • jimy1968

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  nema sta,jedna od boljih Zagorovih prica,po meni nije najbolja samo zato sto ovo ne lezi Zagoru ali ipak u top 5

   

  16.04.2011
  03:02:00 sati
  jimy1968
  uredi
 • miskod66

  Ukupna ocjena 57%

  3, 3, 10, 9

  Ovu pricu upamtio sam i dan danas pamtim po tri stvari.

  Prvo, secam se srece kad sam otvorivsi strip ugledao "Ferrija"! Ako se ne varam u to vreme su se redjali drugi crtaci i ne znam koliko dugo ga nije bilo, cini mi se bas dugo. Drugo to je "Helingenov povratak", izasao u leto dok sam bio na moru i hrbat (kant) bez otiska, koji mi je parao oci. Secam se da su mi padale razne ideje na pamet kako to da resim ali bez uspeha : ). I trece, nerazumljiva i dosadna prica i tada i sada. Previse fantaziranja i za Dylana Doga kamoli za Gospodara Darkwooda.

  25.06.2011
  12:45:00 sati
  miskod66
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Više od stripa, više od remek djela, više od Zagora!!! Klasik nad klasicima!!! :)))

  26.06.2011
  20:32:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  23.08.2011
  13:30:00 sati
  Ernesto79
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Posle ovoga je Zagor strmeknuo u rupu iz koje je retko izlazio... Ne znam zasto neki misle da ovo nije tipicni Zagor, jer kod Zagora od pocetka imamo elemente SF, horora, strave i uzasa. U ogromnom broju epizoda. A ova je kruna serijala. 5 nastavaka, 6 meseci izlazenja. Top 50 Bonelija, cak i za one kojima Zagor nije numero uno.

  02.09.2011
  11:20:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 82%

  10, 4, 10, 10

  Sigurno najbolje nacrtana epizoda Zagora! Sa vjeorjatno najboljim naslovnicama kad se uzme u obzir 1 priča. Ali scenarij-prefilozofsko sanjarenje. Čemu sve te paralelne dimenzije, tko sanja, tko je budan, što je stvarnost!? Upropaštena jedna od najboljih tema!

  09.09.2011
  14:06:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih priča mog omiljenog strip junaka.

  17.09.2011
  19:12:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 9, 7

  Predugacko

  Neki delovi su vrlo dobri ali ima i strasno dosadnih

  Sve u svemu ukupan utisak je prosecno

  PS Crtez odlican

  20.09.2011
  23:01:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Ne znam ni sam koliko ima scena u stripu gde Zagor pokušava da ulovi jelena. Svi hvale ovu epizodu, i meni je odlična, ali u Italiji i nema toliko simpatija kao na ovi prostorima. Ja bih se osvrnuo na neke promašaje u ovoj epizodi:

  1. Zagora dva puta ranjavaju metkom u glavu.

  2. Po rečima Ikarovog pera od Fort Pit-a do jezera Iri treba nekoliko dana putovati konjima, brdo Naatani je dalje od Fort Pit-a, a kasnije Peri, Čiko i Indijanci s jezera Iri za dan peške stižu od jezera Iri do Naatani brda.

  3. Zagor sahranjuje vrača Makuatija i Arkona i na grobove im stavlja krstove, a oni Indijanci?!

  4. Na pojedinim scenama Zagor čas ima čas nema oružje za opasačem.

  Osim toga, nema nekih većih grešaka, epizoda je kultna. međutim nekoliko godina kasnije očekuje nas najgora Zagorova priča - Helingen je živ, u kojoj Mauro Boseli baca veliku ljagu na ovo fantastično ostvarenje Sklavija.

  07.10.2011
  00:54:00 sati
  writer
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Bila bi najbolja prica,ako su je ostavili za poslednu zagorovu pricu.Ovako ulazi u top 10 zagorivih prica,ali po meni ne zasluzuje da bude najbolja.

  17.10.2011
  21:52:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Baš i nije prva Zagorova smrt, kako je navedeno u zanimljivostima. Za to se već pobrinuo i opet Sclavi u Hordama zla kada je Duha sa sjekirom ubio Crni gospodar. A i u ovoj priči Zagor umire dvaput: prvo od posljedica uboda Shalakova noža, da bi si potom sam presudio (za to mu posluži voljeni colt navy). Ipak je čovjek junak mitskih proporcija, a Tiziano (kome je smrt nešto relativno i nadvladivo) drage volje daje svoj scenaristički prilog izgradnji pripadajućeg mu statusa.

  18.10.2011
  09:34:00 sati
  aristotel skotos
  uredi
 • pknezevic

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.10.2011
  21:56:00 sati
  pknezevic
  uredi
 • krem

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  05.11.2011
  01:21:00 sati
  krem
  uredi
 • kenan92

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Čisto savršenstvo. Jedna od najboljih meni epizoda..

  05.11.2011
  16:57:00 sati
  kenan92
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Evo sam sad u O.P. pročita priču nakon dugo dugo godina opet...Priča je klasik, al osobno, draži mi je idući susret s hellingenom, puppet master , poe i ekipa...

  10.11.2011
  14:43:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sam vrh vrhova! Pravo remek-djelo! Trebalo bi ovo uvesti kao obaveznu lektiru u škole! Stvarno ne razumijem kako ljudi mogu dati manje od 100%.

  03.12.2011
  16:40:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Maestralno. Lijepo je ovo čika Sclavi osmislio. Početni dio priče mi je na momente predugačak, ali zadnjih 100-njak stranica ima zastrašujući ritam i neočekivanim obrtima zaustavlja dah čitaocu. Po mom mišljenju, ovo je trebao biti kraj serijala o Zagoru

  14.12.2011
  16:35:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  najbolji zagor svih vremena!!

  04.01.2012
  22:04:00 sati
  dimmuforlife
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  Krajnji dojam mi je bio da je ovo prica kojoj su dovoljni 400-tak strana, a ne na preko 500. U nekim delovima mi je bilo dosadnjikavo i razvuceno. To je jedini mali minus koji bi mogao da istaknem, drugo mi je uglavnom sve bilo odlicno.

  08.01.2012
  06:03:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Onaj dio u kojem vrač naznačava da će kroz 2 stoljeća (skoro) svi indijanci pocrkavati totalno je točan i to je bilo prvi put da sam počeo ozbiljno doživljavati Zagorov neuspjeh, a kamo li tek pred kraj priče kada svi živi budu ubijeni. Odlična epizoda, sada u usporedbi sve ostale izgledaju nekako nevažno... Žele nam u ovoj epizodi prikazati nekakvo buđenje, u smislu da je ipak to samo strip koji ne može promijeniti tužnu sudbinu indijanaca i kao neki poziv na odrastanje i sukobljavanje sa surovom realnošću... Koliko god da je to dobro napravljeno, mrzim tu činjenicu, jer je strip mjesto gdje ja bježim od surove stvarnosti, i volim uživati u avanturama sa uglavnom sretnim završecima... Trebalo je definitivno pustiti ovu epizodu za sam kraj zagor serijala, ukoliko ga bude :D

  15.01.2012
  21:39:00 sati
  Deki86
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ovo je savrsenstvo svih savrsenstava ! pravo remek djelo, stvarno mi nije jasno kako to da je ova prica uspjeh koji je zasluzila postigla samo kod nas, a ne i u italiji i sire... scene u kojima zagor ludi su fantasticne i od strane sclavija i ferrija, crtez nije najbolji ferrijev al je svejedno vrhunski (slike pred kraj stripa su mi osobno bolje od ostatka). ovaj strip stvarno natjera covjeka da se zamisli, ne samo o indijancima i njihovoj sudbini, nego i o zivotu opcenito - kako sve sto smo cijeli zivot stjecali moze jednostavno da nestane u jednom trenutku... naslovnice nezaboravne

  20.01.2012
  16:35:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 75%

  8, 9, 6, 6

  Kao neko ko do sada maltene uopše nije čitao Zagora, pre nekoliko meseci sam se zaintrigirao za ovu epizodu najviše zbog toga što nisam imao predstavu da je scenarista Sclavi! Odnosno, da je Sclavi pisao Zagora uopšte, ne samo Divove...

   

  Međutim, prvih 200 strana sam pročitao s teškom mukom, zbog svih onih klišea i "fora" koje su me od Zagora odbijale svih ovih godina, čak i kao klinca. Ferrijev crtež mi je u tom delu katastrofalan, obično fušerisanje...

   

  Međutim, preokret u priči koji usledi kada se pojavi Hellingen je odličan, tu me je Sclavi ostavio potpuno hipnotisanog, te sam strip do kraja pročitao u jednom dahu, čak i ne obraćajući pažnju na crtež. Stoga, teško mi je da dobro rasporedim ocene, ali to i nije tako važno... Ovaj strip je zaista fenomen na svoj način i vredelo ga je pročitati, a posebno bih pohvalio integralno izdanje Veselog četvrtka!

  27.01.2012
  08:46:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odličan strip, najbolja epizoda Zagora definitivno. Nikad ju Burattini sa svim svojim radovima zajedno neće nadmašiti. Vuče reference sa Batmanom, ali moguće je da su se ove dvije priče stvarale u istom vremenu, zapravo, ideja o propasti heroja i nije tako izuzetna pa da ne može bilo kome pasti napamet. Odlično izvedeno. Bravo Sclavi, bravo Ferri!

  28.01.2012
  15:01:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Kojot

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Previse fantazije,ali svejedno jedna od najboljih prica!!!

  17.02.2012
  15:06:00 sati
  Kojot
  uredi
 • night

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  19.02.2012
  23:15:00 sati
  night
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  01.03.2012
  18:49:00 sati
  shrek1278
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Činjenica je da je ova epizoda nebitna za samog Zagora kao lika ma koliko god se neki trudili objašnjavati da je ovo triba biti kraj serijala. Zašto je nebitna? Pa zato što ovo nije Zagor nego neka njegova kopija ili kopije iz drugih dimenzija i njega se ovo takoreći i ne dotiče što dovoljno govori činjenica da se nijedna epizoda poslije nije referirala na ovu ako ne griješim. Ne moreš završiti serijal sa Zagorom koji nije onaj naš Zagor. Zamislite, gledate neku tv seriju 10 sezona ili čitate strip serijal od 100 brojeva i onda zadnja epizoda bude u paralelnoj dimenziji. Pa gledatelji/čitatelji bi bili bijesni. Uglavnom, dok ovo sa dimenzijama traje, pravi Zagor se bori sa odmetnutim indijancima i trgovcima alkoholom haha. No, inače volim te priče oko dimenzija i Sclavi je ovdje u punoj snazi. Priči ću dati najveću ocjenu jer se potrudio ponuditi nešto novo, onako u njegovom stilu spojio neke već dobro poznate elemente u cjelinu. Na momente je ipak znao i pretjerati s previše fantaziranja, čak ga ovoliko nije bilo ni njegovom Dylanu pa zbog toga ovo i ima puno stranica. Unatoč tome, jedna od najupečatljivijih epizoda ikad ali moram priznati da sastavljam neku svoju top listu ova priča mi ne bi upala na nju. Moje ocjene jesu velike (zahvaljujući i Ferriju koji je razvalio s crtežom i nikad boljim naslovnicama) i ovo je veoma dobro štivo ali ipak je malkice precijenjeno tu na sajtu.

  03.03.2012
  00:25:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ludo!Genijalnoi Nezaboravno! Epizoda koja je na meni ostavila najveći dojam. Po prvi put vidimo smrt Duha sa Sjekirom i potpunu propast Darkwooda. Zastrašujuće je vidjeti našeg junaka kako pomalo gubi zdrav razum i suočava se sa svojim najgorim strahovima.

  Najluđa epizoda ikada. Remek-Djelo

  10+

  14.04.2012
  15:10:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • sasaradisic

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Priča odlična, sve odlično osim, po mom mišljenju, kraja u kome Manitu dolazi u obliku deteta...Ali sve ostalo SUPER!

  02.05.2012
  13:26:00 sati
  sasaradisic
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  02.05.2012
  23:05:00 sati
  ivang
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Posle prvog citanja nisu bili toliko dobri utisci posle drugog mnogo bolji.

  Ali nije ovo pravi zagor malo previse fantaziranja ali epizoda sama po sebi fantastina

  Ovde se vidi zasto Ferijevo ime treba izgovarati sa postovanjem

  04.05.2012
  20:04:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajna priča i kraj neke ere. Na žalost posle Divova dobra i zla Zagor je dosta nisko pao sa ponekakvim izuzecima. Kod ovog broja trebali su prekinuti sa Zagorom.

  21.05.2012
  13:57:00 sati
  tekumze
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolja epizoda Zagora !!!!

  17.06.2012
  14:32:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  10.07.2012
  09:09:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Zagooor

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  25.07.2012
  12:00:00 sati
  Zagooor
  uredi
 • selanne

  Ukupna ocjena 26%

  1, 1, 5, 5

  Previše elemenata koji ne pripadaju Zagoru, dosadno do boli.

  21.08.2012
  12:30:00 sati
  selanne
  uredi
 • corto33

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  02.10.2012
  17:34:00 sati
  corto33
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunac!

  22.02.2013
  18:40:00 sati
  Cochise
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  9, 4, 4, 3

  Čiko je mrtav, Tonka je mrtav, Darkvud je uništen, Zagor je poražen. A ne, čekaj, to je sve bilo u nekom paralelnom univerzumu. Sad će Zagi da sredi Helingena i sunce će ponovo da sija na Darkvudom. 

  Ideja je odlična, približavajući se kraju sam razmišljao (deo kad Zagor jaše sa Indijancima) kako bi bilo sjajno da su posle ovoga završili sa Zagorom. Jedan brutalan kraj gde će se Zagor osvetiti za zverstva belaca, a onda kad dođe sebi shvatiti kakvo je zlo tek učinio u svojoj osveti. Ali ne, to je Bonelli, mora srećan kraj da bude, mora Zagor da se reciklira još 30 godina.

  Mogla je ovo da bude fantastična epizoda, ali je ispalo razočarenje na kraju, samo još jedan Zagor, doduše da budem iskren, dosta bolji od mnogih drugih.

  03.07.2013
  00:31:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • cod83

  Ukupna ocjena 41%

  1, 1, 9, 8

  Kakva debilana od priče.
  06.07.2013
  09:11:00 sati
  cod83
  uredi
 • Jiro

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  29.11.2013
  08:42:00 sati
  Jiro
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  02.12.2013
  09:38:00 sati
  wele
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrh svega i mjerilo stvari za svaki strip

  17.03.2014
  23:02:00 sati
  ike666
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nabolja Zagorova epizoda ikad. Meni lično #1

  18.03.2014
  00:19:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • lasa22

  Ukupna ocjena 79%

  5, 8, 10, 10

  29.03.2014
  15:10:00 sati
  lasa22
  uredi
 • Otto Kraus

  Ukupna ocjena 72%

  5, 7, 10, 6

  Evo procitao ponovo nakon deset i kusur godina.Citao u miru,stariji,mozda pametniji i razocarao se.Ne potpuno,ali to najvise zahvaljujuci crtezu jer sam na nekoliko vecih slika ostao sokiran emocijama koje su izazvale u meni.Sama prica kao ima nekog smisla,a u stvar sve nabacano i bespotrebno razvuceno da bi se dobili epski razmjeri price u kojoj su dvije istinske zvijezde(Sclavi i Ferri) trebali pokazati svu raskos svog talenta,i jesu ali nazalost samo na trenutke.Po meni naravno.Iako definitivno spada u gornji dom Zagorovih prica,cisto zbog postovanja prema legendama,ali nazvati ju najboljom bio bi grijeh.Mozda zato sto sam imao privilegiju citati sve odjednom,a ne cekati nastavak po nastavak.To je sigurno i ubilo nezvjesnost.Ocjena deset za crtez iskljucivo zato sto me Ferri u ovom stripu na trenutke ponovo podsjetio kako se zagledati u neku sliku sirom otvorenih ociju uz nezaobilazni zvuk sa usana" De,nemoj me j..at"

   

  05.04.2014
  02:23:00 sati
  Otto Kraus
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  29.05.2014
  12:05:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  5, 10, 7, 9

  Poanta ova priče je izvrsna i po tome definitivno spada u najbolji Bonelli serijal, ali, subjektivno, imam u vidu da je ovo moglo i puno bolje da se odradi tako da je nitko nikada ne bi mogao skinuti sa trona, ali ovako ostaje prostor.

   

  24.06.2014
  22:37:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zar je potrebno komentarisati? 

  26.07.2014
  13:02:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  01.08.2014
  23:27:00 sati
  hamzik
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 42%

  1, 1, 9, 9

  Ne mogu da ne dam 9ke za crtež i naslovnice. Ostalo SMOOOORRRRR, pa još gore da bude, sve u krug. 

  09.11.2014
  23:21:00 sati
  Villain
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 38%

  1, 1, 8, 8

  Smeće, Sclavijevo pišanje po Zagoru. "Stvorio" 4-5 paralelnih dimenzija i malo se zajebavao u stilu "šta bi bilo kad bih ja mogao napisati zadnju epizodu Zagora". Hellingen mu dođe kao odlična podloga za mrcvarenje Zagorova lika. Mislim da ni njemu nije jasno kako je epizoda postala ovako popularna.

  09.12.2014
  14:40:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • skot

  Ukupna ocjena 37%

  1, 1, 8, 7

  Preloše. Previše nepotrebnog kompliciranja, fantaziranja i patetike. Zagor i Hellingen umiru i oživljavaju bar po 3 puta, Chico, Ikarovo Pero i Perry po 2 puta, a Tonka začudo samo jednom. Sclavi je totalno zalutao u Zagorov serijal i ne čudi što mu je to bilo prvi i zadnji put.

  28.12.2014
  15:02:00 sati
  skot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.04.2015
  14:16:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  19.06.2015
  15:55:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • vangelis

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.08.2015
  10:28:00 sati
  vangelis
  uredi
 • Ukupna ocjena 53%

  3, 3, 9, 8

  Malo previše fantazije i preokreta za moj ukus. Avantura na istom mjestu (brdo Nataani), ne znaš šta je san, šta java. Mora da je Sclavi bio na težim drogama pri scenariju, mada mi ima inače i odlične priče. Crtež Ok, naslovnice solidne.

  08.09.2015
  20:31:00 sati
  dudo1
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  28.09.2015
  12:14:00 sati
  Gris
  uredi
 • big joco

  Ukupna ocjena 30%

  3, 3, 3, 3

  03.12.2015
  01:36:00 sati
  big joco
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 86%

  7, 10, 9, 8

  25.01.2016
  23:08:00 sati
  luxi68
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prvo bih pohvalio Sclavia koji je napisao fenomenalnu priču,bravo svaka čast!Iako mi ovo nije najbolja Zagorova epizoda i ne odskače mi od ostalih dobrih epizoda kako neki tvrde jasno je da se ovdje radi o fenomenalnoj priči!Iako smo imali prilike gledat i boljeg Ferrija ovdje ocjena 10 jel je crtez maestralan.E sad sto se naslovnica tiče nijedna mi nije za 10 osim Helingenov povratak pa ću ocijenit samo nju!
  18.02.2016
  01:46:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • C Celtic

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Ne mogu da verujem da ovakva glupost oduševljava ljude. Stigao sam do sto i neke stranice i stvarno ne mogu više da se mučim. Pa ovo ni deca ne mogu da progutaju. Posebna priča je crtež, obožavani Feri ne ume ni dva Zagorova uha da nacrta iste veličine. Definitivno crna mrlja na Sklavijevoj karijeri.

  21.02.2016
  22:26:00 sati
  C Celtic
  uredi
 • brozbiafra

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.03.2016
  19:03:00 sati
  brozbiafra
  uredi
 • krucican013

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  28.03.2016
  13:05:00 sati
  krucican013
  uredi
 • RadioClash

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  16.04.2016
  16:32:00 sati
  RadioClash
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.05.2016
  00:19:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Od savršenstva je dijeli razvučenost s neduhovitim Chicovim i Ikarovim skečevima kojih ima previše. Bez toga bi pričala bila mračnija i depresivnija.

  30.05.2016
  18:22:00 sati
  Vorador
  uredi
 • kucak

  Ukupna ocjena 50%

  4, 2, 8, 8

  04.10.2016
  22:28:00 sati
  kucak
  uredi
 • Korg

  Ukupna ocjena 34%

  3, 2, 5, 4

  Prerazvikana priča! 

  21.10.2016
  15:03:00 sati
  Korg
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  20.01.2017
  18:51:00 sati
  suply1
  uredi
 • morski

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Demoni ludila

   

  Namerno množina.

  Nolita je uveo Helingena kao tipičnog zlog naučnika iz filmova 50-ih godina, Sklavi ga je uzeo kao (svesno/nesvesno) metaforu budućnosti koja neumitno stiže, da bi prikazao odnos koji bi Zagor mogao da ima prema njoj, odnosno koje mesto će on zauzeti u toj budućnosti koja je u Zagorovom svetu prikazana kao nešto nepobitno loše, zlo, jer donosi promene, a svi znamo kako Zagor (čitaj: fanovi) reaguje na te promene.

  Ako se stvari posmatraju iz tog ugla: Zagor je prošlost, Helingen budućnost, cela priča dobija još jednu dimenziju, dodatni sloj u svojoj ionako multi-layered kompoziciji.

  Verujem da Sklavi, kao i većina umetnika, nije imao za cilj bilo šta od svega onoga što tumači, kritičari, čitaoci i ostali pišu, već je radio iz nesvesnog i doveo do dela koje je savršeno u svojoj višeslojnosti jer svaki sloj ima svoju dimenziju, svrhu, smisao. Kada su ga potonji suočili sa veličinom koja izlazi iz njegovog pera, on je postao besplodan u strahu da nikada neće dostići sebe. Jer na svesnom planu se ne može stići daleko.

  15.02.2017
  10:41:00 sati
  morski
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  17.03.2018
  15:01:00 sati
  Zagorfan01
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Možda će čudno zvučati za jednog Zagorovog fana, ali ovu sam epizodu prvi puta u cijelosti pročitao tek sad kad je izašla u Ludensovom extra izdanju.. Čitao sam je kao klinac u Zlatnoj Seriji, ali neke dijelove, ne cijelu.. Bio sam, naravno, upoznat sa radnjom i sa glavnim tokom priče, ali tek sad sam imao prilike ući u neke detaljnije razrade.. I nisam ostao nimalo razočaran.. Vrhunsko i maestralno odrađeno od strane Sclavia, nešto posebno.. Ne samo da se vraća najveći Zagorov neprijatelj ikada (što samo po sebi daje ogromnu težinu ovoj epizodi), ne samo da je epizoda izlazila punih šest mjeseci (što je do dan danas čini najdužom Zagorovom epizodom ikada objavljenom), nego je još i povrh svega toga toliko dobro napisana i razrađena da u njoj treba samo uživati, bez imalo ikakvog kompliciranja.. Od početnih sumnji na ludilo i jelena koji govori, do tajanstvenog ponašanja pukovnika Perryja i buđenja Titana, preko Akota i Kiki Manitua, pa konačno do pojavljivanja samog Hellingena.. Sve po redu je odlično ispričano..

  A crtež i naslovnice, da niti ne pišem.. U šest mjesečnih izdanja koja zajedno čine jednu epizodu, maestro Ferri je odradio toliko dobar posao sa crtežom da se on ne može mjeriti sa nikim drugim iz Bonelli staffa.. Nema se tu ništa posebno za izdvojiti, crtež je jednostavno odličan.. A i naslovnice.. Predivne.. Dvoumim se između naslovnice "Noćne more" i "Povratak Hellingena" i ne mogu se odlučiti koja mi je bolja.. Svaka od šest naslovnica ima ono nešto zbog čega je extra..

  Sve u svemu, svakako epizoda za pamćenja koju bih preporučio svim stripoljupcima bez imalo razmišljanja.. Ali ipak, nije najbolja Zagorova epizoda ikada izdana.. Možda može konkurirati za drugo mjesto.. Odmah iza "Nestali istraživač"  ;)

  10.06.2018
  17:21:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.07.2018
  14:41:00 sati
  Panonian
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  MOZDA I NAJBOLJA EPIZODA ZAGORA

  22.07.2018
  13:53:00 sati
  markotamara
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Uvijek nakon čitanja ove priče ostaje pitanje kako su dozvolili Sclaviju da se ovako poigra sa Duhom sa sjekirom i svime što on predstavlja i hvala Bogu da jesu. On je poljuljao svaku Zagorovu crtu, doveo na ivicu smisao njegove misije, pomiješao sve crno-bijelo u Darkwood-u, ali na jedan vrhunski način tako da je nakon ove epizode Zagor postao još bolji serijal i otvorila se čitava jedna dimenzija potencijalnih priča. Ovim smjerom je uglavnom nastavio Boselli kasnije u "Hellingen je živ", a Burattini usrao sa posljednjim Hellingenom pokušavši ga vratiti u strogo ovozemaljske okvire.  

  Chico je ovdje dobio neke osobine Groucha, imao je par Groucho-like zezancija od kojih je najmanje jedna dobra, ali je to uglavnom smarajuće, Sclavi je malo pretjerao sa tim te je to je najslabiji dio priče i uzima puno stranica, pogotovo na početku. Ima i super duhovitih momenata kao ona legenda o Zagoru koji leti nebom i nosi Chica ... :D

  Ferri odličan i u stripu i na naslovnicama.

  Klasik.

  22.07.2018
  19:44:00 sati
  jasa
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 52%

  5, 3, 7, 7

  Meh, meni je ovo na trenutke stvarno bilo naporno za čitati, ne zbog emocija već zbog razvučene radnje i dijaloga. Na par mijesta se scenarist i sam izgubio u svemu. Glavna poanta nije očita i smatram da ju je malo ljudi koji zbog razvikanosti tu lijepe stotke uopće i shvatilo. Tipična Scalvijeva igra, koja je malo pobjegla iz okvira, no fali tu emocije i ima daleko previše ustaljenje dosade. Zagor ima puno puno boljih epizoda i smiješno mi je da se ovu smatra najboljom.

  06.08.2018
  10:35:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  07.08.2018
  19:10:00 sati
  Nedo
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Moj konačni utisak nakon čitanja je bio bolji od očekivanog, ali ipak ispod većine npr. Bosselijevih priča. Epizoda sama po sebi je atipična, pa je i samim tim usporedba s drugim epizodama teška. Istakao bih da je kraj- najbolji dio "Divova", što se tek za rijetke Zagorove, pa i Bonellijeve stripove, može reći.

  Odrastanjem, čitanjem drugih stripova, Ferri mi je postajao nekako arhaičan. Jednostavan, brz crtež- ali u tom vremenu morao je biti takav. I to je ključno kod ocjene ovog stripa- vrijeme.

  Strip je nastao 1988, i u tom vremenskom kontekstu ga treba promatrati. Nerealno je da ja koji sam pročitao sve novije priče zagora, 200+ dylana itd. sad doživim ovaj strip kao neki dječak iz tog vremena. I sam Zagor je u ovom stripu kao dječak: u početku nesiguran, potom buntovan, sudara se s autoritetom koji ga potiče na učenje. Dječak raste, i raste, postaje "div".

  12.08.2018
  13:56:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Paco

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor na svom vrhuncu u svakom pogledu, crtačkom, scenarističkom, edukativnom. I neka znaju svi koji su poslije ovoga ponovo oživjeli Hellingena, da su pljunuli na Sclavija i ovo remek djelo jer sa ovim ne samo da je MORALA završiti saga o Hellingenu, već je kad bi se birala epizoda koja bi bila zadnja Zagorova prica, ova bi bila najidealnija. Svaka slijedeca pojava Hellingena apsolutno nema smisla i spada u kategoriju neeemojte se rugati legendama i tvorcima Zagora.

  Sclavi je oduševio, a na kraju ću jos samo reci....jedan je Ferri, a svi ostali se igraju crtanja Zagora. 

  21.08.2018
  15:12:00 sati
  Paco
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Došlo je vrijeme da nakon skoro 30 godina opet pročitam ovu priču koja je već dugo pokretač mnogih rasprava o nekakvom vrhuncu serijala. Nakon detaljne analize smirene glave, sa svoga stajališta mogu reći da vjerojatno nije najbolja, ali je svakako najkompleksnija, najkontroverznija, najšokantnija... Kao što su mnogi već rekli Demon ludila može odlično funkcionirati kao završetak serijala, recimo da je izašao 10-ak godina kasnije oko broja 400. Ako je Sclavi ovdje htio ponuditi nešto što do tada nije viđeno na serijalu, onda je u potpunosti uspio u svojoj namjeri jer ovo je drugačije od svih prijašnjih Zagora. Sclavi je ovdje pogodio u svemu onome u čemu je recimo pogriješio kod svoje ranije priče Horde zla. Neki će reći da tu nema nikakve razlike jer se u oba slučaja radi o velikoj fantaziji, ali kada se sve detaljno proanalizira ispada da su razlike ogromne. Dok su Horde zla najobičniji djetinjasti bijeg u svijet bajki, Demon ludila je nešto puno ozbiljnije, slojevitije i mračnije, a da ne govorim o tome kako ima poveznice sa nekim ranijim događajima i likovima iz serijala. Tu se nalazi dosta elemenata koje inače imaju klasične darkwoodske avanture, puno poznatih namirnica, samo što su spremljene i servirane na poseban način kakav konzumenti nisu imali prilike vidjeti ranije. Koliko god bilo izvanredno ovo nije savršenstvo bez mane i upravo zbog toga ne može zasjesti na sami vrh Zagorovog serijala. Meni osobno Sclavi nema neki poseban smisao za humor niti na Zagoru niti na Mister Nou, sve to djeluje nekako usiljeno, pa čak i potpuno nepotrebno u pojedinim situacijama. Znam da je teško odoljeti kada imaš lik Chica, ali za ovakvu priču su nepotrebni oni njegovi pokušaji duhovitosti. Na ostalo nemam zamjerki, a mislim da sve skupa nije ni predugačko kada uzmeš u obzir koliko treba prostora da bi se realizirala jedna ovakva ideja. Čak i da se izbace nepotrebne scene sa Chicom uštedjelo bi se maksimalno 15-ak stranica što nije gotovo nikakva razlika u samoj dužini. Priča obiluje legendarnim i nezaboravnim scenama, prije svega mislim na one na brdu Naatani, u Rakumovoj pećini, buđenje titana i njegovo uništenje skupa sa kabinom za teleportaciju. Kako titan nema nikakvu važnost nakon prvog pojavljivanja Hellingena, ovdje je vrlo domišljato pronađen dovoljno jak razlog za njegovo ubacivanje. Dosta poznatih likova je poslužilo svrsi, njihove sudbine su dotjerale glavnog junaka na rub provalije. Zagorov svijet se raspao i sve ono što je godinama gradio je nestalo. Je li realno da on u takvoj situaciji počne razmišljati o samoubojstvu, pa čak i provede u djelo svoja razmišljanja? Možda nije, ali tom scenom se htjela pokazati nemoć kakvu Zagor još nikada nije osjetio, a kada se srećeš s nečim novim ne možeš biti siguran na koji način ćeš reagirati. Međutim, takav potez je poslužio svrsi jer je imao za cilj ponuditi konačni obračun Zagora i Hellingena, makar se on dogodio u nekom drugom svijetu. Da bi uopće došlo do tog dvoboja Zagor je prvo morao dotaknuti samo dno svoje duše kako bi postao dovoljno jak za iskušenje koje mu predstoji. Fizička snaga u ovom slučaju ne igra nikakvu ulogu jer na takav način ne možeš pobijediti nekoga tko dolazi iz svijeta mrtvih. Zbog velike mržnje koju je osjećao, Hellingen se uporno odbijao predati smrti obitavajući u nekom svom zamišljenom svijetu. Tek kada je to shvatio Zagor ga je mogao poraziti i vratiti gdje mu je mjesto, a način na koji ga je psihološki ubio u pojam je odlično izveden. Veliku ulogu u završnici je odigrao Akoto dajući svoju veliku žrtvu pa se tako može potegnuti pitanje je li Zagor barem neizravno kriv za njegovu smrt. Da li bi Akoto još uvijek bio živ da Zagor nije u svojem trenutku slabosti odlučio povući okidač pištolja? Logika nalaže da bi stvarno bilo tako, ali gledajući s druge strane, možda Zagor ne bi pobijedio Hellingena da nije upoznao svijet mrtvih i vidio Manitua. Možda bi još dugo lutao u beznađu porušenih ideala ne znajući kako izaći iz svoje noćne more. Zato je Akotova žrtva na neki način potrebna koliko god bila teško prihvatljiva, a on će ionako živjeti u uspomenama svog prijatelja i biti uz njega kada god bude potrebno.
  Sigurno da postoje priče u kojima je Ferrijev crtež bolji nego ovdje, ali treba respektirati činjenicu da jedan čovjek može na ovakav način odraditi više od 500 stranica. Kada uzmeš u obzir samo prikazanu atmosferu to je već dovoljno da progledaš kroz prste na povremene neujednačenosti kod likova. Scene na brdu Naatani, noćne more u Rakumovoj pećini, demoni koji opsjedaju Zagora, nevjerojatno opaki izgled Hellingena, sve je pogođeno skoro do savršenstva i sva sreća da ovo nije radio netko drugi jer bi čitatelji bili debelo uskraćeni. Čak 6 naslovnica krasi ovu epsku pustolovinu i nema niti jedne prosječne, a sve skupa daju cjelinu koju je gotovo nemoguće nadmašiti bilo kojem drugom uratku.

  28.08.2018
  23:57:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  što reći nego sclavijev vrh. epizoda koju samo istinski zagorovci kuže i vole, povezani su s njom na razini koju obični smrtnici nikada neće moći dokučiti pa će se opterećeni nedokučivim često negativno osvrniti na nju, pa i popljuvati. nedajte da vas ti i takvi zavaraju ispraznim riječima kako to ništa ne valja, sudite ovom djelu svojom mišlju i mudrošću.

  21.12.2018
  17:26:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Višeslojna priča koja se može promatrati na više razina. Obavezno štivo čak i za one koji ne vole Zagora.

  17.06.2019
  12:03:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  28.11.2019
  14:55:00 sati
  LL1986
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 64%

  4, 4, 10, 10

  Zagor Extra
  282: Noćne more (od 52 str.)
  283: Demon ludila
  284: Buđenje Titana
  285: Povratak Hellingena
  286: Na granici stvarnosti
  287: Kraj svijeta

  Nakon toliko rasprava i komentara u vezi ove priče, napokon sam i ja dočekao taj trenutak da pročitam ovu, po mnogima, "kultnu" priču. Uvod je tipično za Zagora. Kad vlada mir, naš Čiko kao obično ljenčari, čekajući na Zagora koji je naravno, u potrazi za hranom. I sve bi išlo mirno kao inače da taj jelen nije odjednom progovorio?! Ali ono što me iznenadilo prije toga, da ga je Zagor promašio! Iz takve neposredne blizine! Uskoro i Čiko počinje halucinirati, odnosno ima ta priviđenja/more, tu vidimo da nešto opako ne štima. Dolaskom Drunky Ducka veselo raspoloženje se nakratko vraća, ali ne zadugo, jer Zagor i Čiko kreću na put u utvrdu Pitt, na put u kojem nećemo znati gdje stvarnost počinje, a gdje završava..

   

  A što pametno reći nakon ovako dugačke priče od 500+ stranica? I to nakon prvog čitanja? Sigurno je bilo dosta zbunjujućih stvari, nesvakidašnjih - jedan drugačiji Zagor. Nisam posve skužio što nam je autor htio predočiti ovom pričom, ali smo saznali jednu verziju što bi bilo da se srušilo cijelo carstvo Zagora, kako bi to izgledalo u nekom drugom svijetu gdje mu ne ide sve od ruke. Neki će reći da se to paralelno odvijalo u drugoj dimenziji i da je na kraju resetirano sve i vraćeno na početak, ali izgleda da se ipak to sve dogodilo jer je Zagoru sve ostalo u sjećanju. Prema podacima u temi gdje se išlo u "meso" sa raspravom ove priče, Zagor je 4 puta umro (od toga jedno samoubojstvo), Čiko je ubijen 2 puta, tako i Hellingen i Akoto (isto dvaput). 14 ranjavanja Zagora, i to mislim da je dvaput bilo u glavu. Čikov humor mi je bio jako naporan ovdje, nekako više izražen nego inače, ali nekako na silu. "Letio" je zrakom nakon što je popio ono gorivo, Zagor zakačen na Titana, bilo je tu nabacano svega. Kako su mnogi napisali, Sclavi je bacio Zagora na koljena, a kasnije ga izdigao i učinio još većim. Meni je ipak bilo bolje kako je to Toninelli napravio u epizodi "Ratnik Pekot" gdje je skroz ponizio Zagora, ali na kraju je uspio da ga vrati na mjesto gdje se nalazio i prije. Ta priča mi je puno bolje sjela. Do te epizode je bio bespomoćan kao nikada, pa sve do ove epizode.

  Ferri odličan, sve je vrhunski dočarao što se od njega tražilo i to na toliko stranica, zaista respekt! Naslovnice isto prelijepe, u duhu ove priče.

  Neki zaključak: ova priča me nije ostavila ravnodušnim, ali nije mi se ni svidjela toliko da je za desetku i kultna kako mnogi vole reći. Možda je to ipak samo do mene, navikao sam da mi se sve servira na tanjuru i da ne moram previše razmišljati kad pročitam neki strip (pogotovo Zagor). Bilo je ovdje i oduševljenja, to ne krijem, ali bilo je dosta stranica gdje sam čitao pa morao raditi predahe (a to nikako nije dobar znak). To mi se, recimo, nije događalo kad sam čitao Nolittine klasike. Pa sam odlučio ovako ocijeniti strip, iako to moje ocjenjivanje je većinom možda subjektivno jer kako nešto ocijeniti sa lošijim ocjenama, nešto što je napisano na ovoliko stranica i gdje je većini ovo remek djelo?! Ovo je moj neki dojam nakon čitanja i razmišljanja o ovoj priči. Jedva čekam da pročitam sljedeću priču Zagora, pa makar bila o običnim krijumčarima alkohola i indijancima :)

  02.12.2019
  16:45:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Vlaadisha

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča nije kakva smo navikli, nego je ovo strip o stripu, ili što bi naš narod rekao, metanarativ. Drugim rečima, ovo nije samo Zagorov strip, nego i strip o Zagoru.


  A Zagor je za decu, čuli smo million puta, takav jedan heroj ne bi funkcionisao u stvarnosti. U stvarnosti jedna strana biva istrebljena u ratu, u stvarnosti prijatelj puca na prijatelja, nema nevinih, a heroji popiju metak ili nož. To nam Sclavi prikazuje u drugom delu Divova. Zagor je za decu, a vreme je da se odraste.
  Ali na samom kraju pisac poentira: stripovi nisu samo stripovi. Ideje kojima su nas naučili traju. Tako su Divovi priča o značaju i snazi Priče. Ili kako Akoto kaže Zagoru: “Ja ću uvek biti s tobom, iako ću uvek biti ovde [u stvarnom svetu]”. Vrednosti koje smo kao deca usvojili ostaju zauvek.


  Zašto baš Akoto? Kad sam ga ja prvi put video u Fanta Čiku, Akoto je bio bezbrižan dečak, nalik nama koji smo tad upoznali Zagora. Ta epizoda jeste naše detinjstvo, pravi antipod Divovima. Desetak godina kasnije, Akoto je mladić na pragu zrelosti. Plus se sve to poklopilo sa ludilom devedesetih. Vreme da se odraste.
  Međutim, gubitak nevinosti ne mora nužno značiti krah ideala. Dovoljno je vratiti se u vreme kad smo još verovali. To je ono “treba živeti Zagora”.


  E sad, postoji i druga škola mišljenja, koja kaže da Akoto predstavlja čitaoca koji se “žrtvuje” tako što nastavlja da čita strip za decu (“uvek ću biti ovde”, ma koliko Zagor bio naivan). Po ovoj liniji, Sclavi dopušta Zagoru da se vrati u Darkwood, ali u onaj idilični, naivni, dečiji. Da se vrati u strip, jer mu u stvarnosti nema mesta. Sclavi će se nihilizmom više baviti kasnije, u Dylanu.

  Druga kritika Divovima je da je Zagor out of character, pogotovo njegovo samoubistvo. Zaista, zašto se Zagor morao baš ubiti? Zato što je Sclavi suicidalan, reći će zli jezici. Uklapa se i u tezu o nihilizmu: u svetu u kom je sve sivo, u kom je zlo mrtvo, nema mesta ni za dobro. Međutim, Karven ima jedan dobar esej na svom blogu o tome kako je Zagor morao umreti na slične načine kao Hellingen u pojavljivanjima do tada. U tekstu Divova, Zagor strada od vatre, strele, ludila, pa izvrši samoubistvo. U podtesktu, morao je “preći milju u njegovim cipelama”, ne samo da bi i on postao div, nego da bi, ko što engleski idiom ukazuje, saosećao sa njim. Čak mu i Kiki kaže da „ovoga puta snaga neće biti dovoljna“, moraće da razume i oprosti. Ljubav je još jedna tema kojoj će se Sclavi vraćati u Dylanu.

  03.12.2019
  06:06:00 sati
  Vlaadisha
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  13.07.2020
  14:06:00 sati
  brancika
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  16.07.2020
  21:49:00 sati
  benx40
  uredi
 • Descender

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Klasik i jedna od 2 ili 3 najbolje priče o Zagoru. Meni lično najbolja.
  Da ima manje (ili još bolje nimalo) Čikovog glupiranja i da su neke od naslovnica ipak nešto efektnije imajući u vidu težinu cijele priče - bilo bi čistih 100%.

  10.08.2020
  14:12:00 sati
  Descender
  uredi
 • Whetherpine

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sram me priznati da sam tek sad pročitao ovaj strip ali me nije sram reći da je to meni nešto najbolje što sam pročitao od Zagora. Jednostavno se nisam nadao da može biti tako dobro. Sad mi je jasno zašto čitam i skupljam Dylan Doga. Sclavi je preporodio Zagora.

  20.08.2020
  19:57:00 sati
  Whetherpine
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 67%

  8, 6, 6, 7

  Ideja jeste mozda bila dobra, rasturanje Zagora kroz vreme i prostor, ali se ta narativna nit prekida, pa vraca, nepostojana je, kao da ni sam Sklavi nije bio siguran sta ce sa ovim zlosrecnikom iz Darkvuda. Dobili smo zbrzan kraj i Manitu ex machina (ali u kojem svetu?) i tu danas vec cuvenu sekvencu borbe dzinova dobra i zla. Moglo je to mnogo bolje. I da, kamo lepe srece da se sve odigralo u Boneliverzumu i da je ovo bila poslednja epizoda. I dan danas s osmehom s vremena na vreme sanjam rascopanu Cikovu lobanju na stubu smrti i Zagora upucanog u slepoocnicu...

  Masterkard!

  22.10.2020
  02:48:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršena priča. Jedna od najboljih po meni ikada!!

  18.12.2020
  08:39:00 sati
  Dalibor.V
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  03.02.2021
  20:06:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  16.02.2021
  17:38:00 sati
  savas
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor nikad nije bio kompleksniji i zreliji nego u Divovima dobra i zla. Sclavi je imao svojih nedaća u serijalu, ali ovim djelom ne samo da se iskupio nego i ostavio neobrisiv trag u Zagoru i stripu općenito. Scenarij je briljantan, Ferri nikad bolji...pa sve je već rečeno. Epizoda zasluženo uživa ugled kao Zagorova najbolja, gotovo anomalija za serijal općenito. 

  29.05.2021
  15:03:00 sati
  BarnesMayority
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Još nisam ovo komentirao? Što reći, sve je rečeno. Meni najbolji Zagor!

  19.07.2021
  12:52:00 sati
  tex2
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Da je ova epizoda ostavljena za kraj serijala na broju 500 ili 600, ali bez paralelnih univerzuma, onda bi imala mnogo više smisla. Buratini tako ne bi dobio priliku da vraća Helingenove holograme i duhove bezbroj puta. Sam scenario je zaista pisan kao za kraj serijala. Ipak, posmatrano u duhu toga da to nije i postao, ocjene su niže. Iskomplikovano je to previše, ti paralelni svjetovi, pa Zagorovi povraci iz mrtvih... Crtež onako, naslovne takođe.

  26.08.2021
  10:53:00 sati
  delboj
  uredi
 • Mali Vuk

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nakon nedavnog čitanja, vrijeme je da i ja dam osvrt na ovu legendarnu epozodu.

  Prvi put mi je bila malo zbrkana,  nisam ju baš najbolje shvatio no već nakon drugog čitanja mogu reći da je ovo spada u top 5 Zagora svih vremena. Zagor u "Dylan Dogovom horor svijetu", noćne more, paralelne dimenzije, iluzije, čak i osobno pojavljivanje indijanskog božanstva Kiki Manitua. Tiziano Sclavi je fenomenalan scenarist i razlog zašto Dylan ima toliko fanova u Italiji i na područjima bivše Jugoslavije.

  Osobno, najviše volim Nollitine klasike poput Supermikea, Tigra, Crvena vještica... i Bosellijeva remek djela poput Nestali istraživač i Sedam gradova Cibole.  Ova epizoda je odmah uz rame prethodno nabrojanim.

  25.01.2022
  15:24:00 sati
  Mali Vuk
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovaj strip možda ulazi i u mojih osobnih top 3. Susret Zagora s najvećim neprijateljem, epski događaji, pobuna Indijanaca, smrt nekih veoma važnih likova, eksplozija mjeseca te kao sam vrhunac i Zagorovo samoubojstvo.

  Na stranicama ovog stripa odvila se čitava epska saga o padu na samo dno i ponovnim usponu našeg omiljenog junaka. Moram reći da sam ovaj strip čitao nekoliko puta i svaki put je sve bolji. Nakon prvog čitanja bio sam potpuno zbunjen događajima; jelen koji govori, scene s Akotom u pećini, mjesec koji eksplodira, Zagor umire... Pomislio sam: koji je ovo vrag? Na drugo čitanje, stvari su se slegle i shvatio sam kakvo je ovo ustvari remek-djelo stripovske umjetnosti. Shvatio sam da je Kiki Manitu zapravo bog kojeg Hellingen nije uočio, ili ga nije htio uočiti. Hellingen zbog svoje zlobe i želje za osvetom nije dopustio samom sebi da umre i počiva u miru u svojem svemirskom brodu koji je bio njegov raj, ili pakao. Htio je uništiti Zagorov život i zbog toga nije mogao uvidjeti da je njegovom životu došao kraj i da je unatoč svom zlu koje je učinio, nakon smrti u Akkronijanskoj kabini, mogao usnuti vječnim snom i ostati u svemirskom brodu. Ovaj strip je također sjajno karakterno oslikao Zagora i njegove emocije u trenucima kada se ruši sve što je godinama mukotrpno gradio. Posebno su emotivne scene kada Zagor promatra Darkwood u plamenu i počinje gorko plakati. A cijela priča se ljepo zaokružuje sa jelenom koji na početku nagovještava grozne događaje koji će uslijediti, a na kraju se pojavljuje samo kao šala. Priča je puna sjajnih citata, a najljepši je svakako onaj koji govori da tajna vječnosti nije u mržnji, nego u ljubavi.

  Crtež je za čistu desetku i u njemu je Ferri na svojem vrhuncu, sjajno prikazije emocije likova te crta nevjerojatne, za njega netipične velike kadrove. (Posebno su upečatljive scene s titanom i scene Zagorovog samoubojstva). Sjenčanje je također na vrhuncu i na stranicama stripa imamo briljantan omjer crne boje i bjeline papira.

  Naslovnice su također jedne od najboljih u gotovo 700 brojeva serijala i Ferri je tu zaista bio na vrhuncu.

  Nekima se ova epizode možda ne sviđa, i to poštujem, ali za mene je ovo apsolutni prikaz stripovske umjetnosti i uspješnog prebacivanja ambiciozno napisanog scenarija na papir.

  Ps: Nadam se da se svi članovi foruma u ovim čudnim vremenima uspješno čuvaju od Demona ludila.

  Edit: treba nam 2000 pregleda na ovoj recenziji, da je vratimo na vrh najčitanijih. Uspjeh je bio kratkotrajan )-:

  31.01.2022
  16:07:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Malo je boljih priča izašlo iz pera sclavi/ferri

  27.02.2022
  14:15:00 sati
  Goty
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 63%

  6, 5, 7, 9

  Prosječno. Ima odličnih scena, a onda ima i toliko nebuloza da se moraš prisiliti čitati dalje. Crtež također oscilira iz odličnog do lošeg. Panorame i građevine odlične, ali lica loša. Čikovi gegovi loši i isforsirani. Nisam ljubitelj Dylana Doga pa mi Sclavi ne znači ništa. Kao mulac sam imao samo dve ili tri sveske i nisam nikako mogao pohvatati šta se događa, a fama i legenda oko ove priče me prevarila u očekivanjima. Zagorova smrt mi je izvedena prilično naivno, bez neke težine, a sva ta spominjanja Zagora kako sa svojim prijateljima indijancima hrabro juriša na tvrđavu...gdje su te vinjete!? Zagor se jedva vidi, samo po obrisu, više stranica je zauzeo Shalak. Doslovna deux ex machina u vidu Ikarovog pera mi također nije legla i one debilane kad Čiko ispadne iz letjelice pa ga Zagor drži za kragnu i tako oni lete iznad Darkwooda dok vrač pripovijeda djeci o tome su bezveze. I to ubacivanje vrača je totalno debilno jer priča nije počela s pripovjetkom nego kao osobno zagorovo iskustvo. Šteta da ova epizoda zasjenjuje po meni jedne od najboljih epizoda u serijalu koje se odigravaju prije i nakon ove u sjajnoj režiji Toninellija i Pepea.

  20.03.2022
  18:17:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Legendarna priča i jedan od rijetkih strip priča o Zagoru za koje se može reći da je čisti masterpiece.

  5 cijelih stripova + još uvod na početku, nikad kraja ovome .

  A šta se još može reći nakon ovoga ? Samo Ludilo i kraj svijeta.

  Neću spojlati radnju , jer bi potrošio puno vremena na samo objašnjavanje svega .
  Po meni najbolja Zagorova priča koju sam do sada pročitao .Ali nije za svačiji ukus . Dosta je kompleksna i teška za ispričati ,ali ipak na kraju shvatiš sve .
  Ovo je trebao biti kraj Hellingena ,a možda i kraj cijelog junaka .
  Možda još neki kratki prolog nakon ovoga,ali bi bila perfektna zadnja priča za ovog strip junaka .

  Svaki od stripova je poseban na svoj način . I teško bi izdvojio najbolji dio ,ali reći ću da je ipak to Na granici stvarnosti . Čita se u jednome dahu . 
  Ferrijev crtež je extra odličan .  Po meni ovo je možda i njegov vrhunac .

  10.04.2022
  11:54:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 58%

  5, 5, 7, 7

  Da je ovo zadnja epizoda zagora bez onog dijela na kraju sa spjescanim satom, univerzumima i sranjima, bila bi ovo definitivno no1 epizoda. Ovako je ovo buckuris od epizode sa sretnim krajem plus sto je rastegnuta radnja do bola.  Ne razumijem od kuda toliko odusevljenje.

  03.07.2022
  19:53:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  29.08.2022
  17:52:00 sati
  milandog
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 54%

  3, 3, 9, 9

  Ne mogu vjerovati da ovo kotira kod mnogih kao najbolja ili jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Meni se cini da je ovo Sclavi pisao na nacin da pise pa nebitno o cemu vec pise, kao da je htio srusiti rekord po broju stranica i time uci u povijest izdavacke kuce Bonelli. Bas ta duzina, tih 500 i ne znam koliko stranica su pricu napravili jos gorom jer mi je kako sam se primicao kraju bila samo napornija i napornija. 

   

  Ah, sto reci? Nisam fan ovakvih epizoda, ne volim cak ni kad na Dylanu Sclavi ovako fantazira s tim paralelnim svijetovima, nemogucim objasnjenjima, bogovima, vragovima, a kamoli da mi se svida to isto na Zagoru i to na 5 puta vise stranica. Imala je epizoda neke trenutke, no svijetli trenui su bili rijetki. Ne znam kako na kraju se moze objasniti to sto se nista od toga nije desilo jer su svi dogadaji u nekoj paralelnoj dimenziji, a Akoto ostaje mrtav. Previse je tu filozofiranja, o dobrom, o zlu, o ne znam ni ja cemu sve ne, ja vise volim konkretniju radnju, nesto u stilu Toninellija kojeg rijetki vole. Inace Hellingen mi se ko lik isto ne svida, i vrag ce ga znati zasto su svima bas epizode s njim najbolje. Za mene ovo ostaje vjecna misterija, a mogu reci jedino da ne vjerujem da cu se vracati vise ovoj epizodi. Jos da naglasim kakve Chico sve gluposti ovdje baljezga, strasno...

   

  Sto ljudi, sto cudi, tako da nadam se da moj komentar nece nikog odgovoriti od citanja ovod djela. Uvijek se trudim dati sto bolje ocjene i ostaviti sto bolju preporuku, ali sta kad mi se epizoda uopce nije svidjela. Overrated po meni, cak mi je i pocetni Zagorov period bolji, a sad svatko ce za sebe najbolje vidjeti kako mu se svida epizoda nakon sto je procita.

  12.09.2022
  17:09:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Cero

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednostavno sam bez riječi

  20.12.2022
  21:27:00 sati
  Cero
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Za-Te-Nejeva senka
  Kod: MM VEC 57
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 806
 • Avantura u Utahu
  Kod: TX SAGK 19b/20a
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 23.9.2023. 9:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1140
 • Bijeli vrač
  Kod: TX SAK 3
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1242
 • Znak pantere
  Kod: TX SAGK 17b/18a
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 19.9.2023. 8:43:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1279
 • Ibikus
  Kod: ORKA 54
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 17.9.2023. 9:20:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1082

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1703
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1655
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1597
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1461
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1449

Aukcije

Forum