Tonkino prokletstvo

Zagor

ZG ZS 960/962 | 200 str.

Tajanstvena zvijer iz šume Wallock ugrize Tonku. Tonka biva zaražen Kohronovom prokletstvom, a jedini spas je pustinjak Hogal koji živi na brdu Mekel!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Nemilosrdni Jess
  ZG LEX 289
 • Tonkino prokletstvo
  ZG LEX 290
 • Starac s brda
  ZG LEX 291
 • Zver iz Valoka
  ZG ZS 960
 • Tonkino prokletstvo
  ZG ZS 961
 • Hogalova magija
  ZG ZS 962

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Jess lo spietato
  ZG SR 282
 • La maledizione di Tonka
  ZG SR 283
 • Il vecchio della montagna
  ZG SR 284

ZANIMLJIVOSTI

 • Pojavljuje se Zagorov krvni brat, Tonka.
 • Hogalov inteligentni gavran Ša-at podsjeća na Darka, gavrana vještice Jaske. No ako ćemo pričati o gavranima onda moramo spomenuti i najpoznatijeg gavrana koji je zasigurno inspirirao ova dva, a to je gavran iz istoimene poeme Edgara Allana Poea.
 • Naslovnica #961 je uzeta od epizode ZG EX #37 "Slomljeno koplje"

Kroz ovu epizodu, Toninelli nam pokušava pokazati snagu prijateljstva i snagu volje. Nakon što na Tonku prijeđe Kohronovo prokletstvo, on i Zagor odluče otići do udaljenog brda Mekel na kojemu živi Hogal - tipični indijanski pustinjak koji bi jedini mogao izliječiti prokletstvo. Put ih vodi kroz pustinju, gdje danima ništa ne jedu, iscrpljuju se do krajnjih granica, a Tonkine preobrazbe su sve češće. On zapada u potpuni očaj, te pokuša samoubojstvo. Teški i emotivni trenuci se nižu, jedno veliko prijateljstvo je na ispitu. Tonka je svjestan svoje teške situacije i najradije bi počinio samoubojstvo, a Zagor pokušava odagnati glas u glavi koji mu govori da ubije Tonku dok nije prekasno.

Zaista, Toninelli je izvukao maksimum iz jednog poprilično jednostavnog scenarija. Priča nema nekakvih velikih zapleta, tek sitne epizode dvaju bijelaca željnih bogatstva koji pokušaju oteti Tonku. Priča ima i nekih gluposti karakterističnih za Toninellija, kao što je prizor kada metak okrzne Zagora po sljepoočnici. To je uistinu iritirajuće, nažalost to se često nađe i u drugim stripovima, i nevjerojatno je da se još uvijek može naći.

Tonkin i Zagorov karakter leže u opreci. Tonkino ponašanje kroz ovu epizodu je izraženo kao tipično indijansko fatalističko ponašanje. Nema vjere u uspjeh, očaj ga stalno preuzima. Zagorov karakter je čista suprotnost. Prikazan je kao jak, nepokolebljiv, i optimističan. Zagor je taj koji stalno štiti Tonku od njegova fatalizma. Njegova snaga volje je daleko nadmoćnija nad Tonkinom. Toninelli i pretjeruje u svemu tome, posebno u trenutku kad Tonka ima noćne more, a Zagor sav zabrinut upada u njegov šator i umiruje ga kao malo dijete. Tonku je prikazao kao kukavicu i duhovnog slabića, a Zagora je uveličao, mada je Tonka njegov krvni brat i u prijašnjim epizodama je prikazivan kao jedini Indijanac koji je na približno istoj razini kao Zagor. Umjesto da ova epizoda služi kao uveličavanje lika i djela Tonke, na neki način ga je srozao. Pomalo su kontroverzni prizori kada je Tonka gol, pa se još i grli sa Zagorom. Ispada kao da je Toninelli htio s tim pokazati da je Zagorovo i Tonkino prijateljstvo čak i nešto više. Pepeov crtež je vrlo dobar. Briljira na prikazu maglovitog brda Mekel. Naslovnice su osrednje, mogao se i Tonka na jednoj pojaviti, ipak je u ovoj priči on glavni junak.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 8

ZANIMLJIVOSTI

“Rešiše bogovi da kazne Kohrona, okrutnog ratnika, time što mu spoljni izgled pretvoriše u ogledalo zverske duše. Prokletstvo se prenosilo na svakoga koga bi ugrizao da kazna bogova ne bi bila zaboravljena.”

“Sjajan odgovor!” rekao bi Sclavi “U pravom indijanskom stilu! Reći sve ne objasnivši ništa!”. Pitanje o poreklu Zveri (zovimo je tako) ostaje otvoreno tokom cele priče, Toninelli jednostavno nije hteo da gubi vreme na objašnjenja koja bi poremetila dinamiku . Jedan Burattini bi verovatno otišao predaleko, Boselli bi možda servirao nešto u marginama SF-a, Nolitta bi sve lepo istkao slatkim i sentimentalnijim nitima, Rauch bi ubacio mnoštvo likova i „gusto“ ispisane dijaloge, a Mignacco...Ukratko, koliko god Toninelli bio omražen u Zagorovskom svetu, ne možemo da mu ne priznamo mnoge momente koji svedoče da ni njemu nije falio osećaj za naraciju. Ne kažem da ovi gore možda ne bi dali nešto bolje, nego da mi se sviđa što je „Zver iz Valoka“ (vazda mi beše draži ovaj nego „Tonkino prokletstvo“ kao univerzalni naslov cele priče) ispala baš ovako kao jeste, jednostavna i pitka, no nadasve efektna.

Početak: dovoljno moćan. Uvodnoj sceni požara u Valoku nije falilo ni dijaboličnosti ni manifestacije čiste okrutnosti prirode. Podijum za ulazak na scenu Zveri je kompletan, dovoljno reprezentativan ali i mističan, istovremeno zlokoban (čudovište) i realan (čudovište koje se bori za egzistenciju). Niti jedan element naracije ne daje utisak izveštačenosti ili nabačene patetike. Kasnije, što se više bližimo Tonkinoj zarazi i kraju prve sveske gde se sve karte stavljaju na sto, naracija je sve jednostavnija i jednostavnija. Zver napada Tonku, grize ga, dolazi Zagor i pobeđuje je, ali se svejedno Zver pojavljuje na sred sela Mohawk i kasnije poprima oblik Tonke. Kada je “Zver iz Valoka” identifikovana kao manifestacija -nus pojava- takozvanog Kohronovog prokletstva, zaraze koja se od davnina prenosi sa čoveka na čoveka likantropski ga pretvaravši u divlju zver telom i umom , pada odluka da se ode jedinom čoveku koji navodno ima lek za tu ipak-bolest: vraču koji živi na vrhu planine Mekel- Hogalu. I na toj tački stižemo do centralnog pathosa cele priče: put Zagora i Tonke ka Hogalu.

Toninelli tada prožima dve različite karakterne linije, Zagora i Tonku, ujedinjene istom bojazni:
Putovanje se nekoliko dana odvijalo bez problema, u potpunoj tišini. Kao da su se obojica plašili da samim spominjanjem ne probude monstruma iz snova

Imamo Tonku koji pokušava da kontroliše napredovanje bolesti koju ne može da kontroliše. Imamo časnog ratnika koji svake sekunde može da se pretvori u bezumnu zver. A zver više nije gomila dlaka i mesa iza šumskog žbunja, ranjivo na strele i metke, već metafizički entitet iz sopstvenih mora, duh čija je on boca. Njegovo telo svako malo popušta i oslobađa zver, i pitanje je časa kada će definitivno da ga preuzme. Slučaj je hteo da ga razumem u potpunosti, dok sam čitao priču kad sam se i sam borio protiv groznice, pa ću zato odgovorno tvrditi da je Toninelli što se tiče Tonke odlično odradio posao. Njegov je put zaista bio put obolele osobe sa jedinim i fiksnim ciljem ozdravljenja, toliko fiksnim da svojoj borbi i agoniji ne vidi kraja te umom usput popušta i traži i brži cilj rešavanja istih.

S druge strane imamo Zagora kojem se postavlja pitanje koliko daleko je spreman da ode, koliko spona je u stanju da pređe i koliku žrtvu može da podnese za jednog prijatelja, budućeg brata po krvi. Svi znamo koliko je prijateljstvo sveto Duhu sa sekirom, te se odgovor sam po sebi nameće. Isto tako, koliko god banalno bilo govoriti “šta je sve čovek morao da istrpi” nakon daleko većih pothvata, Toninelli nameće činjenicu da je Duh sa sekirom samo čovek koji je u ovom pothvatu par puta bio neoprezan, sklon greškama, i čija je snaga volje i ovaj put na teškom ispitu. Nameće se i pitanje:

Moramo da razgovaramo, razumeš li? Šta bi uradio kada bih se definitivno pretvorio u čudovište? Reci! Da li bi imao hrabrosti da me ubiješ? Ili bi te zadržala pomisao da odvratno stvorenje predstavlja tvog prijatelja Tonku?... Ja znam... Predomišljao bi se, što bi dovelo do tvoje propasti, jer čudovište sigurno ne bi oklevalo da te rastrgne...

“Pomisao da odvratno stvorenje predstavlja tvog prijatelja Tonku” će nas vratiti korak unazad, na sukob sa Zveri iz Valoka na početku prve sveske, kada zver nikoga nije predstavljala. Videćemo Zagora kako gleda u beživotno telo zveri : ” Gotov je… Iskreno rečeno, ne verujem da ću žaliti za njim. Kakvo jezivo stvorenje! …”. Očigledno je da je i to “jezivo stvorenje” nekada bilo čovek, no sažaljivog stava prema njemu nije bilo . Sada, kada je čudovište dobilo i lik, sve se menja i na videlo stupa okrutnost izjave “ne verujem da ću ikada žaliti za njim.” Nije rečeno da se Zagor predomislio, ali je sasvim izvesno da je scenarista stavio i taj element kao jedan od pokretača, ono od uzroka postaje i manifest posledice koja na emotivnom planu predstavlja izbor sa kojim Duh sa sekirom ne želi da se suoči. Takođe, u konačnici, možemo da vidimo i odgovor na Tonkino pitanje. U trenutku “definitivne” transformacije izvanredni instinkt za preživljavanje u Zagoru biva savladan od čistog očaja zbog neuspeha. “Zver iz Valoka je pobedila”. Reakcije su, znamo, inače drugačije. Nema te izmorenosti koja bi nadjačala njegov fantastični puls sa egzistencijom i naterala ga da bespomoćno leži na zemlji.

Spoji ta dva karaktera i dobijaš potpunu harmoniju unutar cele priče. Taj spoj je toliko snažan da se i ne oseća potreba za kopanjem po adekvatnijem poreklu Kohronovog prokletstva, niti popunjavanje sa Čikovim gegovima ili mističnošću i nekom indijanskom indijanskom filozofijom koju veoma nenametljivo može da donese malo veći broj stranica za Hogala. Mističnost je element koji je već sveprisutan zahvaljujući Tonkinim snovima, turobnom pejzažu pustinje, maglom koja je skoro progutala planinu Mekel i gavrana (šlag na torti) koji vodi Duha sa sekirom poslednjih nekoliko koraka.

Toninelli, poput Burattinija, ne preza od škakljivih scena, tako da imamo priliku videti i skalpirane žene i golo Tonkino telo bez i jedne mrvice skrivanja (senkama, grmljem između njega i “kamere” itd.). A budući da se ovde radi o sveskama koje je štampao Dnevnik “širokih shvatanja”, sve se plašim videti izdanja koja neće trpeti cenzuru (original, extra ili kolor edicija). Pepe je isto tako odradio sjajan posao. Nema table u kojoj me nije naterao da se zagledam u makar jedan od kaiševa. Ima svoj stil, prepoznatljiv, sumnjiv oko anatomije lica i tela, ali finalni rezultat svakog njegovog crteža je fantastičan, sa odličnom ravnotežom između crnoga i beloga.

Odlična priča... ”da je bolja ne bi valjala”. Toliko je jednostavna, da je greh ulaziti dublje u filozofiju, koliko god za istu imala više nego zahvalnu bazu.

Naprijed

ZG ZS 952/953 U šakama robijaša

ZG ZS 972-974 Ugašarev ultimatum

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • tex2

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Meni jako draga priča, napeto i uzbudljivo iščekivanje tonkine sudbine!
  08.04.2008
  18:47:00 sati
  tex2
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  OK priča. S obzirom posle kojeg je niza došla, dobro je probla.
  08.04.2008
  18:58:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Kad sam bio mlađi ova epizoda mi je toliko puta pala na pamet da je pročitam da jednostavno nisam mogao izdržati.Kada Zagor na kraju padne u nesvijest mrtav umoran i iscrpljen od nesanice i premorenosti koju izvoljeva samo radi svog prijatelja.To čini čovjeka!I zato rijetke se epizode iz ovoga crush razdoblja koje su mi ostale u sjećanju...kažem rijetke....jer ova je ostala.Svojstveno ljudskome i nadnaravnome.
  09.04.2008
  10:56:00 sati
  kico
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Mislim da je ovo najbolja Toninellijeva epizoda. A još je crtao Pepe.
  09.04.2008
  11:42:00 sati
  delboj
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Jedna od boljih Toninellijevih priča, posbno dobri trenuci kada Tonka sanja to čudovište u sebi ili tako nešto..Pepe vrlo dobar.
  09.04.2008
  13:04:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  odlicna prica,vraca u detinjstvo kad god je se setim,sve naj...
  09.04.2008
  14:30:00 sati
  dzoni
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 9, 6

  mada nešto ne cijenim toninelija kao scenaristu, za što imam poprilično dovoljno razloga, ova priča mi je jedna od njegovih boljih. a možda je sve to nostalgija za tim vremenom bezbrižnosti djetinjstva. ali dobro, nekako uvijek epizode gdje se tonka pojavljuje su, po nekom nepisanom pravilu, prilično dobre. pepea sam uvijek volio, naročito kako crta indijanska lica. naslovnice su onako, ništa posebno, čak bih rekao i nemaštovito.
  09.04.2008
  23:16:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  To je to, to je vremenski stroj.
  11.04.2008
  13:47:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 56%

  6, 6, 5, 5

  ovu epizodu sam prvi i jedini put pročitao prije 2-3 godine, dakle, nemam sjećanja koja bi podigla ocjenua pepeov crtež mi se nikad nije sviđao
  11.04.2008
  22:35:00 sati
  ken2
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  Zagor je stvarno dao sve od sebe da spasi Tonku i to mi se svidjelo kad sam prvi put čitao ovu epizodu. Priča je jako dobra i drži čitatelja u napetosti sve do samog kraja. Na scenarijo nemam nekih većih zamjerki osim možda digresije sa zlim cirkusantima koji se žele dokopati zvijeri da je pokazuju u cirkusu i na njoj zarađuju. Pepe dosta solidan, dobro se snašao u transformacijama Tonka-čudovište što podiže ukupni dojam a i dosta se trudi kod pozadina koje su uvijek bogate i detaljne.Sve u svemu - Tonninelijev maksimum.
  12.04.2008
  20:21:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  sasvim prosječna epizoda, ipak bolja od onih koje su tu da održe kontinuitet zagora.. dobra ideja, ali loše razrađena u stripu
  20.04.2008
  20:36:00 sati
  tomassi
  uredi
 • Džedson

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Vjerovali ili ne, ali ovo je najduža priča koju je nacrtao Pepe, a ima jedva malo više od 200 stranica.Uglavnom, ovo spada među maštovitije Toninellijeve priče, napetost je stalno prisutna, čita se lako i u jednom dahu.Pepe vrlo dobar, kao i uvijek.
  29.04.2008
  17:54:00 sati
  Džedson
  uredi
 • Sneaksie Thiefsie

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Osim interesovanja za Tonkinu sudbinu,ove Zagor epizode nisu u meni stvorile osecaj kakav generalno imam kada je Zagor u pitanju.Ferri je Zagor;izvadice svaku pricu za,bar,ocenu vise.Verujem da su nedostaci iskljucivo proizvod izdavacke zurbe,postovanja rokova na ustrb postovanja citalaca,a ne nesposobnosti da se napravi bolji serijal. 
  01.05.2008
  16:29:00 sati
  Sneaksie Thiefsie
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 10, 8, 1

  tonineli fantastičan kao i uvijek!
  03.06.2008
  12:17:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Priča je prolazna, prava poluavanturistička...mada mi se ne sviđa što je Tonka uveliko srozan, kao što reče recenzent...
  11.06.2008
  11:39:00 sati
  Raga
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Čisti prosjek, ali ipak se da pročitati.
  08.07.2008
  07:40:00 sati
  mars1
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 6, 10

  Jedna veoma dobra priča, uvijek sam "padao" na metamorfoze ljudi-opake životinje. U priči se vidi kolika je dubina prijateljstva između Zagor i Tonke - iscrpno putešestvije do pustinjaka/doktora i sve teškoće na koje su naišli nijesu mogle pokolebati niti učiniti malodušnim našeg najdražeg junaka.Pepea nikad nijesam volio, sva lica crta kao indijanska bez izuzetka, ne volim da gledam mongoloidnog Zagora.
  09.07.2008
  11:21:00 sati
  vope
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Nije mi među 5 najboljih Toninellijevih ali je dobra mada bi to Ferri puno bolje odradio. Nije loše 
  20.12.2008
  17:55:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  6, 5, 10, 10

  Pa... Mislim da ce posle ovog komentara da me ne simpatisuju previse Zagorovi fanovi. Slaba i pomalo naivna prica...Slabo na kvadrat.Naslovnice i crtez vade strip ali je ipak KATASTROFA!!!
  23.03.2009
  12:04:00 sati
  misa
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  07.05.2009
  00:44:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 77%

  9, 8, 6, 8

  08.06.2009
  10:06:00 sati
  Ferri
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 91%

  10, 7, 10, 10

  Zanimljiva prica, nije bas najbolje sprovedena.Tek sada se vidi koliko je Pepe bio dobar u odnosu na ove nove crtace
  11.06.2009
  15:48:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 66%

  7, 5, 7, 9

  Uzbudljiva i napeta priča s podosta gluposti tako tipičnih za Tonninellija. 
  Zagor nije nepogrešiv, a njegov krvni brat Tonka doživljava psihički slom koji ga dovodi do pokušaja samoubojstva. U cijeloj toj silini vestern priča koje sam pročitao, još nisam naletio na Indijanca u pokušaju suicida, tako da je ovo definitivno novitet, čak i danas - trideset godina nakon izlaska ove priče. Za razliku od slomljenog i uništenog Sclavijevog Zagora dvije epizode ranije, ovdje je naš junak ponovno nesalomljiv, uporan i izdržljiv iznad svih ljudskih granica. Imponira da mu snagu za to daje odanost prema svom prijatelju u nevolji, svom krvnom bratu koji je zaražen strašnim prokletstvom / virusom samo nalik likantropiji. Umjesto u vuka, Tonka se pretvara u Sasquatcha / Bigfoota / Jetija, a imamo i elemente Dr. Jekylla i Mr. Hydea.
  To bi više-manje bili dobri elementi ove epizode. 


  Loši elemeni su standardni za Tonninellija i Zagora: onesvješćivanje Zagora nakon što ga metak iz puške s razdaljine od nekoliko metara okrzne po sljepoočnici, sjeća grana tupom / zaobljenom Zagorovom sjekirom, lijane i imaginarne pustinje na sjeveru Amerike... 
  Ove dvije zadnje stavke su općeprihvaćene u Zagorovoj paralelnoj dimenziji, pa je obožavatelji Zagora ne uzimaju za manu. 
  Zbog takvih stvari, izuzevši Nolittine, Bosellijeve, Caponeove i Sclavijeve bisere, čak mi i podcjenjeni Mali rendžer izgleda ozbiljniji strip od Zagora.
  Kasniji autori su pokušali ublažiti takve nebuloze, ali su znali i zabrazditi u drugom - megalomanskom i hiperrealističnom smjeru.

   

  Pepe je, također, nezasluženo uzdignut na nivo vrlo dobrog, pa i odličnog crtača.
  Čovjek čiji crtež, za razliku od životnog Ferrijevog, uopće nema dinamike. Likovi su mu drveni, proporcije pogrešne, a akcijske scene nelogične.
  Istina, akteri su mu raznovrsni i lako prepoznatljivi, a crtež bogat i lijep na prvu. 
  Ukupno je solidan, ali daleko je to od odličnog!
  Naslovnice su upečatljive (pogotovo prva) i vjerno prikazuju bitne elemente i scene iz priče.

  17.05.2010
  06:49:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Solidna prica

  17.01.2011
  13:18:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 55%

  3, 5, 9, 4

  Prosjek.

  17.01.2012
  18:08:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  5, 5, 8, 8

  Ništa posebno

  08.06.2012
  00:12:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Brz uvod i dug put do Hogalove pećine. Tonka je ovdje dobio više batina nego u svim dosadašnjim epizodama u kojima se pojavljivao zajedno... Nije loše.
  27.10.2012
  10:41:00 sati
  Oki
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 79%

  9, 5, 9, 10

  20.03.2013
  15:55:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Veoma dobra epizoda,iscekivanje Tonkine sudbine koje je veoma dobro docarano 

  09.03.2014
  08:33:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  09.03.2014
  10:58:00 sati
  markotamara
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni je ovo savrseno!

  09.03.2014
  12:12:00 sati
  velka031
  uredi
 • herzegovina.boy

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  09.03.2014
  21:54:00 sati
  herzegovina.boy
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  jedan od boljih priča vidi se da je ferri to vrhunsko nacrtao.

  15.03.2014
  19:26:00 sati
  mikikiki
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  29.03.2014
  14:25:00 sati
  Onedin
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 7, 10

  Odlična epizoda i malo lošija realizacija no u svemu vredi pročitati.Ispravak kolegi mikikiki ovo je crtao Pepe.


  22.09.2014
  18:37:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 6, 7, 7

  30.06.2015
  22:46:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Prica je zabavna u istoj mjeri koliko je emotivna, jer ovdje po prvi put stvarno vidimo koliko su Zagor i Tonka dobri prijatelji.  Mjere u koje Zagor ide da bi spasio poglavicu Mohava su velike, stavise covjek je i sebe skoro zrtvovao u vecini slucajeva.  Zvijer je neka Western verzija vukodlaka, jer inace u horor literaturi, vukodlak je ta zvijer u koju se zarazeni covjek cesto pretvori.  Nije ovo epizoda koju ce iko pamtit kao vrh serijala, ali je itekako dobra u nekoliko razlicitih nacina.  Crtez je dobar, Pepe je ovdje na vrhu svog zanata.  Naslovnice takodje su odlicne, pogotovo ona prva gdje je Zagor na lijani iza zvijeri.  Toninelijev scenario vrlo dobar; svi fanovi serijala bi trebali da budu dosta zadovoljni ovom epizodom.

  27.12.2015
  16:13:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  24.02.2016
  16:04:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  25.05.2017
  17:51:00 sati
  suply1
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  Kao djetetu ovo mi je bilo nešto savršeno. Bilo me je strah ponovno čitati vjerujući da bih se vrlo lako mogla razočarati. Sva sreća nisam, jer je strip jako dinamičan i nema nekih ubitačnih detalja kojim bi otišao u naivnost.

   

  Ne smatram Tonku degradiranim, kako se tvrdi u prvoj recenziji. Prihvatila sam činjenicu da je uništen i fizički i psihički. Naravno da će biti cili sjeban kada se svakog trena treba pretvoriti u zvijer, ubijati, sijati strah i trepet uokolo... I uz sve to ga muče sumnje da će Zagor smoći hrabrosti ubiti ga bude li se zauvijek transformirao.

   

  Samo putovanje prema Hogalu je odlično izvedeno. Kad su krenuli činilo se da je jedina zavrzlama u mogućnosti da će Tonka-zvijer raditi probleme. Kad ono, problem su stvorili i dva tipa koji su ga željeli ukrasti, Tonkin suicidalni poriv, magla, medvjed... To je razlog zbog kojeg smatram da je epizoda jako dinamična. Jedna za drugom su se nizale okolnosti koje im nisu išle na ruku. A vrijeme curi.

   

  Scena borbe zvijeri i medvjeda je super. Čak i u takvom stanju Tonka indirektno spašava Zagoru život.

   

  Što se tiče gologuzog Tonke i homoerotičnosti mogu samo kazati da se u prvoj recenziji pretjeruje u interpretiranju. Vjerujem da se tu više igralo na realističnost u crtanju. Budući da zvijer nema gaće, neće ih ni Tonka imati nakon transformacije. Pepeova najjača strana je crtanje Indijanaca, stoga uopće nije čudno da je upravo on nacrtao prvu golotinju u Indijanca. Njima je gola guzica značilo samo da je to gola guzica. Dio prirode i našeg tijela. A nama 'civiliziranima' je to odmah neka jebačina. 

   

  Suvremeni autori bi danas od ovakve epizode išli raditi nešto epsko. Znalo bi se podrijetlo zvijeri i Hogalovo bi liječenje bilo dugo i dramatično. Ne bi se sve svelo na ispijanje neke juhe. Ali bi se tada maknuo fokus sa Zagora i Tonke, pa bi se sve razvodnilo. 

  15.09.2017
  15:01:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.07.2018
  14:42:00 sati
  Panonian
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  04.08.2018
  16:11:00 sati
  Dalibor.V
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  24.08.2018
  10:07:00 sati
  goghy
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Za početak moram naglasiti kako je ovo priča koja mi je najviše ostala u sjećanju iz vremena Dnevnika. Ne mogu sa sigurnošću reći koliko sam je puta tada pročitao, ali sam sasvim siguran da nakon 1991. više nisam nijednom. I sada je napokon došla na red u Ludens izdanju nakon toliko godina kao jedan od najiščekivanijih i najdražih Zagora uopće. Naravno da tijekom sadašnjeg čitanja nije postojala nikakva neizvjesnosti kada mi je radnja gotovo u cijelosti ostala urezana u sjećanje, jedino se mogu pokušati barem na trenutak ubaciti u tadašnju kožu 10-ogodišnjaka. Iako se to vrijeme i osjećaj više ne mogu vratiti svejedno mi i danas Tonkino prokletstvo kotira visoko jer gotovo da nema slabog trenutka. Kao jedini sitni nedostatak bih naveo izostanak većeg šoka u logoru Mohawka kada se otkrila strašna istina o Tonki. Jest da je Zagor već navikao na sve i svašta, ali imam osjećaj kao da je preobrazbu Tonke doživio ravnodušnije nego je trebao. Što se tiče scene preobrazbe zvijeri u čovjeka nešto slično smo imali u priči Tajanstvene vode, i upravo tu se vidjelo kako treba izgledati kada je netko šokiran takvim otkrićem. Sigurno da Toninelli nije kalibar jednog Nolitte, a Pepe iako nije slabiji crtač od Donatellija ipak ne može tako vjerno dočarati emocije na ljudskim licima. Ideja priče se može svrstati u nekakvu sredinu, nije nešto novo a nije ni prečesto puta viđena, dok je realizacija te ideje potpuno pogođena. Radnja teče upravo onako kako bi i trebala, nema žurbe niti ima suvišnih i prerazvučenih dijelova. Čak ni sporedni likovi nisu nepotrebni; lovci na skalpove su dali upravo taj vremenski razmak potreban za tijek radnje, dok su dvojica cirkusanata pomogla da se razbije monotonija na putu prema brdu Mekel. Osim onoga maxija ne sjećam se druge priče u kojoj je Tonka dobio toliko puno prostora, za razliku od Chica kojeg u drugoj polovini nije niti bilo. Unatoč velikoj opasnosti koja je prijetila da Tonka zauvijek ostane zarobljen u tijelu zvijeri, Zagor niti trenutka nije paničario i pokazao je veliku mentalnu snagu. Kada god se potegnula mogućnost najcrnjeg scenarija samo je naglašavao kako ne želi unaprijed o tome razmišljati. Probleme treba rješavati onako kako dolaze, a ne se odmah prebacivati na onaj eventualno posljednji. Tonka je imao jednu prolaznu krizu koja nije svojstvena takvom ratniku, ali se uspio na vrijeme smiriti pa tome ne treba davati puno pozornosti. Nikako mu nije bilo lako, kuda mora razmišljati o tome hoće li sljedeća transformacija biti konačna, još se svaki puta nađe gologuz kada opet poprimi ljudsko obličje. Njegove transformacije su pravilno raspodijeljene, Toninelli je vodio računa o vremenskim razmacima i da svaka sljedeća bude sve ranije i potraje duže. Ima ovdje puno nezaboravnih scena, a posebno bih izdvojio borbu između zvijeri i grizlija, te sve ono što je prethodilo tome. Kod ovakvih priča gdje rasplet može biti samo jedan teško je napraviti neočekivani završetak, Toninelli je barem dodao još malo borbe zvijeri i čovjeka da ne ispadne sve prejednostavno. Kada se sve zbroji dobije se odlična priča kakve danas više nije moguće napraviti unutar ovakve tematike.
  Pepe je napravio izvrstan posao, siguran sam da nitko osim Ferrija ne bi mogao bolje od ovoga. Iako na serijalu sasvim sigurno ima hrpa boljih naslovnica, ove dvije su toliko upečatljive da im jednostavno moram dati visoku ocjenu. 

  29.08.2018
  22:39:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Ova epizoda svakako spada u kultne Zagorove epizode.. Nedavno sam je u Ludens extra izdanju pročitao po drugi put, nakon što sam je davno davno čitao u izdanju Zlatne Serije.. Dojam sada je drukčiji nego tada, ali ne i lošiji.. Napetost u epizodi, odnosno u Zagorovom i Tonkinom putovanju je očita, može se rezati nožem.. Scene kada Zagor spušta vezanu Zvijer sa litice, ili kada Tonka pokušava počiniti samoubojstvo, ili kada ih napadne medvjed su odlično prikazane i doslovno nezaboravne.. Smatram pretjeranim komentar prvog recenzenta u tumačenju golotinje kao nekakvog homoseksualizma i više se slažem sa komentarom grofice Varga da je tu vrlo vjerojatno više bila riječ o tome da Zvijer (kad se preobrazi) nema odjeću.. Pa kad se natrag vrati u Tonku, onda je logično da ni Tonka nema odjeću.. Ne treba sad tu tražiti ono čega očito nema..

  Pepe i njegov ctež su jako lijepi.. Prikaz planine Mekel u magli je nenadmašan.. Svaka čast masjtoru.. Tek u Ludens extra izdanju smo vidjeli naslovnice koje ovoj epizodi i pripadaju i vidjeli smo ih u lijepom tisku i boji.. I mogu reći da me vraćaju u rane dane moga djetinjstva..

  03.10.2018
  18:11:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  02.12.2018
  13:35:00 sati
  Nedo
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  7, 9, 8, 10

  Nedavno sam opet nakon dugo vremena pročitao ovu epizodu. Iako sam znao kako završava, nije bila dosadna. Najviše mi se urezalo u pamćenje put do brda po onoj maglovitoj kamenoj pustinji. Priča je jednostavna ali scenarij lijepo razrađen tako da nije dosadno ni u jednom trenu.  

   

  03.12.2018
  13:07:00 sati
  adriano
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 57%

  6, 6, 4, 9

  09.12.2018
  22:15:00 sati
  Gris
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Predvidljiva epizoda. Jednostavno, naslov druge sveske (i njena naslovnica) je teški spojler tako da je, nakon što je Zagor brzinski ubio prvu "zvijer iz Wallocka" i Tonkinih noćnih mora, bilo jasno da će se zvijer opet pojaviti i da je ta druga zvijer nitko drugi već Tonka i, naravno, da će virus nakon fizički i psihički napornog putovanja biti pobijeđen "5 do 12".

  Zanimljive kod te druge zvijeri su dvije stvari: 1. da se Zagoru (tako nepokolebljivom) nije dalo trčati za njom već je ispucao u prazno par metaka i 2. poslije, kad se zvijer pojavila usred plemena odluče je, k'o fol da u pucnjavi ne bi ozljedili jedni druge, loviti konopima a Zagor je čak imao ideju da ju smjesti negdje u okoliš u kojem neće biti opasna za ljude. Koji obzir prema zvijeri. 

  Sličnost sa Nolittinim "Vukodlakom" očigledna. Tamo je isto nešto doktor Stubb postao vukodlak zaražen nakon što ga je vukodlak 1 (običan čovjek kojeg je ranije ugrizao vuk) ugrizao za ruku ili što već, da ne tražim sad. Samo je ovdje Toninelli za zvijer iz Wallocka izabrao vampirski oblik ugriza. 

  I onda to dugo putovanje, očito ih Toninelli voli, malo si predočavati granice ljudske izdržljivosti, u prošloj epizodi je bila pustinja s ona dva odbjegla zatvorenika, sad raznoliki krajolici s Tonkom kojeg Zagor svako malo mora mlatnuti po glavi. Toninelli se nije trudio objašnjavati kako se ozljede koje pretrpi zvijer ne odražavaju na Tonku. Bar nije monotono pa jednom Tonka/zvijer ide u neko miroljubivo selo (heh, kako je i ovo prozirno; neki katolici veći od pape koji ga nemaju čime ubiti) a jednom ga hvataju/kradu putujući cirkusanti koji u njemu vide izvor profita. 

  Sve u svemu, nije dosadno pročitati ali nije ni nešto posebno.

   

  P.S. Kontrarecenzija? Pih, Patak i njegovo filozofiranje, meni ga to dođe kao uvreda za recenzenta. Nekad piše kilometarsku recenziju, sad vidim i kontrarecenziju a ima tko zna koliko priča gdje i nije ostavio komentar ili je prostor za komentar prazan a samo ocjene podijeljene.  Ali dobro... morao sam, jbg.

   

  29.12.2018
  14:15:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • ike666

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 8, 6

  Toninelli je uvijek znao s malo likova ispričati dobru priču. Minimalizam na djelu.

  08.02.2019
  23:09:00 sati
  ike666
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Jedino spomena vrijedno u ovoj priči su Tonkine transformacije, jer i nije bilo za ponuditi baš štošta drugog.

  17.06.2019
  12:11:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 68%

  6, 5, 9, 8

  Prosječna priča, nije me se nešto dojmila. Najbolja scena fajt zvijeri sa grizlijem. Ostaje jedino žaljenje što ovo nisam imao prije u djetinstvu, vjerujem da za jednog desetogodišnjaka bi ovo bilo idealno tada i puno veća uživancija.

  25.01.2020
  21:55:00 sati
  ReemCP
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2751
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1805
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1699
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1304
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1246

Aukcije

Forum