Ugašarev ultimatum

Zagor

ZG ZS 972-974 | 202 str.

Tee-Lah, sin Ugašara, poglavice Ponebskota, je otet. To je izazvalo cijelu lančanu reakciju čudnovatih događaja, sve miriše na zavjeru tajanstvenih Zagorovih neprijatelja. Našem junaku postavljen je ultimatum da u roku od pet dana nađe poglavičinog sina, ukoliko to ne uradi Indijanci će iskopati ratnu sjekiru.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Starac s brda
    ZG LEX 291
  • Ultimatum
    ZG LEX 292
  • Indijanski rat
    ZG LEX 293
  • Oteti dečak
    ZG ZS 972
  • Ugašarov ultimatum
    ZG ZS 973
  • Odložena osveta
    ZG ZS 974

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il vecchio della montagna
    ZG SR 284
  • L'ultimatum
    ZG SR 285
  • Guerra indiana
    ZG SR 286

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagor se u ovoj epizodi po deveti put susreće sa traperom Rochasom.
  • Penobskoti su bili članovi plemenskog saveza Abenaka, danas naseljeni na rezervatu Penobscot Indian island na Indian Islandu blizu Old Towna na rijeci Penobscot.

Oko za oko i cijeli svijet bi bio slijep.
Mahatma Gandhi

Toninelli je u razdoblju 1982-1993 bio izuzetno produktivan, čak do te mjere da se taj period često naziva po njegovom imenu. On je kvalitetan scenarista, bio je u stanju da napiše dobre i kvalitetne priče, međutim, pred sam kraj karijere na Zagoru nije se baš proslavio kvalitetnim pričama, što je i dovelo do pada prodaje i reorganizacije serijala. Svima nam je poznata priča da je nakon njega Boselli preuzeo kormilo u svoje ruke i podigao Zagora na viši nivo. Ipak, kao što sam rekao, Toninelli je znao da napiše i dobre priče, ima svoje fanove do dan danas.

Njegov najveći problem je taj što se zadnjih godina izgubio u moru identičnih priča, često je pisao scenarije sa prodavačima viskija i indijanskim markantnim pobunjenicima. Markantni zbog toga jer su imali karakterističan izgled, koji je nagovještavao već od samog početka da se radi o ljudima sa slabim moralom. To nisu bile nužno loše epizode, ali s vremenom je radnja takvih priča postala monotona, ljudi nisu bili zainteresovani da čitaju iz mjeseca u mjesec jednu te istu radnju u Zagorovim avanturama. Najviše je sarađivao sa Donatellijem, njih dvojica su bili glavni tim osamdesetih godina prošlog vijeka. Postoje glasine da se nije dobro slagao sa Ferrijem, navodno je Toninelli kritikovao maestra da se ne pridržava scenarija i da previše samovoljno crta stripove. Pričalo se čak i to da je on pokušao još u to vrijeme da ubijedi SBE čelnike da sklone Ferrija sa naslovnica i da on ne bude više taj koji crta najvažnije epizode. Navodno je s tim potezom napravio kontraefekat i prepisao sam sebi smrtnu presudu na serijalu. Šta je od toga tačno, to je teško reći, ono što sigurno znamo je to da je pred njegov kraj karijere prodaja naglo opala i da je s pravom skinut sa serijala. Iako danas ima lošu reputaciju, mora se reći da bi bilo dobro kada bi Toninelli s vremena na vrijeme napisao nekoliko priča. Naravno da ne treba opet biti glavni scenarista, sigurno bi se s vremenom opet pogubio u hiperprodukciji, to mjesto je bolje prepustiti nekom drugom čovjeku, koji je manje konfliktan i koji ima bolje ideje u problematičnim vremenima.

Radnja ove epizode ima odličan tempo, ne može se reći da je dosadna ili prerazvučena. Priča je dosta brutalna, slično kao i sve druge koje je napisao Toninelli. Rani devetnaesti vijek nije bio mjesto za mamine maze, to nam je autor na realističan način i prikazao. Pa ipak, najveći problem je nedostatak inovativnosti, još jednom imamo gomilu nesporazuma koji dovode skoro do opšteg indijanskog rata. Sin jednog poglavice je otet, onda ide nesporazum za nesporazumom, i tako sve do samog kraja. Iako Toninelli pokušava da nam pruži jedan neizvjesan triler, od samog početka je očigledno da je O’Druf negativac, on je čovjek koji drži sve konce u svojim rukama. Ono što je mnogo interesantnije je zagonetka oko njegovog motiva. Ko je taj čovjek, zašto pokušava da izazove rat među plemenima? Rasplet je klasičan, radi se o osveti, naime O’Druf je niko drugi do poručnik Offord iz legendarne epizode „Vatrena voda“. Moram priznati da me je to pomalo iznenadilo, kao poručnik bio je bahat, nadmen i beskrupulozni fanatik, u ovoj epizodi se dosta vješto maskirao, predstavio se kao kompletno druga osoba i vješt strateg. Moguće da je pomalo zavarao i njegov fizički izgled, prvu njegovu pustolovinu je nacrtao Ferri, ovdje se za izgled pobrinuo Donatelli, tako da konzumentima nije bilo lako da prepoznaju oholog poručnika. Zašto to Zagoru nije pošlo za rukom, da prepozna starog neprijatelja zbog brade i naočala, to treba pitati autora. Mada, ne treba zaboraviti ni Supermana i njegov stari ego Clarka Kenta, i u ovom slučaju najpoznatiji superheroj svih vremena skriva iza naočala svoj dupli identitet. U stripovima je sve moguće, tako da taj kontroverzni dio nije nužno nešto negativno. Offord može Zagoru da zahvali svoje izbacivanje iz američke vojske, zbog toga se može reći da je njegov motiv osvete opravdan.

Toninellijev Zagor je surov, oštar i poprilično nervozan. Ističe ga brutalnost u određenim situacijama, ne bira mnogo sredstva da bi došao do cilja. U ovoj priči imamo još jednu kontroverznu scenu, po kojima je Toninelli poznat. U sukobu između Zagora i Saska, naš junak izvlači deblji kraj, tako da mu ne preostaje ništa drugo već da na kukavički način upuca Indijanca. Sjetite se samo epizode „Mrtvačka glava“, tu je Zagor takođe na kukavički način ubio Damona, nakon što nije mogao da izađe na kraj s njime u poštenom duelu. Iako je Toninelli dosta kritikovan, ipak se mora reći da je njegov Zagor bio najrealističniji od svih drugih interpretacija. Nije bio nepobjediv, nije previše mario o moralu i časti, najvažnije mu je bilo da sprovede svoje zamisli, bez obzira na koji način. Toninelli je itekako vodio računa o karakterizaciji glavnog junaka, mada se udaljio od Nolittinog klasičnog Zagora. S druge strane, to je jedna od najvećih zamjerki Boselliju, iako je odličan pripovjedač sa neiscrpnim izvorom novih ideja, nije mnogo mario o Duhu Sa Sjekirom kao liku. Upravo zbog toga mislim da bi se ova dva scenarista perfektno upotpunili, na primjer da Boselli napiše priču, Toninelli razradi scenario. Kao rezultat bi dobili avanture kojima bi čak i Nolitta pozavidio.

Zagor na početku stripa govori o izazovu hrabrosti, naime tu se radi o smjelim podvizima među Indijancima kada bi jedan od njih dodirnuo štapom protivnika, bez namjere da ga ubije ili teže povrijedi. Takođe, u takve podvige spadaju otmice konja i slično, pa je u ovom slučaju Zagor pomislio da je otmica dječaka možda samo dio ovog hrabrog rituala dokazivanja mladih ratnika. U Texovoj priči „Crveni Vukovi“, možete nešto više da pročitate o podvizima ove vrste.

Franco Donatelli jedan je od najproduktivnijih crtača Zagora. Samo je Ferri nacrtao više stranica od njega, to je podvig koji će još dugo vremena ostati nedostižan. 11.760 stranica, nevjerovatna brojka, pogotovo ako uzmemo u obzir da je na trećem mjestu Chiarolla sa manje od 5.000 nacrtanih tabli. Donatelli je pripadao staroj gardi legendarnih crtača, zajedno sa Ferrijem i Galepom crtao je brzinom svjetlosti, za današnje standarde gotovo nezamislivo. Naravno da u toj situaciji nije mogao da vodi previše računa o detaljima, zato je njegov crtež ponekad izgledao siromašan. To je šteta, mnogi današnji fanovi su navikli na novije crtače, ljude koji crtaju jednu dvodijelnu epizodu dvije do tri godine, pa često porede Donatellija s njima. To nije realno, biti SBE crtač prije nekoliko decenija nije isto kao i sada, kada imamo masu crtača koji u normalnim uslovima nisu pod pritiskom termina. Prije su Ferri i Donatelli bili glavna noseća snaga serijala, imali su tu i tamo pomoć u Bignottiju i drugim crtačima, ali većinu stripova su njih dvojica odradili. To je tempo koji, najvjerovatnije, nijedan današnji crtač ne bi mogao da izdrži. Ipak, iako je Donatellijev crtež patio od manjka detalja, uvijek je gledao da ne zanemari emocije likova, po čemu ovaj crtač spada među najbolje. Njegov Zagor ima bezbroj faseta, u samo jednoj epizodi Donatelli je bio u stanju da prikaže sve moguće i nemoguće emocije na licu. Slično je i sa Chicom, čak mnogi fanovi misle da je on najbolje crtao simpatičnog debeljka, bolje i od samog Ferrija. Nažalost, nikada nije nacrtao nijednu solo avanturu zasebnog Chicovog serijala, što je velika šteta. Da je Donatelli bio veliki umjetnik, to je pokazao i u prošlosti crtajući razne ilustracije i naslovnice za Malog Rendžera, koje su bile predivno obojene u realističnom stilu. Ne treba zaboraviti da je ovaj umjetnik dolaskom na Zagorov serijal napravio malu revoluciju crteža, naime on je prvi počeo da upotrebljava krupno kadriranje, koje je kasnije Ferri preuzeo od njega. Krajem osamdesetih godina njegov crtež je postao slabiji, bile su primjetne česte greške u proporcijama, zbog starosti je polako kvalitetno počeo da pada, tako da zadnjih godina nije više mogao da nam pruži nivo na koji smo od njega navikli. Fanovi ga se često prisjećaju upravo kroz ove epizode, nije ni čudo što novije generacije nemaju visoko mišljenje o njemu. Na sličnom putu se nalazi trenutno i Ferri, nije više ni sjenka nekadašnje kvalitete. Mislim da je to šteta, veliki umjetnici bi trebalo da znaju kada trebaju da se oproste od svog zanata i da tako ostanu upamćeni po najboljim radovima, a ne po onome što su radili pred kraj života. Ipak, teško je to, crtanje je nešto što su radili cijeli život, rijetko koji crtač se povuče na vrijeme, tj. ode pravovremeno u penziju. Donatellijev crtež mogu ljudi voliti ili ne, ali svi mi ovom velikom umjetniku dugujemo zahvalnost i poštovanje.

Naprijed

ZG ZS 960/962 Tonkino prokletstvo

ZG ZS 981/982 Pleme drvenih lica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Sasvim solidna epizoda.

    Krasan tekst o Donatelliju, iako je imao nekoliko mana, bio je i ostao maestro.

    04.06.2015
    13:32:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    prica je dobra..a sto se tice toninelija,nije tacno da je sklonjen sa serijala zbog lose prodaje...i ta tadasnja prodaja je za danasnje vreme san...njegova ideja promene kursa kod zagora nije prosla...i sam je napustio zagora ne zeleci da se pamti kao njegov zadnji glavni scenarista...jer sve je vodilo ka tome da zagora ide ka svom kraju..naravno ta prodaja je ponavljam bila san za danasnju....tonineli je zeleo da promeni stvari i da zagor krne sasvim drugim pravcem..jos uvek neznamo detalje kako bi izgledao taj zagor u toj sada nepostojecoj novoj toninelijevoj eri..ipak malo posle toninelijevog odlaska dolazi boseli i uz buratinija koji je tek skoro stigao u ekipu dobijamo zagora kakvog ga danas znamo...toninelijeva era je i meni kao i mnogima ipak najdraza..jer sam odrastao na njoj

    04.06.2015
    17:40:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Odlična epizoda. Povratak odličnog negativca sa još boljim planom. Neslažem se da je Zagor ubio Saska na kukavički način, kada je neko fizički jači od tebe i želite ubiti onda nebiraš srectva da spasiš glavu. Od svi ljudi koji su pisali Zagora Toninellijev  Zagor je najbolji i najrealističniji.

    04.06.2015
    17:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    King, bravo za recenziju.

    Jedna od mnogo sličnih epizoda iz tog perioda.

    Budući da sam emotivno vrlo vezan za to razdoblje, možda malo i previsoke ocjene, ali neka bude :)

    04.06.2015
    22:39:00 sati
    velka031
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Evo da se i ja pridružim komplimentima oko recenzije i osvrta na Toninellija i Donatellija. Međutim, također se slažem i sa Džonijem oko netočnih podataka oko odlaska Toninellija. Običan je mit koji se kao avet ponvavlja našim forumom da je Toninelli uništio a Boselli spasio serijal. Pogledajte brojeve prodanih primjeraka tada i poslije.

    Što se tiče same epiozde ona je zlatna sredina iz Toninellijeve ere, nažalost i to je gotovo nedostižno za današnje scenariste.

    05.06.2015
    21:33:00 sati
    ike666
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 7, 7

    Toninelli ima dobre akcione priče. Istina je, da su skoro sve na isti kalup. Poslije Nolitte su autori priča samo prerđivali njegove priče, ili vračali stare protivnike bez bekih večih ideja. Ta priča je prerada Zagorove priče (Zagor extra 25-27). Svejedno je scenarij dinamičan i utbudljiv. Crtež mi je dobar.

    07.06.2015
    11:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    24.06.2015
    18:29:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    05.07.2015
    19:06:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    25.02.2016
    18:55:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Meni osobno veoma draga i nostalgicna epizoda, koja (po koji vec put?) nam daje mogucnost i prijetnju rata u Darkvudu, a istovremeno (isto tako po sesti ili sedmi put) stavlja Zagora u ulogu detektiva, koji pokusava da rijesi misteriju otetog djecaka i tajanstvenih ubistava za koje su krivi razni clanovi drugacijih plemena, ili mu se makar tako odprve cini.  Ugasar je dobar i mudar poglavica, a ne neki fanatik ili krvnozedni ratnik, jer ovdje pametno postupa i dozvoli Zagoru da pokusava diplomatski da rijesi problem s otmicom njegovog sina. Onog negativca O'Drufa nisam ni prepoznao kad sam ovo prvi put citao, jer u to doba nisam bio familiaran sa njegovom prvom pojavom u epizodi "Ratnik Pekot/Vatrena Voda".  Donatelijev crtez mi je zakon, uvijek mi se svidjo, smatram ga drugim najboljim crtacom ovog serijala posle Ferrija.  Naslovnice su dobre (ovdje ne ukljucujem onu prvu, jer to je cisti reprint druge Zagorove originalne naslovnice, Terror!), ona zadnja "Odlozena Osveta" mi je pravo dobra, jer nju sam nestrpljivo cekao da se pojavi na kioscima kao dvanaestogodisnjak.  Od Toninelijevih prica iz ovog partikularnog doba, ovo je jedna od prica koju nikad necu zaboravit, jer je stvarno ostavila utisak na mene za sva vremena.

    18.03.2016
    01:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    21.02.2017
    18:04:00 sati
    suply1
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Svoja razmišljanja sam već napisala na komentarima izdanja prije nego se recenzija napisala. Nema smisla da se ponavljam.

    Pišem tu samo da kažem kako mi je drago što je napisan mali pozitivni osvrt na Donatelijev crtež. Najjači je u crtanju karikatura. Kad se samo sjetim ženskih članova obitelji O Hara u epizodi "Božić kalibra 45"... Slažem se da je prava šteta što nije nikad nacrtao Chico specijalca, koliko je tu tek ludih, zubatih, klempavih i razrokih likova mogao nacrtati. 

    16.09.2017
    17:43:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Osobno mi ova epizoda i nije nešto posebno.. Pročitao sam je nekad davno, u Zlatnoj Seriji, kao klinac i pamtim da mi nije bila nešto.. Sad sam je pročitao ponovno u Ludens extra izdanju i opet mi nije baš nešto.. Stari Zagorov neprijatelj O'Druf (Offord) se vratio i, uz pomoć gorostasnog indijanca Saska, se pokušava osvetiti Zagoru izazivajući rat među svim stanovnicima Darkwooda.. Otmica Tee-Laha i sam Ugašarov ultimatum Zagoru su lijepo odrađeni i daju neku napetost priči.. Ali rano i očito otkrivanje negativaca smanjuje tu napetost i baca ovu priču u more prosječnosti.. Crtež je solidan, Donatelli je majstor majstora, a naslovnice su ono, ko i priča.. Prosjek.. Niti jedna se posebno ne ističe..

    27.11.2018
    08:39:00 sati
    allessi
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    U Darkwoodu se događa cijeli niz čudnih napada i zločina, koji su započeli otmicom sina poglavice Penobscota. Indijanska plemena se međusobno optužuju, a u cijelu zbrku se umiješa vojska i traperi. Rat je na vidiku, a Zagor ima rok od pet dana da nađe malog Tee-Laha i otkrije tko se nalazi iza ove očigledne zavjere.


    Istina da je sve ovo već viđeno, ali ne smeta toliko. Zabava je na prvom mjestu, a ovo je jedna zabavna, uzbudljiva i nepretenciozna priča u kojoj je Zagor u ulozi detektiva. 
    Meni se svidjela jer se brzo i lako čita bez nekih većih nelogičnosti (ako zanemarimo lijane). Završni obrat s identitetom tajanstvenih zavjerenika je iznenađujući, ali nije nešto originalan, a ni baš previše realan. Takve brutalne i komplicirane stvari se ne rade samo iz osvete, a da zavjernici nemaju drugih koristi. (Sličan problem je i u zadnjem Mortimeru, iako je tamo to samo jedan od problema.)
    Iako sam već čitao ovu epizodu, nisam se sjećao baš puno detalja. Priča nije upečatljiva, za razliku od prethodne s Tonkinim prokletstvom, pa se lako i zaboravlja, odnosno utopi u sivilu ogromne količine sličnih priča. Samim tim, zadnja naslovnica mi je bila spoiler. Cijelo vrijeme sam razmišljao da očigledni sumnjivci nisu krivi, ali znajući tko je scenarist sumnjao sam da ipak jesu. Svejedno, nisam bio siguran - i onda ga Ferri nacrta na zadnjoj naslovnici! Samo je falilo da mu je na košulju ili čelo napisao: krivac ili zavjerenik!!


    Donatelli je stari majstor, a King je lijepo opisao njegov rad u recenziji. Svaka čast i slažem se u potpunosti s svim napisanim o njemu!
    Ovdje je lošiji. Čini mi se da je žurio, pa je to i razlog. Dinamika mu nije na zadovoljavajućoj razini kod akcijskih scena.
    Ferri mi je zadnjom naslovnicom pokvario laganu neizvjesnost kod čitanja, dok su obje naslovnice vjerne kopije scena iz stripa.

    28.12.2018
    20:50:00 sati
    Spock
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Šta je ovo, opet iste stvari kao u prethodnoj epizodi: spas "5 do 12" i naslovnica-spojler?!

    Uz to, čim se radnja malo razvila bilo mi je jasno da su ona dvojica izazivači nemira u Darkwoodu, jer ih je Toninelli odmah predstavio kao ljude koji vuku Indijance za nos, npr. prodaju nož za dva krzna, a i u napadima se vidjelo da su po dvojica tobože Indijanaca uvijek u akciji.

    Dok nisam vidio recenziju nisam se sjetio iz koje je epizode ovaj lik O'Druff koji nemir sije radi osobne osvete umjesto razvijanja trgovine oružjem, pošto u Ludensu ništa nije naznačeno, i mislio sam da je Toninelli tek tako spomenuo nekog poručnika ali sad kad vidim da je taj lik zaista "izletio" iz vojske Zagorovom krivicom sve ima više smisla pa i scenarij dobiva ocjenu više.

    Kad smo već kod lakog identificiranja ubojica odmah je sjena sumnje pala na njih kad ih je Zagor, kojeg je probudilo Chicovo hrkanje, zatekao da u ranu zoru odlaze iz logora. U Bonelliju čim nepoznati likovi na neko pitanje odgovor počnu s "Uh/Oh" to znači da su uhvaćeni s prstom u medu. Fora na razini Mikija ili Bleka.

    Strip nije dosadan ali je dosta predvidljiv. Samo me naživciralo kako je onog Saska prikazao kao Golijata. 

    30.12.2018
    11:18:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    29.03.2019
    00:25:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 7, 5

    Imao je Zagor mnoštvo puno boljih priča vezanih uz ostvarenu ili prijeteću pobunu indijanskih plemena u Darkwoodu.Ovo sigurno nije jedna od takvih kvalitetnijih priča, bez obzira na laku predvidljivost tko stoji iza pokušaja organiziranja pobune među indijanskim plemenima. Kakva je to neposredna prijetnja općim ratom, kada ne možemo vidjeti nijedni vinjetu masovnog indijanskog okupljanja, a nije da nisu imali razloga za to.

    17.06.2019
    12:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 67%

    6, 4, 10, 7

    Solidna priča i sve se mislim da sam ja ovo prije čitao. Mora da mi je netko za djetinstva posudio ovu priču, naročito zadnju svesku. Govorim to iz razloga jer mi je ovaj Sasko ostao u memoriji i to zadnja scena kad je "morao" ubiti Zagora, a Zagor se jedino onako mogao spasiti da mu puca u trbuh. Nije dosadno, čita se lagano, samo je jako predvidljivo jer se otpočetka sumnja na njih dvojicu. Iako mi je malo sumnju otklonio onaj iznenadni napad jednog od plemena pa kad ih je vojska spasila. Alli se ispostavilo na kraju da su ipak oni glavni krivci.

     

    Ovo što Dwayne komentira u svom osvrtu, isto je i kod mene. Nisam se uopće mogao sjetiti je li se taj lik dosada pojavio sve dok nisam pročitao Kingovu recenziju. U Ludensu nije ništa pisalo "pogledaj broj taj i taj..", pa sam smatrao da je to neki random protivnik kojem je Zagor zagorčao život, a da ga mi nismo upoznali kroz serijal. Donatelli izvrstan kao uvijek, kako on samo crta te izraze lica, ali i Indijance. Baš mi je drago da je King dosta teksta posvetio njemu i bilo je zanimljivo to za pročitati, kao i ove ostale podatke koje nisam znao dosad.

    02.02.2020
    23:34:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Uobičajena Toninellijeva priča o izazivanju pobune u Darkwoodu. Vratio je i tog negativca za ovu prigodu, a on je toliko upečatljiv da se, pretpostavljam, većina nas nije sitila tko je i nakon otkrivanja imena. I inače Toninelli voli vraćati svoje likove, ovo nije prvi put.

    25.04.2021
    08:49:00 sati
    mpavin
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Prvi sam ju put pročitao kada je objavljena u ZS, i jedna je od rijetkih priča iz tog vremena čiju sam radnju zaboravio, tek mi je mutno ostao u sjećanju Zagorov neprijatelj koji se u njoj pojavljuje, ali nakon što sam ju sada pročitao vidim da sam i tu pobrkao neke stvari. Eto koji je onomad dojam ostavila na mene, čak sam sva ova desetljeća bio siguran da je neprijatelj povratnik vojni časnik iz priče Pećina mumija, a u stvari je karijerna gluperda iz Vatrene vode, Offord, jedan iz plejade nekarizmatičnih, pa sam ostao pomalo šokiran da jedna takva gluperda može izazvati toliko problema u Darkwoodu. Izazvao je on i u Vatrenoj vodi gadnih glavobolja, ali se tamo, nakon što je zakuhao problem, začahurio u sigurnost utvrde kao posve nezanimljiv lik koji ne utječe na događaje, a ovdje mu Toninelli daje dijaboličan karakter i zbog njegove mržnje prema Indijancima i zbog osvete pokušajima da Darkwood uroni u krvavi sveopći rat narušavanjem nesigurne ravnoteže mira, sve kako bi uništio Zagorovu misiju.

     

    Toninelli je tako stvorio solidno polazište za uvjerljivu priču, jer je opasnost velika i potencijalno poražavajuća za Zagora. Da samo dvoje ljudi može poremetiti nesigurnu ravnotežu Darkwooda pomalo je minimalistički, bar je tako Toninelli postavio radnju prizorima u kojima dvojica negativaca (ne vidimo im lica, ali nije teško naslutiti njihov identitet) ubijaju diljem Darkwooda, ali se još ne naslućuje motiv. Pokušaji izazivanja sveopćeg rata u Darkwoodu vrlo su dobro inscenirani, u stilu posvađaj ih sve međusobno, a pozitivno je u tome svemu što imamo uključena razna indijanska plemena, vojnike, trapere, doseljenike, mnoge nove likove koji se izmjenjuju s poznatima, poput Rochasa, koji ima važnu ulogu u priči, tu je i Zagor kojeg poznaju sva šumska plemena. S guštom sam ju čitao do pola, onda postaje prerazvučena zbog klasičnog ambijenta u kojem Zagor trči i leti od jednog kraja Darkwooda do drugog, od jednog indijanskog sela do drugog, gubi na intenzitetu kako odmiče i na neki način tek podsjeća na Nolittinu Zagorova priča, ali bez približavanja njezinoj kvaliteti. a kako bi sve učinio grotesknijim, Toninelli metamorfozom Saska koji postaje miks Terminatora i Frankensteina, stavlja Zagora u nezahvalnu poziciju. Kad se sve zbroji i oduzme, može proći kao još jedna Toninellijeva u nizu.

    01.05.2021
    07:07:00 sati
    igor 12
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 5, 7

    Nije loša ova priča, ali ima nekih besmislica, npr. da drvo ostane neoštećeno kad u njega udare kola i eksplodiraju! Ovog poručnika sam bio i zaboravio. Ne liči na tog lika. Crtež je loš, indijanski poglavica izgleda imbecilno. Generalno su Donatelijevi likovi ružni. Naslovne su mogle biti i bolje.

    10.09.2021
    22:21:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Jako dobra recenzija s posvetom Donatelliju. Nisam znao za to da se Toninelli i Ferri nisu slagali, jako zanimljivo. Donatellijev crtež je solidan, a Ferrijeve naslovnice su isto dobre, ali su Zagorovi položaji na njima malo čudni. Kao da je u Matrixu.

    Sama priča nije nešto. Otet je sin poglavice Indijanskog plemena i sada prijeti novi rat. Zagor, kao i obično, to mora riješiti i spriječiti eskalaciju sukoba. Ipak, ovaj put ima rok od 5 dana.

    Naravno, postoje i skriveni neprijatelji kojima je u interesu da sin ne bude pronađen i da započne sukob.

    Zabavno, ali već viđeno.

    31.03.2022
    15:44:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Vrlo dobra priča, ali moram priznati da sam već otpočetka sumnjao tko radi sve te stvari , ali nikako da ih zamislim da su oni krivci .
    Nekako mi nisu djelovali kao krivci , ali na kraju se je pokazalo kako jesu.Može se reći da je sama priča veoma uobičajena iz onog doba i da nikako ne odskače po ničemu.  
    Donatellijev crtež standardan kao i uvijek .

    10.04.2022
    11:40:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Slažem se i sa recenzijom i sa komentarima, ali moram istaći tu relaciju gdje, iako smo većinom svi odmah posumnjali na ona dva klošara, nismo mogli da ih povežemo u direktnu vezu sa ubistvima i zasjedama. Očito su imali dobro razrađen plan i eto, naš (i detektiv) Zagor je pomoću jedne male sumnje na jednu rečenicu povezao sve i sve se na kraju poklopilo. Znači, Tonineli nas drži u tami, baš kao što su Sasko i ovaj drugi ludak prekriveni sjenama u svakoj zasjedi. Dobra ideja, malo naivna, ali upalila je. Priča se odvija vrlo brzo, što mi odgovara svaki put kada se u epizodu ubacuju manje važni ili poznati antagonisti i sporedne role. Jeste da sve malo liči na onu Ubica iz Darkvuda/Senka sumnje ili kako se već zvala epizoda iz 1985., kada Zagora optužuju za sva ubistva a on nikako da poveže stvari i uđe u trag nekoj bandi koja se krije ispod ponjava...Uglavnom, crtež jeste ispod Donatelijevog standarda i mora dobiti samo sedmicu. Naslovne su prosječne, ništa spektakularno. Fin broj za čitanje. 

    02.08.2022
    22:02:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Tandem Toni i Doni ponovo udara! Ili ih voliš ili ne, meni su odlični. Mislim...naivnosti ima, tipičnih za ovo razdoblje, ali je barem uzbudljivo i nema objašnjavanja svake j....e sitnice. Premisa je odlična, skoro su uspjeli zapaliti čitav Darkwood. U epizodi su svi elementi koji Zagora čine Zagorom. Možda nije najbolji rad Donatellija, ali je sasvim zadovoljavajuć naspram Ferrija. Možda bi njega trebalo kriviti za pad prodaje Zagora.

    Naslovnice su prvo što privlači znatiželjnog čitatelja, a ove su toliko neinspirirane da je to kriminal. Ajde"Ultimatum" još nekako, ali ostale dve su praktički precrtane table iz samog stripa. Podržao bi Toninellija u to doba i  "maknuo" Ferrija sa naslovnica. 

    06.08.2022
    16:53:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Prvo da pohvalim recenziju i lijep tekst napisan o Donatelliju, stari majstor je bas i zasluzio ovako lijepu posvetu, a zadnjih par recenzija epizoda u kojima je on bio crtac, recenzenti i nisu imali lijepih rijeci za njega. Za mene je on najbolji Zagorov crtac ikada! Vjerujem i da bi mi ova epizoda bila losija da ju je netko drugi crtao.

     

    Prica zapravo i nije losa, koliko se da iscitati iz komentara. Losija mi je bila od prethodne 2 sjajne Toninellijeve, ali i dalje vrlo dobra. Ocito je od pocetka kako je ovdje motiv osvete u igri, samo je upitno zasto se covjek zeli osvetiti Zagoru. Iskreno vjerujem da bi se stvarno rijetko tko sjetio tog porucnika iz starije Zagorove epizode pa cu ovo smatrati kao dodatni plus u scenariju. Malo za promjenu da se vratio i neki negativac kojeg nismo ocekivali vidjeti vise, bar ja nisam. Radnja tece jako lijepo, jedino na kraju se malo otegla kad je O'Druff pobjegao i bas mi se nije svidio povratak Saska. Zanimljiva je i ova konstatacija iz recenzije kako bi Boselli i Toninelli trebali suradivati zajedno. S obzirom da obojicu autora volim vjerujem da bi mi se i svidjela njihova suradnja, steta sto je nije bilo.

     

    Sve u svemu, sasvim solidna epizoda, iako ne spada u moj osobni vrh serijala. Prva naslovnica je preobicna, moze se koristiti doslovce za bilo koju epizodu u kojoj se pojavljuje neko indijansko pleme, a druga je bolja, iako ni ta nije nista spektakularna. Kad pogledam kakve je naslovnice Donatelli crtao za Malog Rendzera, mislim da bi ja bio medu onima koji bi poduprli Toninellijevu ideju da se maknuo Ferri vec tad s naslovnica i da se umjesto njega angazirao Donatelli.

    12.09.2022
    22:55:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1855
  • Piroman
    Kod: ZG VEC 183/185
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1822
  • Podvig Žalosne Sove
    Kod: KM ZS 459
    Ocjena: 51%
    Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1648
  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1483
  • Krv i led
    Kod: JDJP PHPR 3
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum