Hiljadu lica straha

Zagor

ZG ZS 994/996 | 257 str.

Pleme Gavrana obraća se Zagoru da posreduje u sporu s vojnicima. Vojnici žele sagraditi utvrdu na indijanskom svetom tlu. Proročanstvo kaže da će se dogoditi strašne stvari ako netko oskrnavi sveto mjesto. Zagor u svojim uvjeravanjima tvrdoglavog kapetana Flinta nema uspjeha. Počinje se događati serija stravičnih ubojstava stražara. Iako vojnici sumnjaju na Indijance, čini se da se proročanstvo počelo obistinjivati...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 93%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sveti brijeg
    ZG LEX 296
  • Sjene
    ZG LEX 297
  • Stotinu lica straha
    ZG LEX 298
  • Sveti breg
    ZG VEOP 2
  • Sveti breg
    ZG ZS 994
  • Zakon predaka
    ZG ZS 995
  • Hiljadu lica straha
    ZG ZS 996

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La collina sacra
    ZG SR 289
  • Tenebre
    ZG SR 290
  • I mille volti della paura
    ZG SR 291

ZANIMLJIVOSTI

  • Jedna od sedam epizoda koje je Ade Capone napisao za Zagora
  • Zagor se prisjeća događaja iz epizoda: Američka odiseja, Zagor protiv vampira, Očajničko putovanje, Sloboda ili smrt, Skriveni grad, Iron-man, Zagor priča
  • Čudovište poprima likove Zagorovog oca, Supermikea, Hellingena, vukodlaka, vampira i Hagota (Chico)
  • Na nekoliko mjesta tijekom epizode Ferriju je kao pomoć iz nepoznatih razloga uskakao ili Pepe ili Toricelli. Vaš recenzent se ne može odlučiti, neke vinjete mi se čine Pepeove, a neke Toricellijeve (moguće da su sve Pepeove, jer je Pepe radio u redakciji kao korektor, pa je on neke kadrove ispravljao/docrtavao/prepravljao, op. ur.)
  • Michele Rubini je za američko izdanje ove priče (2017.) nacrtao svoju verziju naslovnice.

Pri spomenu imena Ada Caponea većini će se vjerojatno kao prva asocijacija pred očima javiti lik Lazarusa Ledda. Tog ne-Bonellijevog bonelijevskog junaka ovdašnjem e+čitateljstvu je ponudila Slobodna Dalmacija zajedno s nizom Bonellijevih serijala. Nakon što je Slobodna raskinula sa strip- izdavaštvom, Ludens je preuzeo gotovo kompletnu paletu izdanja, međutim s Lazarusom je bio kratkog daha i čini se da se s tim serijalom možemo pozdraviti! Kako je poznato, LL je u cjelosti autorski projekt spomenutog scenarista i u Italiji je postigao respektabilan uspjeh u ovim teškim vremenima za strip kada se i etablirani serijali naveliko gase. S obzirom da je tu imao potpuno odriješene ruke, Capone je u LL-u vjerojatno dao svoj kreativni maksimum stvorivši jedan prilično složen i zanimljiv univerzum oko glavnog lika i konstruiravši serijal kao big picture sa istaknutom ulogom specijalnih i extra izdanja. No, prije LL-a, Capone je s promjenjivim uspjehom pekao zanat u Bonelliju, tako i na Zagoru. Trodjelna epizoda Hiljadu lica straha najbolja je Caponeova priča napisana za Zagora, smatram i jedna od nekoliko najboljih priča u onom postnolitijanskom razdoblju do pojave mladih lavova-Burattinija i Bosellija iako ni Toninellijeva era nije bez, istina malobrojnih, aduta. U svakom slučaju mislim da je pretjerano to razdoblje smatrati nekakvim vakuumom ili crnom rupom u Zagorovoj povijesti. Vratimo se mi ipak Caponeu!

U Hiljadu lica straha, iako ne pretjerano složenoj epizodi, nalazimo gotovo sve elemente koji karakteriziraju ponajbolje avanture Duha sa sjekirom; opasnost nad Darkwoodom(ili okolicom),prijetnju međurasnog rata i punokrvni horror začinjen indijanskom mitologijom. Sam početak epizode i nije pretjerano obećavajuai. Nakon što se pleme Gavrana obrati Zagoru za pomoa i posredništvo pri uvjeravanju vojnika da obustave gradnju tvrđave na indijanskom svetom mjestu obilježenom okruglim kamenjem u obliku velikog kotača u napasti smo pomisliti da je ovo jedna od onih rutinskih, neambicioznih priča u kojima je Zagorova uloga svedena na funkciju mirovnog posrednika. Istina, i ovdje imamo određene premise koje obilježavaju mnoge Zagorove avanture, ponajprije motiv nadolazeće opasnosti, ali Capone vještim uvođenjem mistienog i jezovitog ozračja i laganim stupnjevitim građenjem napetosti iskače iz šablona i iz očekivanog duha standardnog zagorovskog vesterna uvodi nas u jednu neobičnu priču, ravnopravnu velikom broju Zagorovih horrora.

Osim antologijskih tabli Zagorovog podvrgavanja zakonu predaka u kojem kroz flashbackove, zajedno sa čitateljem, oživljava sjećanja na svoje najslavnije pustolovine (Američka odiseja, Zagor protiv vampira, Očajničko putovanje, Sloboda ili smrt, Skriveni grad, Iron man, Zagor priča) nezaboravan je i sjajno režiran veliki finalni obračun sa čudovištem u vojnoj utvrdi koji se prostire na tridesetak stranica. Izvrsna scenaristička dosjetka bila je čudovištu podariti promjenjive identitete, odnosno da svaki gledatelj pri pogledu u monstruma vidi utjelovljenje osobe uz koju su vezani njegovi najdublji i najskriveniji strahovi. S psihoanalitičkog aspekta zanimljivo je da Zagor uz arhi-neprijatelje Hellingena, Supermikea, Belu Rakosija i Vukodlaka vidi i vlastitog oca. Da, bilo je to prije Duginog mosta! U ovom kontekstu spomenimo i to da najintrigantniji lik ove epizode, kapetan Flint, u divovskom monstrumu vidi Indijanca, a njegova ispovijest pred samu smrt otkriva ono što smo naslućivali; njegova mržnja uvjetovana je tragičnim događajem iz prošlosti u kojem su mu Indijanci pobili obitelj, mržnju prema ubojicama projicirao je na sve crvenokošce i tako izgradio vojnu karijeru koja je samo prividno zaklanjala nutarnji pakao.

Na samom kraju priče, Capone u Zagorova usta stavlja nekoliko rečenica koje ovoga predstavljaju kao učitelja tolerancije, ali i rezigniranog skeptika. Nisam mogao odoljeti a da ih ne predočim i vama:
Ne treba kršiti zakone koje možda ne priznajemo, ali u koje drugi slijepo vjeruju. Ako sam išta naučio iz brojnih doživljaja, to je da ne postoji jedna istina već mnogo različitih koje zaslužuju da budu poštovane. (Prilično aktualno, zar ne?)
I završna misao, razgovor Zagora i Chica u središtu svetog kotača dok se nad njima stere mračna silueta trenutno svladane nemani navješaujući neko buduće sučeljavanje:
-Sada je zaista svemu kraj.
-Da… Dok neka druga grupa usijanih glava ne bude odlučila iskoristiti idealan položaj brežuljka i podignuti drugu tvrđavu ili čak cijelo naselje koje će privući nove ljude, pa i željeznicu. Civilizacija napreduje Chico… to ne možemo spriječiti. Ali ukoliko uporno bude odbijala shvatiti da postoje i stvari na koje nismo u stanju dati odgovor, koje se kriju u sjeni, bit će osuđena na mnoga neugodna iznenađenja koja su neizbježna.
Ne želeći preuveličavati značaj ili kvalitetu ove epizode mislim da bi baš ovako nekako morala izgledati posljednja (nadam se, ne tako skora) Zagorova epizoda. Ovdje imamo sve one klasične leit-motive iz sage o Zagoru, kombinaciju westerna i horrora, nostalgieno prisjećanje na nezaboravne situacije iz najboljih epizoda i otvoren završetak koji istodobno slavi i relativizira posljednju Zagorovu pobjedu prikazujući Duha sa sjekirom kao junaka većeg od života zajedno sa njegovim donkihotovskim atributima koje mi promatramo u perspektivi njegovog konačnog poraza jer nam je sa stoljetne distance jasno kako je rješeno indijansko pitanje.

Za kraj, kako je običaj, recimo i koju o crtežu. Ferri je savršen crtač za Zagora i na njegov rad ovdije nemam nikakvih zamjerki. Prava je šteta što su u nekoliko navrata uskakali drugu crtači, mislim Pepe ili Toricelli, možda obojica? Te intervencije vrlo su ograničene pa ne narušavaju osobito sklad crtaeke kompozicije, ali nepotrebno remete čitateljsku koncentraciju. Crtežu zato-devetka. Naslovnice su odlične, motivi pogođeni.

Sve u svemu:Bravo Capone, bravo Ferri!

Naprijed

ZG ZS 981/982 Pleme drvenih lica

ZG ZS 1006/1007 Ljudi žabe

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    meni jedna od drazih epizoda Zagora.
    prica je ok, a crtez savrsen kao i naslovnice!
    15.02.2006
    12:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Billy_the_Kid

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Meni se svidjela citao sam je odmah poslije divova dobra i zla al je ipak uspijela ostaviti dobar utisak
    preporueujem
    15.02.2006
    14:26:00 sati
    Billy_the_Kid
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ostavila je dosta dobar dojam i na mene ova priea, ali je ne gledam kao na neki kult, kako je, ako sam dobro razumio, prikazuje recenzent. Od Caponea mi je ipak najdraža priea Opsada tvr?ave Iri, a Ferri je nekako prosjeean. Naslovnice standardne. Da je Capone možda bio glavni scenarist Zagora toga vremena možda bi to razdoblje bilo bolje nego ovako kako je sa Toninellijem.
    15.02.2006
    15:32:00 sati
    Koresh
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Priei ndostaje nešto da bi bila jedna od "onih" Zagorovih epizoda. Daleko je od "Divova" ili drugih kultnih priea.Ferri solidan, naslovnice takodje.
    Inaee je ideja definitivno "pozajmljena" od Stivena Kinga i njegovog dela "TO". Ko je eitao, znaae ;-)
    15.02.2006
    16:09:00 sati
    manhunter
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    konaeno!! to je prva rijee koju sam želio da napišem. zašto? zato jer otkako sam posjeaujem ovaj sajt pitao sam se zašto nema jedne od najboljih zagorovih priea svih vremena u recenzijama. i evo konaeno neko da se sjetio da recenzira ovu zaista fenomenalnu prieu. možda ae nekima izgledati da pretjerujem ali pri samom pomenu ove priee sjetim se svog silnog oduševljenja i uzbu?enja koje sam proživljavao eitajuai ovu prieu kao djeeak i nestrpljenja koje me je prožimalo eekajuai nastavak. i ovo je jedan od svega nekoliko stripova koje sam eitao iznova i iznova jedno 10-15 puta.
    15.02.2006
    21:46:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Meni jako draga epizoda, makar nema snagu ni dubinu najboljih Zagora. Subjektivno sam nekako vezan za nju, priznajem. Posjedujem slucajno talijanski izvornik, pa mozemo zakljuciti da je "Nocnik" odsjekao samo 7 stranica ovog puta. Ipak 10x manje nego kod Demona ludila:-)
    15.02.2006
    21:48:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od najboljih Zagorovih epizoda,naslovnice su odlicne( mislim na Italijanske,jer Dnevnikove su ko obicno losije).Jos se secam kad sam kao mali jedva cekao petak da izadje treci nastavak "Hiljadu lica straha". Ne bih mnogo duzio stvarno super epizoda!
    15.02.2006
    22:20:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odliena priea.Svi?aju mi se ovakve stvari indijanska legenda u koju niko ne veruje,a onda dodje eudovište i poene da tamani sve redom.Jedino mi smetaju ove Pepeove korekcije,ali sta je tu je.
    16.02.2006
    10:52:00 sati
    Vili Garvin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Visoke ocjene jer sam pomalo subjektivan.Radi se o meni najdražoj epizodi u izdanju ZS i sigurno jednoj od najboljih u cijelom serijalu(po meni,naravno).Nisam je čitao sigurno 10 godina ali znam je gotovo napamet.Zagonetni sveti breg,sa kamenjem poredanim u obliku kruga koje okružuje brežuljak,brutalna ubojstva,tajanstveni major Flint itd...Napeta i mračna atmosfera od prve do posljednje stranice koja te tjera da pročitaš sva tri nastavka bez pauze..Sjećam se kako sam kao klinac drhtao od uzbuđenja kad su Zagora vezali za stup i dali mu sveti štap u ruku a ovaj se počeo prisjećati najbolnijih trenutaka iz svoje prošlosti(mada bi se dalo raspravljati da li su događaji na "Ateni" bili stvarno tako bolni).Odličan je taj flashback u kome su izredane neke od legendarnih epizoda te nastavak o podrijetlu eudovišta,gdje umjesto Fitzyja Zagora iz vode izvlači Indijanac i ispriča mu legendu o "njemu".Dobar je i major Flint koji na kraju,dok sa vojnicima čeka napad čudovišta na bedemima tvrđave,ipak priznaje da je pogriješio i pokušava ohrabriti vojnike prije sigurne smrti.I sama završna borba je legendarna,kad Zagor sa štapom Tei-kana mlati po čudovištu.Ferri je maestralno odradio posao,sa svojim mračnim stilom je sjajno pogodio atmosferu a sa odličnom završnom vinjetom stavio "točku na i".Možda se mogao više potruditi kod crtanja eudovišta jer mi se čini da je ono dosta nemaštovito prikazano(crnina+oči+kandže).Što reći na kraju?Uz "Svemirska braća" i "Hagotova moć",ovo je strip koji me vraća 15-ak godina unazad.Ah,to djetinjstvo..
    16.02.2006
    11:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    ovu epizodu sam prvi put proeitao prije 3 godine, nekako je uletila u period kada sam od stripova kupovao samo ken parkera, stripoteke i pokoje albume, ipak, i bez nostalgiene crte, epizoda je odliena, pojavljivanje zagorovog oca, kao glavnog izvora svih njegovih tjeskoba i nedoumica, pravi je pogodak, crtež iz meni najdraže ferrijeve, mraene faze, pogo?ena atmosfera, eak su i naslovnice dobre, osim možda zadnje
    16.02.2006
    14:29:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna Zagorova epizoda.Meni jedna od najboljih:mracna atmosfera vlada po cijeloj prici,golemo divovsko cudoviste koja ubija i moze mijenjati svoj lik,naprimjer kao zagorov otac ili Stewens(Hagot).
    U toj prici se pojavljaju i vojnici i indijaci.Zavrsna bitka izmedu cudovista i Zagora je fenomenalna.Chico si je kod dvoboja rekao:Nikada jos nisam vidio Zagora das se tako bori.Da,Zagor je skoro eksplodirao od bijesa i ludila kod dvoboja.
    16.02.2006
    20:29:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedan od boljih hororaca u Zagor serijalu kojeg sam pročitao pred desetak godina, a još mi i sad ostaje u pamćenju crno užasno čudovište koje čita strahove svojih žrtava. Groblje koje vidimo u stripu vidljivo podsjeća na grobišta indijanaca Miq-Maqa koje je Stephen King upotrijebio u svojem "Pet Sematary". No tamo su oživljavali mrtvi, tu se rađa čudovište. Ukratko, zanimljiva premisa za epizodu. Capone je polučio dosad dobre rezultate bilo gdje se u Bonelijancima pojavljivao. Meni osobno je odlična njegova epizoda u MM o velikim drevnima objavljena u srpskom Vanniniju. Dobar Zagor!
    17.02.2006
    14:49:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ludilo! Crtež 20, deset je premalo.
    17.02.2006
    16:23:00 sati
    solar
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovaj serijal spada po meni u top pet zagorovih epizoda...kao što doktor aco reče,najviše me dojmio onaj flashback zagorove prošlosti...malo je reći,genijalna epizoda!!!!!!
    23.02.2006
    01:48:00 sati
    globinjo
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    REMEK-DJELO !!!
    23.02.2006
    16:12:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je definitvno jedan od najboljih Zagora ikada, citavih 5 godina sam cekao da procitam sve nastavke, jedan od mojih prvih Zagora koje sam imao. I sada mi zauzima posebno mjesto u kolekciji. Fantasticno!
    24.02.2006
    18:44:00 sati
    Ramath
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    kratak uvod u priči i vrlo brzo kreće sam zaplet i fenomenalno napeta atmosfera. priča je ni preduga ni prekratka. ni u jednom trenu joj ne fali zanimljivosti. gotovo je nevjerojatno da je capone radio ovu priču i nevjerojatno dosadnu i razvučenu prokleto zlato. u doba kada je izašla ova priča nisam pročitao skoro ni jednu od avantura koje se pojavljuju u zagorovim mislima tokom obreda. to mi je bilo nevjerojatno oduševljenje. i nakon nekoliko čitanja priča ne gubi na svježini i zanimljivosti. ovo je svakako jedna od najboljih priča, a da nije iz neke "serije velikih neprijatelja". fun factor 11. ferri odličan u mračnim pričama. meni se jako dopao i način prikazivanja čudovišta. naslovnice odlično crtane i odlično predstavljaju priču.
    26.02.2006
    14:15:00 sati
    piquet
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Slazem se sa svim navedenim. Stvarno odlicna uzbudljiva epizoda!
    Ima odlicnu mracnu atmosferu. Jedna od najboljih epizoda iz tog razdoblja, uz Demone Ludila, Hagotovu Moc i Alhemicarove Zrtve.
    28.02.2006
    22:12:00 sati
    D.J.
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Nabavio sam ovu epizodu tek nedavno,ali je se sjećam još od kada sam bio mnogo,mnogo mlađi.Nekako mi se urezala u sjećanje baš ova epizoda u kojoj uz mnogo flešbekova iz Zagorova svijeta,doživljavamo i jedan horror uvid u čudnovati indijanski svijet.Ponekada se upitam,jesu li stvarni neprijatelji indijanaca bijelci ili mračni svijet njihovih vračeva.Scenaristički mnogo dotjerana epizoda uz vrhunski uradak majstora Ferrija čine jednu od Zagorovih epizoda koje su legendarne.Ako bi se trebao izdavati jednoga dana the best off Zagor edicija,ova bi epizoda svakako trebala biti svrstana među prvih deset.Jer ovo je jedno malo remek djelo Zagorova svijeta,koje nosi pouku na samom kraju epizode.
    04.03.2006
    12:07:00 sati
    kico
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ova je prica za prave sladokusce i svak mora da uziva citajuci je...slazem se sa recenzentom da bi ovako trebala izgledati i zavrsnica zagora koju ja nadam se necu docekati
    07.03.2006
    13:51:00 sati
    crta
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična priča! među najboljima od Zagora
    24.03.2006
    23:20:00 sati
    lwood
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nemam komentara.
    22.04.2006
    20:01:00 sati
    jack 50
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je sigurno jedna od Zagorovih priča koje se uvijek pamte. Prvi dio Sveti breg je malo lošiji, a drugi i posebno treći dio su fantastični. Crtež je odličan, fenomalno su prikazani oni trenuci kad se Zagor bori sa čudovištem koje je došlo sa zvijezda i kako mijenja lik pred svojim neprijateljem. I naslovnice su dobre, jedino je prva malo lošija.
    14.08.2006
    10:17:00 sati
    delboj
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ah!(setno uzdahnu on)
    30.04.2007
    10:44:00 sati
    karven
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Genijalna, mračna, horror epizoda. Ipak mrvicu slabija od onih najboljih Zagorovih epizoda. Pročitao sam je prvi put još davno kao klinac, i svih ovih godina uopće nije izgubila na kvaliteti. Malo mi je ipak možda završetak slab, sa onim svetim štapom, bilo bi bolje da mu ga je Zagor zabio u srce, no nije ni ovako loše. Crtež odličan, naslovnice također.
    18.09.2007
    16:08:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    A nije loše, ali ne dijelim entuzijazam većine.  Fali mi nešto, ne svrstavam uradak u vrh Zagorovog serijala.  Ne znam baš objasniti, ali jednostavno mi nešto fali, nije mi bilo baš zanimljivo i napeto kako bih očekivao čitajući recenzije.  Možda da sam čitao prije 20 godina... :-(Crtež je na nivou, bez obzira na tu i tamo koju pomoć sa strane.  Naslovnice bi mogle biti bolje!
    03.12.2007
    20:30:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno remek-djelo, jedna od najboljih epizoda uopste. Ova prica je nesto kao omaz cijeloj Nolittinoj eri, kroz halucinacije smo mogli da vidimo scene iz prijasnjih borbi sa velikim neprijateljima.
    Epizoda se namece kao kraj jedne ere, sto u neku ruku i jeste. Mracna prica, perfektno rezirana. Ferri i Pepe su obavili majstorski posao, prilagodili su crtez prici. Sta reci, ovo je cista peerfekcija!
    09.03.2008
    09:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Da...remek djelo! Obožavam epizode gdje Zagor daje svoj maximum!Chico: " Zagor kao da je poludio! Nikad nisam vidio da se ovako bori!"
    06.06.2008
    00:34:00 sati
    Raga
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    06.06.2008
    14:28:00 sati
    vope
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Slažem se s Mlakijem. Solidna epizoda, ali i nije baš vrh vrhova. Priča je malo nedorečena, previše fantazije (to mi se nikako ne sviđa). Sve skupa solidno odrađeno.
    08.07.2008
    07:45:00 sati
    mars1
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    EDIT: nemam riječi  :))
    26.07.2008
    22:19:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedan od najboljih zagora. Vrhunska epizoda!!!
    31.07.2008
    19:14:00 sati
    Mrtvacka glava
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda! Jedina zamjerka je nelogicnost kada, i pored objasnjenja Tei Kana da je zvijer zarobljena unutar drugog kruga (koji se nalazi u sumi), ona se pojavljuje u indijanskom selu, dakle van kruga!
    27.09.2008
    17:25:00 sati
    doktor78
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Fantasticna prica!!!Crtez,prica,naslovne,sve!Obozavam ove horor price! 
    30.11.2008
    18:29:00 sati
    okiboki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda nakon broja 700 zs. Ideja je genijalna kao to što svatko vidi ono čega se boji i taj brijeg, sve zajedno je ludnica. Samo "HAGOTOVA MOĆ" i "DEMON LUDILA" su toliko dobri u tom vremenu. Capone je pokazao stvarno dobre ideje u Zagoru mada je ponudio nam i jednu od najgorih epizoda svih vremena "LOV NA VUKA" ali kad se sjetim ove epizode opraštam mu onih pedesetak stranica. Haggot, Prokleto Zlato, Kraljevstvo Straha uz ovo ne samo da je nešto najbolje što je Capone znao napisati, nego meni to spada među vrh serijala. Obožavam horror kod Zagora, to me oduvijek držalo da skupljam Zagora,zbog ovakvih priča. Vampir, vukodlaci, druidi, sve te mračne priče su klasici kojima se vraćam i vraćam.
    09.12.2008
    01:10:00 sati
    supermike
    uredi
  • Mairosu

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Meni lično najbolji Zagor od svih koje sam čitao (a njih je, ruku na srce, malo). Od ovoga bi se dobar film dao napraviti. Jedino manje ocenjujem crtež jer mi se Zagorova grafička izvedba nikad nije bogznakoliko sviđala...
    15.03.2009
    00:41:00 sati
    Mairosu
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    EDIT: 01.12.2019.
    Zaplet ove epizode mi je najmračniji i najtjeskobniji u cijelom serijalu. Po tome je nadmašio čak i Sclavijevog "Demona ludila". Capone je (za razliku od nekih kasnijih scenarista) odlučio poštovati sve Nolittine postavke serijala, koliko god one nemoguće bile (lijane npr.) i staviti naglasak na priču i poantu. 
    Unatoč infantilnom početku s Chicovim hvatanjem vepra golim rukama, Capone nam odmah daje do znanja da će se nešto mračno dogoditi i da ovo nije neka obična epizoda. Nema dugog opuštajućeg zapleta, već scenarist netipično brzo prelazi na stvar. 
    Ono što razlikuje ovu priču od ostalih je što nam Capone u satniku Flintu servira servira svojevrsni alter-ego Zagora koji je ostao na mračnoj strani bijesa i osvete. To nam jasno daje do znanja kroz cijelu priču. Nije slučajno što se Zagoru "On" prikazuje u obliku njegovog oca, koji je kao zapovjednik bio odgovaran za masakr indijanskog plemena i time pokrenuo nemilosrdni krug zločina koji je kulminirao Zagorovom osvetom i ponovnim masakrom tog istog plemena. Samo što tada Zagor saznaje strašnu istinu koja je potakla to pakleno kolo osvete, a čiji je krivac upravo njegov otac. Za razliku od Anakina u Star Warsu, Zagor prelazi na stranu dobra i odlučuje život posvetiti borbi protiv nepravde, zla i ugnjetavanja slabijih od strane moćnijih i jačih.
    Satnik Flint, s druge strane, ne prolazi tu katarzu, već nosi u sebi bijes koji ga izjeda. Ta strašna želja za osvetom ga vodi tome da živi za istrebljenje cijelog jednog naroda. Osvete za ubojstvo njegovih najmilijih. Možda je imao nesreću u tragediji što ga je zadesila, što za razliku od Zagora, nije pronašao razlog za tako stravičan zločin, pa cijeli jedan narod vidi po predlošku njegovih najgorih pojedinaca. Iz tog razloga on je slijep i ne poštuje njihova upozorenja i vjerovanja. Smatra to praznovjerjem divljaka, a ne shvaća da su to ljudi koji žive po zakonima prirode i sigurno da imaju valjan razlog da ne diraju u nešto što stoljećima održavaju nepromijenjenim. Tajanstveno brdo, čiju tajnu im je u zalog ostavio narod koji je tu živio ranije, a Gavrani su bespogovorno nastavili poštovati ta vjerovanja i upozorenja njihovih prethodnika. Nisu bili nevjerni Toma kao svi obijesni bijelci čiji idol je moć i bogatstvo, a koji misle da sve mogu objasniti znanošću. 
    Tajanstvena prijetnja koja se nadvila nad cijelim krajem je još jedno biće opsjednuto željom za osvetom. Biće koje je potpuno zastranilo u svojoj boli i želji za osvetom prema svima na koje naiđe. Capone tu jasno pokazuje kuda vodi bijes i mržnja. Tom biću je strah i bijes drugih postala hrana, pa ima moć čitanja namračnijih strahova pojedinaca koji imaju nesreću da nalete na njega. Manifestiranjem sebe u vidu tih najvećih strahova nesretnicima na koje naleti, "On" izaziva taj strah i bijes kojim se hrani. Nema što, iskonsko zlo bez traga dobrote!
    S druge pak strane, satnik Flint prolazi iskupljenje shvaćanjem da je bio u krivu i žrtvovanjem sebe za dobrobit nekoga tko mu je prije tog čina bio neprijatelj. Istina, prekasno, ali dobio je svoj mir.
    Ova priča je nastavak Zagorove borbe sa samim sobom i sa svojom prošlošću. Svakom novom dobivenom bitkom sa svojim unutarnjim neprijateljem je sve jači, ali to je i najteža od svih bitki. Indijanski obred je vrhunac priče koji ju izdiže na još jedan nivo više. Capone nam, u Zagorovoj borbi sa vlastitim nemanima, pokazuje neke od teških situacija koje je naš junak proživio, a vrhunac je ponovni prikaz tragedije u kojem je kao dijete izgubio roditelje. Uspješnim prolaskom tog obreda on Gavranima dokazuje da je dostojan saznanja tajni vezanih za tajanstveno brdo. 
    Capone nam pokazuje da je Zagorova vjera jača i od indijanske. Vrač smatra da to nije njegova bitka i pušta Zagora samog u unaprijed izgubljenu bitku, ali ni to nije pokolebalo našeg junaka. 
    Ferri je idealno prikazao sve Caponeove zamisli. Možemo mi govoriti o neproporcionalnom crtežu, nekonzistentnom izgledu likova, onome nesretniku Pepeu čije brljotine, odnosno pomaganje Ferriju se mogu tu i tamo primijetiti, ali teško da bi netko drugi mogao ovako dočarati ovu priču.
    U svakom slučaju, s nostalgijom ili bez nje, ova epizoda je jedan od vrhunaca ovog dugovječnog serijala kojem se još ne nazire kraj.
    03.05.2009
    17:04:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.05.2009
    23:44:00 sati
    Brdar
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sta reci za ovu epizodu nego da je fenomenalna!!!Kada sam je prije par mjeseci ponovo procitao u izdanju ,,Veselog Cetvrtka,, nije bilo sretnijeg covjeka od mene!!!Od samog pocetka osjeca se neka mracna atmosfera,nesto je opasno u vazduhu!Kako prica odmice postaje mracnija i mracnija a sto je najbitnije sve bolja i bolja!Nezaboravan kraj kada Zagor polumrtav sa stapom starog vraca onako u poluludilu i zadnjim atomima snage ubija cudoviste!!!Feri maestralan,jednostavno covjeku leze ovakve price,pogodio je sa svojom ,,mracnom atmosferom,, ponovo!!!Naslovnice takodje odlicne,posebno prva!!!Kamo srece da smo imali ovakvih Zagora vise!!!
    08.06.2009
    02:36:00 sati
    kandraks
    uredi
  • okudzava

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prosečna ocena: 100 %
    11.06.2009
    18:15:00 sati
    okudzava
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip je fenomenalan i u potpunosti zaslužuje ove 10-tke.
    17.07.2009
    21:08:00 sati
    Opti
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je fantazija strip. Neponovljivo. Čitalac prosto upija stranice dok čita. Jedan od 5 najboljih Zagora svih vremena. A može se svrstati i u prvih 10 naj Bonellijevih stripova.
    28.08.2009
    10:39:00 sati
    writer
    uredi
  • Keltoslav

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Mislim da je velika kolicina subjektivnosti prouzrpkovala ovo razbacivanje ovako visokih ocjena. Al' dobro to je samo moje misljenje. Sto se mene tice ovo je jedan od lošijih Zagora, da ne kazem najlosijih.
    05.09.2009
    19:09:00 sati
    Keltoslav
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Super, što drugo reći. Capone i njegove horor priče uvik dadu dobre rezultate. Devetka za scenarij jer je završna tučnjava (tj. ono kad je razbacalo Zagora :D) mogla biti malo bolje odrađena. A što se tiče Ferrija, još jedanput je pokazao da je genijalan.
    06.10.2009
    14:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor je najjaci :-). Najdrazi stripovi u mojoj kolekciji.
    20.10.2009
    11:43:00 sati
    kasper
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od mojih najdrazih Zagorovih prica!!!
    26.10.2009
    18:11:00 sati
    alanford
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Super! Jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Atmosfera mracna, jeziva, napeta… ma savrsena. Strip se cita u jednom dahu. Posebno treba pomenuti Ferija. Covek je genijalan. Crtez i naslovnice je uradio fenomenalno.

    01.03.2010
    19:54:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno. Uz demone ludila, najbolji zagor ikad. Mislim da se trebalo stati sa zagorom nakon ove priče(sreća pa nije, ...marcello i boselli...) jer kraj priče je tako sugerisao. Ova dva serijala(demoni ludila i sveti breg) su podigli zagora na stepen više i tako upropastili mnoge serije koje su došle kasnije. Ali, valjda će naići neko novo zlatno doba zagora.  

    03.05.2010
    23:22:00 sati
    muamerc
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kapone-Feri. To će reći sve.

    23.05.2010
    20:12:00 sati
    legaz
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sjajno!  Odlican Zagor, sigurno jedan od 20 najboljih svih vremena.  Prica je super - atmosfera mracna, misteriozna, poput neke Dylanove price, gdje imamo nesto u mraku cega se moramo plasiti.  Ferrijev crtez je klasika, kao i Caponov scenario: vrhunci!!!  Onaj dio pri kraju, kad se Zagor sjeca svoje pustolovine iz Americke Odiseje, Vampira, Zimske Zmije i Zagor Prica je fenomenalno uradjen.  Napet, uzbudljiv i pun emocija, pravo kako klasicni strip treba da bude.

    Jedina steta je to sto je Veseli Cetrvrtak - Odabrane Price objavio ovu epizodue sa onom poslednjom naslovnicom (1000 Lica Straha).  Ta je najslabija od sve tri: previse otkriva, i cudoviste na njoj izgleda kao neki ogromni Jeti.  Bolje bi bilo da su stavili onu prvu naslovnicu za ovu objavu, onu gdje Zagor stoji iznad mrtvog tjela jedno vojnika, a na vrhu brda sjedi utvrda (Sveti Breg).  Ta je naslovnica puno bolja, ima vise tajni u sebi, i ne otkriva bas puno price.  Ali ipak, ovo je blizu remek djela, i lijepo je bilo za nas vjernike Zagora i njegovog Darkvuda kad je ova epizoda izasla ne tako puno posle "Demoni Ludila".  To je bila lijepa godina, i da bogdom imamo taku lijepu cast sa ovim novim Zagorovim epizodama.  Ko zna, moze se covjek ipak nadati . . .

    25.05.2010
    01:06:00 sati
    acestroke
    uredi
  • kemo2012

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ahh kad se samo sjetim koliko sam volio ovu pricu i jos je ze mene jedna od najboljih Zagorovih Avantura! Uvjek sam imao osjecaj da su uzeli ideju za cudoviste iz filuma "Forbbiden Planet". Bila je malo strasna kad sam je prvi put procitao ali uvjek je uzbudljiva i napeta kad je citas ponovo. Zauvjek cu je pamtiti!

    26.09.2010
    08:43:00 sati
    kemo2012
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uz Demone Ludila, najbolja priča koju sam kupovao i željno iščekivao na trafici! Kombinacija westerna i horora je ovdje odlično sprovedena. Čudovište sa Svetog brega je izuzetan protivnik, to što svako u njemu vidi ono što ga najviše boli je ideja za svaku pohvalu, naročito mi se dopalo što Zagor u njemu vidi svog oca, što daje na zanimljivosti. Mračni lik kapetana Flinta je odlična karika u čitavoj priči, i odlično igra svoju ulogu do samoga kraja. Sve kroz šta Zagor prolazi da bi porazio protivnika je zaista odlično ispričano dok je završna borba jedna od najboljih u serijalu. Uzgred, odlična recenzija a naročito mi se dopadaju komentari završnih dijaloga. Crtež i naslovne starne su odlični! Preporučujem svakome čitanje ove epizode!

    25.12.2010
    12:41:00 sati
    malek
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fantasticna prica sa pomalo jezivim elementima.cela epizoda je,sama po sebi pomalo mracna i obavijena velom misterije.ima jako konspirativnu radnju i efektan,pomalo tuzan kraj.epizoda ima veoma dobru poruku i svakako ide medju top 5

    13.08.2011
    01:13:00 sati
    general war
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ade gotovo uvijek napiše odličnu epizodu.

    25.12.2011
    21:42:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Od svega devet priča koje je Ade Capone napisao za redovnu seriju od sada već daleke 1987. godine ova je druga u nizu, daleko smelija od debitantskog „Žrtvenog hrama“ ( „Hagotova moć“, nazva je Dnevnik).

    Zašto smelija? Pa, početak je obeshrabrujuće tipičan za Zagorove prosečne i slabije epizode – Indijanci (Gavranovi Krenaka) mole Duha sa sekirom za pomoć povodom još jednog od brojnih drskih činova vojnika. Ništa manje tipična nije ni Zagorova vizita tim vojnicima: palo je par šamara a čitaoci su mogli da se uvere kako je njihov komandant (kapetan Flint) samo još jedan krvožedno-arogantni idiot sa šeretama. Jedna veoma dobra epizoda koja je slučajno pogodila u sredu i postala kultna ipak nije dovoljna da čitalac ima beskrajno poverenje u Caponea.
    Ali Capone nije glup, i kako je jedini znao šta će servirati u drugoj i trećoj svesci razbacao je sitna ali slatka obećanja po ovoj prvoj uvodnoj. Šta tačno? Jednostavno, Ferrijevim perom je prožimao jezivu atmosferu kroz table, iskonski zastrašujuću i misterioznu. Tako u uvodnoj sceni vidimo mračni Darkwood, Čika kojeg neprijateljska nebesa sputavaju (mračni oblaci preko meseca); totalno odsustvo vedrine pri ulasku u prijateljski raspoloženo selo Osaga Ranjenog Jelena (pogledajte samo te table i količinu crne boje koje su za njih iskorištene) koje ustvari i nema velike veze sa zapletom priče, no ipak njime vlada teška teskoba; skučena, očajnička i magijska poza lotusovog cveta pognutih ramena u mladog ratnika Gavrana Akenara koji ište za pomoć; informacija o velikoj pretnji, indijanski drevnoj i teškoj; Tei-Kanovo pripovedanje o precima i svetom točku, magični skiptar u njegovom šatoru; magijski oblik „točka magije“ Svetog Brega i sela (savršeni krug sa centrom u kom su sve mistične drevne sile akumulirane). A sve to, što navedeno što nenavedeno, je dočaralo „jezivo“ Gallienovo pero. Nestručni čitalac možda nije mogao ili želeo da primeti ovakve stvari (nisu svi prokleti poput nas), ali je svakako makar morao imati onaj intenzivni osećaj da se tu krije nešto više.

    Opet, nepopravljivi geekovi ili ne, Caponea ne bismo mogli unapred „provaliti“. „Biće koje je došlo sa zvezda“ možda, ključnu važnost Tei-Kanovog skiptra isto tako, sukob sa tvrdoglavom vojskom i masakr istih skoro sigurno...Ali kako zaboga da iko nasluti jagodu na šlagu koju dobijamo drevnim ritualom, flashbackom najsjajnijih momenata celog serijala („Američka odiseja“, „Zagor protiv vampira“, „Marš očajnika“, „Sloboda ili smrt“, „Skriveni grad“, „Iron man“ i „Zagor priča“)? Kako da naslutimo psihološku igru sa Zagorom i njegovim bremenom iz detinjstva? Kako da naslutimo različite psihološke slojeve u najomraženijem liku priče - Kapetanu Filntu - i gorku samilost i razumevanje koje ćemo osećati prema njemu  na samom kraju? A pre svega, kako naslutiti i objasniti Caponeovu ideju (koju će neretko koristiti u Lazarusu Leddu) o spajanju mističnog drevnog (indijanska mitologija), naučno-fantastičnog svemirskog („On“ je ipak i vanzemaljac), i ljudskog arogantnog koje remeti ravnotežu svemira tj. prethodna dva navedena elementa?

    Povremeno su zvezde, usled svog specifičnog rasporeda, slale kosmičku energiju onome koje rođen među tim zvezdama. U tim situacijama, „njegova“ esencija je postajala jača i u vazduhu se osećala zlokobna energija“.

    Demon čije je postojanje objašnjeno previše naučno. Ako bacimo pogled na Caponeov opus, pre svega na serijal Lazarus Ledd, videćemo divinska bića u naučno-fantastičnom ruhu sa jako malom dozom religijske mistike. Ovde je situacija ista, samo što je religijska mistika znatno pojačana. Ostaje kuriozitet koju stranu medalje da posmatramo.

    Ako se vratimo indijanskoj religiji setićemo se da se Veliki Duh nalazi u svakoj vlati trave, komadu kamena ili kapi vode. Jednom rečju priroda. Ne samo zemaljska nego i kosmička. Energija koja upravlja njenim zakonima je ta divinska čestica, ljudskim mozgom nedefinisana. Gledajući kroz tu prizmu, jedan brežuljak uz određeni raspored nekog kamenja (u savršenoj formi kruga) može da ima moć zaštite od „vanzemaljskog“ bića. Raspored zvezda ili planeta može da smanji itenzitet sile na bregu, i da širi onu opozitnu „zlokobnu energiju“ ili silu posetioca sa zvezda. Dakle, sile/energije su dve: sila dobra i sila zla, ili hladnije rečeno pozitivna i negativna (kao na bateriji). A bića koja prirodu nastanjuju svojim recimo aurama hrane neku od ta dva pola sile. Indijanac koji će iz plemenitih namera svojom aurom da neguje pozitivnu energiju oko mesta koje je odabrao za sveto može da spreči prisustvo bića negativnog dela kosmosa, ali isto tako i arogantna i osvetoljubiva grupa vojnika može tu energiju da poništi. Gledajući kroz tu prizmu možemo objasniti i zašto je jedan čovek koji je svoj život posvetio pravdi živeći u prirodi „čija je blaga skupljao i ljubomorno čuvao“ -tj. s njome se sjedinio- uspeo da oseti „nešto loše“ čim je kročio na breg, kao i to zašto je skiptar (saliven iz srca meteorita kojim je „On“ došao na Zemlju) toliko efektan u ranjavanju „Njega“ ili zašto Ritual predaka zahteva od Zagora da pročisti svoj um od rana iz prošlosti (jer on je, za razliku od „Njega“ okrenuo leđa mržnji i osveti („Melodija iskonske mržnje, Zagore...Melodija zaboravljene rase čiji je on jedini pripadnik...žedan smrti i uništenja! Gledaj ga dok istresa svoj gnev na mom nedužnom narodu“ ))
    Ima tu svega. Indijanska religija koja je vešto ujedinjena sa psihologijom likova (Zagor, Tei-Kan, Flint i „On“). Moglo bi se o tome još dosta.

    Aktivni čitaoci će primetiti paralelu sa nedavnom Caponeovom epizodom „Kraljevstvo tame“ u kojoj se Zagor sukobljava sa Entakom. Radi se o momentu u kojem se Duh sa sekirom susreće sa likom istog bremena u gubitku porodice i zavetovanja za osvetu. Kapetan Flint je psihološki gledano Patrick Wilding koji nije postao svestan prokletstva mržnje rasističkog tipa i nikad izvršene osvete i minulog bola pored sve količine prolivene krvi. Sličan momenat je primenjen i na „Njemu“.
    Ne postoji samo jedna istina već mnogo različitih istina, a svaka od njih zaslužuje poštovanje! Nije mi teško da pretpostavim kakav bol je osećao kapetan svih ovih godina nakon što je na onakav način izgubio najdraže, ali to ne može da opravda mržnju prema čitavom narodu...Narodu koji je kriv samo zato što je živeo na ovoj zemlji mnogo pre nego što su došli beli ljudi!
    Ne znam kako su na ovu temu razmišljali ostali Zagorovi scenaristi, ali Capone je ove, i mnoge druge slične, reči rekao od srca. U svojim knjigama i stripovima, pa i mnogo konkretnijim delima kao što je učešće u borbi protiv vivisekcije (pročitaj Zg SD 1 „Lov na Vuka“), je uvek zagovarao univerzalnu pravdu, ljudsku, građansku, vojnu, moralnu. Tako je i ovde želeo da aludira na istorijsku nepravdu koja je učinjena indijanskom narodu.

    Simpatičan mi je njegov omaž samome sebi, tj. umetanje Stivena (Stephana) u galeriju najstrašnijih likova serijala, rame uz rame Rakošiju, Supermajku, Vukodlaku, Helingenu i ostalima.
    Ono šta je interesantno je da smo po prvi put u serijalu dobili kultnu epizodu čiji glavni negativac -„On“- nikada neće doživeti svoj povratak, iako je neminovnost istoga najavljena u mnogo univerzalnijem, moralnom smislu. Više simbolično i poučno, i pripovedački efektno za stavljanje tačke.

    Sada je zaista sve gotovo?““Da...barem dok neka grupa usijanih glava ne dođe ovamo kako bi iskoristila idealnu stratešku poziciju ovog brega i ne sagradi novu tvrđavu ili možda čak i selo! Selo koje će privući druge ljude, a možda čak i železnicu! Ne možemo ignorisati činjenicu da civilizacija napreduje, Čiko...Ali je očekuju neprijatna iznenađenja ako bude ignorisala postojanje stvari koje još ne možemo da objasnimo...Stvari koje vrebaju iz senke i čekaju.
    Da, slažem se, sve je ovo razbacano i puno rupa (željno iščekujem vaše kontre), lišeno bilo kakvog ličnog utiska ali mislim da je daleko korisnije puknuti detaljnu analizu nekih pripovedačkih elemenata nego pisati o Ferrijevom fantastičnom crtežu ili Caponeovoj stručnosti u vođenju dinamike priče. Do toga ćemo doći zajednički, isto tako i nadopunjavanju ili ispravljanju gore ispisanog.

    Ono šta se ne može negirati da je „Sveti breg“ toliko dobra epizoda da o njoj uvek ima reći nerečeno.

    28.12.2011
    13:57:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno, skoro pa bez mana

    18.01.2012
    22:37:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čitam Zagora po redoslijedu, pa nisam očekivao da ću tako brzo nakon Divova dobra i zla naletiti na ovako dobru epizodu.

    19.01.2012
    13:58:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vjerojatno najbolja Caponeova priča u Zagoru. U svakom slučaju, klasik! :)

    02.03.2012
    23:39:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dostojni kraj Zlatne ere Zagora. Jedna od najnapetijih i najmračnijih priča.

    15.04.2012
    13:59:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada sam je prvi put procitao u OP nisam znao mnogo o Zagoru. Ova epizoda me je naterala da mi Zagor postane najomiljeniji strip.

    Stvarno cela prica je fantasticna, atmosfera je odlicna onako malo tmurna.

    Odlicno je i to sto ima toliko tajni.

    I Capone odlicno vodi pricu. I sto je najvaznije prica je potpuno neizvesna.

    Ferijev crtez ovde briljira i vidi se da mu dobro ide da crta tu mracnu atmosferu.

    I naslovnice su odlicne.

    Posle prvi put procitanog bezbroj puta sam pruzao ruku ka polici prelistavajuci je, gledajuci scene  Zagorovog rituala i naravno veoma impresivnog kraja.

    Moram da izvucem citat iz stripa kad cudoviste ide ka utvrdi a Capone taj deo ovako docarava recima: ,, Strasno bice prati vojnoke prema bregu sporim koracima koji ne odaju zurbu jer za onog koji je cekao vekovima minuti ne prave nikakvu razliku... Nikakvu...".

    To govori koliko je Capone dobar pisac

    06.05.2012
    16:49:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    21.05.2012
    12:13:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 7, 6

    03.10.2012
    10:42:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora.

    08.12.2012
    14:58:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nemam riječi. Epizoda je fantastična!!!

    08.12.2012
    19:13:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    20.03.2013
    15:58:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reći o ovoj epizodi meni je među top 10.Vrhunska epizoda koja ti nedaje da predahneš dok je nepročitaš do kraja.

    23.09.2014
    10:38:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista 10ka. Za sve....

    Strip je bez greške! Remek delo.

    24.09.2014
    15:54:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih atmosfera unutar stripa koju se može doživiti. Ferri također perfektan

    27.09.2014
    16:48:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj najomiljeniji Zagor. Ne samo zato sto obiljezava moje djetinstvo kao prica koja me zaljubila u Zagora i sa tim i u stripove. Nego zato sto je ovo jednostavno odlicno skrojit horror sa fantasticnom atmosferom i Ferrijem na vrhuncu. Nezaboravno!
    19.10.2014
    23:25:00 sati
    hamzik
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ovo je stvarno dobro, ali ipak mi je bolji Caponeov debi – »Hagotova moć«, jer je priča bila »uzemljenija« odnosno realnija. »Sveti breg« je jaka priča, ali taj glavni monstrum mi je malo pretjeran i prefantastičan. Fali mi tu malo više pozadine. Postoje djelovi, koji su mi se malo vukli, posebno u prvoj polovici. Pomalo iritiraju i indijanci – monstrum će sve poubijati , o oni ne žele ništa reći Zagoru, jer je to kao tajna. Nollitin Zagor, a i ovaj staloženiji moderniji Zagor bi popizdio na to i zahtijevao odgovore, dok je Caponoev Zagor u stilu: »Ma sve pet dečki, ljudi umiru okolo, ali mene ne zanima što vi znate o tome misterioznom neprijatelju.« Još na kraju ti isti indijanci šalju Zagora u smrt, budući da mu nisu dali sveto (radioaktivno) žezlo.

     

    Zagor se ovdje na 30ak stranica bori sa svojim ocem i na kraju mu razbija glavu. To mi je nekako previše. Čitatelju to nije toliko očito, jer mi vidimo crnog monstruma, ali Zagor je u tom čudovištu vidio (prije svih ostalih) svog oca. Takve stvari puste posljedice. Dobro, da je Zagor jak. Šteta, što se Capone nije sjetio, da bi sa onim indijanskim obredom Zagor mogao dobiti imunost i vidjeti biće onako kako ga čitatelj vidi. Sama završnica se odvija na 40ak stranica - vjerojatno jedna od duljih završnica. Dakle, konačno možemo reći, da završetak nije zbrzan. :)

     

    Ovo je dobar Zagor sa efektnim završetkom i u konačnici zanimljiva i jaka priča (ne smijemo zaboraviti na flashbackove) sa odličnim Ferrijevim crtežem – priča je prava ferrijana. Naslovnice dobre, iako je ova druga sa indijancima neorginalna. Capone je vjerojatno najbolji debitant na Zagoru poslije Bosellija.

    15.03.2015
    12:32:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    vrh!

    19.05.2015
    09:10:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FANTASTIČNO

    10.06.2015
    11:47:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    24.07.2015
    00:35:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Čitao sam ju prije godinu, godinu i pol u VČ Odabranim pričama i sjećam se da sam jedva čekao dobiti tu pošiljku očekivajući, zbog naslovnice i ocjena ovdje, nešto vrhunsko. No, očito sam često u manjini tako da sam se razočarao i smorio čitajući epizodu ali dobro, ima i gorih razvikanih priča.

     

    EDIT (4.5.2019.):  Nakon čitanja epizode u izdanju Ludensa prilično se čudim gornjem komentaru utemeljenom, kako se vidi, na sjećanju. Tadašnje ocjene 4 i 3 dižem na dvije 7-ice. Nešto mi nedostaje da bi priča bila bolja, možda sama karakterizacija ovog demona, činjenica da, kako Nagor kaže, Indijanci, znajući da ide s demonom u sukob, ne daju Zagoru žezlo, dalo se naslutiti da je kapetan Flint gnjevan jer su mu Indijanci ubili neke bližnje itd.

    Uglavnom, nije loše za ubiti vrijeme.

    24.07.2015
    11:11:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sveti brijeg počinje pomalo neuobičajeno. Mrkla noć u Darkvudu čiji mir narušava dobovanje bubnjeva koji zazivaju Zagora i već u startu nas uvlače u napetost i iščekivanje, nazire se neka velika i hitna muka koja ne može da čeka jutro- iscrpljeni Indijanac je prešao veliki put da potraži pomoć od jedine preostale opcije- Zagora (Veliki plus ide Feriju za savršeno sprovođenje Kaponeove ideje. Svi važniji događaji u epizodi se odigravaju po noći i odlično oslikana mučna atmosfera je na snazi od korice do korice). Nešto više je u pitanju, jasno nam je, ovo nije još jedna epizoda o nadobudnom oficiru kojeg će Zagor smiriti sa par šamara.

    On, došljak iz svemira, stvoren da čini zlo i hrani se ljudskim životima a njegove žrtve ga doživljavaju kao otelotvorenje svojih najvećih strahova; odlična ideja koju bi nespretni scenarista lako uprskao. Ne i Kapone: svaki detalj služi priči, nema praznog hoda i popunjavanja prostora glupostima, čak ni klišeizirani uvodni Čikov geg ovdje nije upotrijebljen već je svaki korak od početka isplaniran. 

     Prateći Kaponeov scenaristički rad jasno se može uočiti da voli poigravanje sa mističnim elementima. Prvi njegov rad na Zagoru je Hagotova moć u kojem se, kao i u Svetom brijegu, pojavljuje motiv natprirodnog zlog bića ali se postavka mijenja: žitelji Novog Salema obožavaju Hagota dok ovdje imamo Gavrane koji Njega drže zatočenog u svetom točku; Zagor je u oba slučaja element pročišćenja ali u Svetom brijegu nam nedostaje onaj koji remeti prirodni sklad stvari i tu Kapone genijalno uvodi narednika Flinta.
    A Flint je niko drugi do jedna od verzija Zagora! Kaponeova igra sa nagađanjima: što bi bilo da je Patrik dozvolio da ga mržnja u potpunosti vodi i nakon pokolja Abenaka, što bi bilo da nije sreo Šijer i prihvatio misiju... Patrik ne bi postao Zagor, Patrik bi postao narednik Flint.

    Prošlost im je obilježila manje-više ista stvar samo što su nakon toga krenuli suprotnim stranama. Kroz čitavu priču pratimo sučeljavanje ova dva lika: Flint mrzi Indijance, Zagor je njihov zaštitnik; Flint je rasista, Zagoru su svi jednaki; Flint odbacuje sve natprirodno, "vjerujem samo onome što vidim", Zagor poštuje i vjeruje u natprirodne sile...ima tih paralela još, uglavnom, poruka je jasna: Flint je klasičan Zagorov antipod, njegov crni alter-ego. Njemu je potpuno jasno za što se Zagor predstavlja, Duh-sa-sjekirom. Duh... natprirodno biće. Vojnici zaziru od Zagora ali ne i Flint. On ne vjeruje u natprirodno i zna kako da potkopa Zagorov autoritet-oduzima mu sjekiru bez koje ovaj više nije duh 

    SLIKA

    Ohrabreni vojnici ga nakon toga napadaju.

    Nepriznavanje elementa (nad)prirode je ono gdje Flint griješi i to ga zaslepljuje. Vođen bezumljem koje pothranjuje njegovu mržnju on projektuje Indijance kao jedine moguće krivce i kako se obračunava sa tim zlom? Vatrom. Vatrom Zagor čisti Novi Salem, istim provjerenim metodom pokušava da se posluži narednik i tu otkriva da je pogriješio. Iz plamena se u Novom Salemu rađa mir i harmonija, iz spaljenog indijanskog sela vojnike stiže kazna. Ne čačkaj mečku... i tu opet Zagor podučava: ne smije se dirati u zakone koji nama možda ne predstavljaju ništa a nekom drugom su jako važni i sveti, u suprotnom očekujte posledice (pomenuo bih sjajnog Nolitinog Tigra i slučaj Harija Keloga koji se bave sličnom temom).

    Za konačni obračun sa Njim Zagor nije zreo, sjekira u ovom obliku je neupotrebljiva protiv natprirodnog te stoga prolazi indijanski proces inicijacije, dobija moć drevnih čuvara i njihov štap kojim će uspjeti da nadvlada čudovište. Retrospekcija najstrašnijih događaja iz života koju Zagor proživljava viseći na stubu je jedan od najsugestivnijih momenata u serijalu uopšte. 

     On se dematerijalizuje pred očima Zagora, Čika i rasute vojske... Helingen se vraćao i sakupljao (pre)više puta , Mortimer malo-malo pa ga evo a Njegovog povratka nema. Na ovu priču se teško ko može nadovezati osim Kaponea samog a on to vjerovatno neće učiniti jer ovakva kakva jeste čini posebnu cjelinu u Zagorovoj mitologiji. 

    14.11.2015
    21:41:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.02.2016
    18:16:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve potrebno za postići savršensvo je u ovoj epizodi: Feriev crtež, napeta priča, indijansko prokletstvo, mračna atmosfera iščekivanja, tajanstveno biće koje ne ostavlja tragove, zatucani komandant tvrđave...

    04.07.2016
    13:04:00 sati
    adriano
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2016
    10:32:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Dobra epizoda,ipak po mom ukusu ne spada u sam vrh Zagora,Caponeov maxi "Marinci" mi je njegov najbolji rad na Zagoru.Ferri za deset,naslovnice su isto jako dobre ali na prvoj je mjesec ogroman!
    11.11.2016
    18:12:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    21.02.2017
    18:05:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jednom rečju... Capone! Btw, za mene se Zagor zavšio sa ovom avanturom. 

    20.03.2017
    08:19:00 sati
    Gris
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo i simbolička najava kraja ere Zagora kakvog sam volio. Poslije ovoga ide još par dobrih epizoda i to bi uglavnom bilo to od "old school" Zagora kojeg su karakterizirali nepretenciozni i pomalo dječji nivni scenariji i redom izvrsni crtači.

    Bilo bi šteta da je Zagor završio s "Divovima dobra i zla" kako su mnogi mislili da je trebao jer bi ostali uskraćeni za neke priče poput ove, ali koju godinu kasnije možda i ne bi bilo šteta...

    27.03.2017
    21:16:00 sati
    ike666
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Koliko je ovo stotki dobilo?! I neka je! Ja ću pridružiti svoju.

    Najveća kvaliteta ove epizode je što napetost ne posustaje od prve stranice. Nema praznog hoda, novog jutra koje je granulo i sličnih situacija u kojima malo zastanemo i zbrojimo se. Kako se kaže – špica dere konstantno.

     

    Kapetan Flint nije jedan od mnogih arogantnih i napuhanih vojnih časnika koje je Zagor često susreo u epizodama. Ima svoje kvalitete. U prvom njihovom sukobu, nakon što ga je Zagor pljusnuo, potukao se s njim jedan na jedan. U nekom od idućih sukoba, kad je Zagor izvadio sjekiru, Flint ju je presjekao jednim metkom. Također, odlučio je sam samcat namamiti Zagora u klopku u šumi i upucati ga u leđa.

    Unatoč tome što je lud i slijep od mržnje, posjeduje tu neku srčanost, poduzetnost i samopouzdanje. Hoće sam, makar i podlo, riješiti stvari. To su neki detalji u kojima je odskočio od onih tipičnih kapetančića koji samo daju naređenja i šalju svoja potrčkala u vađenje vrelih krumpira.

    Iako se kapetan predstavlja za čovjeka od realnosti, logike i činjenica, njegov pristup problemu također proizlazi od onog što je u njegovom srcu i u što on vjeruje. A u srcu mu je mržnja prema Indijancima i vjeruje da su svi oni zli. Kulminacija problema nastaje kada Flint vidi čudovište u obliku Indijanca i kada postaje kristalno jasno kako se on neće moći razuvjeriti dijalogom. Ako je postojala ikakva nada da se problem riješi u uzročniku (a to je Flint), s tim događajem se ta nada pokopala.

     

    Priznajem da me je vrač Gavrana malo iritirao jer je uporno odbijao razjasniti stvari. Pomislila sam koji put „Ajde k vragu stari i ti i tvoji preci. Možeš pod ruku s Chicom i njegovim Konkvistadorima.“ Međutim, svako prijevremeno razjašnjavanje bi ubilo misterioznost i efektnost rituala u pećini.

     

    Chico već u dvije epizode za redom dobacuje Zagoru oružje u sred bitke. Kao Grucho pištolj. U prošloj mu je dobacio sjekiru, a ovdje žezlo. U ovoj epizodi mu je Zagor čak i rekao kako vjeruje da je sposobniji od bilo kojeg vojnika. Može to biti njegova zafrkancija, al ako ćemo gledati samo rezultat istina je da je sposobniji. Da nije, davno bi izgubio glavu.

     

    S današnje strane gledano ovaj strip je daleka prošlost. Vezana sam s njim između ostalog i nostalgijom. U ono doba nostalgija su bile priče koje smo ponovno dotakli u ritualu kojem je Zagor podvrgnut u pećini. Drugim riječima imamo nostalgiju u nostalgiji. Koja je to tek ludnica u glavi fanova! Inače se na razbacujem sa stotkama i takvu ocjenu ostavljam epizodama koje su mi stvarno posebne. Smatram da je sve iznad 90% odličan strip, a ostalo su finese. Ova je jedna od tih epizoda koji zaslužuju najviše ocjene.

    18.09.2017
    15:38:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    14:39:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Leopold_IV

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.07.2018
    17:22:00 sati
    Leopold_IV
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    čiste desetke ko suze...

    jedva čekam to u Ludens izdanju..komentari gore sve kazuju.

    31.12.2018
    14:23:00 sati
    teller
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Desetke bez previše kompliciranja.

    31.12.2018
    20:43:00 sati
    Barney
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    200%
    05.01.2019
    22:07:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    30.01.2019
    17:23:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.05.2019
    11:07:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mračna priča u kojoj se sublimira čitavo jedno Zagorovo razdoblje sa svim odrednicama koje krase Zagora kao lika, koji spremno izlaže vlastiti život u borbi protiv nepoznatog neprijatelja ne znajući hoće li učinak štapa. koji bi trebao predstavljati učinkovito oružje,uspjeti sačuvati živote prisutnih, ali i vlastiti život.

    17.06.2019
    12:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Kultna Zagorova epizoda koja uvijek izazove samo pozitivne komentare fanova.. Ali također, iz meni nepoznatog razloga, kultna Zagorova epizoda koju sam ja od dosade jedva uspio pričitati do kraja, i to u tri dana čitanja.. Davnih dana, kad sam je prvi puta čitao kao klinac, epizoda je bila i više nego odlična, konkurirala je za jednu od najboljih Zagorovih epizoda, no nekako mi danas, puno godina kasnije, teško ide.. Radnja mi djeluje pomalo naivno, pogotovo to skrivanje cijele istine od strane plemena Gavrana.. Mislim, vide što se zbiva, vide da netko masakrira vojnike i u konačnici će masakrirati i njih, znaju tko to radi i zašto to radi, ali svejedno (iz starih razloga) ne žele ništa otkriti čak niti Zagoru, teoretski jedinome koji bi im možda mogao pomoći.. Ima tu još nekih naivnosti, ali one su sitne i nebitne..

    Crtež je jako dobar, mračan kako i priliči ovakvoj epizodi.. Ferri na svom jako visokom nivou.. Naslovnice su također jako lijepo nacrtane, pogotovo ću izdvojiti naslovnicu druge epizode, "Sjene", koja mi je fenomenalna..

    18.09.2019
    12:30:00 sati
    allessi
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    09.12.2019
    14:44:00 sati
    domegus
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Napokon i ja pročitao ovu, po mnogima, legendarnu priču. Iskreno, nisam baš oduševljen kao većina ovdje da sam nakon čitanja ostao ono - "wow", iako sam fan ovakvih mračnih, horor atmosfera. Najbolji dijelovi iz ove priče su oni flashbackovi kroz koje nas Capone i Ferri vode za vrijeme indijanskog obreda. Super mi je to bilo jer se dobro sjećam svake te scene i svaka ta priča je zapravo bila legendarna i dan danas je, kao da nas je autor time htio podsjetit što smo sve dosada imali prilike pročitati i koliko nam se samo taj Zagor uvukao pod kožu upravo zbog takvih epizoda. Sad zapravo nakon pročitanog, tek sad shvaćam zašto je taj glavni naziv priče "Hiljadu lica straha". Naslovnice fenomenalne, a i o crtežu i Ferriju sve naj.

    12.03.2020
    20:08:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 186
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 311
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 231
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 763
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 753

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1814
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1701
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1317
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1248

Aukcije

Forum