Jednooki Jack

Zagor

ZS ZS 703/705 | 96 str.

Zagorovi prijatelji iz Kuće na nebu, otac Serafin i Jelsomin, zamole Zagora za pomoć, jer su zli bijeli ljudi zarobili pleme Abenaka.Zagor ne oklijevajući ni trena krene u pomoć Indijancima. Ali bijelim ljudima zapovijeda jedan njegov stari poznanik…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*7

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Očajnički pothvat
    ZG LEX 219
  • Krvavi rudnik
    ZG LEX 220
  • Tvrđava prokletih
    ZG LEX 221
  • Tvrdokrilac
    ZG LIBKB 75
  • Tvrdokrilac
    ZG ZS 703
  • Jednooki Džek
    ZG ZS 704
  • Obračun
    ZG ZS 705

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un'impresa disperata
    ZG SR 212
  • La miniera insanguinata
    ZG SR 213
  • La roccaforte dei dannati
    ZG SR 214
  • Un'impresa disperata
    ZG TT 212
  • La miniera insanguinata
    ZG TT 213
  • La roccaforte dei dannati
    ZG TT 214

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagorov posljednji sukob sa Jednookim Jackom (vidi ZG EXT 65, 66 te ZG EXT 75, ZG LEX 76)
  • Recenziju obradio i preveo sa slovenskog Profa

Mir u Darkwoodu poremeti dolazak starog prijatelja, barona Ikarovog Pera. Nakon što se sa svojim »Tvrdokrilcem« strmoglavi na kolibu u močvari, doznaje se, da se to dogodilo, jer je nosio previše težak »teret«. To su otac Serafin i otac Jelsomin iz »Kuće na nebu«. Dvojica svećenika zamole Zagora za pomoć, jer su bijelci zarobili Abenake i prisiljavaju ih da vade za njih zlato iz rudnika. Nakon oproštaja sa baronom Ikarovim perom, Zagor, Chico i svećenici krenu u »Kuću na nebu«, gdje ih dočekuje mlad Indijanac Hitra jegulja, koji se jedini uspio spasiti od bijelih ljudi. Zagor i Hitra jegulja naprave odličan plan, kako će osloboditi Indijance. Ali plan se djelomice izjalovi i Zagor je uhvaćen. Zagora zarobljenog dovedu pred Jednookog Jacka, koji je šef zlikovaca i ovaj se odluči, da će ga odmah likvidirati baceći ga u ponor, dubok više od 300 metara, na čijem dnu se nalazi rijeka. Na rubu ponora Zagor obećava, da će se vratiti i onda sam napravi veliki skok. Nitko ne diše……PLJUS!.....Je li Zagor zaista mrtav?

Priča mi je među boljima od Zagorovih epizoda. Zašto? Zato, jer Zagor kao u nekim drugim epizodama ne preživi veliki pad, nego se posluži trikom.O kakvom se triku radi, pročitajte sami. Meni se jako sviđa. U priči je vrlo dobro prikazan mlad Indijanac Hitra jegulja, koji govori mudrije od kakvog odraslog indijanskog ratnika. Ne samo da je hrabar i spretan, nego zna još savršeno dobro procijeniti situaciju i Zagoru pomaže pri izradi plana za oslobađanje. Zagoru i u nekim drugim pričama pomažu djeca, ali Hitra jegulja je iznad svih, jer nije tako tvrdoglav kao neki drugi mladići. Već to, da se jedini spasio od bijelih ljudi, a tek je dječak, nešto nam govori. Toninelli i Ferri odlično su prikazali zabrinutost Jednookog Jacka, jer ne zna je li Zagor umro ili nije. Njegovi odsutni pogledi i njegovi nagli potezi jasno pokazuju psihičku nestabilnost, koju često srećemo u filmovima i koja karakterizira zlikovce. Jednooki Jack ima oko sebe i dvojicu najboljih ljudi, to su Stick i Indijanac Pequot, koji se okrenuo protiv vlastite rase. Između svih zlikovaca jedino Pequot daje utisak, da ga Jack poštuje i da uvažava njegovo mišljenje, jer u cijeloj epizodi na njega ne viče i uvijek mu se njegove riječi čine mudre. Dok je prema nekim drugim svojim ljudima nemilosrdan. O Ferrijevom odličnom crtežu nije potrebno puno pisati, jer već svi znate, kako fenomenalno ispadnu epizode koje crta Ferri. Svaki detalj je izrađen i kako sam već prije napomenuo, iz samog crteža možemo razbrati kako se osjećaju ljudi, npr. Zagorova zabrinutost kada baca Hitru jegulju preko ponora. Prva naslovnica nema toliko veze sa samom pričom, dok su mi druge dvije jako dobre. Posebno druga, kada Zagor vodi Indijance van iz rudnika, a nad njima »bdije« (u negativnom smislu) Jack. I treća naslovnica mi se sviđa, mada bi možda bilo bolje da su druga i treća zamijenjene, jer bi to ispalo logičnije radi događaja u samoj priči.

Od svih priča sa Jackom, ova mi se najviše sviđa. Najviše je napetosti i ne zna se, što će se dogoditi u sljedećem trenu. Preokret u priči predstavlja Chicova otmica, jer naši prijatelji moraju izraditi novi plan za napad na selo zlikovaca. Kraj priče podsjetio me je na priču Stari sat, gdje se lopovi na kraju rastaju, svatko sa svojim dijelom plijena. Tako je i ovdje. Dok Zagor juri za Jackom, poglavica naroda Pasamquodda (koji su bili Zagorovi saveznici) Vidrin rep, obračunava se sa Pequotom. Počinje obračun vlastite rase, ali njih dvojica su vrlo različita. Ne samo po plemenskoj pripadnosti , već i po odjeći. Pequot je obučen kao gradski gospodin, a Vidrin rep kao normalan Indijanac. Zagor mora iskusiti čelične šake Jednookog Jacka, kojeg je na kraju prisiljen ubiti u samoobrani. U nekim dijelovima priče čak i djeluje da je Pequot opasniji protivnik od Jacka, jer razmišlja trijezno i situaciju bi drugačije riješio. Ono što mi se još dopada je da se priča ne završi odmah, kad su lopovi mrtvi, nego da se još produži na nekoliko stranica. Naime, naši prijatelji moraju donijeti odluku što će napraviti sa zlatom, jer bi moglo ovamo doći puno ljudi koji su čuli za zlato i to bi dovelo do iste situacije kao što je bila ova. Nakon mudre odluke, priča se završava letom barona Ikarovog pera, koji je uspio popraviti »Tvrdokrilca«. No jedan indijanski ratnik ga obori strijelom, misleći da se radi o zlom duhu. Tako se Ikarovo pero po tko zna koji put strmoglavio zbog nes(p)retnog pokušaja leta. Više sreće drugi put!

Naprijed

ZG ZS 694-696 Pećinski ljudi

ZG ZS 714/716 Ubojica iz Darkwooda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Samo da mi je znati kako je Ikarovo Pero uspio letjeti par sati po Darkvudu, ne primjećujući da se u njegovom "Tvrdokrilcu" površine pet metara četvornih krije još jedan putnik! :D
    Ali, zato početak priče je odlično pogođen, Baron se "spušta" direktno na kolibu u močvari i sa sobom nosi brdo problema.
     
    Napeta je ona borba između Bomba i Zagora. Nakon što je ovaj izgubio od Zagora, kaže mu jedan njegov pajdaš: -"I ti imaš smjelosti da se nazivaš bombom. Pih! Pa ti nisi ni petarda!" He he...
     
    U vezi sa slavnom scenom "Velikog skoka", moram priznati da je to jedna od boljih Toninellijevih ideja.
     
    U posljednjem nastavku Zagor mora prebaciti Hitru Jegulju preko ponora. Procjena je bila da se Hitroj Jegulji neće ništa dogoditi ako ga Zagor ne uspije prebaciti, možda zaradi tek koju čvorugu.
    Po svemu sudeći, ovdje si je Toninelli uzeo malo pjesničke slobode, jer, ne samo da bi se Hitra Jegulja razlijepio po stijenama ko palačinka u slučaju neuspjeha, nego ga Zagor po svim zakonima fizike ne može ni prebaciti. Ali to je ipak manje važno, bitno je da dobro izgleda!
    Debeli fratar Belsomino je odličan kompanjon Čiku, Toninelli je uvijek imao dobrog smisla za humor.
    Brutalna scena kada pri kraju Indijanci raznesu mrcinu Bomba kišom metaka!
     
    Jedna zanimljivost:
    Svi se sjećamo da je na kraju Pekvot dobio metak u čelo, a kad ono za par godina se ponovno pojavljuje u priči "Vatrena voda". Mnogima nikako nije bilo jasno kako se to moglo dogoditi.
    Toninelli je prije par godina dao jedan intervju talijanskom sajtu "Spirito con la scure" u kojem nam daje svoju verziju priče.
    Naime, on kaže da to nije bila njegova krivnja, nego Ferrijeva koji je nacrtao tu vinjetu u kojoj je Pekvot upucan u čelo. On kaže da ako je to stvarno tako stajalo u scenariju, onda bi on na licu mjesta umro, a mi ga u sljedećim kadrovima vidimo da je još uvijek živ i da stavlja ruku na čelo dok posrće po kamenjaru.
    Toninelli opisuje Ferrija kao iznimno talentiranog i brzog crtača kojemu striktno pridržavanje scenarija nije jača strana.
     
    U svakom slučaju bilo bi zanimljivo čuti i Ferrijevu verziju ove priče, tko zna, možda bi se razlikovala od ove Toninellijeve. :D
    10.05.2004
    22:05:00 sati
    solar
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    I meni jedna od boljih epizoda, koje se rado sjecam. Jos vise mi je draga jer me uspijela zaintrigirati iako nema elemenata fantasticnog, a ipak uspijeva odrzati visoku dozu napetosti i nepredvidljivosti. o ferrijevom crtezu se nema sta reci, skoro perfektno. necu reci jedan od boljih radova, ali zasigurno najbolji u drugom dijelu ferrijevog radnog vijeka(poslije ZS 600). prva i zadnja naslovnica su takodjer super uradjene. sve u svemu, epizoda se nalazi medju mojih 10 favorita kod Zagora.
    11.05.2004
    10:56:00 sati
    Top
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Ništa posebno. Crtež je dobar, a priča prosečna. Većina priča ZS600-ZS800 je bolja od ove.
    11.05.2004
    16:25:00 sati
    hua
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Dosadno.Jadni Indijanci,zli bljedoliki(standardne Ferrijeve "bad guys" face)i "pravednik" Zagor - oprobana kombinacija.Samo mi nije jasno zašto je Jack,kad je već odlučio likvidirati Zagora,izvodio sa onim skokom u provaliju?Bilo bi mu bolje isprazniti svih 6 metaka u mozak svog protivnika i stvar riješena.Dobro,malo se šalim,takvih stvari ima i u puno ozbiljnijim stripovima..Iako je priča korektno odrađena,bez nekih većih gluposti,ovakvi me stripovi jednostavno više ne privlače.U ovoj epizodi nema ama baš ništa što bi me zanimalo i zabavilo,što bi me bar na trenutak zaintrigiralo..
    11.05.2004
    19:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Svaki put se obradujem susretima Zagora sa njegovim prijateljima i neprijateljima(posebno susreti sa prijateljima).Takodje i u ovoj epizodi zbog susreta sa ikarovim perom.
    Ipak to nije epizoda koja se pamti.Ferri i malo vise nego osrednja
    prica je premalo da bi se to nekom urezalo u sjecanje.
    11.05.2004
    21:16:00 sati
    mephisto_III
    uredi
  • Ramath

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Nije toliko ni dobra,a nije toliko ni losa epizoda kako neki od vas kazu. Meni je inace draga, jer se u njoj pojavljuje pregrst likova - Jack, fratri, Ikarovo Pero kao i Pekot s kojim je Zagor kasnije imao posla. Sam Zagorov skok u provaliju je fantastican, a prava Ferrijeva napeta atmosfera daje odredjen naboj epizodi. Sve u svemu iznad prosjeka
    12.05.2004
    08:55:00 sati
    Ramath
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 8, 4

    Ova epizoda je u najmanju ruku iznadprosječna, ni blizu dosadi. Zagorov skok u provaliju i crtež s presjekom brda, stvari su koje se ne zaboravljaju lako. A tu su i hrpa prijatelja i neprijatelja...više nego dobro. Naslovnicu su mi bez veze, najlošije od svega.
    13.05.2004
    00:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ova mi se epizoda oduvijek svidala. Nije mi medu najboljima, ali je vise nego solidna i jedna od onih koje se trebaju imati u kolekciji. Kao sto su i drugi napisali ima puno zanimljivih likova. Ovo mi je definitivno najbolja od 3 pojave Jednookog Jacka. Ovaj put je prebio Zagora, a to mi se oduvijek svidalo u Zagorovim stripovima sto ga vrlo cesto glavni neprijatelj prebije :)))
    13.05.2004
    22:25:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 6, 6, 4

    Ipak osrednja epizoda, možda sa tendencijom ka boljim. Standardni odnos zli bijelci – dobri Indijanci, uz neuspjele pokušaje humora sa dva Čika, jedan kao on osobno i drugi kao debeli fratar. Ikarovo Pero, ravna crta, niti pomaže niti odmaže epizodi, jedino što je dobro vidjeti poznate likove iz prošlosti, daju nekakav dojam kontinuiteta i dražesnosti. Najbolja faca u svemu tome je Pekvot, karakter mu je primjeren + sviđa mi se njegov trorogi šešir, a i sako. Famozni skok kao vrhunac serijala stvarno ostaje urezan u sjećanju (to sam zapamtio i kad sam kao klinac čitao ovaj strip), međutim, osim te upečatljivosti ima i negativnu stranu – stupidnost. Kad sam sad čitao strip, stvarno je glupavo kako je Zagor to izveo, kao nešto sasvim uobičajeno da skočiš u provaliju stilom lastavica i uhvatiš se za nekakve korijene te baciš kamen radi simulacije pada i bućkanja u vodu. Naravno, ovo sve smisliš u minutu-dvije u datoj situaciji i to tako, jer si se sjetio da ti je neko ispričao da je to izveo na istom mjestu???!!! Ako ništa drugo, Toninelli uspijeva objediniti maestralno sa kretenskim u istom trenutku. Ono što mi je još zapalo za oko, a loše je urađeno: Jackova opsesija Zagorom koja se isfurava kroz njegovo sjedenje u mraku i lokanje, manija proganjanja – ovo ne stoji, jer se on i Zagor sretnu u samo par slika i praktično ni ne komuniciraju, tako da je to pretjerano. Iako se to moglo lijepo obraditi, ali onda je trebalo više situacija Zagor VS Jednooki sa napetim psihološkim scenama. Crtež je loš, Ferrija ne obožavam ni inače, ali ovdje mi se totalno ne sviđa. Naslovnica Obračuna je skroz dobra, za devetku, ali ostale dvije su sranje. Od scena, sviđa mi se kad Bombu napune (vrelim) olovom, tu i Zagor kaže jednu pametnu: obična zvijer bez trunke mozga. Intrigantno je i mjesto Kuće na nebu, ko je i kako uspio sagraditi samostan na ravnoj uskoj stijeni??? Za one koji vole detalje, kuriozitet: ZS 704 JEDNOOKI DŽEK, str. 57, Zagor upada u sobu sa klasičnim indijanskim tomahavkom, no u slijedećoj slici baca svoju legendarnu sjekiru, ali tipa ipak pogađa tomahavk. Kako je došlo do ovih metamorfoza sjekire za sada je tajna... ili je Ferri ipak ishlapio.
    14.05.2004
    00:15:00 sati
    stinky
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Diivna , divna prica, sa velikim zadovoljstvom sam je procitao ovih dana i drago mi je da mi je utisak jos uvek isti.
    14.05.2004
    10:52:00 sati
    bitola
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Povratak Jednookog Jacka u velikom stilu i zapravo najopakiji susret Duha sa sjekirom sa ovim negativcem. Jako dobar scenarijo i prica. Ferrijev odlican crtez:)) Nikada necu zaboraviti legendarnu scenu kada se Zagor baca sa vrha litice navodeci neprijatelja da misli kako se ubio...Glavna zamjerka izvlacenje Jeddnookog Jacka iz "naftalina" da bi ga se suvise lako eliminiralo, no to je cesto klise kog Zagora!
    Obavezno procitati i to nekoliko puta i naravno imati u kolekciji:))))!
    31.05.2004
    08:16:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna prica koja s ove vremenske distance, cini mi se, sve vise dobija na kvalitetu. Dakle, najbolji susret sa Jackom, prvi susret sa Pekvotom, ikarovo pero, stanovnici kuce na nebu (koje smo mnogo godina kasnije "upoznali" u Zagor napada), Sonta Kuasan,...
    Antologijska epizoda sa jednom od najboljih scena u celokupnom Zagorovom izdavastvu (naravno, scena na vucjoj steni).
    06.10.2005
    09:55:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    pročitao sam serijal jednom,na drugi put me više nije moglo ništa prisliti...
    09.10.2005
    08:50:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nikada nisam radio neku top listu najboljih Zagorovih priča ali ova bi bila u top 10 - zasigurno. Ponekad i ne mora neka priča to i zaslužiti (ili ne u tom razmeru) ali u ocenjivanju može da utiče i nostalgija. Jako se dobro sećam šta je ova priča značila kada je izašla osamdesetih. Posebno mi se sviđa lik indijanca Pekvota - lik koji će se opet pojaviti u serijalu Vatrena Voda za koji kod mene ima mesto u top 3. Bez fantastičnih elementata priča o Jednookim Džekom je odlična a crtež... šta da kaže neko ko je izrastao uz Ferrijev Zagor...
    26.11.2005
    10:08:00 sati
    NikDime
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    malo bolje od prosjeka.ali ništa posebno.
    10.12.2005
    13:27:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Tipiean Zagor 80ih. Solidna priea, dobar crtež. Šteta što više nismo u 80im.
    16.02.2006
    09:27:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Ovo je definitivno moja najdraža epizoda iz vremena Dnevnikovih izdanja. Slažem se da, kao i uvek, ima propusta u scenariju, po mom mišljenju ipak potcenjenog Toninelija, ali svakako i dosta kvaliteta, rađenog po receptu koji me podseća na film ''Smrtonosno oružje'', znači doza akcije, doza humora, bez romanse, doduše, dosta spektakularnih scena koje deluju malo verovatnim, ali nema veze, važan je ugođaj i pre svega dobra zabava. Sem toga, ove epizode su zaslužne za pojavljivanje jednog od meni najdražih negativaca, Pekota, samim tim i još jedne trilogije Vatrena voda, Ratnik Pekot i Konačni obračun. A ako neko od sitničara želi ozbiljno i kompleksno štivo koje će ga naterati da promeni svoje ''smisaoživotovske'' nazore, neka se okrene Gejmenu i Muru, a neka ostavi Zagora da skače sa litice i hvata se za kojekakvo korenje, ne objašnjavajući kasnije kako mu je uspelo da se odatle izvuče...
    17.02.2006
    13:50:00 sati
    henry
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Dobra epizoda, ali mislin da nije potrebno vraćanje Jednookog
    05.04.2006
    23:25:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni najbolja epizoda sa Jackom. Takve priče traba imati u svojoj kolekciji.
    15.04.2006
    09:35:00 sati
    jack 50
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Kkasična Zagorova epizoda! Nimalo dosadna, ali ni bas prenapeta. mozda je moglo malo i bolje, no, ne treba pretjerivati. Lijepo je opet vidjeti neke starije likove, fratre te Ikarovo pero.
    24.05.2007
    12:36:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    Meni je ovo prosječno. Pomalo mi je bilo dosadno u nekim dijelovima i to je to, zato manje ocjene.  Ima i dobrih scena, da opet ponovim zagorov skok, a i napetosti - bacanje malog indijanca preko provalije.  Naslovnice mi se ne sviđaju previše, a crtež OK.  Sve u svemu solidno, ali ništa više...
    25.05.2007
    18:28:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ova epizoda je na mene ostavila jako dobar utisak...konacno se Jednooki Jack uklanja sa liste zivih. Najbolja epizoda od sve tri epizode sa Jackom.
    01.10.2007
    18:58:00 sati
    senad7
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Prije recenzije sam se htio podsjetiti te epizode jer sam je zadnji put čitao kada je izašla.Ja sam to pročitao u jednom dahu. Odlično, po mojem ukusu.U odnosu na ove današnje priče, ovo je prva liga.  
    08.12.2007
    12:07:00 sati
    Goran
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Vrlo dobra priča (dobri stari Zagor - volim ove stare serijale). Sviđa mi se način kako su sredili Jednookog Jacka. Svakako se da više puta pročitati jer nije nimalo dosadna.
    23.05.2008
    14:41:00 sati
    mars1
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Toninelli u najboljoj formi i nezamjenjivi Ferri. Kako ne dati dobru ocijenu?
    30.11.2008
    19:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Pročitao ponovno nakon dosta godina očekujući razočaranje kao i inače poslije čitanja priča koje su mi ostale u lijepom sjećanju iz djetinstva, kad ono: opet odlično. Ova priča ni malo nije izgubila na zanimljivosti, uzbudljivosti, pa čak i orginalnosti unatoč godinama. Ferri sa ponekim greškicama tipa tomahawk i istim licima različitih likova, ali takvu detaljnost i dinamiku crteža nema nitko osim njega.
    02.12.2008
    00:06:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    07.05.2009
    23:54:00 sati
    Brdar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Dobra epizoda, pogotovo mi se dopao Pekvot, tip koji ce nesto kasnije da dobije ulogu glavnog negativca u jednoj jos boljoj prici od ove.
    Jack je isto tako interesantan lik, jedan od onih kojima je poslo za rukom da na fer nacin pobijede Zagora u borbi prsa u prsa. 
    08.06.2009
    17:13:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    09.06.2009
    04:18:00 sati
    Ferri
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    jedna od boljih epizoda

    22.02.2010
    02:08:00 sati
    vknez
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Najbolja je scena kada Zagor pobjedi Bombu i kada se izdere Ahyaaak! I onda, umjesto da ljudi ostanu s upitnicima i uskličnicima onako zbunjeno, dodje lik i tresne ga puškom po glavi. HaHaHa! Predobro.

    A tek provala, i ti se zoveš Bombom pa ti nisi ni petarda. Također prejako. Ova epizoda ima humora. I crtež je odličan. Sve skupa jako dobra epizoda. Naslovnica "Tvrodkrilac" čista desetka. Ove druge nisu nešto extra.

    10.06.2011
    23:50:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Prosek Zagorovih prica.

    12.06.2011
    12:25:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 51%

    2, 3, 9, 9

    Uf majko mila, ovo je stvarno bilo naporno.  Stavise, jedva sam ovo procitao, i to protiv svoje volje.  Citavo vrijeme sam sebi govorio: 'hajde, u redu je, samo je zavrsi, pa ce zivot ponovo biti lijep'.  Crtez i naslovnice su ovdje super, tu nema sta, jer ovo je Ferri na visokom nivou.  Ali prica i scenario su toliko dosadni i predugi, da je to cista katastrofa.  Toninelli je stvarno napisao epizodu koja je mogla da bude ispricana u jednoj i po svesci, pa je sve razvukao u tri pune sveske.  Jednooki Jack uopste nije ni tako zanimljiv protivnik Zagora.  Nema nista narocito o njemu, osim onog jednog cudnog oka.  Jedino sto je bilo lijepo je ponovo vidjeti Ikarovo Pero, jer mi se on uvijek svidja, i one njegove letjelice.  Kad god njega vidim u Zagorovom serijalu, uvijek me podsjeca na vrhunce serijala, kao "Teror Seste Planete" i "Nocne More".  Ona kula u ovoj epizodi, na kojoj zive oni popovi/fratari me totalno podsjeca na onu Crnu Kulu u epizodi "Velika Zavjera".  Pomalo sam mislio da je ovo ista kula.  Ali ni jedan lik ovdje uopste nije zanilmljiv; da nije Ferrijevog crteza, ovo bi bila veoma ocajna epizoda.  Da budem iskren, ipak je ocajna, i SA Ferrijevim crtezom :(

    28.08.2011
    16:42:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Živa klasika iz osamdesetih! Priča, zaplet, likovi, crtež... sve kako volim.

    18.11.2011
    18:39:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Izuzetna i složena priča izvrsno ukomponirana u Ferriev crtež s tek osrednjim naslovnicama. Klasik Zagor,obavezno štivo.

    01.05.2012
    11:19:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    OK priča ali več viđena u ZAGORU EXTRA 64-66 Kuča na nebu.

    21.05.2012
    12:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 87%

    7, 10, 9, 9

    Tonineli je poznat kao scenarista Zagora koji je voleo da piše "obične" priče za našeg junaka. Nije bilo tu previše originalnih ideja, ali je znao jako dobro razvijati radnju. Tako imamo ovde situaciju koju bi u nekom drugom broju Zagor verovatno sam rešio, pobivši sve neprijatelje i oslobodivši uspešno indijance. Ali Tonineli ima drugačiji pristup, Zagor nije svemoguć, svaki potez se oprezno smišlja i dobijamo veoma dobre zaplete i rešenja.

     

    Izdvojio bih situaciju sa skokom u ponor koja je veoma upečatljiva i uspešna. Jako dobar tandem su ovde predstavljali Čiko i Djelsomino, u nekoliko navrata sam se baš nasmejao. Pekvot je odličan lik!

     

    Ima i par vrlo brutalnih scena, to je Tonineli često znao da koristi u svojim pričama. Kao takve se ovde definitivno izdvajaju pogibija Bomba i pogodak metkom Pekvota u glavu.

     

    Feri je jako dobar ali je brljao na momente nepotrebno.

    15.12.2012
    17:20:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Dobar "stari" Zagor! Priča ima nekih naivnosti i iznenađujuće brutalnosti (rešetanje Bomba), ali je opuštajuće popodnevno štivo. Nekad je samo to dovoljno.

    09.03.2013
    12:02:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    18.03.2013
    13:29:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Solidna (ni u kojem slučaju posebno dobra) epizoda s vrhunskim Ferrijem. Što se tiče Jacka, valjda ga je Zagor sada konačno sredio jer Jednookog Jacka smatram jednim od negativaca čiji povratak iz pakla nije bio potreban (kao npr. ni Eskima ni onog s Destroyera i tako tih tulipana). Po komentarima vidim ni Pequot nije mrtav... eh, dovr... kvr...; ali, hajde, bar njega nije "ubio" Zagor pa mu ne mogu zamjeriti tu nonšalantnost da kad misli da je ubio ne spali leš ili slično, Zagor nikako ne uči u životu. Kako kažete, lijepo je vidjeti stare prijatelje, humor je također našao svoje mjesto. Onaj Zagorov skok mi je bezveze, ali eto. Plus je što nema ogromnih mravi, smanjivanja Zagora u visinu od 1 cm, pećinskih jednookih ljudi, onih patuljaka iz paralelnog svijeta, Hellingena, Kandraxa i tih (za mene) gluposti. Dakle, nek nema fantastike i može proći

    09.04.2013
    15:25:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Moram reći da me Toninelli zasad nije razočarao u ovim njegovim početnim epizodama. Njegov Zagor je skroz sposoban (vidi skok s litice) i iako ponekad u tome skroz pretjeruje s nerealnošću meni je to baš zabavno jer se iz toga vidi da je Zagor nešto posebno, pravi Duh sa Sjekirom i da je to ime zaslužio. Ovdje priča nije toliko originalna jer ima previše sličnosti s prošlim pojavljivanjem Jacka, opet je neki rudnik u pitanju. Međutim, akcija i humor su vrlo dobri a karakterizacija likova je opet na vrhuncu. Nije to ništa kompleksno, dapače likovi su poprilično jednostavni, ali prava je milina gledati zastrašenog, iznerviranog Jacka ili hladnog i razboritog Pequota na djelu. Sviđa mi se i kod Toninellija što forsira duže borbe, užitak je gledati lemanje protiv Bomba i Jacka, to daje na spektakularnosti i težini protivnika. Naslovnice su tribale biti bolje obojane, na drugoj bi nebo tribalo biti puno tamnije jer ipak je noć, a na trećoj se zbog naslova moglo malo eksperimentirati s crvenom bojoj neba (što, kad malo bolje razmislim, važi i za drugu naslovnicu). A Ferri je odličan kao i uvik, tu nema prigovora.

    24.04.2013
    09:50:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    05.05.2013
    12:01:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    11.08.2014
    01:42:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Nazalost,ovo postaju prosjecne ocjene.

    19.09.2014
    12:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Najbolji susret Zagora i Jednookog Jacka i rođenje jednog od najboljih negativaca stare garde Pekota.

    21.09.2014
    20:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    super...ostale mi u sjećanju i dan danas neke legendarne scene iz te epizode:Zagorov skok u provaliju,bacanje Hitre jegulje preko ponora i rešetanje Bombe(koliko smo puta kao klinje odigrali tu scenu:)).

    onaj mamojebac Pekot je hladan,inteligentan i proračunat Zagorov protivnik.i Jednooki ga uvažava i ne tretira ga kao ostale članove bande.znam da je oživio u epizodi Ratnik Pekot, ali kako vrag ga njegov?dobio je kalibar.45 posred čelenke??

    ako me sjećanje ne vara,mislim da sam nekako sa ovom epizodom iz ZS počeo sakupljati Zagora

    06.02.2015
    14:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Dobra epizoda temeljena na ne tako uvjerljivoj postavci: Zagor zapravo želi izvući Abenake iz jednog vremenski ograničenog ropstva. Toninelli je i sam svjestan da su tu mogući upitnici: zašto ići u rizik da se zarobljene oslobodi kad će, očito, biti slobodni nakon što obave svoj posao? Svaka mu čast radi toga, vidi se da ga je kopkala neuvjerljivost temeljne ideje i pokušao ju je objasniti Zagorovom filozofijom da dobro ne može pustiti zlo da tek tako pobijedi, odnosno da bi tako, tim uzmicanjem, zlo uvijek moglo pobijediti a to se ne smije dozvoliti, pa makar i pale žrtve. Kažem, bude čudnih, da ne kažem glupih, postavki koje scenaristi ni ne žele objasniti, Toninelli je pokušao i, da li je uspio, zavisi od čitatelja do čitatelja. 

     

    Radnja teče bez praznog hoda ali previše je sve jednolično: prvo su napadi na mjesto gdje je zarobljena rodbina pa na središnjicu-rudnik. Jedino je nešto različito bio izlazak Pequota iz te središnjice ali to hvatanje Chica mi je više djelovalo kao podloga za napumpavanje stranica pošto motiv za ostanak dva debeljka na čistini u tom trenutku - Gelsominova ideja da budu poljska bolnica ranjenim (kojim ranjenim, ruku na srce?) - ne pije vodu.

     

    Kako su neki spomenuli, ima ponešto što stvarno teško može proći: prvo, kao i uvijek, čudna želja za kompliciranjem koju ima Zagorov protivnik kad je napokon svezao njegove ruke (umjesto da ga izbuše mecima) te, drugo, ono bacanje malog Jegulje preko ponora uz  glupo objašnjenje da ono ne nosi rizik.

     

    Drago mi je bilo vidjeti fratre i Ikara La Plumea ali onaj završetak je baš na silu da opet imamo smijeh - praznovjerni Indijanac strijelom ruši barunovu letjelicu. Početak je dobar i humorističan. Sve su naslovnice solidne ali ova prva je jedan od tematski najvećih promašaja budući da ova scena ne predstavlja ništa iz samog stripa. Tko bi zapravo trebao biti ovaj zakrabuljeni? Ferri je crtao epizodu pa se trebao zapitati koji vrag on tu crta.

     

    30.06.2015
    13:30:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Ne sjećam se da su ubojstva prikazana na ovako brutalan način do sada u serijalu. Doslovno svi izrešetani. Imao sam jedino ZS 705 pa sam priču u cijelosti pročitao tek u Ludensovom izdanju kojeg ću pamtiti po jednom od najlošijih prijevoda - zbilja je bilo pomalo neugodno čitati sva ona neprevedena imena. A sama epizoda spada u Toninellijev vrh, ali na tom vrhu ima još mnogo dobrih epizoda, što god mnogi pričali o Toninelliju. Najviše pamtim ovu priču po Zagorovoj varci sa onim skokom u provaliju, koliko god se protivilo to zakonima fizike, scena je baš upečatljiva. I hvala Solaru na zanimljivosti u komentaru. Vidim da je čovjek i prije deset godina raspolagao interesantnim stvarima.

    16.08.2015
    10:59:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    17.10.2015
    21:11:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Zgodan je bio uvod sa Ikarovim Perom. Dobro je i ponovno pojavljivanje opata Serafina i Jelsomina u njihove »kuće na nebu«. Bilo bi bolje da se priča vrtila oko njih, a ne oko indijanaca i razbojnika odnosno Jednookog Jacka, koji nije toliko karizmatičan negativac da bi zaslužio toliko dugu priču. Da, najveća boljka ove priče je razduženost i nemaštovitost Toninellija. Dobro je počeo sa Ikarovim Perom i opatima i onda nam dao 200 stranica mlake akcije sa »indijancima i kaubojima«. Pekot je zanimljiv lik, ali očito se Ferri i Toninelli nisu razumijeli što sa njim jer ga je Ferri ovdje ubio, a Toninelli kasnije, u odličnoj »Vatrenoj vodi«, vratio. Ferri klasičan i odličan, ali čini mi se da je i njemu na kraju pomalo dopizdilo crtati uvijek iste stijene, barake i indijance.

    30.04.2016
    16:41:00 sati
    nagor
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Još jedno remek djelo iz majstorskog pera Toninellija. Sve je tu upakirano - avantura, neizvjesnost, humor, stari prijatelji i stari neprijatelji.... i Zagor od krvi i mesa.

    O Ferriju je ionako sve rečeno - ovo su bile njegove ponajbolje godine.

    07.01.2017
    10:46:00 sati
    ike666
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    12.06.2017
    10:31:00 sati
    Koresh
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Ovo je ipak legendarna priča, sa odličnim crtežom. Pekot jeste upucan u čelo, ali je preživeo jer je metak bio faličan pa ga nije ubio.

    02.09.2017
    19:42:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Legendarna prica o Zagoru. Svaki lik koji se pojavi igra neku vaznu ulogu u zapletu. Od pozitivaca, preko negativaca, pa do sporednih likova - sve stima. Dijalozi zanimljivi, humor nenapadan, akcija lepo rasporedjena.

    27.05.2018
    14:27:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    15:10:00 sati
    Panonian
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    02.08.2018
    21:42:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ova priča mi je jako dobra bila, a i činjenica da sam je imao prilike prije čitat u djetinstvu, negdje početkom 90-tih godina. Čak 3. susret sa Jednookim Jackom i ujedno posljednji. Također pojava i Ikara (pilota neustrašivog), ali i onih fratri koji žive na "kući na nebu", također se sjećamo da je i tad bilo sa Jackom problema kad smo njih prvi put sreli.

    Evo, da navedem jednu scenu iz Zagora koja mi je ostala u sjećanju još iz djetinstva iz ove priče, zapravo možda scena koja je i utjecala na to da se nakon toliko godina ponovno vratim stripovima!

    Radi se o sceni Zagora i Jednookog Jacka, kad se Zagor bacio u "smrt" i kad su svi mislili da je poginuo, Zagor je ponovno preživio. Kako? Upravo to objašnjava svojim prijateljima na ovoj tabli:

    http://oi65.tinypic.com/8wwosw.jpg

    Naime, prije sam čitao to u Zlatnoj Seriji kad sam bio klinac, da bi krajem 2016. godine kupio jedan komplet Zagor na kiosku i gle čuda - od 3 stripa u tom kompletu, jedan od njih je bio i taj, sa tom scenom - ostalo je povijest - Reem se ponovno navukao na stripove :) eto koliko je samo značio taj "legendarni skok" sa trikom za mene, nikad ga neću zaboravit :)

     

    https://s14.postimg.cc/xjhpb8a4x/011.jpg

    25.12.2018
    20:58:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Odlična zanimljiva priča, vrhunski crtež, mnoštvo dimaničnih scena.

    14.06.2019
    12:12:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 136
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 374
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 492
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1046
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1282
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum