Srebrni Vodopad

Zagor

ZS ZS 775/776 | 135 str.

Zagor i Chico odlaze u posjetu plemenu Seneka Bijelog Orla, čija kćer Pupoljak ne krije osjećaje i oduševljenje za gospodara Darkwooda. Jedan mladi ratnik, Brza Strijela, je ljubomoran i nakon malog nesporazuma sa Chicom, on koristi priliku i kukavički ranjava Zagora…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Srebrni vodopad
    ZG ZS 775
  • Žig srama
    ZG ZS 776

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Faccia tagliata
    ZG SR 234
  • Il marchio dell'infamia
    ZG SR 235
  • Faccia tagliata
    ZG TT 234
  • Il marchio dell'infamia
    ZG TT 235

ZANIMLJIVOSTI

  • Do sada je ovo prvo i jedino pojavljivanje mlade Pupoljak.
  • Daniele Nicolai radio je ukupno tri epizode na Zagoru, pored ove još ZG ZS 828/839 „Moćni Kandrax“ i ZG ZS 836/838 „Alhemičareve žrtve“ sa Robert Grayom.
  • Pojavljuju se Doc Lester i Drunky Duck.

Nakon Fride Lang i Virginije, dugo su fanovi Zagora čekali na sljedeću romantičnu epizodu, zahvaljujući Daniele Nicolai sa Srebrnim vodopadom smo napokon dobili jednu takvu.

Mlada kćer poglavice Seneka, Pupoljak, čini se kao idealna žena za Zagorov život. Za razliku od plemićkinje Fride koja je rasla u raskoši, ona živi jednim običnim šumskim životom, baš kao i Zagor. Pupoljak ne krije svoje osjećaje za Zagora, a i ovaj nije ravnodušan prema njoj. Naravno kao što smo i navikli od njega, on misli da je bolje da ona ne živi sa njim, jer je njegov život i suviše opasan za bilo koju ženu. On iako joj govori da je voli samo „kao sestru“, može se primjetiti da i ne misli baš tako. Najviše se to primjećuje kada Chico počinje da zbija šale, a ovaj ga ućutkava.

Jedan od glavnih likova u priči je svakako Brza Strijela, koji je u prvoj liniji tipična slika jednog mladog indijanskog ratnika koji želi slavu. Stvar se komplicira upravo što je on Pupoljak već rezervisao za sebe, pa u Zagoru vidi suparnika. Kao i mnogi drugi prije njega on pokušava da se proslavi pobjedom nad velikim Duhom sa sjekirom. Nakon izgubljenog dvoboja sa Zagorom, Brzoj Strijeli ofarbaju lice crvenom bojom po starom običaju Seneka, tako da se prepozna onaj ko nepravedno uvrijedi drugu osobu. U toku priče se ispostavlja da je on bio samo igračka kojom se koristio poglavica da bi se održao na poziciji.

Kroz cijeli strip se podcjenjuje uloga Bijelog Orla, međutim tek kraj otkriva da je on upravo držao konce u svojim rukama, pokušavajući da iskoristi Brzu Strijelu pripisujući mu zločine iza kojih je on stajao.

Majstor Ferri još jednom obavlja vrhunski posao, te pravi atmosferu svojim crtežom kako samo on to sa Zagorom zna. U scenama kada bude ranjen, kao i kad mu Chico prebacuje na kraju za Pupoljak, Zagoru je maestralno pogodio izraze lica, pa se može reći da i tekst u tim scenama nije bio ni potreban. Nije ni veliko iznenađenje da je crtež toliko dobar, jer upravo oko ove epizode se Ferri nalazi na vrhuncu karijere.

Kao što sam već spomenuo, Nicolai radi samo tri epizode na Zagoru, što je po meni velika šteta. Dokazi su upravo te napisane priče koje se mogu bez problema ubrajati među najbolje. Naslovnice su solidne, jedino što bi se moglo prebaciti je da Pupoljak nedostaje na jednoj od njih.

Sigurno da je uvijek dobro sa vremena na vrijeme da se pojavi upravo jedna ovakva emotivna priča u kojoj su prijateljstvo, odanost pa čak i ljubav u prvom planu. Sam kraj „vrišti“ za nastavkom, s obzirom da Zagor ubija Bijelog Orla i odlučuje da to ne kaže njegovoj kćerci. Međutim, na taj nastavak se čeka do dan danas…

Naprijed

ZG ZS 769/773 Opklada za strah

ZG ZS 782/783 Dvojnik

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ovu drugu naslovnicu je SD iskoristila za Žutog gavrana, jer je imala problem sa viškom stranica. Inače solidna priča, Nicolai je sve tri priče dobro napisao. Zapravo, s obzirom da se zove Daniele, je li riječ o frajeru ili ženi?!Sviđa mi se recenzija, jer je kratka i jasna.
    29.06.2009
    17:48:00 sati
    Archy
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Simpatična pričica, ona za odmor od ''ludačkih'' epizoda, dobra recenzija King, ovde zaista nema potrebe davati velika objašnjenja i pisati mnogo, bilo bi suvišno....
    29.06.2009
    21:50:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    29.06.2009
    23:18:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Meni jedna od najdražih priča. Strašno sam voleo priče u kojima Zagor rešava "ljubavne" probleme sa ženama kao Frida, Virginia ("Zlatni pečat", "Zagor protiv Vonga"), Pupoljak, itd. Ova sa Pupoljkom je meni nejlepša, ona scena kada je indijanac ranjava a Zagor je hvata u naručje je bila tako dirljiva, sećam se da sam tada prvi put plakao za vreme čitanja nekog stripa.
    30.06.2009
    10:14:00 sati
    Boris
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Jedina piča koju sam do sada poročitao u skeniranom obliku, a imam sve skenirane Zagove u ZS i LMS. Priča za odmor, pitka i zanimljiva, sa najboljom prilikom za Zagora, Pupoljkom
    30.06.2009
    23:27:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik, sto se mene tice buduca gospodja Wilding, kakva Frida, kakva Gambit, ovo je nesto drugo, ovo je prava stvar:):)
    01.07.2009
    06:26:00 sati
    tiberije
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prava, kvalitetna epizoda, od naizgled jednostavne priče.
    01.07.2009
    17:56:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Dobra priča, volim indijansku tematiku.
    02.07.2009
    15:48:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    02.07.2009
    19:38:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    07.07.2009
    15:28:00 sati
    mars1
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrhunska priča. Epizoda koja je falila Zagoru jer bilo je logično da se neka indijanka zaljubi u njega. Scenarij je dobar a crtež ne treba ni spominjati. 
    16.07.2009
    17:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • nellesky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uzimajuci u obzir da je ova prica prilicno kratka, meni licno ovo je najeksplozivnije emotivno i karakterno nabijana epizoda zagora ever...Ferri na vrhuncu a naslovnica srebreni vodopad u italijanskoj verziji je takodje medju najboljim u serijalu prosto bajkovita
    21.12.2009
    20:40:00 sati
    nellesky
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Potpisujem prethodni komentar!

     

    Bajkovito, upravo tako.

    Daniele Nicolai, scenarist ovog stripa za mene je genije. Vjerovatno ćete se upitati jesam li pretjerao s tom tvrdnjom s obzirom da je čovjek napisao samo tri priče u svojoj kratkoj karijeri na Zagoru. Da pokušam objasniti, Nicolai nema osjećaj za epiku jednog Maura Bosellija, metafizičko poniranje u dubinu Tiziana Sclavija ili ideje i egzekuciju ranog Caponea ali zato ima nevjerovatan osjećaj za emotivnu karakterizaciju jednog Nolitte. To je glavni razlog zbog čega je ovaj scenarist sa samo tri priče ostavio dublji trag u serijalu od nekih autora sa dvoznamenkastim brojem scenarija iza sebe.

    Kao što sam spominjao u komentaru Moćnog Kandraksa Nicolai je i tamo napravio solidan broj scenarističkih pogrešaka, ali u minijaturama između Čika i Zagora ili Bata Batertona, koje su bile Nolittin trademark, naprosto briljira. U tim odnosima se osjeća familijarnost, duboko prijateljstvo, sve je puno emocijalnih reakcija, šala svojstvenih ljudima koji se dugo poznaju, a Ferrijev crtež izvanredno prenosi tu verbalnu ali i neverbalnu komunikaciju između likova.

    Evo par odličnih primjera:    slika 1    -    slika 2

     

    Srebrni vodopad također pati od određenih scenarističkih pogrešaka. Priča je podijeljena na dva segmenta, prvi je u potpunosti nabijen emocijama, radnja je maksimalno zgusnuta, nema praznog hoda i sve se odigrava u trokutu Zagor-Pupoljak-Brza Strelica. To je ustvari trebala biti cijela priča i pretpostavljam da je drugi segment, koji se odigrava četiri mjeseca poslije ovih prvih događaja, naknadno promišljen. E sad, jesu li Nicolaiju u redakciji rekli da je priča previše kratka i da je treba produžiti ili je on to stvarno tako zamislio od početka, nije ni toliko važno. Činjenica je da nakon ekstremnih tenzija, teških napora i dubokih osjećaja u prvih četrdesetak stranica u drugom dijelu pad je i više nego primjetan. Jest, opet su tu Zagor, Pupoljak i Brza Strelica ali centralna tema više se ne okreće oko ljubavi, ljubomore i idealizma nego smo se vratili na klasične zagorijanske teme oko plemenskih prevlasti, izdaja i urota a to nema onu snagu s početka bez obzira što je mlada Indijanka Pupoljak pri kraju umalo poginula od okrutne ruke nesuđenog ženika.

     

    Priča počinje na klasičan način, Zagor i Čiko dolaze u jedan od svojih uobičajenih posjeta selu Seneka ali ovog puta doček je nešto drugačiji. Već u četvrtom kadru vidimo mladu Indijanku kako sa ushićenjem na licu prepoznaje Zagorov krik a čim je stupio nogom u selo ona mu leti u zagrljaj i odmah je jasno da je potpuno zaljubljena u njega.

    Nicolai zna da je u najboljim Nolittinim pričama Čiko uvijek bio integralni dio scenarija tako on ovdje briljantno omažira starog majstora jer je šeprtljavost malog Meksikanca pokrenula cijeli lanac uzročno-posljedičnih veza koje su u nekoliko trenutaka dovele do gotovo tragičnih posljedica.

    U očima Brze Strelice sramota i poniženje koje je doživio pred Pupoljkom, Poglavicom, Zagorom i cijelim selom mogla je biti isprana samo krvlju, a on onako pun karakternih mana nije želio pristati na ništa manje od toga premda ga je Duh sa sjekirom (za njegovo dobro) molio da odustane.

    U presudnom, zasljepljujućem trenutku bijesa Brza Strelica baca nož prema Čiku a Zagor to u djeliću sekunde primjećuje i baca se na putanju noža koji ga pogađa blizu srca. U sekundi mu pozli, počne mu se vrtjeti u glavi ali on zna da Indijanci gospodara Darkvuda ne smiju vidjeti klonulog i zadnjim atomima snage uspijeva izvaditi nož iz tijela te izaziva Brzu Strelicu na dvoboj na Srebrnim slapovima.

    Kad su svima izašli iz vidiokruga iscrpljeni i ranjeni Zagor pada na tlo, Čiko ne zna što će sam sa sobom, ali zato Pupoljak hita u pomoć, nju nije briga kako je moguće da besmrtni gospodar Darkvuda krvari na tlu jer je grije plamen ljubavi koji zasljepljuje sve sporedno.

     

    Znam da su priče čemera, jada, propitivanja (prividnog) besmisla vlastite egzistencije puno više na cijeni u današnje vrijeme pa je zbog toga vrlo primamljivo odbaciti Srebrni vodopad kao plod nekog davno prevladanog zagorovskog naivnog idealizma, ali ja tvrdim da je istina baš suprotna. Zagor je i dan danas istinski živ u srcima mnogih čitatelja koji su davno prešli u takozvanu "odraslu" fazu života baš zato što ovaj strip u svojim najboljim trenucima dotiče vrijednosti oko kojih nastojimo izgraditi naše živote, zato je mnogima ova priča posebna.

    Ona također ne bi imala toliku snagu da joj život nije udahno maestro Gallieno Ferri, on je jedini bio u stanju dočarati bajkovitost Srebrnih slapova, nevinost na Pupoljčinom licu i Zagorovu slabost.

    Od sve te sile tabli koju je Gallieno Ferri nacrtao poslije Nolittinog napuštanja serijala jedino sam u ovoj priči npr. vidio kadar gdje se Zagor istinski, iskreno smije na Čikovu kuknjavu. Naoko mali trenutak ali to je ustvari Nicolaijev talenat, jer je meni ova priča baš zbog takvih iskrenih emocija ostala zauvijek u pamćenju.

    29.08.2010
    17:03:00 sati
    solar
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Svi likovi u ovoj priči su plošni i dosadni. Ali to nije osobina samo ove epizode jer dobra karakterizacija likova u Zagorovom svijetu dolazi tek kasnije. Brza Strijela je isforsirano negativan. On svakako ima razloge da ne voli Zagora i da mu radi spletke ali da baš toliko pukne i pokuša ubiti Chica, Zagora, Pupoljka... To je već previše. Tim više što je uspješno zaprosio Pupoljka i dobio je za ženu. Što hoćeš više? Bit će ti žena a Zagor ide uskoro iz sela. Čemu sve to? Ni M od mudrosti. Nikako se nisam mogla uživjeti u ovu epizodu. Jedino pozitivno u ovome jest to da je ljubav i te peripetije dobilo prostor u Zagoru.

    04.08.2011
    18:19:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Na Zaogra se pale sve indijanke, da san ja na njegovom mistu samo bi obilazia sela i bira :) hehehe ali ipak je to pravi junak koji nikada to sebi ne bi dopustia, a i nema vremena!

    15.04.2012
    14:02:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Ocjena više zbog Pupoljka.

    21.05.2012
    10:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.03.2013
    13:52:00 sati
    sergej773
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    14.05.2014
    21:18:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Prijatno iznenađenje s obzirom na dužinu epizode.

    22.09.2014
    12:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.10.2014
    00:43:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    22.10.2014
    21:51:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    16.12.2014
    11:43:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 56%

    8, 2, 7, 5

    Svaka čast za temu i priču, ali scenarij je u rangu prvih epizoda Kita Tellera. Također, Ferri nikako nije ni blizu svoje najbolje razine. Crtežu fali preciznosti, a posebno dinamika (u čemu je, inače, najbolji). Imam dojam da se jako žurio. Zbog toga čak i u novom ludensovom izdanju izgleda da je epizoda iskasapljena cenzurom. 

    18.12.2014
    19:01:00 sati
    Spock
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Prvi dio koji traje do završetka dvoboja Zagora i Brze Strijele je vrlo dobar ali nakon toga je ipak krenula i neka vrsta uspavanke sa osvetničkim namamljivanjem Zagora u klopku gdje je usput napravljena i otmica (već drugu priču zaredom). Kada se iz logora Seneka zaputio u potragu za otmičarima očekivao sam više a dobivene su pomalo naivne scene borbe između Zagora i indijanaca. Tu prije svega mislim na trenutak kada je čak i svezan za stup uspio potući sve protivnike, lijepo je vidjeti kako Zagor vezanih ruku čupa stup iz zemlje ali ipak daleko od nekakve realnosti. Ako ništa drugo, barem su u taj dio ubačeni misteriozni zločini koji su na vješt način pripisani Brzoj Strijeli pa su tako naveli čitatelja na krivi put. Ali kada je postalo jasno da on nije odgovoran za njih bilo je prilično lako pretpostaviti krivca jer je ostao samo jedan i sasvim logičan izbor. Atmosfera prava darkwoodska koja daje priči poseban ugođaj je prisutna od početka pa do samoga kraja i šteta što u njoj Doc nije dobio važniju ulogu osim one kućepaziteljske a ionako je bilo jasno da ranjeni indijanac neće preživjeti. 

    Naslovnica legendarna, nisam siguran da je rađena baš za ovu priču ali se sasvim sigurno može uklopiti u nju zbog bogatstva boja i prirode kojima obiluje.

    03.01.2015
    03:04:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    16.02.2015
    20:43:00 sati
    Nedo
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Priča me nije oduševila, čak štoviše, nije mi se nešto posebno niti svidjela.. Mada volim priče striktno  indijanske tematike (jer ih ima dosta malo) ova je epizoda naivna i djetinjasta, poput onih ranih Zagorovih epizoda.. Dok sam ju čitao ko klinac bila mi je odlična, sad naravno to više nije.. Pupoljak i sve to skupa sa Brzom Strelicom i Bijelim Orlom mi nije nikako sjelo..

    Crtež je ok, ali nije odličan.. Na trenutke imam dojam da su lica likova promašena dosta.. Jedino što je svarno fenomenalno kod ove epizode je svakako naslovnica..

    13.07.2015
    06:08:00 sati
    allessi
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 64%

    4, 6, 9, 7

    Epizoda u kojoj kvaliteta ide gore-dolje: bolji prvi dio koji traje do početka lova na Brzu strelicu pa lošiji dio koji sadrži lov i borbu s njim te opet blaga uzlazna putanja od trenutka kad Zagor povjeruje da Brza strelica nije ubijao Indijance iz plemena. Na početku mi malo smeta to držanje prema Brzoj strelici, silom ga se podražava jer mu govore da je u selo stigao bolji ratnik od njega pa ga one skvo nazivaju budalom. Tako je Nicolai isforsirao njegov bijes a usijane glave su česta tema pa scenariju dvije ocjene manje. Drugi dio je loš jer je ta potjera za Brzom strelicom kao iz Mikija, Zagor kao ima nivoe i ako sve pređe šlag na tortu obračun sa Strelicom. A onda i u tom zadnjem nivou još jedna igra kad on treba trčati pod paljbom strelica. Djetinjasto. Plus, kako se spašava sa stuba a čini mi se da je Nicolai pred kraj zaboravio da je Pupoljak imala ranu, u minuti se oporavlja.  

     

    Onaj manevar s poglavicom kao ubojicom je posve iznenađujući ali čim Zagor počinje vjerovati u riječi pokojnog Brzog strelice čitateljima je jasno tko jedino može biti kriv. Zanimljiv izbor. Ocjenu diže činjenica da je bilo zaista puno humora.

     

    Naslovnica i nije nešto, Ferri ok.

    17.11.2015
    14:38:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    04.12.2015
    23:01:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 9, 1

    10.12.2015
    07:22:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Pravi ljubavni trokut,u kojem Zagor dobije nož u prsa,Brza strelica rikne a Pupoljak ode slomljena srca.Šta žena napravi od dva ponosna muškarca.Ferri briljira

    02.01.2016
    19:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Odlicna epizoda.  Zagor kao smeker i (kobejagi) ljubavnik.  Brza strijela je zanimljiv protivnik, a i onaj twist kad svi misle da je on kriv za sve, i na kraju ispade da nije, je dobro uradjen.  Likovi su odlicni, a crtez je fenomenalan, jer je Ferri ovdje na vrhu svoje karijere.  Naslovnice su vrlo dobre, a scenario od Nicolai-a je puno bolji nego sto je ocekivano, jer je toliko dobrih stvari i likova uspjeo da stavi u samo 135 stranica.  Prica koju sam obozavao kao mali djecak, i koju volim u istoj mjeri sada kao stariji covjek.  Siguran sam da cu je uvijek voljeti.

    08.01.2016
    19:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Kratka priča sa mnoštvom zanimljivih scena i vjerovatno rekordnim brojem Čikovih žalopojki, kao da se radi o jednoj od prvih epizoda. I Čikovo pitanje ''Kada je vjenčanje?" me zbilja fino nasmijalo :) Crtež mi se čini opet kao u Povratku Supermikea - nekako mu fali detalja.

    20.03.2016
    13:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    28.03.2016
    22:53:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    7, 3, 10, 10

    Joj - joj; što ljubav sve čini! Previše patetike, a borbe su u razimi Bleka i Crvenih mundira. Priča je lagana, super što se pojavio Doc. Crtež bez zamjerke, kao i naslovnica. Inače su ovakve teme ljubomornih indijanaca na Zagora prilično česte, ali ipak nije im posvećena ovakva cijela priča. A Zagor-ko'Zagor; žene mu se nude, a on neće pa neće...

    21.08.2017
    13:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dao bih maksimalne ocene da se prica zavrsila sa smrcu Brze Strele. Nastavak je suvisan. Na relativno malom broju stranica jednog stripa, lepo je doacarana romantika mladacke zaljubljenosti, ljubomore, sramote i osvete. Ova prica nam govori da to moze lepo da legne i jednom Zagoru. Posebno je vazno da ovde Ciko igra ulogu duhovitog pomocnika, a ne budale koja sve kvari u nekim epizodama. Prva naslovnica odlicna, cista poezija.

    27.05.2018
    00:45:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    17.06.2018
    17:02:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.07.2018
    14:57:00 sati
    Panonian
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Jedna od onih drugačijih priča i to ju odmah diže iznad prosjeka. Da, odmah nas je osvojila simpatična Pupoljak. Zagora su dugo pisali pisci koji su se bojali Zagora prikazati u naručju neke žene tako da su ovakve priče i više nego dobrodošle. Pupoljak se i dalje spominje kao jedna od onih opcija za Zagora ako se ovaj ikad odluči oženiti. U biti je ona najrealnija opcija. Indijanka bi bila savršen izbor za jednog čovjeka iz šume. Da bi Pupoljak do kraja potvrdili, treba nam još jedna jača priča s njom kao glavnim likom. Nadam se da će se je netko sjetiti.

     

    Ferri je priču lijepo popratio odnosno Pupoljak je u njegovoj izvedbi prekrasna. Šteta što nije imao hrabrosti, odnosno u Bonelliju nisu imali hrabrosti staviti Pupoljak na naslovnicu. Ah, Bonelli…

     

    Iako iznad prosjeka ovu priču pomalo ubija razdoblje u kojem je nastala. Nije ovo još razdoblje u kojem se pokušavaju izbjeći klišeji tako ih ovdje još uvijek imamo. Prije svega mislim na napuhanog indijanca Brzu strelicu koji te spreman ubiti zbog nespretne šale. Ti generični napuhani indijanci koji i dalje misle da mogu pobijediti jednog Duga sa sjekirom koji je takvih napuhanaca nanizao već na stotine, su baš naporan kliše. Nož u Zagorova prsa je malo pretjerana rana ako ga misliš dan kasnije poslati u duel. Tako raniti našeg junaka „zaslužuju“ samo najveći zlikovci a ne neke tamo Mutave strelice. Mada treba priznati da je rana dobro poslužila za one nježne scene njegovanja Zagora od strane Pupoljka. Zasmetalo me i to što je u završnom obračunu s Brzom strelicom Čiko zaspao! Jebeno zaspao! Nevjerovatno je to kako svi scenaristi rade iz Čika budalu. Pa nije bio takav na početku. Zagor pa izbjegava desetak strelica petero indijanaca iz par metara udaljenosti. Nicolai je stvarno pretjerao s tim ranjavanjima (i jeftinom dramom) jer je izgledalo ko da je Pupoljak ubijena (metak direkt u leđa), a par stranica kasnije ko da joj nije ništa. Pa daj, Nicoali, ne radi se to tako.

     

    Ali Nicoali je barem imao hrabrosti napisati nešto što je malo drugačije. Pupoljak je u centru priče od početka do kraja. Šteta što joj je na kraju naš Zagi slomio srce. Vjerojatno je to boli više od metka u leđa, ali tako je to. Zagor se još ne ženi. Ali možda u budućnosti… Pupoljak je žena koja bi bila dobar izbor za Zagora.  

    19.11.2018
    18:01:00 sati
    nagor
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 10, 5

    Jako loša priča, jedva sam uspio ovo pročitat do kraja. Scenarij potpisuje Nicolai koji je za mene u ovom trenutku nepoznat i ovo mu je vjerojatno debi na Zagoru. Naivnosti koliko ti srce hoće i nepotrebnih dijaloga koji smaraju čovjeka. Jedino će se pamtit po pojavi Pupoljka i to je to. Sva sreća što je kratka priča jer ne znam koliko bi mi trebalo vremena da pročitam u slučaju da se oteglo još na 2 ili 3 epizode..

    Nekako bi razumio da se ova priča našla na početku tamo kod totema i sličnih, ali nakon toliko sjajnih priča na Zagoru, ovo je kako naslov kaže - žig sramote za Zagora. Šteta što je Ferri potrošen na ovakvu priču.

    24.12.2018
    12:43:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Neuvjerljivi likovi u ne osobito zanimljivoj priči.

    15.06.2019
    10:33:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    Simpatično ali i naivno, da nema Pupoljka ovo bi palo u zaborav i imalo puno manje ocjene ovdje. Ali i scene s njom su nekako suzdržane, jedino Chico (koji je inače odličan u ovoj epizodi) malo podjebava. Scenarij je nekonzistentan. Npr. scena s ranjenim Zagorom je impresivna kao u doba Nolitte, pa i ona di Zagor izguli stup ali s druge strane imamo glupave scene u kojoj hrpa indijanaca strelicama promašuje Zagora iz metra, Pupoljak izgleda mrtva a nije joj zapravo ništa itd. Naslovnica je legendarna ali bilo bi savršeno da su stavili ovu ilustraciju iz thumbnaila recenzije. 7/10 od mene, iako mi se i to čini pretjerano.

    06.04.2020
    09:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 88%

    10, 6, 10, 10

    Ovo je sigurno Nicolaiev najbolji rad na Zagoru. Kao sto su vec svi primetili ovo je jedna drugacija prica a opet jako klasicna. Zao mi je sto epizoda nije trajala samo prvih 50ak stranica, bila bi sigurno najbolja minijatura na Zagoru. Umiljata, simpaticna i lepa skvo Pupoljak je, verujem, svim citaocima odmah prirasla za srce i njena pojava je jedna od najinteresantnijih zenskih likova u serijalu. Pored Virdzinije, Fislegove necakinje, koja je po mom misljenju najbolji izbor za Zagora, Pupoljak je na drugom mestu, a na trecem Gambit. 

    Prica stvarno odise nekim drugacijim stilom, nekim proslim vremenom, i pogotovo prva trecina price je odlicna, steta sto je kasnije scenario poceo da pati od prevelikih naivnosti (Zagorov prolazak kroz ne znam koliko odapetih strelica, Ciko koji se onesvestio???, Pupoljak popije strelu u ledja ali joj nije nista, za to mi je jedino drago sto se nije ispostavilo da je mrtva). 

    Kao sto su i mnogi drugi zakljucili, treba nam jos neka epizoda sa Pupoljkom u glavnoj ulozi i na naslovnoj strani, em sam kraj epizode mami na nastavak, em je ona toliko zabavan i umiljat lik da je steta da je jos uvek nismo videli.

    Maestro Ferri je ovde u najvecem uzletu snage i crtacke bravure, sto unutar stripa, sto na samoj korici. Naslovna strana za Zig sramote je po mom misljenju najbolja naslovna strana celog serijala. Zagor odlucno trci ka citaocu, sa izvucenom sekirom, kroz mocvaru mo hi la koja je obasjana suncevim zracima koji se probijaju kroz guste krosnje sume, a pozadi vidimo Zagorov i Cikov dom.  Remek delo. 

    01.06.2020
    19:57:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 152
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 378
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 493
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1051
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1282
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum