27. Svjetski festival animiranog filma (i stripa)

Komandant Mark

U kakvoj su zagonetnoj vezi i sprezi animirani film i strip saznajte na 27. Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu Zagreb! Festival traje od 5. do 10. lipnja 2017. na filmskim lokacijama Kina Europe, Tuškanca i Kinoteke!

Veza stripa i animacije u središtu Animafesta 2017

Od 5. do 10. lipnja, s brojnim uvodnim događanjima od kraja svibnja, 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb hrvatsku metropolu ponovno pretvara u svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama. Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Animacija i strip koriste slične likovne jezike – pričaju kombinacijom crteža i dijaloga. Oba medija su, usprkos razvoju 3D-a i VR-a u filmu, još uvijek dvodimenzionalna. U osnovi skoro svakog animiranog filma je knjiga snimanja – što je tek drugi naziv za strip koji definira radnju filma. Pa premda između ovih medija postoje i važne razlike, značajan se broj strip-autora okušao u animaciji, po predlošku grafičkih romana napravljeni su globalno uspješni animirani filmovi, a nemali broj strip-serijala nastao je nakon filmskih uspješnica. Ovogodišnji tematski program Animafesta usmjerava se stoga na segment adaptacija stripova u animirani film i sastoji se od dugometražnih i kratkometražnih djela te izložbe motion comicsa.

Prikazuju se kultni "dugometrašci": Mačak Fritz Ralpha Bakshija prema stripovima velikana američke nezavisne scene Roberta Crumba lascivna je, ali duboko promišljena satira na omladinsku kulturu SAD-a i mitske 1960-e, s kontroverznim statusom prvog dugometražnog animiranog filma "samo za odrasle"; Divlje religije Pakita Bolina i društva apsurdni su miks stilova 30 umjetnika iz 11 zemalja i vizualni "put u pakao" nadahnut zavjetnim slikama iz katedrale La Major u Marseilleu; Akira Katsuhira Otoma proizašla iz kultne mange istog autora bez sumnje je najslavniji anime svih vremena. Amid Amidi, povjesničar animacije te pokretač i glavni urednik portala Cartoon Brew, Jens Meinrenken, berlinski kustos i povjesničar umjetnosti, te Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, odabrali su pak tri programa kratkometražnih adaptacija stripova, dok je četvrti kratki program posvećen hrvatskim strip-autorima koji su se okušali i u mediju animiranog filma (npr. Milan Trenc, Danijel Žeželj, Nedeljko Dragić, Joško Marušić, Krešimir Zimonić, Irena Jukić Pranjić...). Naposljetku, tu je izložba Motion Comics: The Beginnings koja se otvara u utorak 6. lipnja u 13 sati u galeriji ULUPUH. Motion comicsi su suvremena forma stripa koja se pojavila s razvojem interneta i koja do neke granice koristi elemente animacije, kao što su panorame, jednostavne kretnje i zvuk. Izložba se ostvaruje u suradnji sa švicarskim festivalom Fumetto.

Corto Maltese

Na središnju temu Animafesta 2017 nadovezuje se i retrospektivni program Majstori animacije u kojem se prikazuju opusi nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta te dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2017 Borivoja Dovnikovića – Borde, obojice istaknutih strip-autora i animatora. Za razumijevanje Rosta, jedne od najoriginalnijih pojava na svjetskoj animacijskoj sceni današnjice, središnji je tako njegov grafički roman Mind My Gap (1998), koji je adaptiran i u animiranofilmsku trilogiju. Rosto je inspiriran darkerskom i gotičkom metal glazbom, ali i legendarnim Sandmanom Neila Gaimana, pa je u animacijskom izrazu sklon nadrealizmu i hororu te rekombinaciji različitih tehnika. U Zagrebu će održati i predavanje (petak, 9. lipnja, 11:30, Kulturno informativni centar). Borivoj Dovniković jedan je od najdugovječnijih aktivnih svjetskih stripaša – prvi strip Udarnik Ratko nacrtao je neposredno nakon 2. svjetskog rata s 15 godina, a i danas objavljuje karikature, ilustracije i stripove u tjedniku Novosti, mjesečniku za djecu Bijela pčela i drugdje. Kao karikaturist, ilustrator i strip-autor radio je u Kerempuhu, Ježu, Hrvatskoj ljevici, Prosvjeti, Horizontovom zabavniku, Petku, Plavom vjesniku, Oku… te ni u danima najveće slave Zagrebačke škole crtanog filma koje je jedan od najznačajnijih predstavnika nije napuštao rad na stripu.

Filmovi koji se ove godine prikazuju u sklopu Animafest Open Aira – besplatnog zagrebačkog obiteljskog kino-piknika koji predstavlja tradicionalni uvod u festival u parkovima Zrinjevac, Ribnjak i u Ljetnom kinu Gradec – također imaju snažnu vezu sa stripom. Perzepolis Marjane Satrapi (subota, 27. svibnja, 21 sat, Zrinjevac) adaptacija je njezina autobiografskog grafičkog romana o životu jedne obitelji u revolucionarnom i postrevolucionarnom Iranu te odrastanju i emigraciji njihove kćeri, Avril i neobičan svijet (subota, 3. lipnja, 21 sat, Ribnjak) steampunkovska je, alternativnopovijesna avantura nadahnuta Tardijevim stripovskim tablama, a Corto Maltese u Sibiru (ponedjeljak, 5. lipnja, 21:30, Ljetno kino Gradec) pozdravljen je čak i od stripovskih čistunaca i osjetljivih obožavatelja ovog najpoznatijeg moreplovca devete umjetnosti, nastalog iz uma pustolova Huga Pratta.

Stripu je posvećen i jedan od panela znanstvenog skupa Animafest Scanner IIII (utorak, 6. lipnja, od 14:30, Chilloutka, Ilica 15/1, ulaz slobodan), kao i predavanje Christophea Gérarda o njegovu radu Epileptic (petak, 9. lipnja, 10:30, Kulturno informativni centar).

Mačak Fritz

Naposljetku, brojni filmovi središnjeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma, kao i Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja, ukazuju na snažnu vezu sa stripom. To su svakako Crvenkapica Redux Danijela Žeželja (umjetnika svjetskog glasa, suradnika Dark Horsea, Vertiga, DC Comicsa itd.), Decorado Alberta Vázqueza (trenutno najznačajnijeg španjolskog animatora, ali i strip-autora) te Crnilo Tomasza Popakula.

 

ULAZNICE

https://animafest.kupiulaznicu.hr/

 

VIŠE INFORMACIJA

http://www.animafest.hr

www.facebook.com/AnimafestZagreb

https://twitter.com/Animafest_Zg

https://www.instagram.com/animafestzg/

https://vimeo.com/animafestzagreb

Crvenkapica redux

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum