FRA-MA-FU Život na dražbi

Asterix

Nova knjiga "Život na dražbi" - o životu i radu našeg istaknutog stripaša i novinara Franje Fuisa, možda poznatijeg po pseudonimu FRA-MA-FU.

Što sve Franjo Fuis u svom kratkotrajnom životu nije radio? – pita se Veljko Krulčić u pogovoru knjige „Život na dražbi“. I odmah odgovara: U javnosti ponajviše poznat kao novinar, reporter i strip scenarist, ovaj mladi čovjek kao „magnet je privlačio ljude i čitatelje“ i svojim pjesmama, novelama, javnim predavanjima, songovima, turističkim fotografijama, uređivanjem zabavnih listova... Privukao bi ih bio i igranim filmom („Zakon rieke“, za kojeg je već bio napravio i knjigu snimanja), a da su se kockice povijesti drugačije posložile i kao dramski pisac!!!

Franjo Fuis je, naime, krajem tridesetih godina prošlog stoljeća napisao dramski tekst „U ime čovječanstva“, na temu aktualnih zbivanja u drtuštvu, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba ga je uvrstilo u svoj repertoar za 1941. godinu, premijera je trebala biti nakon Uskrsa, ali je u travnju započeo rat na prostoru tadašnje Jugoslavije... i tom tekstu se izgubio svaki trag.

Fuis se tako nije pridružio reprezentativnom nizu pisaca čija su djela tih godina izvođena u HNK: Miroslavu Krleži, Marijanu Matkoviću, Miroslavu Feldmanu, Ranku Marinkoviću...

Geno Senečić, Fuisov suvremenik, kolega i prijatelj, je tekst drame „U ime čovječanstva“ uspio pronaći u prašnjavim arhivama Zavoda za teatrologiju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, tekst je dospio u ruke glumca i kazališnog djelatnika Božidara Smiljanića i premijerno je uprizoren u zagrebačkom Teatru ITD 1979. godine pod novim naslovom „Život na dražbi“.

Povodom četrdesetgodišnjice te izvedbe zagrebački nakladnik „Vedis“ je upravo objavio knjigu „Život na dražbi“. Knjiga osim same Fuisove drame sadrži studije dr Vinka Brešića (profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu) i Veljka Krulčića, te pretisak intervjua kojeg je sam redatelj predstave Smiljanić dao tjedniku „Studio“ prije premijere same predstave.

Urednik knjige Veljko Krulčić je istu posvetio zagrebačkim novinarima i publicistima Aleksi Vojinoviću i Mladenu Hanzlovskom, koji su mnogo pridonijeli ponovnom otkrivanju lika i djela Fra-Ma-Fua.

Zanimljivo je spomenuti da je autor plakata za predstavu „Život na dražbi“ nitko drugi do Andrije Maurovića, a u svojim istraživanjima Krulčić je pronašao umjetnikovu izjavu kako je plakat „nacrtao s osobitim zadovoljstvom“, te kao je „sve dovršio u hipu, kao onda kada bi mi Franjo opisivao pojedini prizor, a ja ga za tili čas pretvarao u novinski crtež. Crtajući ovaj plakat osjećao sam se kao da odajem počast dragom drugu i dugogodišnjem suradniku.“

Upravo ovaj plakat je iskorišten za naslovnicu knjige „Život na dražbi“.

Knjiga se može nabaviti u knjižarama i striparnici „Stripovi na kvadrat“.

Piše: Tea Gregurić


Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1818
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum