IN MEMORIAM: Dejan Dojčinović - thekide

Djinn

Virtualna prijateljstva i ljubav prema stripu ne poznaju granice…Posveta jednom forumašu, recenzentu i stripomanu bez premca - thekideu

Osjećam potrebu nešto napisati. Možda  nisam najkompetentniji za ovo. Možda će netko pomisliti što imam pisati o osobi koju samo virtualno poznajem, ali jednostavno imam potrebu.

Jer thekide je bio moj drug. Ortak, prijatelj, kako god to zvali, ali baš mi je bio pravi drug. Znate ono kad bi dali za neku osobu ruku u vatru, eto takav sam imao osjećaj za Kidea.

Sjećam se, prošle godine bio sam baš uzbuđen što ćemo se napokon upoznati. Vrijeme je bilo Mafesta i thekide je trebao avionom stići. Ponudio se da mi dovuče iz Beograda brdo stripova i sve je lijepo isplanirao za boravak od 8 dana u Makarskoj. I onda grozni peh. Prometna gužva u gradu i šlampavi mini-bus ga je koštalo otkazivanja svega. Iako sam gotovo sigurno planirao doći za vikend i ja sam odustao. Ma da mi dođu na potpisivanje stotine De Angelisa, Viettija ili Medda nije mi se više išlo od tog trenutka kad sam saznao da mi neće doći drug.

"Ne da nam se da se upoznamo, pa to ti je to."

Sad ova njegova rečenica ima potpuno drugi smisao... I teško se opet suzdržati i zadržati glupu suzu (jebi ga, priznajem...).

A onda i rijeke sjećanja na njegovu pojavu na forumu, njegovo duhovito pisanje i izvrsno analiziranje u čemu god se okušao pisati. Prije točno 4 godine (19.08.2014., pa Bože, zar je moguće točno 4 godine od ove moje posvete) pojavio se na NN topicu i odmah donio rijetku viđenu svježinu. Tada sam već bio pomalo i umoran od recenzija i povlačenja za rukav ostatka NN ekipe da ostave koji post na tjedne teme. Thekide je jednostavno svojim šarmom povratio gotovo cijelu ekipu u vatru.

Mene pogotovo. Znate onaj osjećaj zadovoljstva u sebi dok pišete i analizirate pojedine epizode, onaj osjećaj kad se usna zadovoljno miče u onaj lagani osmijeh sreće. Tako sam se ja osjećao dok sam čitao svaki Kideov post. Taj lagani osmijeh sreće na koji mi je čak i supruga bila ljubomorna. Kako i ne bih kad sam napokon dobio osobu s kojom sam mogao komunicirati na pravi način na NN topicu. A to sam jedino i tražio u trenucima velikog umora nakon napornog dana. Neki ispušni ventil koji će me opet dići.

Kide je imao sve to u sebi. Toliko pozitivne energije odavno nije viđeno u jednoj osobi. Em nije bio nametljiv i agresivan u svom pisanju, em je imao izrazito duhovite postove, poluzajebantske kako se kaže. Em je znao kako stoji hijerarhija na NN topicu i nikad se nije uzdizao i bahatio. Iako je imao potpuno pravo na to. U njegovom slučaju učenik je odavno nadmašio učitelja iako je s Nathanom dosta kasno krenuo. Milina je bila čitati njegove analize koje nisu donosile samo klasične fraze već ih je uvijek začinio duhovitim opaskama koje su svi rado čitali.

Logičan je bio slijed da počne pisati recenzije. Dugo sam ga lomio zbog njegove sramežljive prirode, ali sam nekako uspio. I tako dobismo neprocjenjivo blago u vidu njegovih recenzija, prvo Nathanovih, a onda i ostalih junaka koji će ostati trajno blago na ovom sajtu. Koliko su bile popularne njegove recenzije među čitateljima vidi se i po mjesečnim nagradama kojih je osvojio nemali broj. Uvijek je zabavno bilo čitati njegove izjave da nakon svake recenzije završi gotovo na infuziji koliko ga iscrpe. Možete samo pretpostaviti koliki dio sebe je davao u tim tekstovima.

Thekide nije bi aktivan samo na Nathanovom topicu. Čitao je on svega i svašta. Znao me je uvijek podbosti kad je govorio da mu je Zagor ipak na 1. mjestu. Ostavljao je lucidne komentare i na drugim topicima, ali ono po čemu je bio najviše prepoznatljiv bio je ovaj naš NN topic. Jedno vrijeme je bio baš naš. Kao da nitko drugi nije pisao. I tada mi to nije smetalo, jer naprosto je bilo uživanje voditi razgovore s njim.

Razgovore u kojima smo saznali puno anegdota. Na primjer, onaj da je financirao bratovo školovanje kroz kladionicu. Imao je neki sistem kojii je godinama prolazio i donosio laku zaradu sve dok ga iz kladionice nisu provalili. Na taj način je i financirao sve one Libellusove knjige. Što tek reći kad je u onu olujnu noć dobasao busom iz Beograda u Zagreb na Interliber, došao tik pred zatvaranje, bio pola sata i za to vrijeme napravio pravi diler party. Uspio je udijeliti brdo dovučenih stripova iz Beograda, a usput brdo novih s Interlibera je uvukao u bus. A tek ona anegdota da je uvijek dva puta išao na ljetovanje u Grčku noseći pun kufer Zagora za čitanje na plažu. Ne Nathana, jer on je zahtijevao posebnu atmosferu. Uvijek ga je čitao duboko u nekoj šumi uz lijepo vrijeme, zvukove životinja i žubor rijeke.

Sad je sve to nestalo. Možda zvuči smiješno, ali i dalje se nadam da je sve ovo bio samo nesporazum, da je Dejan još na nekoj plaži u Grčkoj i đirka Grkinje dok polumokrim rukama čita neko SC Zagorovo izdanje. I da će ova posveta njemu biti samo još jedna anegdota.

Druže moj, vjerujem da si negdje gore našao mir i mjesto gdje nema užurbanosti i opterećenosti vremenom. A možda i postoji i onaj tvoj osunčani kutak šume uz cvrkut ptica i žuborenje rijeke. I ti tamo s Nathanom u rukama...

Počivao u miru...

Jerry Krause

P.S. Pogledajte thekideov opus recenzija

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum