Tjedne crtice #291

Torpedo 1936

Sve po starome - novi američki strip serijali, najavljeni novi Metabaruni u crtačkom izdanju Esada Ribića!, a na hrvatskom tržištu u zadnjih tjedan-dva izašlo mnoštvo divnih stripova...

NOVA IZDANJA

Pogledajte listu strip izdanja koja su dosad izašla u 10. mjesecu!

Nova Libellusova izdanja u pripremi, kao i u prodaji! Vaši omiljeni Bonelli serijali!

Fibra je ovih dana također iznenadila s lijepom količinom iznimno dobrih naslova! "Solitudunis morbus" Sergia Toppija, "Frank Cappa" Manfreda Sommera ili "Sedam života kopca" Patricka Cothiasa/Andréa Juillarda, "Poslije Inkala" Jodorowsky/Moebius/José Ladrönn,  "Tvrđe" 3 i 4 Sfara i Trondheima samo su neki od novih naslova u biblioteci!

O Morganu Lostu, novom horor junaku Claudija Chiaverottija, koji je svoj zanat ispekao prvenstveno na serijalu Dylan Dog. Morgan Lost tek sada izlazi u Italiji, a i tekst je na talijanskom. Pa ko umije…

Stripvesti svako malo donose dobru količinu novih vijesti i tekstova, tako da nemojte zaboraviti baciti pogled i na zadnje unose…

KOLUMNE, RECENZIJE, STRIPOVI…

Intervju s Ivanom Pipal, autoricom “Priča o teti Mandi”, divnoj grafičkoj noveli u izdanju male hrvatske izdavačke kuće “2×2”…

Dvije stranice iz Tintinovog albuma "Žezlo kralja Otokara" iz 1939. prodane su na pariškoj aukciji za 1.7 milijuna dolara! Dobra svota!

Francuski blog "L'atelier Mastodonte" (na francuskom!) sa stripićima raznih autora, među inima i Lewis Trondheim

AMERIKANA

Marvel je na MCM ComicConu u Londonu najavio pet novih strip serijala – "Nighthawk" (možete pročitati i najavu serije u intervjuu sa scenaristom Davidom Walkerom; "International Iron Man" (Brian Michael Bendis & Alex Maleev),  "The Punisher" (Becky Cloonan & Steve Dillon); "Hyperion" (Chuck Wendig & Nik Virella); "X-Men: Worst X-Man Ever" (Max Bemis & Michael Walsh). Kao da Marvelovih serijala ih ne postoji dovoljno trenutno koji izlaze, i kao da im univerzum nije dovoljno kompleksan! ;)

John Carpenter, majstor horora, ali ovaj put ne na filmu, nego u – stripu! CBR portal donosi intervju s ovom ikonom filmskog horora, koji se prije nekog vremena zajedno sa svojom ženom Sandy King okrenuo stripovskom autorstvu. Njegovi projekti variraju od sasvim novih projekata poput  stripa "Asylum" (Storm King Productions) ili jednostavno nastavaka njegovih filmskih hitova poput "Escape From New York" i "Big Trouble In Little China" (BOOM! Studios). Naravno, i dalje se bavi filmom, kao i muzikom.

Intervju s Markom Millarom o njegovom novom serijalu Huck (Image Comics), etiketiran kao "small town superhero epic". Izlazi krajem 11. mjeseca, no već ima osvrt za prvi broj. Priča se već i o filmskoj ekranizaciji, a Millar spominje Channinga Tatuma kao odličan odabir za glavnog junaka.

Stjepan Šejić govori o novom YA serijalu "Switch" (Top Cow), nasljedniku serijala Switchblade, koji je ovog mjeseca navršio svojih 20 godina, i završio s brojem 185. "Switch", donosi priču o čudnoj tinejdžerici Mary, opsjednutoj NLO-ima, koja nailazi na neobičnu narukvicu tijekom demonstracije hrabrosti usred opasne situaciju. Mary mora naučiti kako kontrolirati svoje nove moći – s malom pomoći bivših vlasnika oštrice.

Kanadska stripovska nagrada Joe Shuster Awards 2015. ove godine otišle je sljedećim autorima

Razotkrivena jedna od urbanih legendi stripova, je li Joe Shuster imao prilike objaviti Supermana godinama prije Action Comics #1? Jeste da, i pročitajte gdje i kako!

Novi projekt Esada Ribića! Ništa drugo doli novi serijal Metabarona! Humanoids Inc. su objavili da će Ribić crtati četiri broja nove sage o Metabaronu – scenarij radi Jerry Frissen po priči nezamjenjivog Alejandra Jodorowskog.  Radit će brojeve Metabaron #13 do #16, gdje je 16. broj posljednji, a izaći će kasnije u 2017. godini. Crtaju redom po 4 broja, Valentin Sécher, Niko Henrichon, Mukesh Singh i posljednji Ribić.

Vertigo lansira novi serijal Red Thorn, a uspoređuju ga s Vertigovim uspješnicama  poput Sandmana ili Fables. Radi se o svijetu koji miješa škotsku mitologiju i moderni svijet užurbanog Glasgowa. Scenarij radi David Baillie, a crtež  Meghan Hetrick. Newsarama donosi intervju s autorima

Novi serijal za Franka Castlea, odnosno Punishera. Serijal rade autorica Becky Cloonan ("Southern Cross" kod Image Comics i "Gotham Academy" za DC Comics) i crtač Steve Dillon. Serijal donosi starog dobrog antiheroja Punishera, a Dillona ste već mogli vidjeti u slavnom Ennisovom runu na Punisheru (MAX).

10 najvažnijih relauncheva odnosno reboota u povijesti američkog stripa!

Death Note ne predstavlja prijetnju, kaže policija koja je našla bilježnicu smrti iz popularne istoimene mange (btw. sadrži imena onih koje vlasnici bilježnice žele mrtve, uz detaljno opisan način) u jednoj školi u New Hampshireu, u Americi!

STRIPOFILMIZMI

Davis S. Goyer najavljuje novi serijal Krypton! U biti to će biti prequel filmu, a dešavat će se na Supermanovom rodnom svijetu, Kryptonu. Serija će proširiti mitologiju umirućeg svijeta čije djeliće smo vidjeli u filmu "Man of steel". Radnja će biti 200 godina u prošlosti prije katastrofe.

Tko je zagonetni "Zoom", novi master villain o kome svi pričaju u novoj sezoni Flasha? Saznajte sve o njemu!

Jared Leto i njegov maliciozni novi Joker osvanuli na naslovnici časopisa Empire. Check it out!

Novosti na području stripovskih TV serija, filmova, traileri, najave i slično…

Jessica Jones trailer, vaš novi omiljeni Netflixov TV serijal…

Tko je Jessica Jones, iz stripa Briana Michaela Bendisa? Budite pripremni za seriju!

Strip, bluz i reč, razgovor s R.M. Guerrom...

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Okršaj kod stare misije
  Kod: TX SAK 8b
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 18.4.2024. 20:15:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 371
 • Čovek mačka
  Kod: MV WIZ 21
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 17.4.2024. 15:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 994
 • U tami
  Kod: TX SAK 6c
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1327
 • Osvetnička braća
  Kod: KM ZS 614
  Ocjena: 69%
  Vrijeme: 14.4.2024. 21:49:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1228
 • Košmar
  Kod: NR GOLCS 3a
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 13.4.2024. 19:36:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1075

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Sjene nad „Golden Baby“
  Kod: ZG LU 318/320
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1907
 • Rat za vodu
  Kod: NN LIB 71a
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 30.1.2024. 11:44:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1781
 • Hitroruki
  Kod: TX ZS 688/690
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1655
 • Kalahari
  Kod: MN LIB 78
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1625
 • Crvene strelice
  Kod: KM LU 6b
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 8.2.2024. 21:15:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1588

Aukcije

Forum