Zagreb Comic Con 2018.

Hulk

Ovogodišnji trodnevni zagrebački Comic Con samo što nije počeo u Domu HDLU-a, poznatijem kao Džamija... Prenosimo najavu. Nađite sebi što vam odgovara, što vas zanima, što morate kupiti i vidjeti i trkom popodne u smjeru Džamije! I dođite u što većem broju!

21. međunarodni festival stripa CRŠ Zagreb Comic Con, najveći strip festival u regiji, održat će se od 11. do 13. svibnja 2018. u Domu HDLU-a (tzv. "Džamiji") i ugostiti brojne strip autore, ponuditi četiri izložbe i mnoštvo popratnog sadržaja.

Svečano otvorenje festivala zakazano je za petak u 20 sati, a već od 16 sati u galeriji Bačva za posjetitelje će biti otvoren sajam stripova. I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije stripova, plakata, majica i serigrafija, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku kroz izložbe, predavanja, promocije novih izdanja, razgovore s autorima, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Ovogodišnji su gosti:
Stan Sakai
Horacio Altuna
Julio Radilović Jules
Matthieu Bonhomme
Roland Boschi
Mario Alberti
Edmond Lee
Didier Pasamonik
Staff stripa 'Zagor', Bonellijevci Moreno Burattini, Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli
Nenad Barinić
Tomislav Košta

http://www.zagrebcomiccon.com/gosti/ // http://www.zagrebcomiccon.com/en/guests/


Bogat program sastojat će se i od pet velikih izložbi postavljenih za vrijeme trajanja trodnevnog festivala:

-retrospektivna izložba 'Jules - Kroz minula stoljeća'

-velika izložba 'Zagor - 50 godina u Hrvatskoj', čiji je sponzor Urbanka

-izložba originalnih radova Stana Sakaija

-'Hrvatski stip za djecu' Krešimira Biuka

- te izložba Matthieua Bonhommea s posebnim naglaskom na njegov strip 'Čovjek koji je ubio Lucky Lukea', koja je postavljena od 2. 5. do 13. 5. u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici

Video najava Julesove izložbe: https://youtu.be/RQbR4Qlfpl8

http://www.zagrebcomiccon.com/izlozbe/ //
http://www.zagrebcomiccon.com/en/exhibitions/

Bit će tu i izložba fantastičnih akcijskih figurica pod pokroviteljstvom B.neta.

Predstavit ćemo nova izdanja stripova: nekoliko novih Usagi knjiga Stana Sakaija u hrvatskom prijevodu (prev. Josip Sršen), novi nastavak 'Bouncera' Francoisa Boucqa, te omnibus-album 'Parlight Starlov', parodiju na 'Starlight' Marka Millara i Gorana Parlova (scenarij: Krešimir Biuk, crtaju: Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić, naslovnica: Goran Parlov), sve u izdanju Udruge Crtani romani šou.

Dio festivalskih događanja je i program "Stripologija", niz predavanja, radionica i tribina na kojima će se međunarodni i domaći predavači, te dugogodišnji profesionalci na polju strip izdavaštva i teoretičari stripa Didier Pasamonik i Edmond Lee s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, razgovarati o crtačkim, teorijskim, industrijskim, galerijskim i kulturnim aspektima ovog medija, kao i dati praktične savjete za rad na njemu.

Isti će i pregledavati portfelje pa će crtači, tušeri i koloristi moći donijeti radove i dobiti korisne savjete, te možda krenuti stopama sjajnih hrvatskih umjetnika poput Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji godinama uspješno crtaju za Marvel i druge svjetske izdavače.

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova, na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a uoči i u sklopu festivala održavaju se i dva natjecanja.

Za mlade nade hrvatskog stripa, do 15 godina starosti, i ove je godine organiziran natječaj 'Mladi lav'. Tema je bila 'Otok s blagom', s nagradama u dvije dobne kategorije: do 10 godina i od 11 do 15 godina starosti. Pobjednike smo već objavili na stranici, a dodjela je u nedjelju u 12 sati!

Ljubitelji kostimiranja u junake stripova, filmova, serija i knjiga imat će priliku pokazati svoju kreativnost i talent u sklopu cosplay natjecanja i osvojiti vrijedne nagrade.
Kako se prijaviti i sudjelovati pročitajte ovdje: https://www.facebook.com/events/2179533388945380/

Za preobrazbu posjetitelja u omiljene likove i junake bit će na festivalu zadužene i šminkerice Učilište Profokus Zagreb, koje će im u svom 'šminkeraju' besplatno iscrtavati lica po želji.

Za mlade posjetitelje organizirana je "Škola crtanja stripa" pod stručnim vodstvom akademskog kipara i stripaša Ivana Maka i medijskog stručnjaka Jakova Novaka, a bit će tu i igraonica za one još mlađe.

Ljubitelje strip trivije i kviškog znanja očekuje "Njuškalo strip kviz" za koji se prijave primaju ovdje: https://www.facebook.com/events/181649379315522/

U KINU GRIČ očekuje vas za vikend "Comics & kokice", filmski dio programa, koji će prikazati nagrađivane francuske animirane filmovima nastalima po stripovima, poput Le Chat du Rabbin, Aya de Yopougoun i drugih, te PREMIJEROM okumentarnog filma o Julesu. Detalji filmskog programa: https://www.facebook.com/events/179324692894068/?ref=br_rs

CRTANJE ZA PUBLIKU
Ako budete htjeli da vam neki crtač osobno, uživo nacrta i potpiše crtež kojime ćete se zauvijek hvaliti, držati ga iznad kreveta i dosađivati unucima, trebat će doći na štand CRŠ-a sat vremena prije termina njegovog crtanja i kupiti serigrafiju, a zauzvrat će se dobivati broj. U jednom terminu možete uzeti koliko god brojeva želite za koliko god crtača želite (pod uvjetom da je brojeva ostalo kad dođete na štand jer je njihova količina ograničena), ali za svaki broj trebate kupiti jednu serigrafiju. S preuzetim brojem odlazite na termin crtanja, kad dođete na red sjedate za stol nasuprot crtača i magija počinje! Serigrafiju NE trebate kupiti za: "Hrvatski crtači crtaju za publiku": DALIBOR TALAJIĆ, JOSIP SRŠEN, STIPE KALAJŽIĆ, KREŠIMIR BIUK, IVE SVORCINA, DARKO KREČ, VIBOR JUHAS (Nedjelja 15:00 – 17:00), no svejedno trebate na štandu CRŠ-a uzeti broj.

IĆE&PIĆE
Fantastic food & drinks

Ulaz na sva događanja u sklopu 21. CRŠ Zagreb Comic Cona je BESPLATAN.

Više informacija o festivalu dostupno je na www.zagrebcomiccon.com

KOMPLETAN ROGRAM I SATNICA DOGAĐANJA - http://www.zagrebcomiccon.com/program-2018/.

Organizator festivala je Udruga Crtani romani šou.

Organizirano uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Hvala:
Urbanka
Diners Club Hrvatska
B.net
Njuškalo
Institut Français de Croatie
Iic Zagabria-Zagreb
Vecernji.hr
Stripforum
Zmajska pivovara
Sheraton Zagreb Hotel
Journal.hr
Radio 101
Radio Student
HBO
HDLU Hrvatsko Drustvo Likovnih Umjetnika/Croatian Association of Artists

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum